fredag 10 april 2020

Siv växte upp i Vallentuna...

Det var i samband med intervjun med Siv och Francisco Silvestre i Grindtorp, Täby, som det visade sig att jag och Sivs mamma bodde grannar. Min adress var Åbyholmsvägen 618, en adress som inte längre existerar och Sivs mamma bodde i huset beläget mitt i den skarpa kurvan i höjd med fd Ormstaskolan - på Lindholmsvägen. Hon var en vänlig gammal dam vid namn Gunhhild Eriksson född Dahlander 1908 som trafikmässigt bodde rätt eländigt till på Åbyholmsvägen. En vinterdag när det var snorhalt for inte mindre än sex bilar in genom samma hål i hennes vita staket. Se nedan.

Hemmets Journal
Nr 42, 1994






Sädeshandlare C Erland Eriksson, Ormsta;
Erland Eriksson var bosatt i Emriksborg vid
Lindholmsvägen, mitt emot nuvarande Ormstaskolan.
Han var sädeshandlare och köpte och sålde
utsäde till Vallentunas bönder. Han var också aktiv
i kommunalpolitiken för moderaterna.
På byn kallades han "Sädes-Erland"
Foto: Kurt Jonsson 1962
Vallentuna Bildarkiv
Gunhild Eriksson var änka efter småbrukaren Karl Erland Börje Eriksson (1900-1976) som var en välkänd man, företagare och politiker i socknen på sin tid - i folkmun kallad Sädes-Erland för att han sålde säd.

Siv Silvestre i artikeln ovan är alltså en av deras döttrar!

Siv, som egentligen heter Sigrid Viola, var född i Hammarby (Upplands Väsby) 1929. Pappa Erland flyttade till Vallentuna från Kårsta på nyårsafton 1927. Som det ser ut i församlingsboken tog han och hustrun över hennes fädernesgård. De tre döttrarna är trots det av någon anledning födda 1928, 1929 och 1931 i Hammarby.

Det betyder ändå att Siv växte upp i Vallentuna.
Adressen var 1970 Emriksborg (Åbyholmsvägen) Postlåda 617, 186 00 Vallentuna
Siv gifte sig första gången 1948 och flyttade då till Norrtälje. Maken född 1922 dog 1983.

Franscisco Zacarias Silvestre dog 5/3 2015 i Täby.
Av dödsnotisen framgår att han var frånskild sedan 8/4 2013.
Siv har hunnit fylla 90 år.
Hon bor kvar på Kometvägen 17 i Täby.


Här en annan bild från Lions familjefest på Kvarnbadet 1972.

Vallentuna bildarkiv:
Lions familjefest den 10 september avslutar säsongen på Kvarnbadet. I mitten står Erland Eriksson och tittar på clownerna. 

Erland Eriksson var bosatt i Emriksborg vid Lindholmsvägen, mitt emot Ormstaskolan. Han var sädeshandlare och köpte och sålde utsäde till Vallentunas bönder. Han var också aktiv i kommunalpolitiken för moderaterna. På byn kallades han "Sädes-Erland".

Fotografiet ingår i bildserien ”Vardagsliv i Vallentuna kommun” av Rachael Gough-Azmier & Gunilla Blomé, Haga Studios HB.

1972-09-10



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar