söndag 12 april 2020

Skolfröken Liselott Juhlin som drömmer om musikalisk karriär...


Norrtelje tidning
Fredagen den 27 juli 1984

Jul- och vintervisor mitt i sommarvärmen

(VALLENTUNA)
- När jag får en melodislinga i huvudet brukar jag fråga barnen om de tror på den och vad de tror att den ska handla om. Om melodin får deras godkännande blir den sedan oftast en färdig visa.

Liselott "Lotta" Juhlin sitter mitt i högsommarvärmen och skriver visor. Det är i och för sig inget ovanligt i det. Lotta har alltid en penna till hands om hon plötsligt skulle få en text- eller melodiidé. Då gäller det att skriva ner den fort, så den inte glöms bort.

Det lite märkliga med Lottas textskrivande är att hon mitt i sommarvärmen skriver jul- och vintervisor om tomtar och snögubbar, just som solen gör vad den kan för att smälta glasstårtan hon samtidigt försöker stoppa i sig.
- Jag försöker få ihop material till en julskiva som uppföljning på debutplattan som kom ut i maj, förklarar hon.
Lotta har alltså skivdebuterat vid 38 års ålder på ett av de allra största bolagen efter att ha fått nobben av Stikkan Andersson. Skivan heter Kartongcirkus och innehåller en knippe barnvisor med Bylebarnen. Skivans namn är direkt hämtat från vårens TV-serie med samma namn.

Klasspappa
Lotta är småskollärare och talpedagog och det var när en förälder kom på idén med kartongcirkus som allting började. Efter en uppskattad föreställning i Kyrkskolan visade TV sitt intresse för idén som går ut på att tillverka cirkusdjur av helt vanliga wellpappkartonger. Lotta blev ombedd att skriva cirkusmusik och det gjorde hon, med en hel TV-serie och en LP-skiva som följd.
- Men alltihop var klasspappans idé och förtjänst, säger hon blygsamt.
- Vi ville att en skiva skulle ligga ute på skivdiskarna när sista TV-programmet sändes, säger Peo, Lottas man som alltid finns med i bakgrunden och stöttar och som hjälpte Lotta till de rätta kontakterna.
- Jag började skriva visor för många år sedan när jag hade ett lärarvikariat i Småland. Jag bodde inackorderad och i mitt rum stod en gammal gungstol som jag tyckte var så fin. Där kom den första visan till med titeln ”Mormors gamla gungstol”.

Sedan dess har visorna blivit allt flera och Lotta har i dag en hel pärm fylld av texter som bara väntar på att få komma ut och bli omtyckta av en större krets än de närmaste.

Familjen är mycket viktig för Lotta. Musikaliteten och kreativiteten löper som en röd tråd genom generationerna. Båda döttrarna Malin, 13, och Lena, 11, dansar och spelar piano. Mormor sjunger och en bror är skådespelaren Christian Zell. Mormors mor – som fyllt 84 – spelar teater i husmorskörens förening i Eskilstuna där hon bor.
- Nyligen hade hon en roll som klockarens dotter som förälskar sig i handlarens son, berättar Lotta förtjust.
När Lotta var åtta år och modern just skulle föda sitt tredje barn omkom fadern i en bilolycka. Hans bäste vän tog dock hand om familjen inom kort och några år senare kom ytterligare ett syskon till världen.
- Vår nya pappa hade med sig karameller i stora genomskinliga strutar när han hälsade på. Vi tyckte att han var en toppenkille och hade ingenting emot att så småningom flytta till honom.

Familjen flyttade ofta på grund av faderns arbete. Det var emellertid helt naturligt och något de vande sig vid. När Lotta kom med Peo till Vallentuna hade hon aldrig stannat mer än tre år på var plats. Men här har hon bott nu i många år och trivs bra.

Innan Lotta blev lärare hann hon pröva på lite av varje. Hon var barnflicka i Bryssel, stod i bokhandel, diskade på tåg och arbetade som flygvärdinna. Nu har hon alltså givit ut sin första skiva. Dessutom har hon just lagt sista handen vid ett manuskript som är tänkt att bli en bok för talpedagoger, logopeder och lärare. Visor och verser för vise och versa, är arbetsnamnet och Lotta väntar just nu på besked från bokförlaget om den är antagen.

Boken är en del av Lottas specialarbete från Lärarhögskolan där hon nyligen tog sin talpedagogexamen. Den innehåller ett hundratal sidor med rim och verser, roligt upptecknade med snackor och pratordlekar som ska stimulera till riktigt spontantal.
- Det är kul att visorna äntligen kommer ut och för dem som har svårt att uttala ett ljud vill jag skapa verser och berättelser som är lustbetonade, meningsfyllda och adekvata, säger hon och fortsätter rimma om juleljus, klappar och tomtar som gömmer sig i skrymslen och vrår.
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar