söndag 12 april 2020

Göta Dahlgren och PRO

Norrtelje tidning
26 juli 1984

Solig PRO-fest i Brottby

(ÖSSEBY) Häromdagen var det sommarfest på Dragonhagens festplats i Brottby. Bussar med över 200 glada pensionärer kom från Kårsta, Vallentuna och Össeby.
Den gamla dansbanan var nytalkad och på scenen spelade det tio man starka PRO-gänget (medelålder 70 år) för dagen förstärkt med riksspelman Bällsta-Lasse Widén, 42, och vokalissan Margit Karlsson, 57, som sjöng både gamla och nya örhängen.

Kommunalrådet Elwe Nilsson (m) intog dansbanan och berättade lättsamt vad som händer i olika hörn av kommunen. Han ville dock - hellre än att hålla föredrag – ta en kopp kaffe i gröngräset med pensionärerna.
- Vem vet bättre än ni som har ett långt livs erfarenhet, sa han.

Tillfälle att mötas
Kommunalrådet nöjde sig därför med att konstatera att den mycket aktiva PRO-föreningen arrangerat ännu ett trevligt tillfälle att mötas.
- Jag ser fram emot att få vara med så småningom, sa han.

PRO-gänget stampade igång musiken igen - efter ett gymnastikuppträdande av Sofiaflickorna - och större spelglädje får man leta efter. Möjligen såg Bällsta-Lasse Widén lite malplacerad ut av och till men PRO-gängets glädje över hans tillfälliga medverkan var inte att ta miste på.
- Jag tycker också att det är kul att spela med de här glada killarna och tjejerna, sa Bällsta-Lasse.

PRO-ordföranden Göta Dahlgren sken ikapp med solen när hon bjöd på varm korv, lycklig över att regnet just de här timmarna lyste med sin frånvaro.

- Vi ska försöka göra sommarfesten till tradition, sa hennes kollega i styrelsen, Bertil Bengtsberg, där han stod och beskådade dansen på den lövade banan.

Monica Antonsson
_______________________________________________________________________________


Södra Roslagen
30 oktober 1985 
Snacka om glada pensionärer
- men så är de ju bara 30 år

(VALLENTUNA) Pensionärernas Riksorganisation (PRO) i Vallentuna fyller trettio år i år.
Det firades med ett ordentligen födelsedagskalas för föreningens 380 medlemmar.
Från kommunens alla håll kom pensionärer och speciellt inbjudna politiker för att vara med vid festligheterna på Väsbygården.
PRO-ordföranden Göta Dahlgren hade fullt upp med att ta emot blommor, presenter och tal. Raden av gratulanter var lång.


 - I min ungdom kallade man folk som varit i Vaxholm för turister. Idag är jag med i PRO och vi är världsbäst på resor, både i Sverige och utomlands, sa Göta Dahlgren när hon beskrev föreningens många aktiviteter, studiecirklar, idrott, konsthantverk mm.

- På mig verkar det som om många av er har mer att göra nu än vad ni någonsin haft, sa kommunalrådet Elwe Nilsson (m). Man börjar rent av längta framåt.

Hytte med näven
Riksorganisationen representerades av distriktsordföranden Anna-Lisa Lewén-Eliasson som stod för dagens mer faktaladdade tal. Hon berättade om Socialsveriges utveckling under de senaste trettio åren och menade att ATP, förbättrade folkpensioner och det särskilda bostadsstödet är de tre mest betydelsefulla förbättringarna.

- Nu måste vi riva gränserna mellan generationerna och satsa på drägliga bostäder åt alla. Vi pensionärer blir nödvändigtvis inte friskare av att bo på institutioner. Det är både billigast och bäst om vi kan bo kvar hemma så länge som möjligt, sa Anna-Lisa Lewén-Eliasson.

Kärnfullast av alla talade Anna-Brita Dahl som representerade Sveriges Folkpensionärers Riksorganisation.
- Här i Vallentuna ska vi pensionärer kämpa för den vårdcentral vi förtjänar. Jag har hört märkliga rykten som är i omlopp, sa Anna-Brita och hytte – med glimten i ögat – näven åt politikerna.

Riksdagsman Sylvia Pettersson som liksom kommunalrådet är barnfödd i kommunen och väl känner PRO genom familjen, berättade om hur det var 1955 när föreningen bildades.
- Det året infördes den obligatoriska sjukförsäkringen. Vi röstade om vi skulle ha höger- eller vänstertrafik. Krigsslutet och Hiroshima låg tio år bakom oss. Sextiotalets fartblindhet och flummighet visste vi inget om. Nu har det gått trettio år. Håll ut till de femtio, så kommer jag, sa Sylvia Pettersson och överräckte den symboliska röda rosen.

PRO-orkestern spelade så att alla blev på ett särdeles gott humör. Glada pensionärskören sjöng under ledning av Sten Berglund. Glädjen stod med andra ord högt i tak hos den pigga 30-åringen.
Monica Antonsson

Lokaltidningen
Nr 44, 1995




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar