onsdag 29 april 2020

Byggbasen från Vallentuna


Lokaltidningen
Nr 50, 1993

Vallentunabo blir ny bas för Byggnads

På torsdag, den 16 december, väljer Byggnads ny förbundsordförande efter förre basen Åke Wänman som avgick den 2 december.
Om allt går som planerat heter nye ordföranden Ove Bengtsberg och är från Vallentuna.

Byggbasen Åke Wänman – som också är Vallentunabo – avgick hastigt och lite brådstörtat sedan förre BPA-chefen Göran Lövgrens fallskärmsavtal på 22 miljoner kronor blivit känt. Tillsammans med förre LO-chefen Stig Malm blev han en av syndabockarna i BPA-styrelsen.

Visste ingenting
Ove Bengtsberg, andre ordförande i Byggnads sedan 1991, visste ingenting om avtalen inom BPA. Som huvudägare av BPA är Byggnads visserligen ansvariga för företagets överlevnad men bara styrelsen känner dess verksamhet och drift.

Avtalen kom till stånd för att höga chefer inte omfattas av lagen om anställningsskydd. De kan därför förhandla till sig ett avgångsvederlag som träder i kraft om de slutar sin anställning.

”Direkt orimligt”
- Det rör sig vanligen om 18 eller 24 månaders lön, säger Ove Bengtsberg som menar att ett fallskärmsavtal på 22 miljoner kronor är direkt orimligt.
BPA gick bra under 80-talet och det enda gav det andra. De 22 miljonerna motsvarade fem årslöner plus påslag.

Byggbasen Åke Wänman bestämde sig för att avgå när Göran Lövgrens husaffärer och vissa tveksamheter inom BPA kom i dagen. Förhållandena var visserligen okända för både honom och styrelsen men medlemmarnas förtroende var rubbat.

”Gjort ett bra jobb”
- Åke har jobbat som facklig företrädare i över 30 år och gjort ett mycket bra jobb för förbundets medlemmar. Det är synd att han måste sluta så här, säger Ove Bengtsberg.

Åke Wänman skulle ha gått i pension nästa höst. Ove tillfrågades därför tidigt om han ville ta över ordförandeskapet. Efter diskussioner med hustru Anita tackade han ja. Det är därför högst troligt att han väljs till ny ordförande nu på torsdag.

Samla styrkorna
- Min uppgift blir att samla styrkorna och diskutera avgångsvederlagens vara eller icke vara. Någon form av anställningstrygghet måste cheferna trots allt ha.
- Vi ska se över vilka styrelseuppdrag som förbundet är engagerat i och undersöka om det finns några fallskärmsavtal.

Den stora frågan för nye byggbasen blir att försöka påverka regering och riksdag så att byggen kommer igång för de 35 000 byggjobbare som nu går arbetslösa.
- Vi räknar med att trenden vänder 1995-96 men jobb måste fram innan dess.

Ger fler jobb
Ove hoppas att regeringen ska satsa på ROT-program (renovering, ombyggnad och tillbyggnad) som en av flera lösningar på problemet. En byggjobbare i arbete genererar dessutom tre andra jobb vilket är bra för landet.

- Vilken regering vi än har så måste den lära sig att bromsa byggandet när marknaden överhettas och att utjämna när det är lågkonjunktur.

Ove är timmerman från början. Han följde i sin fars fotspår och blev träarbetare 1953. Redan 1965 blev han fackligt engagerad på heltid inom Byggettan och åtta år senare blev han facklig funktionär i Byggnads. Nye ordföranden har med andra ord lång och gedigen erfarenhet av jobbet. Att vara väl förberedd tillhör hans bästa egenskaper. Han är lugn och uppträder korrekt.

Hedern främst
- Man ska sätta hedern i främsta rummet och inte tro att man kan lura en motpart. Den som luras blir inte kvar i jobbet så länge, säger Ove som nu ser fram mot att få göra en insats för landets byggjobbare.
- Det är ett tufft och svårt jobb, men vi är ett bra gäng på förbundet med duktiga funktionärer och förtroendemän. Det här jobbet är nog det finaste man kan få, säger Ove Bengtsberg.
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar