onsdag 29 april 2020

Ove Ekström och Vallentunaoljan...

Lokaltidningen
Nr 49, 1993
Full tank 
– med äkta Vallentunaolja

I våras lyckades Henrik Barkström på Diskteknik AB övertala sex bönder i Vallentuna att odla raps för framställning av alternativt bränsle.
Skälet var omtanke om miljön som på sikt också är god ekonomi. I förra veckan tankades den första firmabilen med rapsolja från Molnby gård.



Henrik Barkström är miljöchef på Diskteknik AB, ett företag som huvudsakligen tillverkar disk-, tvätt- och rengöringsmedel. Han har ett brinnande intresse för miljövård, återvinning och alternativa produkter och inser att det på lång sikt dessutom är god ekonomi.

Sedan en tid säljer sju livsmedelsbutiker i Vallentuna och Täby disk- och rengöringsmedel i burkar och flaskor som ska återanvändas. Emballagen är gratis och kostar bara tio kronor per gång att fylla. Påfyllningsapparaterna har tillverkats av pressat returpapper och rostfritt stål.
- Vi gör koncentrerade rengöringsmedel för att inte frakta omkring så mycket vatten på vägarna, säger Henrik Barkström och avslöjar att de billigaste konkurrenternas produkter bara innehåller sju procent aktiva ämnen mot deras 40. Resten är vatten.

Kör på rapsolja
Sedan ett år tillbaka kör Diskteknik några av sina firmabilar på alternativbränsle av rapsolja. I början togs drivmedlet från Gotland och Skåne. Men Henrik, som visste att bönderna i Vallentuna har stora omställningsarealer, åkrar där de inte får odla spannmål för livsmedelsproduktion, tyckte att bränslet kunde tillverkas på hemmaplan.

Det måste vara bättre med vackra, gula rapsfält och öppna landskap än med energi- och granskog på åkrarna, tyckte Henrik som samlade bönderna till ett möte. Sex av dem nappade på idén, bland andra Ove Ekström på Molnby gård.

Känd teknik
- Tekniken är känd och jag hade länge funderat på raps för bränsletillverkning som alternativ gröda, säger Ove som är först ut av Vallentunabönderna med den färdiga produkten.

Ur oljepressen på Molnby gård rinner nu rapsolja i ena änden och foderkaka, det som blir över, ur den andra. De proteinrika pressade växtdelarna ser ut som små gröna korvar och är fullvärdigt djurfoder (både Henrik och Ove smakar med god aptit). Därmed blir det ekonomi i hanteringen.

Ett hektar åker ger tre ton frö. Det blir ett ton drivmedel och två ton djurfoder. Det kommer att krävas 100 hektar odlad rapsåker för att hålla Disktekniks 21 stockholmsbilar igång ett år.

Enkel process
- Efter en enkel kemisk procedur är det bara att tanka och köra, säger Henrik som premiärtankade Vallentunaoljan i förra veckan. Enda skillnaden är att det luktar matos om bilen när man kör.

Vid mycket sträng kyla kan rapsoljan möjligen ställa till problem. Då får den blandas upp med dieselolja för att inte stelna.
- Jag hoppas att andra företag ska ta efter, säger Henrik. Lokalbussarna kunde exempelvis köras på rapsolja.

Rapsoljebränslet förvaras i stora tankar och på Disktekniks gård finns redan en pump att tanka med. Skulle bilarna bli utan bränsle innan de hinner hem för kvällen är det bara att fylla på med vanlig diesel på vilken bensinmack som helst.
- Nu ser jag fram emot nästa års skörd, säger Henrik Barkström.
Monica Antonsson
_______________________________________________________________________________


Lokaltidningen
Vecka 24, 1994

_______________________________________________________________________________



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar