torsdag 30 april 2020

Bonde på Lindönäs...


Lokaltidningen
Nr 11, 1994

Bönder hotar med ”uppror”

LRF-bönderna i Vallentuna rasar mot kommunen och hotar med uppror. Orsaken är att kommunen vill utöka byggnadslovplikten för dem som bor inom kulturhistoriskt värdefulla områden. 
När plan- och bygglagen (PBL) infördes blev det möjligt att utan bygglov göra omfattande förändringar på bebyggelsen utanför detaljplanerat område. Lagen ger dock kommunerna rätt att införa utökad bygglovsplikt i kulturhistoriskt värdefulla områden. Det är den rätten som Vallentuna kommun nu vill ta vara på.




I Översiktsplan-90 redovisas vilka områden som anses kulturhistoriskt värdefulla. Det är Markim-Orkesta, ett område kring Skålhamravägen, Lingsbergsvägen med omnejd mellan tätorten och Vada, Kårsta by, Ösby och Lilla Garn.

De bönder som äger mark inom dessa områden får därmed väsentligt utökad bygglovsplikt.
Förslaget har blivit väl mottaget av flera myndigheter men lantbrukarnas länsförbund och de berörda bönderna är starkt kritiska. Trots att byggloven befriats från avgifter. Bönderna har helt enkelt tröttnat på myndigheternas pålagor.
- De nya reglerna medför ökat arbete. Vi ska sitta på våra traktorer. Vi kan inte skriva, säger Björn Ek på Lindönäs som fått i uppdrag att föra LRF-böndernas talan. Bara att läsa och förstå byråkraternas skriverier är en bedrift.

”Bra jobb hittills”
Bönderna menar att de har vårdat kulturlandskapet och alla dess fornminnen i tusentals år. De behöver ingen hjälp nu heller från ”utsocknes tjänstemän”.
- Om inte vi hade funnits så hade det inte funnits några fornminnen att vårda. Vi har gjort ett bra jobb hittills och vill fortsätta med det.

Björn Ek talar om en rad bestämmelser som gör livet surt för bönderna. Den nya djurskyddslagen har plötsligt funnit på standardmått för ladugårdar och många bönder tvingas bygga om.

Enkel blankett
- Och så kommer stadsarkitekten och kräver bygglov! Vi känner oss påhoppade från alla håll.

Enligt stadsarkitekt Kristina Berglund kommer reglerna inte att öka byråkratin. Ansökan om bygglov görs utan kostnad på en enkel blankett, i de flesta fall ”över disk”.
- Avsikten är att i ett tidigt skede få möjlighet till samtal med fastighetsägarna. Stadsarkitektkontoret kan då ge många goda råd som också minskar kostnaderna, säger Kristina Berglund.

Hon menar att de kulturhistoriskt värdefulla områdena är en av kommunens största tillgångar. Bebyggelse ska därför ske med varsamhet och anpassas väl till kulturlandskapet så att karaktären bevaras.
Vad spelar det för roll om någon vill måla sitt hus blått eller lila, undrade Björn E. Ett hus står i 50 år och färgen flanar av efter tolv.
Monica Antonsson

Kommentar:
Jag minns att Björn hotade köra upp och stjälpa av ett lass dynga utanför kommunalhuset. 
Synd att han inte gjorde det. Vilken bild det hade blivit!

_______________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 13, 1994


_________________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 14, 1994


_______________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 36, 1994



Vallentuna kommun 2022



Årets Vallentunabo 2022

Nu kan vi avslöja att Årets Vallentunabo 2022 är Björn Ek!

Lördag 17 september var kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand på plats på evenemanget Vallentunakalaset för att dela ut utmärkelsen till årets pristagare.

Motiveringen löd:
Björn Ek upplåter och lägger många skötseltimmar på flygfältet, vilket möjliggör fullt av aktiviteter för oss Vallentunabor, under såväl sommar som vinter. Allt ifrån skidspår till cirkus, hundaktiviteter, flyg- och motordagar, modellflyg, skolpicknickar och lek. Väldigt många Vallentunabor har under årtionden haft enormt stor glädje och nytta av Björns osjälviska engagemang och insatser för andra.

För allt detta samt för ett varmt hjärta och ett välkommet bemötande för oss Vallentunabor är Björn en mycket värdig mottagare av utmärkelsen Årets Vallentunabo 2022.

Vi säger varmt grattis till Årets Vallentunabo 2022, Björn Ek!

Om Årets Vallentunabo:
Årets Vallentunabo instiftades av Vallentuna kommun år 2017 för att visa uppskattning och få möjlighet att lyfta fram en invånare som skapat positiva effekter för sin omgivning.

Utnämningen sker genom nomineringar från Vallentunaborna och därefter ett beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Årets Vallentunabo skall uppfylla något eller flera av följande kriterier:Vara en person som uppskattas och/eller uppmärksammats för antingen sin personlighet och sina handlingar och/eller sina färdigheter, talang och kompetens.
Ha gjort något gott och positivt och/eller annorlunda och nyskapande
Vallentuna kan känna glädje och stolthet över
Vara bosatt i Vallentuna - eller född och uppvuxen här.
Vara en god ambassadör för Vallentuna kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar