Vallentuna från 1920-talet

Elektriska Karlsson berättar...

Vallentuna från 1920
 Av 

född 13/2 1894 - död 7/12 1984
Minnesanteckningar daterade den 11/6 1981
Återfunna bland min fars, boktryckare Arne Antonsson (1926-2009),
efterlämnade saker 2024.

Uppmanad att skriva något om vårt samhälle på den tiden och hur det utvecklats under de drygt 60 år som förflutit sedan 1920 är inte lätt och jag anhåller om tillgift för alla fel och brister som vidlåter denna framställning.

Själv bodde jag med familjen, som då bestod av hustru Fanny och sonen Gunnar vid Norrdal i Össeby-Garn. Av någon anledning hade jag något ärende till Vallentuna och träffade oförmodat landsfiskal Emil Woxén som flytt från Brottby till Vallentuna.

Han var glad att vi träffades och berättade att de bildat elektrisk förening i Vallentuna, att han var ordförande, att de inköpt koppartråd och att de tänkte utbygga ledningsnätet under sommaren och tyckte att när förhållandet oss emellan var så gott vore det roligt om vi fick samarbeta igen. Han var nämligen kassör i Össeby-Garnsföreningen som utbyggdes 1919.

Jag fick telefonnummer och adress till deras konsult, som var Ingenjör Harald Engberg i ett företag som hette Föreningen för Stockholms Elektrifiering.

Engberg var glad när jag tog kontakt. Han hade många föreningar som skulle stakas och planeras. I Vallentuna hade han linjemästare Möller som planerade. Själv blev jag också glad. Jag hade tingat på arbete hos en skogshandlare Bohman i Brottby och var glad att få något annat.

Engberg ville att jag skulle staka och planera ledningsnätet i Markim-Orkesta som bildat förening och skulle elektrifiera. Jag minns tågresan till Lindholmen, hästskjutsen till Lindholmens gård, innehavaren Carl Jaede var ordförande i föreningen, och där fick jag kartor och instruktioner samt skjuts, efter en del förhandlingar, till Söderby gård, Hildor Carlsson, där jag fick bo i veckorna.

Hildor Carlsson och hans fru, ja hela familjen var snälla och rara. Det blev som ett andra hem för mig i hela mitt liv.  

Sedan blev det Sorunda att staka och planera för elektrifiering, hamnade hos Lars-Petter Larsson som var ordförande i den föreningen.

Underhandlingar fördes med Woxén om ledningsnätet i Vallentuna och överenskoms att föreningen skulle inköpa och tillhandahålla erforderligt materiel och att jag med mina medhjälpare skulle utföra arbetet enligt det uppgjorda programmet för en ersättning av ungefär 20 000 kronor.

Medarbetarna kom tillbaka från sina hemorter, som var Åkers Styckebruk i Södermanland. Det var David och Karl Landin, Daniel Pettersson och Gustaf Lindman, friska och duktiga pojkar i 25-30-års åldern. Själv var jag 26 år. Det hade blivit sommar och torrt och hårt i marken när vi började på Mörby gärde med linjen norrut mot Veda, så jag minns att vi undrade om vi skulle kunna fullföra uppgörelsen.

Landin med kamrater fick bo hos Jenny Östervall vid Ekeby. Själv fick jag med familj hyra västra flygeln vid Molnby över sommaren, vi flyttade från Norrdal.

Vi fullföljde dock arbetet så att ledningsnätet kunde tagas i drift i början av november 1920. Axel Leverin, Lilla Mörby, skulle ha 50-årsfest och det ville han ha med elektriskt ljus.

Vallentuna var mest jordbruksbygd på den tiden.

Gårdarna ägdes av:

Lindö: Otto Nilsson och Rudolf Aronsson
Molnby: C J Ekström
Ubby: Valfrid Plomgren
Nygård: Erik Eriksson
Veda: N Forsell
Lingsberg: ägare obekant
Olhamra: Oskar Blomkvist
Väsby: Hanna och Jenny Carlssons sterbhus
Mörby: Albin Nordström
Lilla Mörby: Axel Leverin, Rosendal, N Ollén
Lindönäs: Isidor Ek
Kragsta: N Frölin
Kragsta II: David Sundin
Kragsta III: Axel Jansson
Kragsta IV (nuvarande Oppgården): Karl Johansson?
Uthamra: Birger Åkerberg eller Enroth
Säby: Emil Andersson
Sursta: G Gustafsson
Bergsäng: Albert Karlsson
Gällsta I: N Lindström
Gällsta II: N Lund
Gustafsberg: Oskar Söderlund
Grana: Birger Kahlson (ska möjligen vara Karlsson /MA)
Hällsta: Singer Johansson
Nähle: Singer Johansson
Stora Mellösa ägare 1920 obekant, sedan 1922 Sjunne Fridolin

Bällsta var förut anslutet till Täby med villkor att gå in i Vallentunaföreningen när möjligheter fanns och anslöts 1922.

Hassla, Lilla Mellösa, Herräng, en gård i Sursta, två gårdar i Kragsta och jordbruket i Vallentuna prästgård har elektrifierats senare.

Kusta: Teodor Jakobsson
Ligger i Vallentuna socken men elektrifierades från Össeby-Garn 1919.

Förutom dessa jordbruksfastigheter anslöts ca 100 bostadsfastigheter, skolor och präst- och lärarbostäder samt järnvägens belysning.

Conrad Österberg hade affär där nuvarande Konsum ligger med filial vid Ekebydal. Valfrid Jonsson övertog affären vid Vallentuna station 1921.

Gustaf Palmblad där Sivertssons är, Halvardsson på Trekanten vid Olsborgsvägen. Oskar Lelki vid Angarnsvägens anslutning till Åbyholmsvägen.

Lantbrukarna fick på den tiden frakta sin mjölk på järnvägen till Stockholm och forsla den samma till station med hästskjuts. Det kom en hel del skjutsar på morgnarna. Efter avlastning av mjölkflaskorna hade de oftast ärende till den närliggande affären där plats fanns att binda hästarna.

Molnby kunde lämna sitt gods vid anhalten.

Senare körde Emil Adolfsson med bil och hämtade upp mjölken och annat gods för transport till Stockholm från östra Vallentuna och Valfrid Jansson, Berga, från västra Vallentuna. Nu hämtas mjölken i kylvagnar vid respektive gårdar.

När vi kom till Vallentuna våren 1920 fanns där bland andra kyrkoherden och kontraktsprosten OS Pettersson,

fd folkskolläraren Per Torell som nu var kommunalordförande,

stationsföreståndare Henrik Opperman,

stationsskrivare Axel Larsson,

stationsskrivare Richard Andersson,

stationskarl Henning Andersson,

folkskollärare Oskar Härje,

folkskollärarinnorna Edit Lindström och Lundkvist (ej att förväxla med Kerstin Lundkvist vid Stendösvägen),

folkskollärarinnan Nordenmark och

småskollärarinnan fröken Andersson vid Berga skola,

småskollärarinnorna fröken Gauffin och Margit Opperman,

handlarna Conrad Österberg, Gustaf Palmblad och Oskar Lelki,

skomakare Fritjof Gustafsson,

fabrikör Axel Lundqvist,

verkmästare Carl Thimgren,

godsägare Oskar Blomqvist i Olhamra och

godsägare C Carlsson i Västanberga.


De tre sistnämnda utgjorde tillsammans med Emil Woxén och C J Ekström i Molnby elföreningens första styrelse.

Våren 1921 flyttade vi från Molnby till lilla stugan hos Johan Lelki i Lillåker, Greta Lelkis hem, hon finns ännu kvar i samhället.

På hösten flyttade vi till Gotthem på Lingsbergsvägen där vi bodde till hösten 1925, då vi tog den nybyggda stugan på Rickeby 1:67 i besittning.

Och nu ska jag berätta dess historia.

Vid Vallentuna station, någonstans där Vallentuna Motor har byggt, stod en gammal smedja på lut och där härskade smeden Axner. Vi anlitade honom för elföreningens räkning och blev bekanta och goda vänner. Han hade betalt handpenning på tomt 1:67 mfl men kunde inte fullfölja det. Han fick låna 300 kronor. Jag kan idag inte förstå att jag hade pengarna att låna ut. När jag sedan ville ha tillbaka beloppet erbjöd han mig tomten och att jag skulle övertaga skuldförbindelsen med tomtbolaget. Men vi var fattiga och att bygga såg hopplöst ut.

Det sade jag till vännen Ekström som var min förtrogne, och fick till svar: bygg, jag skaffar pengar.

Ekström hade själv inga pengar att låna ut men visste att vi kunde få dem hos järnhandlare Berglund i Stockholm.

Med goda vänners hjälp kunde vi sätta igång och bygga på våren 1925 och flyttade in sent på hösten. Grannen Viktor Carlsson ritade och Byggmästare Jansson, Norrdal, åtog sig bygget för 8 500 kronor. Värme och avlopp kostade 1 500 kronor.

Grunden med källarmurar hade jag låtit utföras tidigare. Vi räknade med att hela bygget skulle kosta ca 15 000 kronor.

Strax efter att vi flyttat in i stugan brann uthusbyggnaden vid Rickeby ned en kall och lugn höstnatt. Den låg med långsidan mot Mörbyvägen och södra gaveln mot Källvägen, byggd av timmer. Liljefelts bil ansågs vara orsak till branden.

Samma byggmästare Jansson med sina hjälpare byggde 1924 Röda skolan. Det var ett stort företag efter den tidens mått. Ingenjör Carlsson, Väsby, var kontrollant och 1923 byggde han stall- och ladugårdsbyggnaden vid Molnby.

Det var fattigt i Vallentuna på den tiden. Lundqvists tegelbruk, som var den enda industrin, slog igen över vintern och många var arbetslösa. Det ordnades makadamslagning som nödhjälpsarbete för att förbättra Lingsbergsvägen och Åby gata som var mycket dåliga höst och vår. I Åby gata lades en gångbana av trä över södra vägdiket för de gående.

Att det var ont om pengar i kommunen belyses av följande historia:

Fullmäktige, som infördes i Vallentuna 1922, hade sammanträde för att bland annat besluta om ansvarsfrihet för de olika styrelserna. Revisorerna, som var bagare Brommeson och stationsskrivare Rickhard Andersson hade anmärkt på att Plåtmatte på matanvisningarna i Nordströms affär tagit ut kattmat under året inemot tre kronor. De anförde att kommunens medel inte borde användas på detta sätt och vill ej tillstyrka ansvarsfrihet för fattigvårdsstyrelsen.

Dess ordförande Josef Andersson, Oskar Härjes efterträdare som lärare, försvarade i ett briljant anförande sig och styrelsen och hemställde att fullmäktige skulle lämna besvären utan avseende. I annat fall förband han sig ”att av egna medel bekosta kattmaten tills endera katten eller undertecknad avgår med döden.” Fattigvårdsstyrelsen fick godkännande och ansvarsfrihet.

Plåtmatte var en gammal man som levde ensam med en hund eller katt i en liten stuga ungefär där Ekebyvägen är ansluten till nuvarande Teknikvägen.

Jag nämnde tidigare att vi bodde en tid vid Gotthem där vi hade en trevlig granne som hette Paul Backlund. Han var en mycket impulsiv person och byggde själv en stuga åt sig och familjen vid Lingsbergsvägen i nordvästra hörnet av Åbyholms hage.

Fru Backlund hette Greta Backlund, en snäll och rar kvinna, hade en syster vid namn Märta, tillfälligt gästande dem. Märta var förlovad med Karl Isaksson, reservlöjtnant vid flottan och i det civila styrman på ”Anny Jonsson”.

Isaksson skulle komma på besök och motsågs med stor spänning och jag hade lovat att möta honom vid Vallentuna station med motorcykeln, vilket jag gjorde.

Backlund hade med anledning av besöket försett sig med starka drycker och provsmakat på söndagsmorgonen och blivit något påverkad. Antagligen hade kvinnorna grälat på honom så att när de hade hälsat och presenterat sig tänkte väl Backlund rehabilitera sig och sade:

- Säg löjtnant Isaksson är jag full?

Och fick svaret:

- Det kan jag inte yttra mig om för jag har aldrig sett herr Backlund nykter.

Märta och Karl Isaksson gifte sig och han hade arbete på Jonssonlinjens kontor. Men han var sjöman och efter något år gav han sig ut på sjön igen, spolades över bord i södra Atlanten och kom aldrig tillbaka. Jag sörjde honom, det var en snäll och ovanligt trevlig och sympatisk man.

Två ynglingar i 15 års åldern drunknade under skridskoåkning i Kyrkviken, troligtvis 1923. Den ena var son till trädgårdsmästare Karl Karlsson,Knubbkalle kallad. Den andra till Einar Palm och hans hustrus enda barn, med stor sorg och tragik.

Under tiden kämpade kyrkans organist, Oskar Härje, för ny orgel i kyrkan. Han var beundransvärd som orkade trots allt motstånd. Till sist fick han församlingen att anslå 8000 kronor till en ny orgel som sattes in 1928. Den var nog ganska enkel och har byggts om flera gånger sedan dess.

Elektriska föreningen inköpte 1924 en motorcykel med sidovagn för att göra mina resor för skötsel och underhåll drägligare. Drift och underhåll fick jag själv bekosta. Inköpet väckte en del motstånd då ekonomin var svag men godsägare Rudolf Aronsson i Lindö var förespråkare.  

Kontraktsprosten O S Pettersson avgick med pension 1928, en prästman av gamla typen, respektingivande och jag beundrade honom för hans framförande av sina åsikter oavsett opinionen.

Ålderdomshemmet i skolhusbacken byggdes 1928 och gamla ålderdomshemmet intill byggdes om av byggmästare Egnell, Lindholmen. Han utförde renoveringen av kyrkoherdebostaden ungefär samtidigt.

Lindö gård såldes på exekutiv auktion 1930 för 110 000 kronor. Köparen sålde igen efter ett år sedan han bekostat nytt tak på ladugårdshuset för 140 000 kronor till grosshandlare Linder. Ett bevis för det hårda tidsläget.

Lindö har sedan bytt ägare flera gånger, näst före nuvarande en ingenjör Rinman, Vallstanäs. Nuvarande ägare är Fru Inga Krantz. Tillsammans med andra gör de nu ett friluftscenter där 

Det är mycket jag inte visste om Vallentuna. Därför ringde jag kanslichefen Gunnar Käller och bad om hjälp. Han är ovärderlig, alltid snäll och vänlig. Han kom upp med en lång lista som jag tänkte återge.


1856 Vallentuna kyrka träffas av blixten och brinner, endast murarna blev kvar.

1864 Klockargården byggs (mittemot Vallentuna kyrka) lärare- och klockarebostad 
         samt skollokaler.

1866 Gustaf Vasa-monumentet reses på Vasakullen i Lindholmen.

1885 Roslagsbanan från Östra station till Rimbo inviges

1910 Vita skolan byggs. Revs då verkstadsbyggnaden till Centralskolan uppfördes. Den 
         innehöll allmänt bad i källaren 1920-1940-talen.
         (Såväl skolan, då gul, som badet var igång ännu 1958 /MA)

1925 Röda skolan byggs (intill byggdes sedan Centralskolan)

1940 Beslutades om centralisering av den kommunala medelsförvaltningen. Förste
         kommunalkamreren Sten Holmgren tillträder.

1950 Kommunen köper del av Prästgården 1:1, prästgårdsgärdet 404, 600 kvm för
         40,5 öre per kvm. Kommunalhusets södra flygel byggs. Det första folkbiblioteket inreds 
         där i källaren och kommunens första tekniker, kommunalingenjören John ”Petter” 
         Nordin anställs.

1951 Vallentuna, Markim, Orkesta och Frösunda bildare Vallentuna kommun. Kårsta, Vada, 
         Angarn och Össeby-Garns församlingar bildar Össeby kommun.

1951 Husen vid Centralvägen (bostadsrättsföreningen Prästgården
1952 och Centralskolan (Hjälmstaskolan) byggs.



1955 Kommunalhuset tillbyggs med mellanlängan och norra flygeln och folkbiblioteket får nya 
         lokaler i mellanlängan.

1955 Läkarstationsbyggnaden var färdig. Om- och tillbyggnad 1970.

1957 Vallentuna kommun ingår i Käppalaförbundet som medlem för avloppsrening.

1959 Första asfalteringen av gator i tätorten göres (Centralvägen, Skördevägen och 
         Allévägen).

1960 Käppalaförbundets låggradiga reningsanläggning i Bällsta tas i bruk.

1961 Sporthallen Hjälmsta var färdigställd.

1962 Brandstationen vid Olsborgsvägen och bostadsrättsföreningarna Asken och Linden vid 
         Sommarvägen-Allévägen påbörjas.

1964 Genom Kungl Maj:ts beslut 7/2 1964 hänförs Vallentuna och Össeby till ett 
         kommunblock.

1965 Konstumhuset byggs och folkbiblioteket flyttar in i övervåningen.

1965 Snapptunaområdet exploatering påbörjas

1967 Stockholms stad köper in stora arealer vid Angarnssjöängen och flera jordbruksgårdar, 
         däribland Olhamra, Lingsberg och Kusta i Vallentuna samt Åsta, Räfsta, Lundby, Örsta, 
         S(syns ej), Lappdal, Husa, Karby och kanske flera och planerar bygga Össebystaden. 
         De sistnämnda gårdarna är belägna i Angarns, Veda och Össeby-Garns församlingar.

1968 Kommunens första barnstuga (Videgården) tas i bruk, kultur(syns ej) inrättas, Väsby 
         kvarn (vid Kvarnbadet) restaurerad av Vallentuna hembygdsförening invigs.

1969 Gustaf Vasaskolan i Lindholmen invigs. Högdalatippen tas i bruk och Ekebyskolan 
         färdigställd.

1969 Ålderdomshemmet Väsbygården och pensionärshemmen Kantarellen

1970 och Apeln byggs.

1970 Kvarnbadet byggs, kostnad 1,7 Mkr

1970 Rosendals industriområde exploateras. Lovisedalskolan byggs.

1970 Karlbergsskolan Etapp I och Etapp II uppföres och
1971 färdigställs.

1971 Väsby gård rives i samband med att Sörgården byggs. Järnvägsrestaurangen (Flugan) 
         vid Vallentuna station nedbrunnen. Vallentuna och Össeby kommuner bildar Vallentuna 
         (Stor) kommun.

1973 Tunahuset färdigställt.

1973 Karbyskolan i Össeby bygges.

1974 Ishallen byggs vid Vallentuna idrottsplats.

1975 Hammarbacksskolan byggs, kostnad 33 Mkr

1979 Nya brandstationen vid Angarnsvägen tas i bruk.

1981 Villaområdet med samma namn (Lovisedal) byggs. Byggnationen på Kragstalundsområdet och Östra Ormsta fortsätter. Flera barnstugor har byggts och mycket annat hänt fast det inte här relateras.


Jag har nu gått händelserna i förväg och vill nu berätta hur jag med familj kom att stanna i Vallentuna. På vintern och våren 1921 som ingenjör Engbergs biträde, planerade jag Södra Värmdö och Djurö och därefter Husby-Långhundra och Vidbo. På det sistnämnda stället utförde jag och mina medhjälpare linjebygget på sommaren.

Samma blev förhållandet i Gottröra 1922, på vintern planerade jag och på sommaren fick vi utföra linjebygget.

En söndag sommaren 1922 kom Ekström i Molnby upp till Gotthem och ville att jag skulle överta platsen som föreningsmontör i Vallentuna och Markim-Orkesta som då var särskilda distributionsföreningar. Löneförmånerna var inte lockande. Jag tänkte, tar jag detta blir jag i Vallentuna hela livet – hade siktat på någon anställning vid Vattenfall – men tiderna var hårda. Jag ville inte bli arbetslös.

Jag tog platsen 1/9 1922. Lönen var 250 kronor per månad med tillstånd att utföra arbeten åt medlemmarna mot 50 öre i timman för den tid jag var på arbetsplatsen. Förutsättning var att Föreningens arbeten ej åsidosattes. Det var fattigt för de flesta. Otto Nilsson i Lindö sade, att om de fått ett öre mer för mjölken, hade de inte behövt föra konkurs, de fick 8 öre litern.

Landsfiskal Emil Woxén var ordförande i elföreningen. Han efterträddes av Otto Nilsson, Lindö 1926: han ersattes av handlare Valfrid Jonsson 1932 som hade uppdraget till 1934. Gottfrid Lindberg övertog uppdraget och innehade det till 1964.

Beträffande Elverkets utveckling hänvisas till den återblick jag gjorde i samband med 50-års-jubileet.

Vallentuna kommun har nu en stor stab tjänstemän, däribland kanslichefen Gunnar Käller som jag anser vara den fasta punkten i kommunalförvaltningen. Han anställdes 1950. Sven Edenborg, Väsbygårdens arkitekt, anställdes strax efter. Han har med Väsbygården visat prov på sin kunnighet och goda omdöme.

Ingenjörerna Bo Halvardsson (byggledare) och Bo Södergran (utredare och konsult) senare anställda förtjänar samma goda omdöme.

Här finns många fler goda tjänstemän, manliga och kvinnliga, som jag inte känner och ej namnge, men allt fungerar och vi får anse att vi har en god tjänstemannakår.

Jag hade så när glömt kommunalråden.

Vi hade som första namn på den posten Hugo Rosén, ”Borgmästaren”, nu bortgången men i gott minne ihågkommen för sin humor och jovialitet. Han efterträddes av lantmätare Ingvar Lidskog, kunnig, kunde anses som en tillgångför bygden, nu avflyttad från orten.

Ingenjör Carl-Erik Wikström är nu sedan 1976 hans efterträdare som kommunalråd, ett arbete som blir mer och mer krävande på grund av samhällets tillväxt.

Tidigare har nämnts att kontraktsprosten och kyrkoherden O S Pettersson avgick 1928. Sven Vängby, en tidsenlig och folkvänlig präst, blev hans efterträdare. Han deltog även i kommunalfullmäktige där hans intelligens och intresse var en tillgång. Sven Vängby och hans hustru Ragnhild blev snart genom sin flärdfrihet och vänliga framträdande allmänt populära och omtyckta. Han avgick med pension 1963 men fick inte länge njuta av ledigheten då han avled 1964.

Kyrkoherde Sigvard Henriksson blev hans efterträdare. Efter pensionen bor kan kvar i Vallentuna och tjänstgör vid behov.  

Per Juliusson blev hans efterträdare som kyrkoherde men på grund av svår sjukdom, som till sist medförde hans död, tiden här blev kort.

 

Sven Servin är nu kyrkoherde i Vallentuna, sedan flera år bosatt och tjänstgjort som präst här och genom sitt enkla och fina sätt tillvunnit sig stora sympatier.

 

Inom kommunförvaltningen är det två personer jag kommit i beröring med som borde omnämnas, ingenjör Lennart Hedlund och Lennart Tillborg, även han ingenjör. Båda har byggt egna bostäder här i samhället, skickliga och kunniga var och en på sitt område och sympatiska.

 

Ingenjör Lennart Tillborg är son till den så hastigt bortgångne Bertil Tillborg och hans hustru Svea. Bertil Tillborg var en toppman inom kommunen. Han var kommunalfullmäktiges ordförande, nämndeman mm och sörjdes säkert av alla, inte bara anhöriga, som kommit i beröring med honom.

 

Svea Tillborg lever fortfarande kvar i villan vid Stenvallavägen. Bertils far hette  kom från Blekinge till Vallentuna på våren 1922, som brukare av Ekeby, tillsammans med sin bror och sina barn, som var en dotter och två söner, den ene Bertil.

Karl Tillborg var, liksom hela familjen, enastående snäll och sympatisk. Nu är de alla borta, men ej glömda - Bertils syster i tidig ungdom, sedan brodern, sedan fadern och nu sist Bertil.

 

En gammal vän, nu för länge sedan borta, kom jag att tänka på, det var fiskare Lugn. Han bodde då i villa Fridhem, i Åby gatas förlängning över landsvägen med sin hustru på övre botten.

Han sa till mig en gång:

- Du är nog stark men jag har varit stark jag också i min dar. Jag minns när jag var fiskare vid Bogesund och hade varit i Vaxholm och sålt strömming, så var jag så stark när jag rodde hem på kvällen, så det till och med luktade starkt om mej. Han var stor och kraftig även nu fast gammal, troligtvis ett praktexemplar i yngre dagar och humorist.

 

Han berättade om övernattning i Vaxholm på ett näringsställe där han lovat innehavarinnanatt stå till tjänst i händelse av bråk på krogen.

- En kväll kom hon upp och ville ha mig med ner. Men jag var trött och ville sova, så jag sa:

- Ta ner stövlarna. Ja, det räcker nog med en. Och då kanske de lugnar sig. Jag behövde inte gå ner.

Han talade också om att han varit kreatursskötare här vid Veda hos en godsägare Forsell. Godsägaren hade anmärkt på något och det blev ordväxling med på följd att Lugn gav Forsell ett par snytingar och kastade ut honom på dynghögen. Forsell anmälde Lugn till åtal för misshandel hos landsfiskalen, som var Emil Woxén. Han sökte upp Lugnt och sade:

- Forsell är inte nöjd med den där behandlingen.

- Va! Är han inte nöjd kan han så gärna få en omgång till, svarade Lugn.

Han blev i alla fall åtalad och dömd till fem kronor i böter.

 

Han fiskade ofta i Vallentunasjön och när han fått något till avsalu kom han upp till oss. Vi var ju en stor familj. En gång som jag bevittnade var grannen K P Gustafsson ute på sin tomt och när de hälsat sade han:

- Får Lugn nån fisk?

- Ja, sade Lugn och ställde ner säck och tog upp en ovanligt stor aborre. Sådana här fiskar får jag, sa han och stoppade ned den i säcken. Tog upp samma aborre tre å fyra gånger till och visade. Gustafsson blev häpen och slog sig på knäna. Ja, sådan var han den gode Lugn.

 

Jag började detta skriveri med att tala om elföreningen och dess tillkomst och hur jag själv engagerades där. Det är ödet och tillfället som styr. Min aktiva tid vid Elverket slutade 1963 då jag avgick med pension. Den var liten, 1000 kronor per månad men värdebeständig och jag har förunnats ett långt liv, en sak som ej tillkommer alla pensionärer.

 

Ingenjör Hans Bohjort blev efterträdaren. Han utsågs bland 32 sökande. Vi gjorde ett gott val. Han motsvarar förväntningarna.

Elverket är bra rustat för de krav som kan ställas i ett modernt samhälle. Vi har god personal. Kontoret är tillbyggt med en våning. Lagerlokalerna är om- och tillbyggda. Vi har ny mottagningsstation vid Ubby som tillsammans med gamla stationen vid Mörby förser oss med råkraft, 10 kV spänning på högspänningsnäten, förvärvat av Vattenfalls 20 kV linje mot Täby mm som kunde anföras.

 

Det vore på tiden att sluta nu men så erinrade jag mig att jag inte omnämnt Carl Johan Ekström i Molnby, den gode vännen och min förtrogne. Han var allmänt aktad och åtnjöt stort förtroende. Han tillhörde elföreningens styrelse från föreningens tillkomst, var nämndeman, kyrkvärd mm. Vid 60 års ålder drabbades han av någon hjärnblödning eller vad det var. Vi skulle ha styrelsesammanträde men han kunde inte komma ned till samhället utan vi fick resa till Molnby och ha sammanträdet där. Ekström var så dålig att han inte kunde komma ned till kontoret. Vi höll sammanträdet på övre våningen där han låg. Men han repade sig mot förmodan, tog körkort på bil, hade fästmö och levde i många år. Vårt vänskapsförhållande blev sämre med tiden, med anledning av våra olika politiska ställningstagande.

 

Denna berättelse kunde vara färdig nu men jag fann att en person, nu avliden, och hans familj ej omnämnts tidigare. Jag åsyftar den nu i förtid bortgångne Sven Karlsson i Väsby gård. Han var ett praktexemplar både som jordbrukare och människa, samma goda omdöme gäller hela familjen, hustru Märta som bor på Vintervägen 1, de två döttrarna nu lyckligt gifta, får vi antaga, och sonen Sven-Erik med familj vid Karlbergsvägen i Vallentuna.

 

Sven-Erik Karlsson är troligen avbild av sin far både till utseende och uppträdande, samma vänliga humor, samma goda hjälpsamhet och samma skicklighet i arbetet.

 

Väsby gård med en stor tvåvånings manbyggnad och två flygelbyggningar i gul färg samt erforderliga ekonomibyggnader kunde anses som en prydnad för samhället och vi var nog många som helst sett att i synnerhet manbyggnaden bevarats. Nu är det endast väderkvarnen som minner om vad som varit. När kommunen förvärvade Väsby gård för att bygga Sörgården skänkte ägarna Hanna och Jenny Carlsson kvarnen till Vallentuna Hembygdsförening. Jag hoppas att den underhålls och får finnas kvar. Den är ett säreget minnesmärke.

 

Andra som förtjänar att omnämnas är familjen Karl Johan Sköld med hustru Tora och fyra döttrar samt två söner. K J Sköld var telereparatör och kom från Danderyd. Televerket hade byggt bostad åt dem där Brf Rönnen är byggd, hörnet Stendösvägen / Fornminnesvägen och de kom till Vallentuna 1921.

 

Vårt första sammanträffande var i Brottby 1919. Vi hade vid uppsättningen av ett skydd för el-ledningarna åstadkommit kortslutning på telefonledningarna och Sköld kom för att rätta till detta. Han var lite bister först men vi skildes i all vänskap och den fortsatte.

 

Han åkte då trampcykel men fick sedan motorcykel. Men vägarna var dåliga och han fastnade. Allévägen var i början av 1920-talet en gräslind med ett par hjulspår från Mörbyvägen och västerut. Förbättringen började när byggmästare Linder byggde villa där nu Brf Kastajen byggdes. Förutom att Sköld var en god kamrat var han humorist.

 

På väg till arbetet stannade han vid järnvägsstationen någon då anmärkte:

- Du har för lite luft i sidovagnshjulet, varpå Sköld svarade:

- Jag vill inte ha något av den luft ni har i Vallentuna. Jag tar luft i Täby.

 

En annan gång gick han in i Jonssons affär för att få några köttben hem åt sin hund. Det fick han och Jonsson frågade:

- Vad är det för ras?
Och Sköld svarade:

- När jag köpte den var det en liten terrier men nu har ungarna dragit i den så nu tror jag det har blivit en vinthund.

Sköld pensionerades 1936 och familjen lämnade Vallentuna och bosatte sig i Bollstanäs.

 

Det finns mycket att berätta från förliden tid i gamla Vallentuna. Jag kom att tänka på restaurangen vid järnvägsstationen, allmänt kallad Flugan, med mest ölservering.

Vid min ankomst till Vallentuna innehade den av källarmästare Norbäck, därförut av fru Bagge och efter Norbäck med något mellanspel av fröken Öhbom. Den var belägen på norra sidan stationshuset med ca 20 m passage emellan.

 

Bland hyresgästerna i syskonvillorna bodde på den tiden tattare Lindgren. Han gästade Flugan ibland. Vid ett tillfälle i fyllan bar han sig illa åt, knäppte ner byxorna etc. Serveringsbiträdet Margit Brewitz, en trevlig och resolut kvinna, körde ut busen och återställde ordningen. Hon berättade sedan för fröken Öhbom vad som hänt, varvid hon fick svaret:

- Att Margit inte ropade på mej!

Och Margit replikerade:

- Skulle fröken Öhbom velat se det där?

 

En annan person som borde omnämnas är Galgmossarn, en gammal rallare, han hette egentligen Eriksson. Namnet hade han fått för att han tidigare hade köpt ett torp under Bällsta som heter Galgmossen, nuvarande Hallerfelts.

 

Han sålde torpet och bosatte sig vid Furumon vid Karlbergsvägen (norr om Karlbergsskolan) arbetade vid renhållningen i Stockholm tills pensionen. Han skrek och domdera när han var något påverkad, det hände ibland, men var en snäll och rejäl människa.

Han var vid ett tillfälle på Flugan och skrek och väsnades så att fröken Öhbom ringde efter polishjälp. Den kom och Eriksson utbrast:

- Kommer du din djävla träbock!

Vilket polisen tog som missfirmelse av polisman i tjänsteutövning och anmälde Eriksson till åtal.

Vid den följande rättegången frågade domaren om det var sanning det som sades.

Eriksson svarade:

- Har jag sagt det är det säkert sanning.

 

När han fyllde 70 år var vi några som uppvaktade. Vi fick ett hjärtligt mottagande och blev bjudna på kaffe och brännvin. Närmaste grannen, lärare Bernhard Bengtsson kom också för att gratulera och möttes av tillropet:

- Ska du ha en sup?

Men Bengtsson avböjde.

- Ska du ha ett glas vin då?

Men fick nekande svar. Bengtsson var absolutist.

- Hör du Ida, sätt fram saft och kakor åt den djävla skolläraren. Han ska inte ha något brännvin, ropade då Eriksson ut till köket.

Ja, sådan var han, den gode Galgmossarn. Nu vilar han.

 

En annan gammal hedersman var Klock-Nisse. Vi kallade honom så. Han berättade att han gjutit om och hängt upp stora klockan i Vallentuna kyrka 1921. Egentligen var namnet Larsson, förnamn minns jag inte nu. Han var då anställd vid Bergholts gjuteri, men var sedan egen företagare i samma bransch, på senare år övertagen av en son.

 

 

I det fall Ni ej känner det förut, kan jag meddela att i förut omnämnda kyrkklocka är ingjutet en inskription som jag här skall försöka återge:

”År 1914 under Gustaf V sjunde regeringsår, då kontraktsprosten OS Pettersson var kyrkoherde i Vallentuna och Georg Jakobsson i Kusta och Singer Johansson i Näle voro kyrkovärdar, spräcktes denna kocka vid mobiliseringsringning. Omgjuten vid Bergholts gjuteri 1921.”

Jag kan ej garantera exakta ordalydelsen men något liknande, samt en vers vars innehåll fallit ur minnet.

 

Men det var om klockgjutaren jag skulle berätta. Han bodde på östra Ormsta, i Karlavägens förlängning åt norr, närmaste grannar var Knubb-Kalle åt söder och Glassel västerut. Han kallade stugan Nissero. Han hade nog byggt den och en uthusbyggnad själv med familjens hjälp. Med tiden blev han änkeman och i sorgen och ensamheten sökte han tröst i spriten. Nordväst ut bodde en granne, fru Dahlgren, vars sambo avlidit, och hon blev en hjälp i sorgen. De söp tillsammans och konsumerade massor med sprit. Det var ju ransonering men Klockgjutaren hade gott om pengar. Han hade tjänat dem på att smälta ryska rubler 1917, berättade han.

 

Till slut lämnade fru Dahlgren honom. Han kom ned till oss och beklagade sig. Jag minns att han satt med huvudet i händerna och grät. Han sade:

- Hon är snäll den lilla kråkan, bara hon inte var så in i helvete elak.

 

Fru Dahlgren sökte sig in på Ålderdomshemmet och Klock-Nisse stannade hon oss. Nu minns jag inte hur länge. Han fick en sup till frukost och en till middag och därmed nöjde han sig. Barnen i Stockholm var glada och tacksamma att han repat sig så bra.

 

Men i början på december reste han in till Stockholm, köpte ut och drack ur ransonen. Han kom hem efter några dagar och ville att jag skulle ta ut min ranson. Men den tyckte jag att vi borde ha till julen. Det förargade nog honom. Han reste till Stockholm igen och kom inte tillbaka. Hörde sedan av sonen att han omhändertagits på något vårdhem. Ett människoöde.

 

När jag söker i minnet finner jag att Henrik Oppermann ej omnämnts tidigare. Han var stins på Vallentuna järnvägsstation 1920 och många år därefter. När han avgick minns jag inte. Han bodde en trappa upp i stationshuset med familjen som bestod av frun och dottern Margit som tillträdde en lärarinnetjänst här i Vallentuna 1920 och innehade till pensionsåldern. Hon var allmänt omtyckt och trevlig, samt en son vars förnamn jag glömt.

 

Jag fann det nu, det var Gunnar Oppermann, säkert ihågkommen av många i samhället. Han var mycket intresserad av samhället utveckling, byggde ett hem och gifte sig med en Vallentunaflicka Bergfelt men drabbades av någon sjukdom och gick bort i sin ungdom.

Det är mycket Gunnar Oppermanns förtjänst att vi har en fin idrottsanläggning på den plats som nu är.

 

En historia från Henrik Oppermanns tid som stinns i Vallentuna:

Posten var förlagd till järnvägsstationen och jag kom dit med ca 150 st energiräkningar som skulle frankeras och skickas. Jag ville därför köpa 150 st 10 öres frimärken. Oppermann själv expedierade men han sade:

- Ta hit sk-ten ska jag ordna det.

Han tänkte väl på elföreningens svaga ekonomi. Jag fick inga frimärken.

 

En gång jag fick bevittna kom Sjöberg, bodde vid Haga tillsammans med två systrar och ansågs väl som ett problembarn, in på stationen. Han träffade Oppermann i luckan, begärde att få låna fem kronor för tur- och returbiljett till Stockholm.

- Du får igen femman när jag kommer igen.

- Va! Säger du du åt mig också, svarade Oppermann.

- Inte fan tör jag säga du åt dej, var Sjöbergs replik. Men han fick sin biljett och mellanskillnaden.

 

Det är många prominenta personer jag erinrar mig från mitt långa liv i bygden som här ej tidigare omnämnts, däribland Severin Åkerberg, Stora Lundby i Markim. Vera Elisasson, pensionerad lärarinna från Markim, nu på Väsbygården, berättar att när hon skulle tillträda tjänsten var Severin Åkerberg själv och hämtade vid järnvägsstationen och han erbjöd henne hälften av månadslönen i förskott. Åkerberg var då kassör i skolstyrelsen. Detta bevisar hans goda hjärta och något hon aldrig glömmer.

 

Jag kommer ihåg Severin Åkerberg ringde och sa:

- Karlsson måste komma hit. Vi har varken ljus eller kraft. Det är något fel och så om han vill hjälpa Modins montör få upp vingarna på vindturbin, han är här och håller på och drar in vatten i ladugården.

Jag fick lämna det arbete jag höll på med och ta motorcykeln och åka till Lundby och när jag inte fann något fel på det elektriska gick jag till Ladugården och träffade Modins montör som var sysselsatt med uppsättning av automatiska dryckeshoar för djuren. När jag berättade att Åkerberg bett mig vara honom behjälplig med att få vindturbinen iordning sade han bestämt ifrån att den brydde han sig inte det minsta om.

 

Det var en svår motgång. Vi måste ha något att hissa upp vingarna med så Åkerberg föreslog att vi skulle åka till Bergby kvarn och se om vi kunde låna. Det fick vi. Vi drog upp en sparre i vindturbinen att hänga taljan i och efter en del besvär var det färdigt. Severin Åkerberg var nöjd. Jag påtalade att fel på det elektriska var båg och fick till svar:

- Det var en nödlögn. Jag var inte säker på att få hit Karlsson annars.

 

Det vore mycket att berätta om Severin Åkerberg och hans rara fru, hennes förnamn glömt, men jag får inskränka mig. Själv har jag alltid tyckte det varit trevligt att komma till Lundby, snälla och gästfria människor.

 

Nu är det en ny generation som övertagit regimen. Sven Andersson, dotterson till makarna Åkerberg. Han är uppväxt på gården och har tillsammans med sin rara ståtliga hustru tre barn, två döttrar och en son. Det är nya människor nu men lika snälla och trevliga när man lärt känna dem.

 

Stora Lundby är, enligt mitt förmenande, att anse som en mönstergård med bra och tidsenliga byggnader och välskött jordbruk. Att så är förhållandet förtjänar Sven Andersson och familjen, och kanske mostern Ellen Åkerberg, en eloge för.

 

Förutom att Sven Andersson är en skicklig jordbrukare är han en prima människa, som utnyttjats av samhället för många förtroendeuppdrag, däribland ordförande i kyrkofullmäktige, kyrkvärd, ordförande i styrelsen för Vallentuna Elverk som nu omsluter hela storkommunen mm.

Jag hoppas att Björn fortsätter i sin fars fotspår så att Stora Lundby förblir en mönstergård. Jag önskar även ”Lycka till” för döttrarna, nu minns jag ej namnen, men det går nog bra, de har sådant påbrå. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar