torsdag 30 april 2020

Danspalatset Yesterdays

Södra Roslagen
23 juli 1986


Yesterdays 
morgondagens danspalats i Brottby?

(VALLENTUNA)
Om en dryg månad öppnas ett av landets i särsklass största danspalats. I Brottby!
Där är det meningen att 700 danslystna ska samlas tre kvällar i veckan för att kort och gott – dansa. För ändamålet är landets främsta orkestrar engagerade.
- Jag är säker på att det här är rätt satsning. Men danspalatset är bara början. Nästa år blir det utedansbana också, säger Kenneth Bjälkenfalk som är mannen bakom projektet Yesterdays.

Rykten om en dansrestaurang i Brottby har surrat i minst ett år. Reklamen har skvallrat om dess placering någonstans mellan Angarn och Brottby men hittills har Yesterdays inte varit annat än ett varuhus för begagnade kläder. Och så är det fortfarande.

På parkeringsplatsen utanför ståtar ägarens Cadillac Fleetwood limousine 1966 ägd före honom av kung Gustav VI Adolf. Nu gnistrar Kenneth Bjälkenfalks emblem i guld i den svarta lacken.

Lumphandlare!
Väl inne i varuhuset syns ställning vid ställning så långt ögat kan nå behängda av kläder från 50-talet. Här kan exempelvis införskaffas stilettklackskor av hypermodernt snitt för nästan ingenting alls av den som orkar gräva i lådorna.
- Det här är bara en del. Jag har sjuttio ton (!) begagnade kläder från USA magasinerade i Frihamnen som bara väntar på försäljning, säger Kenneth Bjälkenfalk (med ä som i ärlig, påpekar han) och presenterar sig som lumphandlare.

Han tar emot i bästa direktörstil för att visa upp sin storsatsning som få ens tror på ännu. Den stiliga direktörskavajen hänger emellertid i massupplaga på en ställning intill och kostar 40 spänn vilket han påpekar med viss stolthet.

Helt unikt
Kenneth Bjälkenfalk gläntar på förlåten genom att öppna en liten dörr längst inne i varuhuset. Och minsann! Det är att kliva rakt in i en sensation – Danspalatset Yesterdays – adress Brottby.
- Det här blir ett av Sveriges mest centrala danspalats. Det är bara tre mil till Stockholm, Arlanda och Norrtälje, skrattar lumphandlaren.
Ur högtalare dånar dansmusik á la svensk standard. Inspelad sådan än så länge. Hantverkare av alla slag sliter i nästan vare vrå av lokalen. Det märks att premiären är nära. Ändå är det lätt att konstatera att reklamen håller vad den lovat. Yesterdays är och kommer att bli helt unikt i sitt slag.

Den ordentligt tilltagna scenen kompletteras av ett stort dansvänligt golv. Därifrån leder två breda trappor upp till plan två med ytterligare ett dansgolv. På båda planen inreds serveringar under välvda bågar. Takfönstren ger ett ovanligt ljus åt anrättningen. Tretton toaletter, herrarnas i blått och damernas i rosa och väggspeglar med förgyllda ramar är några detaljer som redan är på plats. I ett hörn ligger 128 kristallkronor som väntar på att bli upphängda.
- Jag är en sann fyrtiotalist och säker på att det här är just vad folk vill ha. Bra dansmusik i en trevlig omgivning, säger Kenneth Bjälkenfalk.

Folköl räcker
Yesterdays kommer att kunna ta emot 700 sittande gäster varje danskväll, dvs tre kvällar i veckan när verksamheten väl kommit i gång. Egen VA-ledning har dragits från Brottby för att klara av de behoven. En busslinje kommer att gå i trafik mellan Vallentuna och danspalatset de tider då där är dans.
- Det blir inga som helst problem att få tillräckligt med folk att komma hit. Det blir snarare problem med vad vi ska säga till dem som inte kommer in. Jag får bara släppa in totalt 1300 gäster, säger Kenneth Bjälkenfalk.

Inträdet på Yesterdays kommer att bli 60 kronor per person. Inget mattvång tillkommer, då mat inte ens serveras. Sprit säljs inte heller. Kenneth Bjälkenfalk har inte ens sökt tillstånd. Det räcker med folköl, tycker han.

Kenneth Bjälkenfalk kommer inte att nöja sig med danspalatset Yesterdays. Secondhand-shopen ska läggas ner och ge plats för en festsal för 600 personer. Den ska användas för privata fester, konferenser och kanhända för danskurser om Kenneth Bjälkenfalk får som han vill.
- Nästa sommar bygger vi en dansbana i skogsgläntan bakom Yesterdays. Och ladan intill tar vi kanske också itu med…

Kända band
- I början skrattade folk åt mig, säger Kenneth Bjälkenfalk och syftar på Nordbanken som backar upp projektet ekonomiskt.
- Nu skrattar de inte längre.  Det här ska bli ett lyft för bygden. Jag ska sätta Brottby på kartan.

Den 23 augusti är det dags för premiär på Yesterdays till tonerna av Leif Kronlunds storband. Gästartister blir Towa Carsson och Lasse Lönndahl som lovar publiken en oförglömlig kväll.

Följande danskvällar kommer Yesterdays att gästas av band som Flamingokvintetten, Cool Candys, Sven-Ingvars och andra band av samma dignitet.
- Premiären är nästan utsåld, säger Kenneth Bjälkenfalk
Monica Antonsson

___________________________________________________________________________
  
Södra Roslagen
3 september 1986

Vilken fullträff för Yesterdays!

(VALLENTUNA)
Danspalatset Yesterdays är en fullträff! Det står klart en dryg vecka efter invigning och premiär.
Kenneth Bjälkenfalks smått otroliga satsning, att bygga och driva ett av landets största dansställen i en skogsglänta i Brottby inger allt mer respekt.
Från när och fjärran kommer de dansanta och ryktet sprider sig lavinartat runt hela regionen. Även dansbanden står i kö för en spelning.

Efter mycken möda och stort besvär är nu höstsäsongen på Yesterdays igång med en spännande samling redan inbokade topporkestrar.
Låt oss hoppas att detta bara är början, tyckte många av premiärkvällens över tusen gäster.

Kenneth Bjälkenfalk fick en kanonstart för sitt Yesterdays när han premiäröppnade för en dryg vecka sedan. Säkert var det över tusen danssugna som trängdes i lokalen när Nostalgi präglade stämningen till en början. Ställen som detta finns liksom inte längre.

Fiaskot nära
Ändå började kvällen med något som lika väl kunnat sluta i ett rejält fiasko. Trots reglerna ”ingen bordsplacering” och ”först till kvarn” fanns knappt ett bord att uppbringa ens för de som anlände en dryg timma i förväg. Alla bord inom synhåll från scenen hade reserverats för folk som hjälpt till med projektet, köpt särskilt många biljetter eller bara haft vett att övertala danspalatsdirektören att göra undantag från nämnda regel.

I det läget kunde Kenneth Bjälkenfalk tacka högre makter att han placerade danspalatset i skogen och inte närmare bebodda trakter. På ort och ställe var det inte mycket idé att vända om och gå någon annanstans. Så snart Leif Kronlund stampat igång sina mannar löste sig problemet. Vem ville väl sitta då?
- Aldrig mer ska jag reservera några bord, suckade Kenneth Bjälkenfalk när stormen bedarrat.

Eftertraktad orkester
Leif Kronlunds storband är landets mest eftertraktade orkester. Hos honom har många av landets schlagersångerskor kraxat sina första tra la la.  Det gjorde Ann-Louise Hansson och Anna-Lena Löfgren för att nämna några. Kvällens sångerska var Anita Söderberg, ett rutinerat proffs som kan sin sak. Vid hennes sida sjöng Towa Carsson och Lasse Lönndahl på känt och folkkärt manér.

Redan från första takterna fylldes dansgolvet. Vid borden satt folk i skift. Roligast var mannen som skrev ”Jag har spottat i glaset” på en servett som han placerade ölglaset han ville ha för sig själv på. ”Det har jag med” hade någon lagt till i texten, när mannen kom tillbaka till bordet efter en dans.

Alla var där
Av företagarföreningsfolk log ordförande Carl-Axel Olsson i kapp med plåtslageridirektören Lage Holmbom och alltid glade handlaren Bertil Ihrfeldt. I den sistnämndes sällskap dök överraskande förre fotbollsesset Sigge Parling upp.
- Det här är toppen. Vi behöver en Bert Karlsson i Vallentuna, sa Carl-Axel Olsson och syftade på danspalatsdirektören Bjälkenfalk.

  Från de kommunala förvaltningarna kom bland andra trafikingenjör Sonja Blom, fullmäktiges högra hand Irene Bark och personalkontorets Irene Östergren tillsammans med folk från personalhälsovården. Bland de av kommunens herrar som virvlade runt på golvet sågs fritidschefen Uno Sköld och Ove Ohlsson till vardags biträdande ekonomichef. Kommunalrådet, kulturchefen och hennes medarbetare lyste däremot med sin frånvaro. Kanske hade de inte lyckats få biljetter.
- Vilken positiv överraskning, sa Sonja Blom, norrlandstjejen som tyckte att avståndet till Yesterdays är en struntsak mot vad hon är van vid.
- Alla är ju här. Det är bara Sigsten Herrgård och Henning Sjöström som saknas, tyckte Össebyamatörernas Margareta Rosengren och Tomas Pettersson i sällskap med sin pianist Bengt Axén.

Bussen gratis
För att kunna driva sitt stora danspalats i skogsgläntan har Kenneth Bjälkenfalk slagit sig ihop med Ulf Jegander och Vallentuna-Buss som kör gratisturer varje timma från Vallentuna station när det är dans.
- Vid behov kör vi och hämtar var som helst i Stockholm, Norrtälje eller vid en privat fest. Ring så hämtar vi, manar Ulf Jegander som dock förbehåller sig rätten att debitera en och annan tia för hämtning på annan plats än Vallentuna station.

Klockan 01.00 spelades sista dansen på Yesterdays premiärkvällen. Efter ett extranummer packade Leif Kronlund och hans musiker ihop sina instrument och försvann. Försvann gjorde även publiken vars hemtransport uppenbarligen fungerade utan anmärkning. Kvar dröjde en trött danspalatsdirektör och hans medarbetare. Efter allt slit är nu höstsäsongen – den första för Yesterdays – igång på allvar.
Monica Antonsson
________________________________________________________________________________


Södra Roslagen
1 oktober 1986

Skall Yesterdays tvingas slå igen?
Buslivet knäcker ägarna


Yesterdays, det nyöppnade danspalatset i Brottby har fått en flygande start. Publikinvasionen har dock för med sig stora problem. De som inte kommer in vandaliserar, slåss och super. Värst är det i samband med fredagarnas discon. Även inne i lokalerna förekommer vandalisering och busliv.
- Så här kan det inte fortsätta, säger ägarna. Om inte ungdomarna skärper sig tvingas vi slå igen. Nu är det upp till dem.
Polisen konstaterar:
- Yesterdays behövs. Det vore synd om ett fåtal busar får äventyra verksamheten.

Bilden:
Rent tumultartade scener utspelar sig vid entrén till Yesterdays.  


Södra Roslagen
1 oktober 1986

Publikens invasion knäcker Yesterdays

(VALLENTUNA)
Ska publikinvasionen knäcka diskoteket på danspalatset Yesterdays?
Den frågan ställer sig idag både Vallentunabor, polismyndighet och danspalatsdirektören Kenneth Bjälkenfalk.
Främst är det fredagsdiscot som ställt till problem. Varje fredag har flera hundra ungdomar måst avvisas.
Följden har blivit vandalisering och meningslös förstörelse på fastigheten av ett slag att Kenneth Bjälkenfalk stundtals funderat på att stänga.
- Nu är det upp till ungdomarna själva hur det ska bli, säger Kenneth Bjälkenfalk.



Diskoteket på Yesterdays är den största satsningen på ett dansställe för ungdomar i regionen någonsin. Självklart lockar en sådan satsning mycket folk. Men att invasionen skulle bli så våldsam som den blivit, anade inte ens Kenneth Bjälkenfalk. Ungdomar kommer i buss- och billaster från Norrtälje, Rimbo, Åkersberga, Täby, Märsta, Upplands Väsby, Tumba och Stockholm.

Roslagsbanetågen och 601:an är till sista ståplats fyllda av danssugna ungdomar som tar gratisbuss från Vallentuna station till Brottby och Yesterdays. Från Norrtälje kommer 625:an lika fullsatt.
- Första fredagen tvingades vi avvisa ett tusentals personer sedan vi fyllt lokalen, berättar Kenneth Bjälkenfalk. Det innebär att över 1200 ungdomar hade släppts in.

Och så har det fortsatt. För två veckor sedan var publiktrycket mot danspalatsets entré så hårt att Kennet Bjälkenfalk tvingades slå igen efter 800 personer. Folkmassan som trängde på vägrade bilda kö. Det förde med sig att hela den glasade entrén höll på att komma in i foajén.

Tårgas i lokalen
- För andra fredagen i rad slog de in rutorna i entrén. Sedan var det någon som slängde in tårgas, berättar Kenneth Bjälkenfalk.
- Det var hemskt. Man kunde lyfta fötterna från marken och ändå hänga kvar i luften. Det gick inte att komma ut ur folkmassan. Jag greps av panik, sa en flicka med skrubbsår på knät och trasiga strumpor som till sist lyckats ta sig in på toaletten.
- Jag fick en armbåge i strupen och svimmade, snyftade en annan flicka.

Flera stadiga ordningsvakter slet för allt vad de var värda med att hålla den ilskna folkmassan utanför bygganden där ett fullständigt kaos rådde.

Kennet Bjälkenfalk är upprörd över att bussar chartrats privat utan hans kännedom, bland annat från Åkersberga. Även i bilar har föräldrar kommit och släppt av sina tonåringar med löfte om att hämta dem igen klockan ett på natten.
- De flesta kom aldrig ens in. De ungdomarna fick stå ute och frysa flera timmar.

Då vidtog en vandalisering av mer eller mindre berusade ungdomar som besvikna lämnats utanför, kanhända utan möjlighet att ta sig från platsen på många timmar.
- De hoppade på bilar och tog sig upp på Yesterdays tak där de försökte slita loss ventilationssystemet. En reklamskylt i 30 000 kronorsklassen revs också ner. Den hittade vi på åkern dagen efter.
- Även inne i lokalen hade vandaler gått fram. Bland annat var flera toaletter bortslitna, säger Kenneth Bjälkenfalk som i det läget begärde hjälp från polis och fältassistenter.

Stenhård kontroll
Följande fredag möttes ungdomarna av en ”fålla” framför entrén. Denna, vakternas insatser och säkert också närvaron av poliser och fältassistenter gjorde att lokalen kunde fyllas utan större sammandrabbningar.

Stenhård kontroll, i vissa fall ren muddring, av personer med väskor eller rymliga jackor, i jakten på medhavd sprit, var snarare regel än undantag.
- De som kommer in med öl eller sprit avvisas och får ställa sig längst bak i kön, säger Kenneth Bjälkenfalk.

Även om läget utanför Yesterdays om fredagskvällarna varit kaotiskt har stämningen inne på discot varit både opåverkad och påfallande nykter eller åtminstone ”bara” salongsberusad. Uppklädda ungdomar har dansat och roat sig av hjärtats lust.
- Vi ser positivt på att så många ungdomar samlas här. Det vore synd om verksamheten måste läggas ner bara för att några rötägg förstör, sa polisman Sven-Erik Svensson från Åkersberga som var på plats.                                                 
- Vi kan ju inte avsätta någon personal för Yesterdays men vi är mycket positiva till verksamheten och ska stödja den så mycket vi kan, säger Gunnar Söderkvist, polischef i Vallentuna.

Monica Antonsson
______________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Vecka 23, 1994

Nu är det dags för sista dansen

Nu är det färdigdansat på Yesterdays i Brottby. På lördag den 11 juni bjuder Kenneth Bjälkenfalk och hans medhjälpare upp till absolut sista dansen. Till hösten blir Yesterdays konstgalleri.

Efter sju och ett halvt år går danspalatset Yesterdays i graven. Publiken sviker och verksamheten går inte längre ihop.
- Vi gick kraftigt back i april trots att jag personligen jobbade 364 timmar. Då är det inte roligt längre, säger Kenneth Bjälkenfalk.

Unikt dansställe
Han slog hela nöjessverige med häpnad när han 1986 gjorde om den gamla snickerifabriken till danspalats. I en undanskymd skogsglänta långt från stan byggde han ett unikt dansställe med plats för 700 sittande gäster i två etage och ett rejält dansgolv för det dubbla antalet. Han inredde med speglar och gnistrande kristallkronor, byggde herrtoaletter i blått och damtoaletter i rosa.
 
Leif Kronlunds storband spelade på premiärkvällen och bland gästartisterna hördes Towa Carlsson och Lasse Lönndahl. Det blev en flygande start och sedan bokstavligen slogs folk för att komma in på Yesterdays. Entrénav glas sprängdes sönder flera gånger när publikmassan tryckte på, speciellt när det var disco.

Från när och fjärran
Åren gick och Kenneth Bjälkenfalk lyckades behålla publiken. Folk reste hit från när och fjärran för att ta en svängom till de bästa banden – trots att det ”bara” serverades folköl. Några andra tillstånd har Kenneth Bjälkenfalk aldrig brytt sig om att söka.

Dansen gick sin gilla gång tills för ett år sedan. Då sa bankerna plötsligt upp hans lån på över sex miljoner kronor. Huset har sjunkit i värde från åtta miljoner till en miljon på bara två år och då ville inte banken vara med länge.

Konkurs
- Det fanns bara en sak att göra, säger Kenneth Bjälkenfalk. Yesterdays AB gick i konkurs.
En person köpte bolaget och anställde Kenneth som driftschef men verksamheten har inte fungerat. Det har lågkonjunkturen sett till.
- Nu har ägaren ledsnat och drar sig ur, säger Kenneth som ska arrendera lokalerna. Dans har han dock fått nog av. Det räcker inte med 300-400 dansanta per kväll för att verksamheten ska gå ihop.

Sista dansen
- Ett vanligt band som inte lockar någon publik kostar 10 000 kronor. Lotta Engberg som verkligen drar folk kostar 80 000 kronor för en kväll medan Sven-Ingvars tar 90 000 kronor för 45 minuter.

På lördag spelas det alltså upp till dans på Yesterdays för sista gången. Därefter byggs lokalen om till konstgalleri. Tanken är att minst 100 konstnärer åt gången ska hyra in sig i 14-dagarsperioder för en billig penning.
- Konstnärer blir skinnade överallt av galleristerna. På Yesterdays ska det kosta 150 kronor kvadraten för hela perioden.

”Lite vemodigt”
Bingo- och kursverksamheten på Yesterdays kommer att fortsätta. Där blir också kuriosa- och samlarmässor samt en och annan loppmarknad.
- Om sanningen ska fram så känns det lite vemodigt och om vinden vänder kan jag bygga upp danspalatset igen på 14 dagar. Men det ser mörkt ut, säger Kenneth Bjälkenfalk och laddar upp för en stor tack- och adjöföreställning. Missa den inte!
Monica Antonsson
________________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 26, 1994

Sista dansen efter sju år…

Över 700 danssugna kom till Yesterdays förra lördagen när det var dags att ta adjö efter drygt sju års sansande.
Det var nästan så att Kenneth Bjälkenfalk ångrade beslutet att lägga ner.


Den allmänna lågkonjunkturen har gjort att Yesterdays gått dåligt på sistone. Folk har sparat in på sina nöjen och måna nöjesmetropoler har levt på konstgjord andning.

Det blev inte precis bättre av att banken sa upp Kenneth Bjälkenfalks lån på över sex miljoner kronor i sviterna av de senaste årens bankskandaler. Han tvingades försätta Yesterdays AB i konkurs och blev driftschef under en ny ägare.

Märklig företeelse
Kennet har i det längsta försökt hålla ruljansen igång i väntan på bättre tider. Men nye ägaren hoppade av och Kenneth tvingades ge upp. I lördags spelade Keith Elwins orkester följaktligen den absolut sista dansen på Yesterdays. Därmed gick en märklig företeelse i graven. Aldrig mer ska någon bygga ett jättelikt danspalats i en skogsglänta i Brottby.
- Många trogna besökare är förtvivlade, sa Kenneth Bjälkenfalk sedan han räknat in de 700 danslystna. ”Du får inte stänga vårt dagis”, sa två damer från Täby Kyrkby. 
Kenneth, hans fru Karin och den övriga personalen jobbade på som vanligt men med besvärande klumpar i halsen.

”Sorgligt”
- Det känns väldigt sorgligt men stängningen innebär samtidigt en stor lättnad. Nu slipper jag jobba dygnet runt en tid. Jag har uppenbarligen gjort fel i över sju år. Jag borde ha stängt lite oftare! 
Han kunde inte dölja att ett nytt hopp hade vaknat till liv tack vare publiktillströmningen. Det skulle knappast förvåna om den obotlige optimisten försöker sig på en repris längre fram.
- Just nu finns ingen återvändo. Yesterdays byggs om och blir konstgalleri till hösten. Sedan får vi se. Jag bygger inte om mer, än att jag kan återställa danspalatset på fjorton dagar. Stället är trots allt byggt för dans…

Monica Antonsson 

______________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 41, 1994

_____________________________________________________________________________-

Kommentar:
Det var ju himla trist.
Kenneth Bjälkenfalk var - och är säkert ännu - en fantastisk visionär och entreprenörer.
______________________________________________________________________________

Och sen kan det bli så här tossigt...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar