måndag 13 april 2020

Bertil och Maja Ihrfeldt

Okänd fotograf ca 1970, Vallentuna bildarkiv

Kvarnbadet ca 1970.
Elisabet Petersson, dotter till Erik Peterson, har lagt upp bilden på Uno Skölds facebookgrupp om gamla Vallentuna. Vänligt nog låter hon mig använda bilden här. Varmt tack Elisabet!

På bassängkanten sitter ICA-handlare Bertil Ihrfeldt. I vattnet ses dåvarande fritidsnämndens ordförande - tillika eldsjäl i simklubben - Erik Peterson med fyraåriga dottern Malin. Okänd fotograf.

Det ser ut som en pressbild och varför Bertil Ihrfält har lämnat butiken för att posera på bassängkanten tipsar Uno Sköld om. Bertil var nämligen fritidspolitiker (M) och satt vid den här tiden i fritidsnämnden.

Ica-handlarna David Roth och Bertil Ihrfeldt har varudemonstration i
Hjälmstaskolans aula. Paret hade livsmedelsaffär på Åbyholmsvägen,
nuvarande Lindholmsvägen och öppnade också senare ICA-affär i hörnet
av Allévägen och Mörbyvägen. Den affären flyttade 1982 till Tärningen i
Vallentuna centrum.

Har bjuder Bertil och David en av besökarna, Bertils dotter Gunnel på
priceless Florida orange juice. Längst t v skymtar Birgitta Tillborg.
Serveringe kan också ha skett i samband med program i Hjälmstaskolans aula.
Foto: Björn Uhrenius 1955, Vallentuna bildarkiv

Han var dessutom sekreterare i Vallentuna Bollklubb. Kanske hade han gjort särskilda insatser för Kvarnbadets och/eller simklubbens tillblivelse och fick lite credit för det.

Bertil Ihrfeldt var först föreståndare före en Konsumbutik på Åbyholmsvägen (nuvarande Lindholmsvägen). Numera säljs hästtillbehör eller liknande i butiken. Han blev så småningom kompanjon med David Roth*. Tillsammans öppnade de i början eller mitten av 1960-talet ICA Allévägen (senare Företagscentrum och nu Träffpunkten) och ICA Sörgården.
Bertil och Maja Ihrfeldt bodde i en lägenhet på Allévägen 10 ovanpå ICA-butiken med utsikt mot kyrkan.

- Rooth var liten och rund och 
jättesnäll, skriver Inga Ekström på Molnby gård. 

Det framgår också av facebookgruppen att familjen Rooth bodde på Fornminnesvägen 24 på 80-talet. Hustrun hette möjligen Lisa eller Märta spekuleras det i kommentarsfältet. Se nedan hur det förhöll sig.

__________________________________________

Norrtälje tidning
Södra Roslagen
21 augusti 1985

- Det var bättre förr, tycker Bertil

(VALLENTUNA) Bertil Ihrfeldt, välkänd profil i Vallentuna, är en stressad man i dessa dagar. 

Han har drabbats av regeringsbeslutet att skjuta upp kräftpremiären med en vecka. 

Det har medfört att kräftor och surströmming kommit att begå premiär samtidigt! 

Sånt kan ge upphov till oanade konsekvenser och då är det inte lätt att vara handlare.

Bakgrunden till regeringsbeslutet är omtanken – om kräftorna. En veckas förlängt liv ska ge dem möjlighet att ömsa skal i lugn och ro.

- De kräftor som säljs i butikerna nu behöver inte ömsa skal! De har legat i frysen sedan förra hösten! Regeringen kunde ha nöjt sig med att skjuta upp fisket, skrattar Bertil Ihrfeldt.

Tänkte vända
Bertil Ihrfält kom till Vallentuna som handlare redan 1946. Då bodde här 2 300 personer och det som nu är centrum var då Prästgårdsgärde.
- Vi tänkte faktiskt vända om när vi såg hur ödsligt här var, men vi blev kvar och nästa år är det 40-årsjubileum.

Vid sidan av jobbet är idrotten Bertils stora intresse. Han är en av VBK:s största supporters. Revyer är ett annat favoritnöje och med sin Margit ser han årligen alla revyer i grannskapet, både de stora uppsättningarna i huvudstaden och de små lokala hemma i Vallentuna.

Annat förr
Politiken gav han sig tidigt i kast med. Han har varit med om att uträtta en hel del förbättringar i kommunen. Tillkomsten av idrottsplatsen 1958 är en av fjädrarna i hans hatt. Bertil drar sig inte för att säga ett och annat när han tycker att något är snett. Som nu det här med kräftpremiären.

- Regeringen borde ha viktigare saker att besluta om, säger han och låter förstå att det är rusning efter kräftkartonger och surströmmingsburkar. Folk har svårt att välja när allt kommer på en gång. Annat var det förr när det var kräftor helgen närmast den 8 augusti och surströmming veckan därpå. Då var det minsann ordning och reda.
Monica Antonsson
_________________________________________________________________________________

Södra Roslagen
17 december 1986

Hälsan sitter i fötterna
- Därför är fotvården så viktig

(VALLENTUNA)
- Man ska vara rädd om sina fötter! Om inte fötterna mår bra blir hela kroppen sjuk.
Det säger Åsa Idermark som öppnat fotvårdsklinik med solarium och slim, för att Vallentunaborna ska få en möjlighet att pussla om sig.
- Det här är mitt liv, min dröm, säger Åsa som för att få det hela att gå ihop ekonomiskt också jobbar natt på behandlingshemmet.


Det här med fötter är minsann ingenting att strunta i. Det är viktigt för hela kroppen att fötterna står stadigt på jorden och är i topptrim. Det hävdar åtminstone Åsa Idermark och demonstrerar vad hon menar på Margit Ihrfält som sitter i behandlingsstolen med fötterna i bubblande vattenbad.

- Det här är ett par besvärliga fötter, opererade för Hallux Valgus, för att tårna lägger sig på varandra. Margit har även nageltrång som brukar bli inflammerat, berättar Åsa.
- Jag har väl förstört fötterna i högklackade skor när jag ville komma i nivå med min man, försöker Margit. Det är hans fel alltihop!

- Förr ärvde man ju skor av varandra, säger Åsa. Idag ser vi ofta skador av det. Skorna var för små och tårna kunde inte utvecklas. Av någon anledning ska man alltid ha mindre fötter än man har.

Dansar iväg
Hon har en gedigen utbildning i fotvård. Ända sedan barnsben har hon drömt om en framtid som fotvårdare. När så en lokal i huset där ho bor blev ledig, bestämde hon sig för att starta eget. Förutom fotvården erbjuder hon solarium och behandling med slimmaskin, en fantastisk skakapparat som får det mesta att vibrera. Av det ska fettcellerna ta till flykten, är det tänkt.

- Folk borde kosta på sig åtminstone en fotbehandling i månaden för att må bra. Det är vi alla värda, säger Åsa medan hon filar och skalar på Margits fötter.
- Förr var det fult att tänka på sig själv, säger Margit. Det var alltid barnen som kom föst. Men det här är som att gå till frissan eller tandläkaren. Efteråt riktigt dansar man iväg på lätta fötter.

Åsa konstaterar att nästan alla bär på svampsporer.
- Man blir smittad på allmänna bad och i bastu. Det finns överallt, är ofarligt men kan ge klåda. Det är oftast svamp som orsakar dålig lukt, säger hon och visar hur hon hittar och avlägsnar svampsporer under tånaglarna.

Åsa Idermark har inte mycket till övers för dagens täta plastskor. De är inte uppbyggda och är flata i lästen. Ordentliga skor av material som kan andas och där fötterna får ordentligt plats ska det vara, säger Åsa och rekommenderar ombytesskor för känsliga fötter att ta till när de höga klackarna börjar klämma för mycket.

Själv hastar Åsa Idermark efter dagens fotvårdsjobb iväg till nattjobbet på behandlingshemmet. Än bär sig inte hennes rörelse så mycket att hon kan leva på det. Men bättre och bättre går det.
- Och så får jag ju arbeta med det jag tycker allra bäst om – fötter. Dem ska man vara glad åt, säger Åsa Idermark.
Vad ska man annars hava strumpor till?
Monica Antonsson




Jag hittade den här bilden hos Vallentuna bildarkiv. Maja sitter tillsammans med ett antal andra fina damer i samband med en så kallad Damträff med VBK 1984. Fotograf okänd. 


_______________________________________________________________________________

Södra Roslagen
22 april 1987

Vallentuna förlorar en centrumprofil
Ihrfält i pension

(VALLENTUNA)
Stora förändringar stundar i ICA-butikerna i Vallentuna. Störst av alla är att Bertil Ihrfält i ICA-hallen vid Tuna torg och ICA Sörgården tackar för sig och går i pension.
Det innebär att centrum förlorar en av moderna tiders stora profiler, åtminstone i form av handlare. Efterträdaren, Kjell Andersson, lämnar butiken i Ormsta för att axla Bertils mandel vid Tuna torg.

Den första maj är det dags. Bertil Ihrfält stänger dörrarna till sina ICA-butiker för sista gången i sin egenskap av handlare. Han blir då pensionär och får plötsligt tid över att ägna sig åt annat.
I hans ställe kommer till Tuna torg Kjell Andersson som styrt och ställt i ICA-butiken i Ormsta de senaste sex åren. Han lämnar, delvis med tungt hjärta, sin omtyckta personal och sina trevliga kunder för utmaningen i centrum.
- Det var ICA som ville att jag skulle ta över här efter Bertil och när det sedan blev strul med utbyggnaden i Ormsta bestämde jag mig, berättar Kjell Andersson.

Bertil Ihrfält, som tvivels utan är en av kommunens mest välkända profiler, har 33 år som handlare bakom sig och inte mindre än 50 år i yrket. Till Vallentuna kom han 1946 medan här ännu bara bodde 2 300 personer. Med dagens runt 17 000 människor bosatta här har samhället förändrats en hel del under de här åren. Och nästan alla som bott här har någon gång handlat hos Bertil Ihrfält.

I det politiska livet har Bertil Ihrfält också gjort stora insatser och representerar fortfarande moderaterna i fullmäktige. Han har varit med om att rösta fram allt från idrottsplatsen till systembolaget.
Bertil har alltid givit idrotten sitt stöd och VBK är något av hans skötebarn. Åtminstone är han en av de verkligt stora supportrarna.
- Nu ska jag ägna mig åt att cykla, säger Bertil förnöjt och medger att en och annan Amerikaresa till dottern som bor där finns inplanerad likaväl som turer med hustrun Margit till sommarstugan i Grisslehamn.

Monica Antonsson

_________________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 25, 1994

Maja och Bertil Ihrfält svänger sina lurviga i finalen av köpmännens Vikingavecka 1994. 


_______________________________________

Bildarkivet har ett foto av Gun Hillbo:
Vallentuna livs, Ica-hallen låg i korsningen Allévägen och Mörbyvägen. Innehavare Bertil Ihrfeldt. Affären flyttade till Tärningen i oktober 1982.


Lokaltidningen vecka 21, 1999
 Tomt att vara ensam efter 53 år

(VALLENTUNA)
Det har gått några år sedan Bertil Ihrfält, 77, drog sig tillbaka som handlare och politiker. Numera cyklar han mest omkring i byn och pratar med folk.
- Det är tomt och tyst här hemma sedan Maja gick bort, säger han. Jag får vara glad att vi fick 53 år tillsammans.

 
Bertil Ihrfält är en av de stora profilerna i Vallentuna. Han och hans Margit kom hit redan 1946, då kommunen bara hade 2 300 invånare. Ska sanningen fram så tänkte de vända om. Så ödslig tycktes avkroken Vallentuna vara. Men de blev kvar och åren har rullat på.
 
Tidig träff
- Vi träffades redan i småskolan, Maja och jag, säger Bertil och visar en delförstoring av ett skolkort. De bara råkade sitta bredvid varandra när fotot togs i Österbymo, ett samhälle utanför Tranås, 1930. Hon var sju och han var åtta. Först tio år senare började de gå på bio tillsammans eller till dansbanan någon gång.
- Vi var så blyga, säger Bertil. Maja gick in på bion först och höll en plats åt mig. Jag kom efter först när ljuset hade släckts.
Bertil skulle göra sin värnplikt men blev hemskickad efter en vecka. Han var nämligen född med så kallad klumpfot och för det opererades han tre gånger som barn. Läkarna lyckades ställa foten rätt men han blev aldrig den idrottsman han annars kanske kunde ha blivit. Han fick nöja sig med att titta på.
 
Viktig julafton
Bertil fick anställning i Upplands Väsby 1944 och lämnade därmed Österbymo.

- På julafton kom jag hem och hälsade på, skrattar han. Nio månader senare föddes vår dotter Gunnel.
Året därpå blev han föreståndare för Konsumbutiken i Väsby och vid midsommartid 1946 for han hem för att gifta sig med sin Margit.
- Nio månader senare föddes vår dotter Yvonne! Det var kul det där, att den ena var tillverkad på julafton och den andra på midsommarafton.
 
De hade precis flyttat till Vallentuna när Yvonne kom till världen. Bertil hade blivit föreståndare för Konsum i Fattistubacken, numera Olsborgsvägen. Efter åtta år sadlade han om och blev ICA-handlare, först i Östra Ormsta och 1963 vid Allévägen mitt emot polisstationen.
 
Parkinson

Bertil blev politiker också - för moderaterna – och tjänstgjorde många mandatperioder i kommunfullmäktige. Som en av de drivande krafterna bakom VBK var han med och röstade fram idrottsplatsen 1958 likaväl som han var med och pressade fram beslutet om systembolaget 1989.
 
Bertil öppnade ICA Sörgården 1971 och ICA-hallen i centrum 1982. Året därpå drabbades han av Parkinsons sjukdom men opererades med ovanligt gott resultat och kunde jobba vidare till 1987, då han sålde butikerna och gick i pension.
- Maja stod bakom mig i alla år, säger Bertil. Utan henne hade jag aldrig klarat det.
 
De syntes i vimlet, Margit och Bertil. Så fort det var tävlingar, dans, allsång och revy fanns de på plats, alltid lika vänliga och glada. Hon var till synes frisk och vital när hon i februari fick en ovanligt svår förkylning.
 
Hjärtat stannade
Valvaka i Vallentunasalen 1985. Bertil Ihrfeldt (m) och Elwe Nilsson (m) 
väntar med spänning på resultatet som internetentusiasten, kanslichefen
Lars-Inge Andersson, knappar fram på en av kommunens första datorer.
Foto: Thord Stodeus, Vallentuna bildarkiv

- Maja satt i väntrummet hos husläkaren för att få hjälp när hon plötsligt drabbades av hjärtstillestånd. Alla läkare rusade till men hon var borta i tre minuter och hann få svåra hjärnskador.
Margit fördes till Danderyds sjukhus där hon dog med sin familj omkring sig klockan fem på morgonen den 16 februari.
- Det var helt oväntat och nu är det så många som frågar efter Maja, säger Bertil och visar bilder från begravningen som var så vacker och fylld av blommor.
 
Tomt och tyst
- Det är tomt och tyst här hemma, säger han. Jag ser på TV men det är ingen som kommer med kaffe.
Bertil är med i livsmedelshandelns seniorklubb som ordnar möten och resor för sina medlemmar. Dessutom har han dottern Yvonne och hennes familj i närheten. Gunnel bor sedan länge med man och barn i Wisconsin, USA.
- Yvonne tar hand om mig, säger Bertil. Hon kommer hit och hjälper mig varje morgon. Jag blir så bortskämd.
Monica Antonsson   


VBK 50 år 1969
Foto: Okänd, Vallentuna bildarkiv
 

Vallentuna bollklubb(VBK) firar 50-årsjubileum med en kontaktträff med 1919-1969 års män och kvinnor.
Stående fr v Maja Sundborg, Stig Österberg, Bertil Malmström, Gunnar Andersson, Lars Holm, Ulf Svahn, Arne Andersson, Bertil Ihrfeldt (längst och längst bak), (man, kvinna, man), Harry Fors och Lennart Danneman.
Sittande fr v: Bertil Tillborg, Gösta Vandel, Sten Stennemark, Alf Hofström, Agne Berg, Sven Jansson, Axel Isaksson, och Erik Sundborg.
Firandet skedde i källarlokal i kvarteret Rönnen på Stendösvägen.
______________________________________________________________________________

Folkbokföringen
Knut Bertil Ihrfält född 3/7 1922 i Sund, Östergötlands län - död 22/12 2001 i Vallentuna
Gift midsommarafton 23/6 1946
Margit Maria "Maja" född 14/4 1923 i Sund, Östergötlands län - död 16/2 1999 i Vallentuna

1980 Allévägen 10
Bertil Ihrfält var redan 1950 handelsföreståndare för Konsum i Vallentuna. Han v
ar då sedan 1947 skriven i Åby 1:74 som torde vara butiken på Åbyholmsvägen. Där fanns troligen en bostad ovanpå butiken och en i ett litet hus till höger om densamma. Två döttrar födda 1945 resp 1947.  
Han är frikallad från det militära. Om jag inte minns helt fel var han född med så kallad klumpfot.
1960 är Bertil affärsinnehavare. Han, Maja och döttrarna är nu skrivna på Ormsta 1:30 Björkebo i Ormsta.  

1970 har de flyttat till Allévägen 10 ovan på ICA-butiken där de blev kvar till sin död. 
Underbara människor båda två.
Hur kunde jag stava deras namn fel i alla år..!
Varför sa de inget?
För att de var snälla förstås...

________________________________________________________________________________

Bertil Ihrfälts kompanjon David Roth

Nils David Roth född 8/10 1906 i Bjälbo, Östergötlands län - död 2/10 1998 i Vallentuna
Gift 24/2 1934 med
Märta Teresia Elisabet född 24/3 1911 i Sund, Östergötlands län - död 14/11 2004 i Vallentuna.
De var folkbokförda på Fornminnesvägen 24 i Vallentuna.

Dotter född 1934

David Roth var 1950 mejerist mantalsskriven i Forserum.
1955 var han skriven på adress Ormsta 1:30
1960 står han skriven som handlare i Vallentuna bosatt på Allévägen 21.
Samma adress 1970.
1975 har han sadlat om till köpman i Borensberg där han och hustrun bor på adress Hastigen 13.
1990 är de tillbaka i Vallentuna, närmare bestämt på Fornminnesvägen 24 där de blev kvar livet ut. 

_________________________________________________________________________________

Hittat:


BERTIL IHRFELT
Österbymo.
Född 26 maj 1881 i Knäred, Hallands
län. Kaféidkare. Ordf. i fattigvårdsstyr.,
vice ordf. i kom.-fullm., led. i
kom.-nämnden och barnavårdsnämnden, ombud för
Östergötlands läns arbetsförmedling.
Sunds socken.

http://runeberg.org/pgosterg/1259.html

Porträttgalleri från Östergötland






På My heritage:

Bertil Ihrfält, 1881 - 1955

Bertil Ihrfält föddes på 26 maj 1881, i Knäred,Halland.
Bertil hade 4 syskon: Albert Nilsson, Albertn Nilsson, och ett annat syskon.
Bertil gifte sig med Severina Nilsson/Ihrfält (född Johansdotter).
Severina föddes i 1881, i Knäred,Halland.

De hade 3 barn: Bertil Ihrfeldt, Berta Samuelsson (född Ihrfält) och ett annat barn.
Bertil avled på 20 september 1955, vid 74 år i Österbymo, Östergötland, Sverige.
Han begravdes i Sund,Östergötland,Sverige.

Bertil Ihrfeldt på revy.
Foto: Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar