lördag 11 april 2020

Eva Lanvald elöverkänslig

Hemmets Veckotidning
Nr 50, 1998
Jag sitter gärna isolerad i mitt torp 
- bara jag får komma hem till Lasse på kvällen

Som chef för en elbutik förde Eva en stressig tillvaro. Så när hjärtat började krångla och svimningsanfallen kom trodde hon att hon var överansträngd. Men en läkare fick henne att inse att hon drabbats av något allvarligare. En sjukdom som skulle förändra hela hennes liv...

Eva Lanvald, 50, är elöverkänslig och sjukskriven på heltid sedan fyra år. Hon har dessutom en tumör på hypofysen som kontrolleras regelbundet men som inte behöver åtgärdas, så länge den håller sig lugn. Det ena har orsakat det andra, men ingen vet vad som kom först.
För att må riktigt bra skulle Eva behöva avskärma sig från samhället. Det är el- och teleledningar överallt och därmed fullt av magnetfält som hon inte tål. Men det är inte Evas stil att isolera sig i en skogskoja. I stället har hon skräddarsytt sin tillvaro, så att hon klarar av såväl socialt liv som elöverkänslighet. Kärleken till maken Lasse Landevall går nämligen i första hand för Eva som är ovanligt kreativ och fylld av såväl skaparglädje som livslust.
- Ibland kan jag titta på Lasse och tänka, Åh, vad jag är kär i den karl´n!
Eva vet egentligen inte när elöverkänsligheten började. Efter många framgångsrika år på ett varuhus, där hon jobbade med heminredning och ljusdesign, blev hon butikschef för en elbutik 1990. Hon gick in för jobbet med liv och lust medan hudratals lampor lyste omkring henne.
- Jag kände ofta hur hjärtat slog dubbla slag och det hände till och med att jag tuppade av. Men jag arbetade hårt och trodde att det berodde på överansträngning. När jag fick ont i lederna och utslag över hela kroppen, tyckte min husläkare att jag borde sanera mina tänder och äta stora doser vitaminer och mineraler. Han var ovanligt framåt. Det är först på senare år som sambandet mellan amalgam, elöverkänslighet och så kallade antioxidanter har börjat bli känt.
Eva bytte tandläkare flera gånger, innan hon lyckades övertyga folktandvården om att amalgamet i hennes tänder måste bort. Hon trodde sin husläkare, speciellt som hon blev sjuk efter varje tandläkarbesök.
- På den tiden visste man inte särskilt mycket om kvicksilverångorna som uppstår vid sanering. De måste ledas bort för att inte gå rakt ut i blodet. Det var vad som hände mig. Jag blev kvicksilverförgiftad. Därmed blommade också elöverkänsligheten ut.
Eva blev sjukskriven och har numera sjukbidrag. Till skillnad från många av sina olycksbröder och olyckssystrar, som ofta viftas bort som psykfall, har hon det med diagnosen elöverkänslighet.
- Alla läkare har trott på mig, säger Eva. Jag har aldrig blivit ifrågasatt, inte ens av försäkringskassan. Jag tuppar ju av så fort jag kommer in där. Det var värre på jobbet. Mina forna arbetskamrater tror än i dag, att jag inbillar mig alltsammans.
Maken Lasse har varit Evas stora stöd de här åren. Han har trott på henne och hjälpt till så gott han kunnat. Elementen i vardagsrummet fick ge plats för en kakelugn och för att Eva skulle slippa ta i en elektrisk apparat, lät Lasse installera centraldammsugare.
- Vi var skolkamrater på Solna läroverk och sjöng i samma kör, säger Eva. Lasse bjöd ut mig på en julfest och det blev kärlek direkt!
De flyttade ihop och drömde väl som alla andra ungdomar om barn och tomtebolycka. I väntan på små tassande fötter satsade Eva på sitt varuhusjobb - och blev lika besviken varje månad när mensen kom.
- Det blev aldrig några barn och det har varit svårt för oss båda. Efter åtta år gick vi skilda vägar och tröstade oss så gott vi kunde på varsitt håll. I dag vet vi att det var tumörens fel. Kanske var jag elöverkänslig redan då. Jag hade många diffusa symtom som skulle kunna vara tecken på det.
Lasse gifte sig och Eva träffade en annan man. Därmed bröts kontakten. Nio år senare hade Lasse skilt sig. Han saknade Eva och skickade ett påskkort. Eva, som då drev en liten ljusbutik, behövde flytthjälp på lagret och Lasse ställde upp. Sedan stod det inte på, förrän de hade flyttat ihop igen.
Eva tror att det var förutbestämt, att de skulle hitta tillbaka till varandra. De hade kanske aldrig gått skilda vägar överhuvudtaget, om de bara fått barn.
- Nu är det vi två för alltid. Visst är det upp och ner som i alla förhållanden men kärleken är annorlunda nu, än när man var 19 år och fylld av romantiska drömmar. Lasse är en underbar man med glimten i ögat. Jag skrattar ofta gott åt hans torra humor.

Det var alltstå saneringen av tänderna som utlöste Evas elöverkänslighet på allvar. Amalgamångorna gick ut i blodet och kroppens alla krafter gick åt till att överhuvudtaget hålla henne på benen. Hon raglade omkring under lamporna i elbutiken och tuppade av med jämna mellanrum. Minnet försämrades, lederna värkte och hon fick bölder över hela kroppen. Till sist bar hon keps på jobbet bara för att slippa dem i huvudet.
- Jag blev sjukskriven, masade mig runt hemma och orkade ingenting. Läkartiderna var mina enda hållpunkter i tillvaron. Efter tio minuter på stormarknaden med alla lysrör och frysdiskar, låg jag utslagen hemma i flera timmar. Jag tog långa promenader med vår hund Cirocco men blev sjuk varje gång. Det visade sig, att jag hade gått längs en kraftledning. Varken kaffebryggare eller kylskåp kunde jag ta i.
Lasse köpte valpen Hayden som tröst men Eva hade svårt att vistas i hemmet. Hon promenerade med hundarna sex, åtta timmar om dagen, gick på valpkurs, unghundskurs och fortsättningskurs för att slippa vara hemma. Om hon bara undvek kraftledningarna, så fick kroppen vila tillräckligt, för att hon skulle orka vistas där på kvällen och natten.

- Jag förstod att jag måste göra något radikalt, säger Eva som började leta efter en stuga att tillbringa dagarna i. Hon hade tur och hittade ett torp i en skogsglänta på gångavstånd från hemmet. Stugan, som hon fick hyra, har två rum och kök, brunn med otjänligt vatten på gården, vedbod och utedass. I dag har finrummet förvandlats till systuga och mysrum. Här samlas gästerna framför kakelugnen, när Eva bjuder på poesikväll. Sovrummet har blivit vävvstuga och målarateljé och verandan är numera snickarverkstad för all sköns konsthantverk.
Det finns el i gammaldags blymantlade kablar i huset. När Eva först kom hit tålde hon inte ens att ha strömmen på. I dag tål hon ungefär 15 watt på avstånd men det händer att hon till och med känner av gatubelysningen flera hundra meter bort. Så hon föredrar kakelugn, fotogenkamin, fotogenlampor och stearinljus.
- Jag gör av med 300 ljus i månaden och flera dunkar fotogen. Strömmen sätter jag bara på för att sy några enstaka sömmar på maskin. Men jag ska få en trampmaskin nu och då slipper jag det. Jag vill hellre skriva på min dator med LCD-skärm som jag klarar av att hantera en halvtimma om dagen i dagsljus.
Batterier laddar ur så fort Eva kommer i närheten. Därför kan hon inte ha någon armbandsklocka. Hon kan inte ha örhängen eller andra metallsmycken heller. De bränner och smärtan fortplantas i huvudet. Vad det beror på är svårt att förstå och i väntan på svar, försöker Eva leva så bra som möjligt.
- Jag faller i alla fall inte ihop i armarna på första bästa, tjusiga karl efter fem minuter på posten längre, skrattar hon. Jag tål till och med hushållsel ganska bra.
Den första tiden sov Eva i stugan medan kroppen återhämtade sig. Om dagarna satt hon framför kakelugnen och skrev såväl dikter som romaner för byrålådan. Efter en tid kunde hon flytta hem igen och sedan dess pendlar hon till torpet varje dag, när Lasse åker till jobbet.
- Dagsformen varierar beroende på vad jag har utsatt mig för. Jag klarar mig riktigt bra, om jag bara så mycket som möjligt håller mig borta från el. TV, radio och mobiltelefon är inte att tänka på.
Eva är kreativ och har svårt att sitta stilla. Hon hade följaktligen inte haft sin torpstuga särskilt länge, förrän hon började måla, snickra, väva och sy. Dessutom ställde hon till med allsköns kvällskurser. Hon steg även ut i offentlighetens ljus genom att som glad amatör ge ut dikter på eget förlag. Dessutom ställer hon ut sina målningar om tillfälle ges och säljer konsthantverk till självkostnadspris, när det är marknad. På så vis kommer hon ut och får träffa folk, nya vänner som gärna stänger av mobiltelefonen och parkerar på betryggande avstånd bara för att få besöka hennes stuga.
- När jag fyllde 50 bjöd Lasse oss båda på en vecka i Alcudia på Mallorca. När han någon gång uppvaktar med blommor och presenter, brukar han kosta på det finaste.
Eva berättar hur Lasse tog reda på vilka platser i planet som var mest elfria och hur han bokade hotell med vidunderlig utsikt. Frukt och vin stod till och med framdukat på rummet, när de kom.
- Vi hade en underbar vecka! Lasse är fantastisk. Jag vet inte vad jag skulle ta mig till utan honom.
Lasse lyssnar och myser åt hennes kärleksförklaringar. Han har själv all anledning att vara glad, tycker han, med en glad och hyfsat välmående hustru därhemma, när han kommer från jobbet.
- Jag lever ett mycket bättre liv nu, säger Eva. Jag vägrar vara den onödiga människan som gräver ner sig i sin sjukdom. Jag kan både stå och gå, skriva, sy och måla. Jag tjänar inga pengar på det - men jag kan!
Monica Antonsson

ps
De HAR olika efternamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar