tisdag 7 april 2020

Före detta lokalredaktör som sadlade om till kriminalare...

Vallentuna Steget
September 2005


Hundar söker vid ödetorpet | AftonbladetCold Cases Sverige heter höstens stora TV4-satsning. Nio hittills olösta mordfall ska analyseras på nytt med dagens teknik i hopp om att gärningsmän ska kunna gripas.

– Det är en strålande idé, säger Bo Wide som sedan 1 augusti är pensionerad från jobbet som kriminalkommissarie vid Länskriminalen och därför kan ägna sig åt TV-serien.

TV4 kläckte idén och Bo Wide fick frågan. Hans chefer hade inget att invända, varpå tittarna fick en spännande TV-serie om gamla olösta mord. Att Bo samtidigt stod inför sin pensionering gjorde inte saken sämre. 
– Dels fick jag något att göra och dels hoppas jag, att vi ska kunna lösa åtminstone något av fallen. Lojaliteter kan mycket väl ha hunnit ändras med tiden.
Bo Wide har sina rötter i Ångermanland. Han gick polisskolan i Örebro och fick sin första tjänst som polisaspirant i Vallentuna 1964. Han flyttade hit med hustrun Vera och här har barnen Ann-Kristine och Torgny vuxit upp. De bor kvar än i dag med sina familjer. Om kriminaliteten i dåvarande polischefens, Gunnar Söderqvist, Vallentuna har Bo inte mycket att berätta.
– Jag var mest nervös och rädd att något skulle hända. Jag var nöjd med, att vi hade mycket papper att hålla reda på och väldigt många blanketter att fylla i. 

Lokalreporter i Vallentuna

 Polismyndigheten var en kommunal angelägenhet som 1965 blev statlig. Bo flyttades till ordningsavdelningen i Täby men fick gå motorcykelkurs och hamnade på trafiksektionen.
– Det var jätteroligt. Plötsligt var man en av de tuffa killarna. De andra såg upp till oss, när vi kom på våra BMW-motorcyklar.
Med polismästarens goda minne blev Bo värvad till Norrtelje Tidning som lokalreporter i Vallentuna på sin fritid. Under ett antal år bevakade han allt som rörde sig i kommunen.
– Jag satt och halvsov på kommunfullmäktiges sammanträden, erkänner han och bläddrar i klippböckerna. ”Vallentuna ny basort för stort träföretag” löd en rubrik 1971. Canada-Bygg skulle just etablera sig i Vargmötet. Bo fotograferade i svart/vitt och framkallade filmerna hemma i garderoben.

Avdelning för Cold Cases

Så småningom blev Bo chef för kriminalavdelningen i Täby som hanterade våldsbrott.  
– Vi löste mordet på Dusanca Petrén som bodde med maken i Viggbyholm, där de drev ett taxiföretag tillsammans. Han lejde emellertid tre gossar från Kalmar som mördade henne. Det väckte en väldigt stor uppmärksamhet, när vi för första gången kunde visa, att det gick att köpa en sådan tjänst.
Bo Wide blev spaningschef i Stockholm 1993 och chef för våldsroteln i Stockholms city två år senare. De senaste 22 åren har han varit inblandad i de flesta stora brottsutredningar som har ägt rum i huvudstaden. När han har behövt hjälp från allmänheten, har han synts i media. Annars har han hållit en tämligen låg profil. Inte minst för att han och familjen av och till har varit hotade och stått under beskydd.
– De sista tre åren som kriminalkommissarie drog jag igång avdelningen Mordanalys och utredning som går under benämningen Cold Cases. Vi koncentrerade oss på högst 20 år gamla mord som ännu inte var preskriberade. Framför allt har vi koncentrerat oss på mord med inslag av sex, då den nya DNA-tekniken faktiskt kan leda oss till mördaren.

Mördaren erkände efter åtta år

Ett mord är redan uppklarat, nämligen det på svenskläraren Åke Sterner som mördades på Hornsgatan 1994. En före detta elev greps efter 8,5 år och erkände direkt. Han dömdes till sex års fängelse. Nu är alltså ytterligare mord på väg att lösas med hjälp av TV-tittarna
– I nästa program går vi igenom mordet på Jan Kjellgren som mördades på Stavangergatan i Kista i mars 1988. Ett damarmbandsur anträffades under kroppen. Vi har lyckats få fram en DNA-profil från några fimpar på mordplatsen. Det kommer från en kvinna. Nu återstår att se, om det är samma kvinna som har burit klockan. Om hon inte är mördaren, så bör hon åtminstone ha något intressant att berätta. 
Mer än så kan Bo Wide inte avslöja om TV-serien. Totalt nio mord ska gås igenom, innan det tionde och sista programmet ska sammanfatta vad nya vittnesmål och bevis förhoppningsvis har lett fram till.
Monica Antonsson    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar