söndag 12 april 2020

Nils Sjöström rektor i Vallentuna i 20 år...


Norrtelje Tidning den 13/6 1983
Södra Roslagen 22 juli 1983

AVTACKAD
- efter 20 års slit…

(VALLENTUNA)
- Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor…
Rösterna från den fullsatta stenkyrkan steg kraftfullt genom valven, över läktaren och upp mot de regntunga skyar som omgav denna högtidsstund.

Det var skolavslutning och för Nils Sjöström var det den allra sista i egenskap av skoldirektör. Det var slutet på 20 års slit, säkert fyllda av både sorg- och glädjeämnen.

När han tillträdde sin rektorstjänst 1963 fanns bara 680 elever och en enda skola, Hjälmstaskolan, då kallad Centralskolan. Han fick uppgiften att ta över efter en man som uträttat storverk inom skolan och kulturen, nämligen förre rektorn Josef Andersson, 85, som denna dag följde ceremonin från åhörarbänken. Nils Sjöström har dock på intet sätt kommit sin föregångare till korta. Vid sin avgång hade han att säga adjö till inte mindre än 3000 elever, 400 personal och ett stort antal skolor som tillkommit under hans tid.

- Nils Sjöström har gjort stora insatser inom kultur- och skolväsendet och varit en av de stora samhällsbyggarna, sa kommunalrådet Elwe Nilsson i sitt tacktal där han överräckte Guldnålen som är kommunens förtjänsttecken.

Skolstyrelsens ordförande, Jan Birgersson (m), överräckte ett kopparstick ur boken Bibliskt Släktregister från år 1713 om forntida Vallentunasläkter från den tid då vikingarna vid Arkils Tingstad slog på sköldarna.

- En skola utan bra personer är ingen bra skola. Man måste ha en ledning som vet hur man rycker i tåtarna och du har ryckt med den äran, sa han.
För skolpersonalen talade och tackade rektor Nils Klingfors medan han överräckte den till kopparsticket tillhörande boken.

Barnen ur klass 4 i Karlbergsskolan sjöng sommarsånger mellan de olika tacktalen. I denna ljuva sommartid och Uti vår hage. Den synligt berörde Nils Sjöström avslutade den stämningsfulla stunden med orden:
- Jag började min skolgång med att gå i kyrkan vid sex års ålder och här slutar jag den också. Tack och ha en skön sommar!
Monica Antonsson
Text och foto

Jag hade slutat skolan och gått vidare till Hushållstekniska real när Nils Sjöström tillträdde. Därför vet jag egentligen ingenting alls om honom - mer än att jag hade sällskap på tåget med hans dotter när vi var tonåringar - och tar gärna emot info. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar