torsdag 23 april 2020

Roger Larsson

Lite bilder innan jag hittar artiklarna...

Roger Larsson
Foto: Monica Antonsson

Järnhandlare Roger Larsson
November 1993
Foto: Monica Antonsson

Roger Larsson
Foto: Monica Antonsson

Lokaltidningen 
Nr 46, 1993

Vallentunaborna sviker sina butiker

Vallentunaborna sviker sina butiker och handlar på bortaplan. Det visar en undersökning Statistiska Centralbyrån.
- Om sanningen ska fram så är jag allvarligt oroad för Vallentuna centrums fortlevnad, säger Thomas Hellström, VD vid Stockholms Köpmannaförbund.


Siffrorna gäller 1991. Då gjordes 45 procent av matinköpen och hela 77 procent av övriga inköp i butiker utanför kommunen. Sedan dess har läget försämrats ytterligare. Främsta orsaken är grannkommunernas stora centrumanläggningar och då i första hand Täby Centrum som lockar till sig många Vallentunabor.

Samarbete behövs
- Köpmännen i Vallentuna går en besvärlig utveckling till mötes, säger Thomas Hellström. De måste få igång ett samarbete med kommunen och övriga fastighetsägare för att skapa rätt butiksmix.

De bör dessutom anställa en centrumledare som kan ta hand om marknadsföring och uppmuntra butiksägarna till stordåd. Lite utbildning sitter inte i vägen. Den som blir väl mottagen i en butik och får god service kommer tillbaka.

Upptagna p-platser
Thomas Hellström menar att tillgängligheten är det stora problemet. Många av de 735 parkeringsplatserna används av pendlare, kommunanställda och butikspersonal från morgon till kväll. De bör använda parkeringshusen och lämna platserna i gatuplanet till kunderna.

Roger Larsson, järnhandlare och ordförande i köpmannaföreningen, håller med om att radikala förändringar måste till. Många butiker går på knä och några har redan gått i konkurs. En arbetsgrupp med uppgift att komma tillrätta med problemen har därför bildats. Bättre skyltning vid infarterna och strategiskt utplacerade informationstavlor är några föreslagna åtgärder.

Fyra varv…
- Bristen på parkeringsplatser är förödande. Jag hade just en kund som hade kört fyra varv runt centrum utan att kunna hitta en plats. Till sist körde han in på gården och parkerade olagligt för att kunna handla, säger Roger Larsson.
Han sätter sitt hopp till en förslag om ny parkering i slänten mellan Centralvägen och Väsbyvägen. Den forna åkerlappen kan lätt hyvlas av och asfalteras.

Öppet längre
- Från köpmannaföreningens sida har vi i flera år försökt förbättra köpkraften genom förlängda öppettider. Många pendlare anländer med tåg och buss vid sextiden på kvällen. Därför håller vi öppet till kl 19.00. Tyvärr har vi inte lyckats få alla köpmän att ställa upp.

Roger Larsson får medhåll av Thomas Hellström. Ökat öppethållande ger liten eller ingen effekt alls om inte alla ställer upp. Kunderna blir snarast förvirrade.
- Vi är minst lika bra som konkurrenterna när det gäller kunnande och service. Men när helgen kommer smalas familjerna och åker iväg för att handla där det finns parkering. Nu gäller det för oss att öka tillgängligheten och ta upp kampen om kunderna, säger Roger Larsson.
Monica Antonsson


Lokaltidningen
Vecka 12, 1994

”Posten måste ändra sina öppettider”

Posten i Vallentuna har ändrat sina öppettider. Det har gjort köpmännen minst sagt irriterade.
- Vi kräver att de återgår till att öppna klockan 9.00 om morgnarna, säger Roger Larsson, Köpmannaföreningens ordförande.


Sedan första mars öppnar postkontoret i Vallentuna klockan 9.30 om morgnarna, en halvtimme senare än förut. Det har gjort livet surt för köpmännen som nu har samlats bakom ett skarpt protestbrev till postmästare Monica Holmström.

Hur kan posten förstöra så mycket för kunder och köpmän i Vallentuna Centrum, undrar de.
- Många av våra medlemmar är enmansföretagare, förklarar Roger Larsson. De öppnar sina butiker halv tio och arbetar ensamma hela dagarna. Förut kunde de hämta sin post och uträtta ärenden i postkassorna, innan det var öppningsdags. Nu kan de inte gå till posten överhuvudtaget!

Stor försämring
Roger Larsson menar att även yrkesverksamma hantverkare har kommit i kläm. Många, särskilt de som ska lösa ut reservdelar innan de kan börja dagens arbete, upplever den extra halvtimmen som en stor försämring.
- Vi fick löften om bättre service när posten skulle bolagiseras men det tycks ha blivit precis tvärtom. De nya öppettiderna är en radikal försämring för oss köpmän.
Postmästare Monica Holmström är förvånad över reaktionerna. Hon har hittills inte hört ett enda klagomål från vare sig företagare eller privatkunder.

Centralt beslut
- Jag diskuterade tiderna med Företagarföreningens ledning innan de genomfördes och de hade ingenting att invända.
Monica Holmström berättar att öppettiderna har beslutats från centralt håll, för att alla kontor ska ha samma tider. Åkersberga och Vaxholm står på tur härnäst. I april ändras tiderna där.
- Det är en del av Postens totala policy, även om viss lokal hänsyn kan tas. Men Posten är inte längre ett statligt företag med obegränsade resurser.

Samma som banken
Vi har tagit hänsyn till bankernas öppettider och valt att öppna vid samma tid som de gör. Nordbanken är de enda som har haft synpunkter på det, då våra tider påverkar deras interna rutiner.
Monica Holmström lovar att vidarebefordra köpmännens synpunkter till sin ledningsgrupp för vidare diskussioner.
- Jag kan varken säga ja eller nej så här rätt upp och ner. Men om öppettiderna slår väldigt hårt på någon grupp i samhället få får vi väl fundera på saken, säger hon.
Monica Antonsson

_______________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 37, 1994

En delseger för bilisterna

Förslaget att införa avgifter på dispenser för att få köra där fordonstrafik är förbjuden väckte ingen större entusiasm i kommunstyrelsen.
- Vi var förvånade allihop, säger Ann-Marie Karlsson (c).
Ska vi ta ut avgifter av välgörenhetsorganisationer som Lions Club?


Det var gatunämnden som kom med idén att införa avgifter för dem som exempelvis måste frakta saker över Tuna torg när det är jippon i centrum.
- Dispenserna medför ökat arbete, ofta efter arbetstid, vilket orsakar kostnader, skrev gatunämnden till kommunstyrelsen och föreslog avgifter på mellan 200 och 650 kronor per dispens. Förslaget stötte emellertid på patrull i kommunstyrelsen.

Merkostnad
- Man frågar sig hur många gånger om året det här är aktuellt, säger Ann-Marie Karlsson. Två tre gånger? Ska vi verkligen ha fler taxor över huvud taget? 
Det kanske kostar mer än det smakar.

Ledamöterna ville ha besked om förslaget kunde inbringa några pengar till kommunkassan eller om det rent av skulle bli tvärtom. Gatunämnden fick bakläxa och ärendet återremitterades för komplettering.
Carl-Gustaf Mellsjö (m) ordförande i gatunämnden har förståelse för kommunstyrelsens ståndpunkt. Han är ju själv en av ledamöterna och sitter följaktligen på två stolar.

Beräkningar saknas
- Vi hade inte räknat ut hur den här avgiften skulle slå ekonomiskt, säger han. Det är fullt naturligt att kommunstyrelsen vill ha besked på den punkten.
Borde ni inte ha räknat ut det innan ni skickade förslaget till kommunstyrelsen?
- Man kan inte kolla allt, urskuldar sig Carl-Gustaf Mellsjö.

För Roger Larsson, köpmannaföreningens ordförande, är återremissen ett glädjebesked. Han jobbar ofta ideellt med att ordna jippon i centrum och blev mäkta irriterad över hotat om nya pålagor.
- Det känns positivt att kommunstyrelsen ifrågasätter avgifterna. Det betyder att ledamöterna faktiskt lyssnar på folket.
Monica Antonsson

________________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 42, 1995

Arbetsförmedlingen hade inte tid att ta emot ledigt jobb

(VALLENTUNA)
- När arbetsförmedlingen i Vallentuna inte ville hjälpa oss att skaffa personal vände vi oss till förmedlingen i Täby, säger Roger Larsson på Energireduktion AB i Vargmötet.
Det betyder att ett ledigt jobb gick Vallentunaborna förbi.


Roger Larsson fd köpmannaföreningens ordförande i Vallentuna, har för vana att tala sig varm för köptrohet, att Vallentunaborna bör handla på hemmaplan. Det är därför han reagerar så hårt på arbetsförmedlingens agerande när ett jobb blev ledigt på Energireduktion AB. Där är han numera säljare och fortfarande en stor kommunpatriot.
- Vi ska inte behöva gå över kommungränsen för att skaffa vare sig varor eller arbetskraft, säger han.

Annons skickades

Det började med att Therese Auer på kontoret upptäckte att hon var gravid. En annons efter en tillfällig ersättare skickades ut via Arbetsförmedlingens dator redan i april.
- Det var någon enstaka sökande som ringde och sedan kom semestern emellan, säger Therese. För några veckor sedan, när jag ändå var på posten, passade jag på att gå upp till arbetsförmedlingen. Jag tänkte att en förmedlare skulle kunna söka i datorn efter en arbetslös kontorist med lite kunskap i ekonomi.
Therese tog en nummerlapp, satte sig ner och väntade och fick så småningom träffa en arbetsförmedlare.

Hade inte tid
- Hon började knappa på datorn och tog ut en utskrift av vår annons. Jag ville göra vissa ändringar men hon tyckte att jag kunde ta annonsen med mig och återkomma senare med ändringarna.
”Visst går det att söka i datorn”, sa hon. ”Men jag har inte tid just nu.”
Therese frågade om hon måste beställa tid för nästa besök men fick aldrig något svar.

Inte intresserad
- Det var inte särskilt mycket folk där, bara fyra unga killar som sökte jobb. Jag hade gärna väntat men hon var inte intresserad. Det var tydligen viktigare att stämpla Kas-kort än att ta emot ett ledigt jobb.
Therese återvände till kontoret och chefen Stefan Ullenius som ilsknade till och ringde Arbetsförmedlingen i Täby.
- Vi fick en lista på 15-20 arbetslösa kontorister på faxen samma dag. Det var bara att börja ringa.

Känns bedrövligt
Energireduktion AB i Vallentuna anställde en kontorist från Täby som inom kort ska börja sitt jobb och gå jämsides med Therese en tid innan hon skulle föda barn och vara hemma ett år.
- Det känns bedrövligt att man ska behöva ta folk från Täby för att Arbetsförmedlingen i Vallentuna inte gör sitt jobb, säger Roger Larsson. Har de inte tid att ta emot lediga jobb så minskar knappast arbetslösheten i Vallentuna heller.

- Ska inte hända
Arbetsförmedlingens chef, Raimo Penttilä är förbluffad över det Therese berättar.
- Sådant här ska inte kunna hända, säger han. Det går inte ens att förklara.
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar