fredag 3 april 2020

Familjen Wahlberg lämnade snön för solen...

Lokaltidningen
Nr 6, 1998

Elever sänder lokal-TV

(TÄBY) Mediaverkstaden i Tibble gymnasium kommer att börja sända Lokal-TV under våren.
Det säger medialäraren Magnus Wahlberg som håller i trådarna och låter sina elever vara en grund i verksamheten.

Magnus Wahlberg har varit en eldsjäl i mediaundervisningen sedan den startade i Näsbydalsskolan för många år sedan. De senaste sex åren har han stått bakom undervisningen på det så kallade mediaprogrammet på Tibble. Eleverna har fått syssla med såväl tidnings- och radio som Tv-produktion på närradio och kabel-TV-nätet.
- Numera har vi en fast uppkoppling från studion till Telias kabel-TV-nät i kommunen. Därigenom når vi drygt 11 000 hushåll. Under februari kopplar Transits kabel-TV-nät med ytterligare 6 000 hushåll upp sig till vår studio. Senare under året tillkommer Kabelvision med ytterligare 3 000 hushåll. Därmed kommer vi att kunna nå 20 000 av kommunens 22 000 hushåll. Då är det läge för Lokal-TV.

Fyra redaktioner
Mediaprogrammets elever är först ut med sändningar redan denna vecka. De har delat upp sig i fyra olika redaktioner – Samhället och nyheter, kultur, sport samt Barn- och ungdom – som sänder varsin kväll, måndag till torsdag kl 18.00-18.30.
- Det kommer att sända varje vecka till och med vecka 17 i början av maj samt fyra månader i höst, säger Magnus Wahlberg.
Lokal-TV har visat sig ha stort genomslag över hela landet. Det ska vara lokala nyheter som känns nära likaväl som politiker som grillas. För Täbys del gör det inte saken sämre att det är valår i år.
Täby Lokal-TV kommer redan under våren att bjuda en rad lokala underhållningsprogram.
- En grupp före detta elever kommer att göra programmet ”Mirandas bar” på fredagskvällar klockan 21.00 från och med denna vecka. Lite längre fram i vår blir det premiär för ”Salong Wagemyr” med allehanda tävlingar, sketcher och husband, säger Magnus Wahlberg. Det blir Täbys svar på Hylands Hörna.

”Höjdhopp” heter ett kommande musikprogram. ”Partypatrullen” med mingling och vimmelprat är ett kommande ess i rockärmen liksom ”Musikmagneten” av och med Robert Selin och Jonas Thorzen.
- Det ska handla om lokala rockband och ungt musikliv i Täby, säger Magnus Wahlberg. Programmakarna tog kontakt med banden i samband med tävlingen Rockbucklan i höstas. Sedan dess har de gjort både inspelningar och reportage.
Lokal-TV ska reklamfinansieras. Två personer kommer att arbeta på provision med att sälja reklaminslagen som mediaeleverna kan tillverka, om så önskas.

Monica Antonsson


Tidning (kommer)
År
Rubrik

Magnus Wahlberg
Magnus Wahlberg skapade mediaprogrammet vid Tibble gymnasium som knoppades av och blev Täby Media. Tre år senare lämnade han sitt livsverk.
– Det blev en vändpunkt i livet, säger Magnus som i dag driver ett kurshotell på Costa del Sol i Spanien.

När Magnus Wahlberg fick i uppdrag att starta mediaprogrammet i Täby, var det drömmen som blev sann. Sakta men säkert skapade han en utbildning som lät tala om sig vida omkring. Inom loppet av några år producerade skolan såväl tidningar som närradio och lokal-TV. Men där tog det stopp. Längre än så gick inte att komma i kommunens regi.
– Jag ville att eleverna skulle få lära sig, hur det går till i verkligenheten, säger Magnus. Men inom skolans ram var vi begränsade till att sända kommunal information som eleverna hade producerat.
Magnus tog en diskussion med politikerna i syfte att bryta sig loss och privatisera verksamheten. Därmed hoppades han kunna skapa en fri, marknadsanpassad, kommersiell TV-kanal.
– Det var som att slå in öppna dörrar. Moderaterna hade egen majoritet, så min idé låg helt i linje med politikernas inriktning.

Lånade miljoner

Magnus och en kollega sade upp sig för att starta eget. Och mediaprogrammets elever följde med. Som mest hade Täby Media 300 elever inklusive vuxenelever i TV-produktion. Men verkligheten var plötsligt inte bara utbildning. Skolan måste skötas som ett företag. En affärsman knöts därför till Täby Media som passiv delägare. Läkemedelsföretaget Sandoz hade lägligt nog just lämnat sina lokaler. Där flyttade Täby Media in. Magnus och kollegorna renoverade och byggde studios, skrev kursplaner och skaffade utrustning. Dessutom anställdes ett antal lärare.  
– Det var en stor privat satsning för mig, säger Magnus som blev bolagets förste VD. Vi satsade allt på att bli Sveriges bästa mediaskola. Såväl kommunen som bankerna trodde på oss. Totalt fick vi låna 3,6 miljoner kronor som startkapital.
Resultatet blev en skola med en unik utbildning och egen TV-kanal – TV Nord – som sände lokalt dygnet runt och regelbundet sågs av 80 procent av täbyborna.

Samarbete på distans

Det gick som det gick. De tre kompanjonerna hade svårt att dra jämt och efter tre år, i november 2001, lämnade Magnus sitt livsverk med två årslöner på fickan. I dag drivs skolan med en helt annan inriktning och under annat namn.
– Min fru Eva säger, att jag aldrig skulle ha överlevt, om jag hade stannat kvar. Så var det säkert också. Men det är klart, att jag var mycket ledsen.
Uppbrottet efter 20 år som lärare blev en vändpunkt i livet. Magnus startade kurser i TV-produktion och bildade ett produktionsbolag för video, DVD och Webb-TV hemma i villan i Vallentuna tillsammans med sönerna David som är 3D-grafiker i Gävle och Hjalmar som är programmerare på Stora Essingen.
– Vi står i ständig kontakt. Med dagens teknik spelar det fysiska avståndet ingen roll. Jag ser direkt på min skärm, när grabbarna startar sina datorer. Därför kan jag lika gärna jobba från Spanien.

Tolv rum och pool

Eva och Magnus Wahlberg
Eva och Magnus drömde om en plats i solen. De körde längs Costa del Sol och h
amnade i Nerja, den vita lilla staden fem mil öster om Malaga som brukar kallas Solkustens pärla och där solen nästan alltid skiner.
– Man behöver bara vara här i tio minuter för att förstå varför. Här finns Europas bästa klimat tack vare en mikroklimatisk bubbla som omger Nerja och möjligen också Torrox. Det är flera grader varmare här än i turistorterna Torremolinos och Marbella väster om Malaga.
Magnus har pluggat metrologi, så han vet vad han talar om. Dessutom talar han god spanska. Omvärlden spärrade emellertid upp ögonen, när han och Eva köpte hotell San Miguel med ekonomiskt stöd av släkt och vänner. Hotellet har tolv dubbelrum, varav tre är handikappanpassade. Här finns också en gemytlig bar med servering mot gatan. Taket bjuder på soldäck med pool. Övriga utrymmen har förvandlats till kurslokaler. Exempelvis finns här en virtuell studio.
– Jag sköter hotellet men är även konsult och producent inom utbildning, media och turism.

Pendlar till solen

Nerja Adventures (www.nerjaadventures.com) kallas bolaget inom vilket Magnus numera anordnar kurser, konferenser, kick-offs, evenemang och utflykter. En specialitet är utbildning till paramotorpilot. Sveriges ende certifierade instruktör är knuten till företaget. Dessutom bjuds på äventyrsträffar och fortsättningskurser inom samma flygsport.
– Vi skräddarsyr våra gästers vistelse i Nerja, tar hand om bokningar, utflykter och evenemang. Vi ordnar undervisning i exempelvis spanska och Web-TV, säger Magnus som dessutom bedriver internetbaserat TV-arbete. Eva jobbar tills vidare kvar hemma i Stockholm. Det är trots allt skönt med åtminstone en fast lön. Så ofta hon kan pendlar hon hit ner.  
– Vi ger det här äventyret två år, säger Magnus. Det har vi råd med. Fungerar det inte sedan, så tackar vi för oss. Men fortsätter det i samma stil som nu, så säljer vi huset i Kragstalund och flyttar ner för gott. Hittills har folk verkligen strömmat till för att få sol, äventyr och livskvalitet i Nerja.
Monica Antonsson    

Magnus Wahlberg
Foto: Tommy Jansson
Vallentuna Steget
16 mars 2005

Familjen som bytte snö mot sol



Eva Wahlberg
Foto: Magnus Wahlberg
Magnus Wahlbergs café i Nerja på Costa del Sol är ett vattenhål för nordborna i staden. Till hans hotell strömmar dessutom svenskar som söker äventyr framför sol och bad.
– Första året var tufft, säger han. Framöver har vi ett betydligt bättre bokningsläge. 

I jobbet som lärare fick Magnus Wahlberg fria händer att skapa mediaprogrammet vid Tibble gymnasium. Resultatet blev en unik utbildning och en skola som inom loppet av bara några år producerade såväl tidningar som närradio och lokal-TV. Programmet privatiserades och blev företaget Täby Media med 300 elever inklusive vuxenelever i TV-produktion. Magnus och hans båda kollegor ville dessutom skapa en fri, marknadsanpassad, kommersiell TV-kanal.
– Det var en stor privat satsning, säger Magnus. Vi ville bli Sveriges bästa mediaskola och lånade ihop totalt 3,6 miljoner kronor för att skapa en unik utbildning och en uppskattad TV-kanal som sände dygnet runt. 
Det gick som det gick. Kompanjonerna drog inte jämt och efter tre år lämnade Magnus sitt livsverk med två årslöner på fickan i november 2001. Det var tur, säger hustrun Eva. Han hade gått under annars. I dag drivs skolan med en helt annan inriktning och under annat namn.

Solkustens pärla

Uppbrottet efter 20 år som lärare blev svårt men en vändpunkt i livet. Magnus startade kurser i TV-produktion och bildade ett produktionsbolag för video, DVD och Webb-TV hemma i Kragstalund tillsammans med sönerna David som är 3D-grafiker och Hjalmar som är programmerare. Eva och Magnus drömde emellertid om en plats i solen, så de for till Spanien, körde längs Costa del Sol och hamnade i Nerja, en vit liten stad fem mil öster om Malaga. Den kallas vanligen Solkustens pärla för att solen nästan alltid skiner där.
– Man behöver bara vara här i tio minuter för att förstå varför, säger Magnus. Nerja är liten stad med tydlig andalusisk karaktär och små, fina stränder. Här finns Europas bästa klimat tack vare en mikroklimatisk bubbla som omger staden. Det är flera grader varmare här än i turistorterna Torremolinos och Marbella väster om Malaga.
Magnus har pluggat meterologi, så han vet vad han talar om.

Varmkorv och semlor

Omvärlden spärrade minst sagt upp ögonen, när Magnus och pojkarna köpte hotell San Miguel vid ”Apelsintorget” Plaza Cantarero i Nerja med ekonomiskt stöd av släkt och vänner. Hotellet har tolv dubbelrum varav tre är handikappanpassade, lokaler för kurser och konferenser samt en virtuell studio. På taket ligger soldäcket med sin pool.
– Barnen i gatuplanet har blivit ett slags nordiskt café eller samlingspunkt för övervintrande svenskar och norrmän i Nerja. Speciellt sedan livsmedelsvaruhuset Mercadona öppnade snett över gatan. Det är många som slinker in på en kopp kaffe, när de är i närheten för att handla. Bakom framgången står Mia Heikkilä från Karlskoga, en ung tjej som bakar kanelbullar och sockerkakor likaväl som hon serverar nygräddade våfflor och äppelkaka med vaniljsås.
– Det är verkligen uppskattat! För nordbor i Spanien kan en varmkorv med bostongurka vara en jättehit! Just nu gör vi stor succé med våra goda semlor. Själv missar jag aldrig en chans att visa hotellet. Nordbor här nere får trots allt besök hemifrån och många föredrar ett svenskt hotell. Gästerna blir alltid lika glada över, att vi har svensk TV och bjuder på gratis telefon hem till Sverige.

Pendlar till solen

Magnus insåg att han måste specialisera sig för att kunna konkurrera www.nerjaadventures.com) inom vilket Magnus anordnar kurser, konferenser, kick-offs, evenemang och utflykter. Med Golftours som partner skräddarsyr han äventyrsveckor med allt från grottdykning, ridutflykter i bergen och paramotorflygning till bergsbestigning och klättring nedför flodfåror och vattenfall. Allt med professionella instruktörer. En specialitet är utbildning till paramotorpilot med Sveriges ende certifierade instruktör.
David Wahlberg
Privatbild
om resenärerna. Äventyr låg nära till hands. Det är många som föredrar spänning och äventyr framför sol och bad med lugn och ro. Det ledde fram till Nerja Adventures.
– Vi skräddarsyr våra gästers vistelse i Nerja, om de vill. Vi kan ta hand om allt från bokningar till utflykter och evenemang, säger Magnus som dessutom är videoproducent, varför han kan ordna undervisning i såväl spanska som Web-TV.
Sonen Hjalmar har i dagarna lämnat Sverige för att bli äventyrsguide i Nerja. Hustrun Eva jobbar kvar som butikschef i Stockholm, tills det blir sommar. Då tar hon ett friår och kommer efter. Sonen David blir därmed ensam kvar i Kragstalund, där han koncentrerar sig på att göra specialeffekter i långfilmsbranschen.
– Vi ger det här äventyret två år, säger Magnus. Det har vi råd med. Fungerar det inte sedan, så återvänder vi till Sverige. Fortsätter det i samma stil som nu, så säljer vi huset i Kragstalund och flyttar ner för gott.
Monica Antonsson    


Och så Hjalmar...

Hjalmar Wahlberg
Foto: Tommy Jansson
I torsdags slutade Hjalmar Wahlberg, 24, sitt välavlönade jobb som it-chef på ett företag i Täby. I fredags packade han ryggsäcken och flög till Nerja för att bli äventyrsguide.

– En sådan här chans kan man helt enkelt inte missa, säger han.  

Hjalmar hade aldrig varit i Nerja på Costa del Sol i Spanien, när pappa Magnus meddelade, att han hade hittat drömhotellet San Miguel och tänkte köpa det i deras gemensamma bolag. Så sent som i mars för ett år sedan kom han hit första gången.
– Det var varmt, säger han. Man gick omkring här i t-shirt och kände hur solen brände skinnet rött. Jag blev kär direkt! Nerja är en mycket trevlig stad. Den är liten och genuin. Här finns inga raka, breda gator till centrum. Här är helt enkelt inte så turistigt.

Chans till upplevelser

Hjalmar, som likt sin äventyrliga pappa redan då hade såväl hoppat fallskärm som förvärvat ett avancerat dykcertifikat, fick lära sig att flyga paramotor.
– Det var oslagbart, säger han. Man sitter som på en stol i luften med en vinge ovanför och en propeller där bak. Man upplever en oemotståndlig frihetskänsla. Men dykning är också underbart på sitt sätt.
Vid den tiden hade Hjalmar en egen lägenhet på Stora Essingen och var, efter tre års studier till programmerare vid Queensland University of Technology i Brisbane, Australien, it-chef på ett Täbyföretag. Ändå sa han ja, när Magnus lockade med jobbet som äventyrsguide i Nerja. När han väl hade vant sig vid tanken, sa han upp både lägenhet och arbete.
– Det här är min chans att få komma ut i världen och uppleva lite mer. Det blir något annat än att bara sitta stilla hemma i Sverige.

Hoppa och klättra

Magnus Wahlberg med sönerna Hjalmar och David
Privatbild
Äventyrsveckorna i Nerja, som Hjalmar ska vara guide för, kommer att bjuda på dykutflykter i skyddade vatten vid La Herradura en mil öster om grannstaden Maro där för övrigt också Europas största droppstensgrottor finns. Både snorkling och grottdykning står på programmet. Ridutflykter utgår från stall Hidalgo i Nerja och pågår i form av dagsturer för den som vill se bergen från hästryggen. Paramotorflygning vid Playazostranden är förstås en favorit liksom jeeputflykter, vandringar eller rent av bergsbestigningar i de storslagna Almijarabergen. Lägg därtill canyoning som är en slags avancerad klättring nedför flodfåror och vattenfall.
– Man övar genom att klättra nedför en lodrät dammvägg, säger Magnus. Har man lärt sig det, så kan man även klättra nedför vattenfall. Om vattnet är djupt och det inte är mer än tio meter högt, så hoppar man.  

Helt rätt i tiden

I fredags morse packade Hjalmar allt som fick plats i en ryggsäck och checkade in på Arlanda för fyra timmars flygning till Malaga, där Magnus väntade med bilen. Resten av hans saker är kvar i tryggt förvar hemma hos mamma Eva och brorsan David. Vad jobbet i praktiken kommer att innebära mer än roliga äventyr, vet han inte riktigt. Efter bara några dagar i soliga Spanien känns det mesta lite ovant. Men så mycket vet han, att det blir han som framöver ska ta hand om alla äventyrliga svenskar som kommer hit för att få uppleva något utöver det vanliga. Den som händelsevis råkar befinna sig i Nerja utan att tillhöra en grupp får också vara med. Det är bara att leta upp hotell San Miguel och anmäla sig i receptionen.  
– Jag satsar stenhårt på det här jobbet, säger Hjalmar som är säker på att familjeföretaget har ett framgångskoncept. Äventyr ligger i tiden.
Monica Antonsson


Magnus Wahlberg framför Hostal San Miguel i Nerja på spanska Solkusten
Foto: Kurt Pettersson
Allas Veckotidning
Nr 47, 2006

Magnus lyckades locka med sig Eva till Spanien

Mitt löfte till henne är inte svårt att hålla


Rubrik:
Eva och Magnus Wahlberg – Nytt liv i Spanien
Byline:
Av Monica Antonsson
Foto: Per Arvidsson
Brödtext:

Det var med en stor portion is i magen som medialäraren Magnus Wahlberg 2002 bestämde sig för att börja om på nytt och nu som hotellägare på spanska Solkusten. Överkörd av styrelsen hade han lämnat sitt livsverk, ett mediaföretag, med avgångsvederlag och kunde vid fyllda 48 år knappast räkna med någon ny, fast anställning. Åtminstone inte i ett yrke där han skulle trivas och definitivt inte som chef. Och det var ett måste för Magnus som i hela sitt liv har skapat projekt och byggt organisationer. För honom var det otänkbart att fortsättningsvis bara utföra arbetsuppgifter som andra hittat på. Återstod alltså att starta något själv.

– Jag höll en del kurser i TV-produktion i egen regi men insåg rätt snart, att det var för dyrt att hyra in sig på kursgårdar, säger Magnus, där han sitter med hustrun Eva under parasollet på sin solterrass i den genuint spanska lilla staden Nerja på Costa del Sol.
– Det var dessutom väldigt kallt och grått att filma utomhus i höstrusket. Det måste kunna göras bättre, tänkte jag.    

Magnus bestämde sig för att försöka hitta platsen för Europas bästa klimat. Helst av allt ville han ha åtta månader sommar, en månad vinter och fyra årstider.
– Någon sådan plats finns förstås inte, så jag började söka efter en ort i Sydeuropa med en snöklädd bergstopp i närheten. Jag kom fram till, att den måste finnas inom den östra delen av Costa del Sol som brukar kallas Costa Tropical.

Sträckan mellan Nerja och Motril är nämligen den enda subtropiska zonen i hela Europa. Bara här kan man odla sockerrör, papaya, avokado och cherimoya. På bara en dryg timmas avstånd med bil har vi dessutom skidorten Sierra Nevada. 

Magnus har sina rötter i Lidköping, där han växte upp som son till rektorn i rektorsbostaden. Det gav en viss status men hindrade inte, att han då och då tvingades ta till nävarna för att markera sin plats. När han var elva år gammal, dog plötsligt hans utarbetade pappa, varpå flyttlasset gick till Täby utanför Stockholm.
– Nu blir det säkert hårda tag, tänkte jag. Men i skinnjacka och med bakåtkammat hår var det mest jag som kaxade. Efter en vecka kammade jag ner håret och började bete mig som folk.

Magnus flyttade hemifrån 19 år gammal, när några ungdomar som hyrt ett hus behövde ytterligare en hyresgäst för att få ihop till hyran. Det var där i kollektivet han mötte den ett år äldre Eva som kallar sig hantverkare och som är fenomenal på allt som kan göras med händerna vare sig det gäller att sy, snickra eller laga mat.
– Han var snygg och hade långt, vackert hår, säger Eva som såg fram mot att få in honom i kollektivet. Tre dagar senare var de ett par. 
När Magnus ett år senare kom in på Lärarhögskolan i Linköping, ställde han Eva inför ett svårt val. "Antingen säger du upp ditt jobb och flyttar med till Linköping eller så är det slut", sa han. Hon följde med och fick jobb som sjukvårdsbiträde.
– Vi flyttade in i en lägenhet, tapetserade väggarna med kartor och började spara pengar till en resa vi skulle göra efter skolans slut. Tre år senare körde vi upp våra möbler till Täby och stuvade in dem på vinden till Evas föräldrahem.

Magnus Wahlberg
Foto: Kurt Pettersson
De gifte sig under bar himmel i en skogsbacke på föräldrarnas sommarställe i Stockholms skärgård. Sedan bar det av till Västindien, där de upplevde karnevalen i Trinidad och planerade sin framtid på en strand på Tobago. De for vidare till Brasilien och åkte därifrån buss genom regnskogen till Bolivia.
– Vi flög söderut över bergen till Titikakasjön och Macchu Picchu i Peru, säger Magnus. Sedan åkte vi längs kusten till Ecuador, varpå vi flög till Panama, Costa Rica, Mexico och Los Angeles. Där köpte vi en camper med kök och sängar, så att vi fick ett hem. Sedan korsade vi USA.
Efter ett år klev in över tröskeln hemma hos Evas föräldrar och tog hennes gamla flickrum i besittning. Hej! Nu är vi hemma igen!
– Resan blev precis så bra, som vi hade tänkt oss, säger Eva. Men pengarna tog slut och vi tröttnade på att resa. Det var liksom dags att växa upp.
Eva fick tillbaka sitt jobb i en butik som säljer konstnärsmaterial och Magnus blev lärare i Täby. De köpte ett hus i Vallentuna och 1980 föddes Hjalmar.
– Det var helt enligt våra planer där på stranden på Tobago, säger Magnus. Knappt 19 månader senare kom David till världen.
Magnus, som är en god fotograf och sedan barnsben har arbetat i mörkrum, höll av och till kurser för olika studieförbund för att dryga ut hushållskassan. Så småningom övergick han till rörlig bild och drog igång media som ett tillval på högstadiet. Det ledde vidare till studier på Dramatiska Institutet för att få mediapedagogbehörighet, varpå han skapade mediaprogrammet i Tibble gymnasium som en tid hade egen lokal-TV-station med reportrar för lokal bevakning. Efter många års hårt arbete - och avknoppning från kommunen - blev han så vd för mångmiljonaffären Täby Media. Magnus såg framför sig ett utåtriktat mediaföretag med utbildning, produktionsverksamhet, radio- och TV-kanaler. Styrelsen, vars ledamöter han själv hade valt, drog åt annat håll. Till sist avgick Magnus och i dag är Täby Media ett minne blott. Verksamheten är numera en helt vanlig gymnasieskola.
– Det var fritt fall ett tag, säger Magnus. Sedan var jag ju tvungen att ta tag i verkligheten och försöka hitta på något nytt. 
Eva och Magnus Wahlberg med sönerna
Hjalmar och David
Det var egentligen tur för Magnus, att det gick som det gick. Han hade arbetat så hårt, att han inte bara riskerade sitt liv och sin hälsa utan även äktenskapet. 
- Det fanns ju ingen att vara ihop med, säger Eva.

Förhållandet låg i träda. Vi sågs nästan aldrig. Magnus jobbade jämt och när han var hemma, så jobbade han i alla fall.

Jag började faktiskt undra, om det var någon idé att vi bodde ihop. Företaget ett race som bara skulle i mål. Efteråt tog det en tid, innan han hade landat. Men mitt i eländet drog jag en lättnadens suck. Jag fick ju tillbaka min man. Han var en helt ny person, en mycket bättre än den gamla.

Det var då Magnus började fundera på Costa Tropical och den lilla andalusiska staden Nerja med sina fina stränder, sina vitkalkade hus och sitt svarta järnsmide som brukar kallas Solkustens Pärla. Av 20 000 invånare är omkring 600 bofasta svenskar. Magnus förstod att han hade hittat rätt.

Efter ett antal rekognoseringsresor och ett halvårs förhandlande köpte han det lilla hotellet Hostal San Miguel med tolv rum, pool på takterrassen, konferenslokaler och en charmig liten bar med café mot gatan. Här kunde han gott tänka sig sitt nästa projekt. Frågan var bara om Eva ville bryta upp och följa med.

Magnus arbetade målmedvetet på att få igång verksamheten. Eva, som då hade avancerat till butikschef, behöll sitt jobb och blev kvar hemma i Vallentuna. Hjalmar och David stod sedan länge på egna ben som programmerare respektive effektgrafiker inom filmindustrin.
– Man måste få skutan att flyta, innan man kapar förtöjningen, säger Magnus. Eva var ganska tveksam till alltihop. Men nu var det bara vi två igen och jag hoppades, att även hon skulle vilja flytta ner. Om inte skulle jag sälja hotellet och flytta hem igen. Då fick jag väl göra något annat. 

Eva Wahlberg
Foto: Magnus Wahlberg
Eva påpekar att under den här tiden mådde båda dåligt. Speciellt av att vara ifrån varandra.
– Men det är så med mig, att man kan få mig vart som helst, bara man tar tid på sig. Det gäller att ställa in riktningen och vänta. Efter ett tag är jag med.

Tre år har gått. Magnus har lyckats bygga upp ett nätverk av skandinaviska företag och organisationer som flitigt utnyttjar det lilla konferenshotellet. Han fixar allt från flygbiljetter och transfer till äventyrsutflykter som klättring i vattenfall, snorkling från gummibåt, kajakpaddling i månsken och ridturer längs floden Rio Chillar. Allt för att gästerna ska trivas. Eva fick ett friår och kunde i lugn och ro pröva på livet i Spanien. Till sist sa hon upp sig, tog symaskinen under armen och flyttade ner. På ett villkor.
– Jag har lovat, att vi ska tillbringa somrarna i Sverige, säger Magnus. Då har vi personal som tar hand om hotellet, medan vi kopplar av på vårt sommarställe i skärgården.

Eva och Magnus är mer tillsammans nu än på många år. Det är nästan som när de åkte omkring i den där bussen i USA 1978. De träffar likaså oftare sina vänner nu än förr.
– Hemma jobbade vi heltid och var alltid för trötta, när helgen kom. Här trillar vänner och bekanta in lite när som helst. Oftast kan vi ta oss tid. Det spanska tempot är mänskligare. Det är helt enkelt lättare att leva här.

Hostal Miguel har även blivit ett vattenhål för nordborna i stan. Här kan de se svensk TV och här kan de via Magnus dator ringa gratis med så kallad ip-telefon till Sverige. Eva bakar lussebullar och semlor beroende på årstid och bjuder ibland på äppelkaka med vaniljsås.
– Det är många som kommer hit, när de känner ett litet stygn av hemlängtan, säger Eva. Det gör de alldeles rätt i. Vi har världens godaste grillkorv med bröd och bostongurka.  
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar