tisdag 21 april 2020

Åsa Idermark


Södra Roslagen
17 december 1986

Hälsan sitter i fötterna
- Därför är fotvården så viktig

(VALLENTUNA)
- Man ska vara rädd om sina fötter! Om inte fötterna mår bra blir hela kroppen sjuk.
Det säger Åsa Idermark som öppnat fotvårdsklinik med solarium och slim, för att Vallentunaborna ska få en möjlighet att pussla om sig.
- Det här är mitt l iv, min dröm, säger Åsa som för att få det hela att gå ihop ekonomiskt också jobbar natt på behandlingshemmet.


Det här med fötter är minsann ingenting att strunta i. Det är viktigt för hela kroppen att fötterna står stadigt på jorden och är i topptrim. Det hävdar åtminstone Åsa Idermark och demonstrerar vad hon menar på Margit Ihrfeldt som sitter i behandlingsstolen med fötterna i bubblande vattenbad.

- Det här är ett par besvärliga fötter, opererade för Hallux Valgus, för att tårna lägger sig på varandra. Margit har även nageltrång som brukar bli inflammerat, berättar Åsa.
- Jag har väl förstört fötterna i högklackade skor när jag ville komma i nivå med min man, försöker Margit. Det är hans fel alltihop!

- Förr ärvde man ju skor av varandra, säger Åsa. Idag ser vi ofta skador av det. Skorna var för små och tårna kunde inte utvecklas. Av någon anledning ska man alltid ha mindre fötter än man har.

Dansar iväg
Hon har en gedigen utbildning i fotvård. Ända sedan barnsben har hon drömt om en framtid som fotvårdare. När så en lokal i huset där ho bor blev ledig, bestämde hon sig för att starta eget. Förutom fotvården erbjuder hon solarium och behandling med slimmaskin, en fantastisk skakapparat som får det mesta att vibrera. Av det ska fettcellerna ta till flykten, är det tänkt.

- Folk borde kosta på sig åtminstone en fotbehandling i månaden för att må bra. Det är vi alla värda, säger Åsa medan hon filar och skalar på Margits fötter.
- Förr var det fult att tänka på sig själv, säger Margit. Det var alltid barnen som kom föst. Men det här är som att gå till frissan eller tandläkaren. Efteråt riktigt dansar man iväg på lätta fötter.

Åsa konstaterar att nästan alla bär på svampsporer.
- Man blir smittad på allmänna bad och i bastu. Det finns överallt, är ofarligt men kan ge klåda. Det är oftast svamp som orsakar dålig lukt, säger hon och visar hur hon hittar och avlägsnar svampsporer under tånaglarna.

Åsa Idermark har inte mycket till övers för dagens täta plastskor. De är inte uppbyggda och är flata i lästen. Ordentliga skor av material som kan andas och där fötterna får ordentligt plats ska det vara, säger Åsa och rekommenderar ombytesskor för känsliga fötter att ta till när de höga klackarna börjar klämma för mycket.

Själv hastar Åsa Idermark efter dagens fotvårdsjobb iväg till nattjobbet på behandlingshemmet. Än bär sig inte hennes rörelse så mycket att hon kan leva på det. Men bättre och bättre går det.
- Och så får jag ju arbeta med det jag tycker allra bäst om – fötter. Dem ska man vara glad åt, säger Åsa Idermark.
Vad ska man annars hava strumpor till?
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar