måndag 13 april 2020

Åke Westin, en välorganiserad konstnärssjäl...

Norrtälje Tidning
Södra Roslagen
24 september 1984



Södra Roslagen
25 september 1985

Åke Westin
En välorganiserad konstnärssjäl

(VALLENTUNA)
En man som ser vintern an med tillförsikt är grafikern Åke Westin i Vallentuna.
Sommaren är för honom mest olidligt varm och klibbig.
Han trivs bra om hösten, gärna när det är dimma. Men allra bäst är vintern. Den har underbara färger, något som han ofta lyckats fånga i sina folkkära litografier.

Åke är en konstnärssjäl med minutiöst ordningssinne. En ovanlig kombination måhända men Åke behärskar båda sina sinnelag. Bohem blir han först när ryggen är fri.
- Det finns så många konstnärer som misslyckats på grund av sin oförmåga till organisation, säger han.

Åke har gått den långa vägen inom yrket. Han har slitit hårt som lärling och studerat under många år.
- Jag började vid ett tryckeri där vi gjorde det mesta för hand. Det var vanligt att vi gjorde revy- och cirkusaffischer.

Åkes föräldrar hade nog helst sett att sonen etablerad som ingenjör. Men trots goda försök i ungdomen fick föräldrarna acceptera att Åke valde konstnärskapet framför en fast anställning.
- Jag arbetade två veckor som telefonväxelprovare vid LM Eriksson. Sedan orkade jag inte mer. Friheten var för mycket värd.

Sin frihetslängtan till trots har Åke, tack vare sin organisationsförmåga, lyckats skapa en minst lika trygg tillvaro för sig och familjen, som om han hade valt ett vanligt yrke. I sin ateljé arbetar han på lediga stunder med reklamteckning, repro och layout. Ett växande datorintresse delar han med sonen Thomas, så den sortens leksaker ryms förstås också på arbetsbordet.

Åke Westin talar mycket om färger. Ett motiv målade han först om sommaren. Väl hemma i ateljén skapade han vinterfärger i bilden.
- Det går inte att förklara färg. Det sitter i magen. En och samma ton ska finnas i hela bilden. Om motivet är gult, ska det vara gult även i det svarta.

Att från teckning framställa original för tryck är inte gjort i en handvändning. Ofta rör det sig om månaders slit. Ett original för varje färg som ska tryckas måste Åke ta fram.

På fritiden är Åke Westin och hans hustru Doris hängivna folkdansare hos Tuna Gille. Och naturligtvis har han sett till att föreningen fått ett ordentligt ansikte utåt. För vem har ritat Tuna Gilles logotyp, tror ni?
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar