torsdag 30 april 2020

Bagaren som tog över efter Berta...


Lokaltidningen
Nr 21, 1994

Manfred bakar själv sin 50-årstårta

Manfred Boldt har bakat kakor och bullar åt Vallentunaborna i över 20 år.
På tisdag bakar han en jättetårta till sitt eget 50 års kalas.

Han föddes nära den tyska marsipanstaden Lübeck. Den gamla Hansastaden, där bland andra svenska köpmän förr gjorde så fina affärer, är nämligen sedan 1400-talet känd för sin marsipantillverkning.
- Jag växte upp med konditoryrket så det föll sig naturligt att slå in på den banan, säger Manfred och häller gelé över en frukttårta som någon beställt.

Lärling i Karlstad
Han kom till Sverige 1957 och blev lärling på Konditori Royal i Karlstad där Sven-Ingvars så ofta spelade på 60-talet. Sedan blev det några år i konditorfackskolan i Malmö.
- Det är på sätt och vis ett konstnärligt yrke. Man måste ha anlag för jobbet och en hel del fantasi för att skaffa sig en egen profil.

Manfred återvände till Tyskland några år men hade svårt att etablera sig i hemlandet. När han blev erbjuden jobb på restaurang Hasselbacken på Kungliga Djurgården återvände han till Sverige.

Startade eget
- Jag funderade på att starta eget och slog till när konditoriet i Vallentuna blev till salu.

Manfred övertog ”Bertas konditori” 1973 sedan han väl hittat hit – och det var inte alldeles lätt, säger han.
- Den första jag mötte var Sture Karlsson som drev Esso-macken i Bällsta (senare Statoil och ännu senare Circle K). Det var där jag frågade efter vägen. Snart kom jag sedan in i gemenskapen med de andra köpmännen längs Centralvägen.
- Det fina med att bo i Vallentuna är att man känner de flesta, får fin service och kan lita på varandra.

Börjar klockan fyra
Manfred börjar sin dag strax efter fyra om morgnarna med att baka matbröd av alla slag, kaffebröd, kakor och tårtor i långa banor. Hustru Birgitta sköter administrationen medan sönerna Max, 19, Filiph, 18, och Thomas, 13, går i skolan.
- Det är lika givande varje morgon att komma hit och jobba. Det ska jag fortsätta med i många år till, säger Manfred som alltså fyller 50 år på tisdag 24 maj. Grattis!
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar