måndag 27 april 2020

Flanörfotografen Thord...

Södra Roslagen
2 december 1987
Flanörfotografen
som dokumenterar Vallentuna

(VALLENTUNA)
Thord Stodeus i Vallentuna är en flanörfotograf med brinnande intresse för sin hobby. Ett hundratal rullar om året bränner han av och har därför i sina gömmor en unik dokumentation av det mesta som hänt i kommunen.
När Vallentunasalen i Tärningen nyligen femårsjubilerande kunde Thord Stodeus bidra med drygt 220 bilder i en utställning om vad som utspelats där.
- Jag hoppas att mina bilder ska komma till användning någon gång, säger Thord Stodeus som fortsätter samla på hög därhemma.

Thord Stodeus har gjort sig till en tämligen känd profil i Vallentuna. Så fort något händer är han på plats med sin kamera. Det torde vara få evenemang som han inte dokumenterat sedan han kom till Vallentuna från Borlänge och Stockholm någon gång i början av 1960-talet. Det innebär att Thord Stodeus idag gömmer omkring 3000 diabilder och 20 000 svartvita fotografier vid sidan av alla färgbilder han tagit genom åren.

Thord Stodeus har möjligen inte fullt så god dokumentation av sportevenemang som av allt annat som hänt. Hans idrottsintresse är tämligen svagt. Kommunfullmäktiges sammanträden är också en företeelse som fotograferats mindre ofta. Ledamöterna har visat sitt ogillande de gånger han dykt upp. Senaste valrörelsen med tillhörande valvaka har han däremot en unik samling bilder från, väl speglande de stämningar som rådde då.

Bilder från kulturevenemang
Nej, det är kulturevenemang som lockar mes. I sin utställning i Vallentunasalen presenterade Thord Stodeus bland annat bilder från en lång rad celebra besök. Många minns Stig Järrel som kåserade och biskop Krister Stendahl som framförde sitt budskap. Fred Åkerström och Peter Pelz - som var för sig tolkade Bellman – gjorde det här. Eva Möller spelade spansk gitarr och Runa Brar kåserade medan tv-historikerna Olle Häger och Hans Villius fascinerade Vallentunaborna med såväl skrönor som belagd historia. Det har varit lyrikafton med Kristina Adolfsson och barnteater med Björn Gustafsson, poesi med Bo Setterlind och teater med Keve Hjälm. För att bara nämna några av den långa raden kändisar som varit här på besök. 

- Nina Lizell är nog min favorit ändå, säger Thord Stodeus. Jag har nog den största fotosamlingen som finns på henne.

Bild i SE tände intresset
Att Thord Stodeus intresse för fotografering blivit så omfattande beror på att han i slutet av 50-talet fick en bild införd i tidningen SE. Det gav honom en tusenlapp i arvode men det satte framför allt fart på hans intresset för fotografering. Det har inte blivit några fler tillfällen till publicering men intresset består. Omkring 3600 bilder per år lägger han numera till sina samlingar.

- Förr var det ju billigt att fotografera i svartvitt. Sedan silverpriset höjdes på 70-talet blev både film och kemikalier dyrare. Så småningom sjönk silverpriset men det gjorde inte priset på fotoartiklar, berättar Thord Stodeus.

För att vara sparsam köper Thord Stodeus film i 30-meters längder. Sedan klipper han själv till sina filmrullar. Det blir bara hälften så dyrt, säger han. Framkallar och kopierar gör han själv hemma i badrummet som med några enkla handgrepp förvandlas till mörkrum. Bilderna sorterar och sparar han i pärmar där han lätt kan hitta en bild han tog vid något speciellt tillfälle för kanske tio år sedan. 

Thord Stodeus har hunnit bjuda Vallentunaborna på ett antal utställningar genom åren och flera är på gång.
- Jag hoppas att alla mina bilder ska komma till stor användning någon gång i framtiden, säger han till synes omedveten om vilken dokumentationsskatt han har därhemma.
Monica Antonsson  
_______________________________________________________________________________

Södra Roslagen
2 mars 1988


________________________________________________________________________________


Det är ju för trist att folk bara försvinner så där...

Thord Stodeus plåtade allt som vi i Vallentuna Revyn ägnade oss åt med Lördagstimmar och Sommarnöjde, Countryfestivaler och Marknader på 1980-talet. Jag fick massor av bilder av Thord. Var och varannan lördag kom han och stack åt mig fotografier från helgen innan. Vi använde dem till utställningar, programblad och allt möjligt annat under de 25 revyåren som vi höll på. Nu ligger de här hemma i mitt och revyns arkiv. Många kommer till användning nu när vi har internet men man hade ju velat tacka denne vänlige man lite mer...
Vilken kulturgärning han stod för! 

Jag kan bara hoppas att mina publicringar på internet gläder dig i din himmel, Thord.
Jag ska se till att alltihop landar hos kulturförvaltningen och i kommunens föreningsarkiv så småningom. Tack!

Thord Stodeus var född 15/2 1934 i Bollnäs.
Han var med sin familj bosatt på Teknikvägen 17 - där alla bilder alltså färdigställdes.
Dessvärre gick han ur tiden 2/1 2007. Trist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar