Karl Hemrik Andersson kör sin Traktor utanför torpet Fagermoda 1960. Stugan till hö var en gammal kollonistuga från Kungsholmen. Foto: Nolle Andersson Vallentuna bildarkiv
Jag kände Nolle Andersson.
Han var en vänlig man med gott humör som syntes i folkvimlet och bodde på Skördevägen 3. Jag var där en gång och plåtade hans julkaktus. Den var så stor och fin att den fick komma i tidningen. Klippet kommer fram så småningom.
Tidigare, när jag sjöng i dansband, hade jag träffat en av Nolles bröder på stadshotellet i Nynäshamn. Han och hans fru (?) bodde i trakten och var alltid där och dansade. Brodern berättade för mig att alla sju syskonen hade namn som började på N. Om föräldrarna inte kom på något N-namn satte de helt enkelt ett N framför ett annat namn. Nolle skulle alltså ha hetat Olle. Tänk så det kan bli.
När jag nu såg hans namn i Vallentuna bildarkiv bestämde jag mig för att kolla upp det där. Det visar sig att Nolle var född i Vallentuna och att familjen bodde i Fagermoda, Molnby 1:1.
Karl Hemrik Andersson född 12/5 1891 i Orkesta - död 8/3 1979 i Björknäs, Vallentuna
Han är folkbokförd i folkräkningarna som Karl Emmerik. I födelseboken och husförhörslängderna heter han Karl Hemrik. I Vallentuna bildarkiv står Karl Henrik som alltså är fel.
Det visar sig att han var tvillingbror till Oskar Henning, att de var "oäkta", att fadern var okänd och att modern var ensamstående pigan Johanna Wilhelmina Andersdotter (född 7/2 1864 i Orkesta) i Söderby Nedersumpen.
I Sumpen (Neder är struket i hfl) bor flera drängar och pigor med oäkta barn.
Johanna Wilhelmina Andersdotter är angelägen om att prästen ska slå fast att tvillingarna är hennes men säger ingenting om barnafadern.
Tvillingsonen Oskar Henning dör 24/2 1892 av bröstsjukdom. Han blev 9 månader och 12 dagar gammal.
Johanna och sonen Karl Hemrik flyttar till Kulla i Lindholmen där hon blir hushållerska.
Orkesta (AB) B:4 (1891-1903) Bild 360 (tvillingarna Karl Henrik och Oskar Henning föds)
Nanna och Gösta Karlsson, enligt boken Sveriges bebyggelse 1952 ovan.
Nanna var syster till Brita Heidmark i Bällsta
Dåvarande adress: Åbyholmsvägen 620, senare Lindholmsvägen 620 och idag infart från Ekvägen.
Fastigheten kallas 2011 för Ormsta 1:445 och ligger i korsningen Lindholmsvägen / Ekvägen där bussen vänder. Se kommunens Samrådsplan 2011 och Ormsta 1:136.
Jörgen Dahlberg:
Denna fastighet finns inte, ersatt med 1:445 Emblavägen 2B, 2C, 2D och 2E.
Sannolikt min gamla klasskamrat Bengt Rundqvist f 1949
Adress: Ensta Ormsta Box 645, 186 00 Vallentuna
Jörgen Dahlberg:
Smålandsvägen 8, finns en adress till nr 10 utan hus på.
Bengt Rundqvist
bekräftar att Ensta var hans barndomshem.
- Adressen är Smålandsvägen 6. På Nr 8 står det ursprungliga huset som mina föräldra köpte 1942.
Där bor numera min bror Björn.
Lite senare, i ett mail den 29/12 2020 kommer fyra fina bilder. Jag hänger inte riktigt med om vilket hus som är vilket men ändå. Tack Bengt!
Det grå huset har adress Smålandsvägen 8. John och Svea Rundqvist köpte fastigheten 1942.
Det röda huset har adress Smålandsvägen 6.
Ensta
Ca 1965
Ca 1968
2008
Hej Monica Jag hinner inte ta fram så mycket nu, men skickar ett par bilder och kort text här nedan
Ursprungliga tomterna var Ormsta 1:9 och 1:10.
John o Svea Rundqvist köpte Ensta gård 1942 dit de flyttade från Hässelby.
Ensta har anor från 16/1700-tal som torp under Ormsta gård.
John o Svea anlade handelsträdgård med inriktning på sallat, melon, blomkål mm. Trädgården avvecklades ca 1972 och området, Smålandsvägen och Blekingevägen, bebyggdes med småhus.
Huset, det gråa på en av bilderna, ligger på Smålandsvägen 8.
De byggde 1946/47 ett nytt hus som är på nuvarande Smålandsvägen 6.
Det nya huset byggdes av Sveas far Simon Sjöberg som hade byggfirma i Stockholm.
Sonen Bengt Rundqvist köpte huset 1983 och gjorde tillsammans med sin fru Lena Blomberg omfattande renoveringar av fasad mm. Lena och Bengt flyttade 2009.
Det äldre huset bebos ännu i december 2020 av Björn Rundqvist och Birgit Jällvik.
Det är bara det grå, lite
äldre huset som är på Smålandsvägen 8. Det är det ursprungliga huset som mina
föräldrar köpte 1942. Men nån gång tidigt 60-tal (tror jag?) satte de på de
praktiska men fula och giftiga asbestskivorna.
Sigridslund i Ormsta. Utanför står Svea Pettersson med döttrar. Okänd fotograf 1927. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Sigridslund i Ormsta, bostad för Anna och Carl-Johan Pettersson "Brännar-Pelle". Här står dottern Svea utanför huset med sina döttrar Gun(vor) och Harriet, båda uppväxta hos sin morfar och mormor. Hunden heter Telle. I bakgrunden syns Björkbacka, bostad för hönseriägaren Valle Eriksson och hans hustru Karin. Förmodligen syns hönseriets byggnader t h om Sigridslund
Sigridslund i Ormsta Foto: Bengt Edblom 1954. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv: Carl Johan Pettersson "Brännar-Pelle" och hans hustru Anna köpte Sigridslund 1926 för 11 000 kronor. De bodde i huset tillsammans med dotterdöttrarna Gun(vor) och Harriet. Brännar-Pelle arbetade som brännare på Åby tegelbruk 1927 till 1947, då var han 70 år gammal. De bodde i huset till 1971 då huset revs när Ormstaskolans mellanstadiedel skulle byggas.
Anna och C J Pettersson i Sigridslund i Ormsta Foto: Gunnar Kullberg 1960. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Anna och C J Pettersson från Sigridslund i Ormsta. Här förmodligen på en auktion hos Zetterlunds på Åbyholms gård. Anna levde från 1882 till 1974 och Carl-Johan "Brännar-Pelle" från 1877 till 1975. Sigridslund revs 1971 inför utbyggnaden av Ormstaskolan och paret flyttade till Norrgården, där de hade svårt att finna sig tillrätta
Sigridslund i Ormsta, sista sommaren före rivningen 1971. Foto: Roland Edbom 1971. Vallentuna bildarkiv.
Solsta i Ormsta. Okänd fotograf 1928. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Solsta, Ormsta 1:17, nära nuvarande Ormstaskolan. I huset bodde Carl Mattias och Hilda Carlsson. På trappan står Max Lennart Carlsson-Uhrenius och hans mamma Hilda Maria Carlsson, född Westman
Solsta i Ormsta Foto: Claes Schram 1925. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Solsta byggdes 1922 som bostad för C M Carlsson, hans hustru Hilma och sönerna Hans, Lennart. och Bo. Tomten, vars yta var nära 10 000 m2 , köptes 1921 från Ormsta gård mark. Den var stor nog att rymma en rejäl trädgård som kunde bidra till familjens försörjning. T h har en stor hönsgård byggts, praktiskt taget vägg i vägg med Carl-Johan Petterssons hönshus på Sigridslunds tomtmark öster om Solsta. I Sigridslund, som skymtar t h, bodde C J Pettersson "Brännar-Pelle" med hustru Anna och två dotterdöttrar.
Jörgen Dahlberg: 1:474 fastighet utan hus. Ormstavägen 2 och 4, två hus.
Solsta. Märta och Hans Uhrenius hus vid Ormsta gård. Okänd fotograf 1940. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Märta och Hans Uhrenius gifte sig 1932 och bygde ett hus på Hans föräldrars tomt i Solsta nära Ormsta gård. Huset var färdigt 1938. På kortets basid står "Solsta från sovrummet och köket, (samt) de ungas bostad". Hans var son till Hilda och konstnären C M Carlsson som flyttade in det nybygda Solsta på samma tomt 1922
Hans Uhrenius i trädgården vid Solsta i Ormsta Foto: Ragnar Pettersson 1945. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Hans Uhrenius var son till konstnären C M Carlsson. Hans levde 1907-1967. Hans och hans bröder Lennart och Bo tog namnet Uhrenius. Hans hade Vallentuna färgaffär på Centralvägen i Vallentuna. Han var gift med Märta Uhrenius, som i många arbetade som kontorist i kommunens tjänst. Här sitter Hans i trädgården vid det hus familjen byggde 1938 på föräldrarnas mark vid Solsta vid Ormsta gård. Huset i bakgrunden var tvättstuga och utedass
Adress då rimligen Åbyholmsvägen 616. Infart från nuvarande Lindholmsvägen.
Erland Eriksson ägde såväl fastigheten där de bodde som marken där Ormstaskolan senare byggdes, nu dessvärre riven. Hela fastigheten hette Ormsta 1:18.
Ny fastighetsbeteckning på bostadsdelen är Ormsta 1:241.
Fastigheten låg eller ligger, enligt kommunens planbeskrivning 2011 i korsningen Ormstavägen / Lindholmsvägen dvs mitt för infarten till radhusområdet vid Disavägen.
Gunnar Pettersson med mamma Maj på skidor vid Björkhult i Ormsta. Okänd fotograf 1950. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Gunnar Pettersson, son till Maj och Ragnar Pettersson, åker skidor tillsammans med mamman Maj Pettersson utanför Björkhult i Ormsta, där familjen var bosatt fram till 1952. Björkhult låg väster om nuvarande Ormstavägens utfart mot Lindholmsvägen där Hagavägen svänger in mot det som idag är Haga- och Murstensvägen. På Björkhult bodde tidigare Gunnars mormor och morfar Hulda och Rickard Linder
Björkebo i Vallentuna Okänd fotograf, okänt år. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Björkebo ligger vid Lindholmsvägen i Ormsta.
I huset låg tidigare Hjalmar Janssons affär. Hjalmar kallades "Janne på skogen". När Hjalmar blev sjuk och dog i mars 1949 övertog dottern Greta Andreason och hennes man Algoth Andreason affärsrörelsen fram till 1954.
1952 öppnade Andreason Varuhuset på Centralvägen. För 5.000 kr överlät Andreasons Björkebo lanthandel till Bertil Ihrfeldt och hans svåger David Roth vilka fortsatte med affären till 1968, då de öppnade en ICA-affär i hörnet Allévägen/Mörbyvägen. Uppgifter och årtal från "Lanthandlare i vallentunasocknarna vid Roslagsbanan"
Helge Sandin ska ha varit chef för Försäkringskassan i Vallentuna
Jörgen Dahlberg: 1:33 Karlskog Lindholmsvägen 30
1:34 Lindholmsvägen 32
Karlskog är till salu sommaren 2022.
Så här skriver mäklaren:
Välkommen till detta charmiga hus från tidigt 1900-tal med stor potential att blir ett riktigt drömhem. Här möts man av en stor sal med cirka 3 metet i takhöjd, charmig kakelugn och fler kaminer, vackra stuckaturer i taken och flera rymliga rum, detta är bara några av alla de kvalitéer detta hus bjuder på. Huset fantastiska ytor gör att möjligheterna är stora förvandla detta hus, som idag är i behov av omfattande renovering, till en riktig familjevilla. På entréplan finns det kök, två sovrum, en stor sal, bibliotek samt badrum. På det övre planet finns det allrum, 3 sovrum samt wc. Källarplan (delvis källare) har en tvättstuga, resterande del är oinredd. Tyvärr saknas planritning. Huset ligger på en relativt plan tomt som med lite tid, engagemang och gröna fingrar kan bli väldigt mysig. Huset saknar idag en altan men flera gamla plintar finns kvar vid huset västra sida, kanske kan dessa användas för att skapa en uteplats. Den stora tomten som tillhört fastigheten har styckats av till 7 mindre tomter, se karta under dokument.
I Ormsta bor man i ett lugnt villaområde med närhet till skolor, förskolor och lekplatser. Enbart cirka två kilometer bort ligger Vallentuna centrum som erbjuder det mesta som behövs i form av närservice så som mataffärer, optiker, restauranger, systembolag mm. Kommunikationer så som busshållplats finns cirka 200 meter från huset och till tågstationen är det ungefär tio minuters promenadväg. Roslagsbanan tar dig in till Stockholm Östra på ca 30 minuter, där byter du enkelt till buss eller tunnelbana för vidare färd inom Stockholm.
Ormsta gård med ekonomibyggnader. Okänd fotograf 1950. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Ormsta gård med ekonomibyggnader. Mangårdsbyggnaden revs 1949. Huset i bildens nedre mitt är arrendatorsbostaden, bostad för arrendator Gustav Sundman.
På 1930- talet köptes gården av tegelfabrikör Axel W Lundqvist. Ännu år 2000 finns de stora ask- och lönnträden kvar i korsningen av Ormstavägen och Tegelvägen. De visar var Ormsta gård en gång låg.
Monica:
Jag försöker orientera mig och kommer fram till att den lodräta vägen i bildens övre mitt är vägen som går ner i Ormsta från Lindholmsvägen. Vägen som svänger till höger gick förbi Ormstaskolan ner till Ormsta station.
Ormsta gård måste ha legat på kullen till vänster om Tegelvägen, helt intill nuvarande radhusområdet på Granitvägen.
Rätta mig om jag har fel.
Ormsta gård i Vallentuna Okänd fotograf 1936. Vallentuna bildarkiv.
Ormsta gård i Vallentuna Okänd fotograf 1926. Vallentuna bildarkiv.
Höskörd vid Ormsta gård Foto: Claes Scharam 1925. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Höskörd vid Ormsta gård. Förmodligen är det arrendatorn Gustaf Glassel som står på lasset och hans son som sitter på balansräfsan. Arrendator Erik Sundman och hans hustru Wilhelmina "Mina" flyttade till gården först 1939 och bodde kvar tills arrendatorsbostaden väster om gården revs 1955. Bakom vagnen är gårdens ladugård bakom det vagnslider med höskulle. Uthus syns bland träden t v, träden skymmer också mangårdsbyggnaden riven i slutet av 1940-talet
Jörgen Dahlberg:
Stort område kommunal mark mellan Lindholmsvägen och Lingsbergsvägen (?)
Haga i Ormsta Okänd fotograf 1890-1900. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Uppgift vid fotot: Haga Ormsta 1:69. Personerna är ej identifierade. Motivdatum ca 1890-1900, uppgift saknas. En av de systrar Sjöberg som bodde här förr, Alma, var gift med fjärdingsman Karlsson. Fastighetsbeteckning är Ormsta 1:39. Ursprungligen var huset uppfört på Kusta, men flyttades till sin nuvarande plats ca 1860. Här bodde på den tiden ortens barnmorska och här bildades Vallentunas första frikyrkoförsamling. Se även bilder med löpnummer 250, 6017 och 6926.
Pastor Bo Schylander nämner systrarna Sjöberg - Hagaprinsessorna kallade - i mitt Magiska möte med honom som du kan lyssna till här.
Ludvig och Rut Bornholm med sonen Rutger utanför Haga i Ormsta. I Haga bodde tidigare Vallentuna första jordemor, Fru Eurenius - Ruts mormor Okänd fotograf 1905, Vallentuna bildarkiv.
Haga i Ormsta Okänd fotograf 1935. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Haga i Ormsta med flickorna Sjöberg. En av systrarna, Alma Sjöberg, antagligen hon som står t v, var gift med fjärdingsman Karlsson. Fastighetseteckning är Ormsta 1:39. Ursprungligen var huset uppfört på Kusta, men flyttades till sin nuvarande plats ca 1860. Här bodde på den tiden ortens barnmorska och här bildades Vallentunas första frikyrkoförsamling
Haga i Ormsta Foto: Kurt Jonsson 1960. Vallentuna bildarkiv.
Jörgen Dahlberg: Disavägen utan hus, kommunal mark svårt att avgöra om huset finns. Kanske detta?
Jag känner inte riktigt igen det, men det ska vara det lilla gula huset på Ekvägen mitt emot Östra Ormsta dags där Rickard Nordstrand (född 1976) växte upp, en liten gullig kille som senare blev världsmästare i thaiboxning.
Fastigheten ansågs 2011 så förorenad av förhöjda halter av PAH att den måste saneras.
Belägen bakom radhusområdet vid Disavägen och Ormsta 1:101.
Infart från Karlavägen vid Lingsbergsvägen. Det fanns en stig från Ekvägen (vid dagis) i Östra Ormsta.
Trädgårdsmästare
Karl Johan Herman Karlsson född 24/6 1884 i Vadstena, Linköpings län
Gift I den 17/11 1907 med:
Agnes Sofia Pettersson född 25/4 1881 i Väster Våla, Västmanland - död 18/4 1931 i Vallentuna
Gift II den 29/10 1940 med:
Augusta Maria Wägersson född 28/6 1896 i Nyköpings östra, södermanland
Barn i första giftet:
Anna Elisabeth Viola född 5/3 1908 i Sånga
Agnes Brita Linnéa född 2/4 1910 i Sånga
Karl Gustaf Gunnar född 18/7 1911 i Sånga
Rosa Karin Maria född 26/12 1914 i Sånga
Per Johan Olof född 28/4 1921 i Nacka
Karl Gunnar Rickard född 7/2 1923 i Vallentuna
Ernst Evert Alfred född 24/10 1925 i Vallentuna
Barn i andra giftet:
Kurt Herman Karlsson född 14/12 1940 på Allmänna BB i Engelbrekts församling
Familjen flyttar till Vallentuna från Nacka 11/2 1922. Dessförinnan bodde de av allt att döma i Sånga.
De bosätter sig i Villa Solåker, Sigridslund i Ormsta 1, som ägs av "maskin. Carlsson". På fastigheten bor även löjtnant Frans Osvald Svensson Ostwaldt vars hustru 29 år gammal dör av "kroniskt njurlidande och svår barnsbörd" den 5/5 1922 varpå löjtnanten flyttar till Kungsholmen 4/11 1922.
Trädgårdsmästarparet Karlsson tar över Solåker som då blir Ormsta 1:104 - 1:110 och omfattar 7/2000 mtl. Det är troligt att de köper fastigheten då hustrun 1917 skrivs som ägare till densamma. Åren 1929-1931 bor tre trädgårdsarbetare på fastigheten. Prästen skriver om en av dem, Assar Herman Emanuel Osborne född 2/5 1908 i Ekeby, att han av Kungl Maj:t fått tillstånd att ur riket utvandra. Han lämnar Sverige för Canada 20/6 1930.
Så dör hustrun, sjubarnsmamman Agnes Sofia född Pettersson av lungsot den 18/4 1931. Hon hade då utan framgång vårdats på Mörby lasarett 7/2 - 25/2 1931.
1940
Trädgårdsmästare Karlsson, bor kvar i Solåker (Ormsta 1:104) där han driver sitt trädgårdsmästeri. Fastigheten kallas nu Agnes Maria Carlssons sterbhus vilket innebär att huset var hennes enskilda egendom. 1940 bor två av barnen ur första giftet kvar i Solåker.
Trädgårdsmästare Karlsson gifter småningom om sig 29/10 1940 med sin hushållerska som nu istället tituleras husmor. Sex veckor senare föder hon sonen Kurt Herman 14/12 1940.
1950
har alla barnen ur första giftet flyttat. Trädgårdsmästare Karlsson bor kvar i Solåker med andra hustrun och yngste sonen Kurt Herman född 1940.
1960
har trädgårdsmästare Karlsson och hans hustru flyttat till Ekeby 1:5 i Rimbo.
Sonen Kurt Herman född 1940 är byggnadsarbetare och bosatt på Centralvägen 9 i Vallentuna.
Trädgårdsmästare Karlsson dör 21/9 1963. Han blev 69 år 2 månader och 27 dagar gammal.
1970
Kurt Herman heter nu Wägerth och bor i Vira Bruk, Östanå. Roslags-Kulla församling, Österåker
Han gifte sig 1/6 1968 och får tre barn 1964, 1966 och 1970.
Kurt Herman Wägerth - känd smed i Vira bruk - dog 9/8 2002 i Ljusterö-Kulla, Österåker.
Han blev 61 år 7 månader och 25 dagar gammal.
Hans mor, trädgårdsmästare Karlssons hustru Augusta Maria, flyttade 1967 tillbaka till Vallentuna och bodde 1970 på Fornminnesvägen 26. Den 3/4 1979 dog hon på Väsbygården. Hon blev 82 år 9 månader och 5 dagar gammal.
Vallentuna (AB) AII:3a (1917-1923) Bild 1090 / sid 93 (familjen i Villa Solåker)
Vallentuna (AB) AII:4a (1923-1931) Bild 1390 / sid 126 (familjen i Solåker, sju barn, hustrun död)
avslogs bygglovsansökan att få nybygga ett enfamiljshus med garage på fastigheten Ormsta 1:120 med adress Gröndalsvägen 23. Det var för stort, tyckte samhällsbyggnadsnämnden.
Jörgen Dahlberg: Det är så att detta är en annan fastighet som ligger under Vallentuna Åby, se adressen. Ormsta 1:120 finns icke kvar utan har esatts av någon nyare. Jag gissar Ormsta 1:112 på Vegavägen 20 Däremot Ormsta 1:119 finns och har adressen Vegavägen 18, den saknar sitt adress nr men logiskt blir det 18.
I boken Sveriges bebyggelse från 1952 står att huset byggdes 1921. Jag, som har bott där, tycker mig minnas, av de handlingar som följde huset, att byggnadsåret var 1923.
I församlingsboken AII:3a (1917-1923) sid 488 tycks man ha börjat stycka upp Ormsta och gett fastigheterna unika namn. Därmed föds fastigheten Eriksberg. Intill det nya fastighetsnamnet står blyertsanteckningen "Billiga tomter".
AB Billiga tomter var ett företag med huvudkontor i en villa vid Vallentuna station. Bolaget köpte upp lantegendomar som de styckade och sålde till folk som ville bygga villor. Vi kan tack vare anteckningen utgå från att Ormsta 1:136 Eriksberg var en avstyckning som AB Billiga tomter tänkte sälja - eller hade sålt - som villatomt.
Av församlingsboken framgår att en familj bodde på fastigheten där det fanns flera mindre byggnader förutom huset. Familjen är:
Snickaren
Sven Johan Svensson född 9/8 1882 i Växjö
Gift 26/12 1906 med:
Alma Kristina Svensson född 11/9 1882 i Växjö
Barn:
Sven Erik Melcher född 30/10 1907
Sven Johan Svensson var alltså snickare. Det var min farfar också. Han anlitades att bygga privata villor åt privatpersoner och flyttade runt med familjen från bygge till bygge. När ett hus var klart flyttade de vidare till nästa. Medan bygget pågick hyrde de in sig i ett närliggande hus eller bodde i en mindre stuga på tomten. Det är möjligt att Sven Johan Svesson också var en sådan snickare.
Familjen flyttade nämligen till Ormsta 1:136 Eriksberg den 17/11 1922 och kom då närmast från Johannes församling dit de flyttade från Växjö 22/4 1908. Efter 14 år i Johannes blev det alltså Vallentuna för snickare Svensson några år. Kanske var han anlitad av AB Billiga tomter att förutom Eriksberg även bygga några av de andra villorna i Ormsta?
Tilläggas bör att huset ursprungligen var avsett för två familjer, en på övervåningen och en på bottenplanet.
I nästa församlingsbok ser man att fastigheten fått sitt nummer 1:136. Här står också (Billiga tomter) och att fastigheten kallas "Ormstatomten No 1".
Åbyholmsvägen 618
17/11 1922 - 13/11 1929
Snickare Svenssons familj bor kvar och nu är även sonen snickare. Efter sju år i Vallentuna flyttar de till Kungsholmsgatan 15 på Kungsholmen i Stockholm 13/11 1929.
Under familjen Svensson står familjen Berg inskriven - och över dem med blyerts ordet Erikslund, vilket är Ormsta 1:3 vilket senare är Gösta Karlssons åkeri eller Åbyholmsvägen 620. Familjen:
Åbyholmsvägen 620
25/11 1930 - 30/10 1931.
Knut Gustaf Berg född 25/3 1903 i Sollentuna
Gift 10/11 1928 med:
Maria Ottilika Schedin född 21/12 1903 i Husby Lyhundra
Barn:
1. Mary Anita Josefina född 13/12 1928 i Engelbrekt
2. Marianne ingegärd Ottilia född 17/12 1929 i Össeby-Garn
Familjen flyttade in 25/11 1930 och flyttade vidare till Täby 30/10 1931.
Nedanstående personer bodde alltså också på dessa fastigheter. Det går tyvärr inte att veta i vilka hus de bodde men Åbyholmsvägen 618 fanns åtminstone en sommarstuga och på 620 en lite större stuga förutom de båda villorna.
27/11 1925 - 1927
Titus Emanuel Hahn (brädgårdsarbetare) född 30/10 1897 i Ulrika Linköping. Flyttar 1927 till Rickeby Villasamhället No 1 Gustafsberg.
4/2 1928 - 11/5 1928
Nils Erik Janne Lundberg född 11/1 1887 i Klara (fd Musiksergeant)
Gift 16/12 1922 (bådas andra äktenskap) med:
Elisiv Augusta Jansson född Andersson född 4/7 1882 i Kungsholmen
Familjen flyttade in från Litslena i Uppsala län 4/2 1928. De återvände till Litslena 11/5 1928
Barn:
Ingrid Margreta född 30/1 1917 i Jönköpings Västra (i mannens första gifte)
Karl Erik Gustav född 9/6 1914 i Solna (i hustruns första gifte)
1929 - 1931
Johan Gerhard Sandgren född 23/3 1905 i Ålem. Chaufför.
Gift 14/12 1930 med:
Märta Kristina Wandel född 19/8 1906 i Vallentuna
29/11 1930 - 1931
Johan Fredrik Karlsson född 2/3 1877 i Öster-Löfsta - till Solna 25/2 1931
Gift 22/12 1901 med:
Anna Lovisa Englund född 3/12 1881 i Tierp - till Solna 25/2 1931
Gunnar Valdemar Karlsson född 20/3 1902 i Östuna - till Storkyrkoförs 6/11 1931
Fredrik Jacken Karlsson född 19/4 1909 i Värmdö - till Storkyrkoförs 26/8 1931
De tre männen är jordbruksarbetare. Alla kom från Vaksala 39/11 1930. Alla flyttade 1931.
Det finns ingen senare församlingsbok på nätet - än. Därför vet vi inte hur många som bodde i
fastigheterna innan:
- Nanna och Gösta Karlsson förvärvade Ormsta 1:3 Erikslund 1938.
- Axel och Judit Söderström med sonen Karl-Axel förvärvade Ormsta 1:136 Eriksberg 1943.
Söderströms 1943 - ca 1963
Axel och Judit Söderström köpte Ormsta 1:136 Eriksberg 1943 och bodde dör i ca 20 år (1963)
Mihlbergs ca 1963 - ca 1973
Efter Söderströms såldes fastigheten till:
Alexander Kristiansson Mihlberg född 14/5 1909 i Ryssland
Gift 24/6 1933 med:
Johanna Mihlberg född 9/9 1915 i Estland
De bodde i Ormsta 1:136 Eriksberg ca 10 år och flyttade sedan till Allévägen 7 i Vallentuna där de bodde livet ut.
Fastigheten låg mitt mellan Gösta Karlssons åkeri och Sädes-Erlands hus. Efter Söderströms bodde ett par vid namn Mihlberg 10 år i fastigheten varpå jag köpte den ca 1972. Jag bodde kvar i 12-13 år innan jag återvände till Bällsta. Då såg huset lite annorlunda ut. Adress: Åbyholmsvägen 618.
I dag är den långa fina uppfarten inte längre kvar. Den är förbyggd av vad som ser ut att vara en stor fabriksbyggnad.
Under min tid i huset tog vi vårt vatten från en grävd brunn som tillhörde fastigheten. Det visade sig så småninom att den var svårt förorenad på grund av giftiga utsläpp från åkeriet. Vi borrade därför en 110 meter egen brunn men fick inte koppla in på det kommunala avloppsnätet som hade anslutningspunkt på andra sidan dåvarande Åbyholmsvägen.
Jag sålde och flyttade 1983 eller senast 1984.
Köpare var ägaren till Vallentuna Mekaniska Verkstad.
Det enda jag vet om verksamheten är att de vid ett tillfälle tillverkade handikappvänliga osthyvlar.
Den nye ägaren, som tidigare hyrt och bott i Gösta Karlssons gamla hus blev några år senare bunden i sitt hem - i mitt gamla vardagsrum! - och rånad av två personer som påstått att de kommit för att köpa en bil han haft utannonserad.
Kommunens planbeskrivning för Haga 3 den 28/3 2011
Vid den tiden ägdes fastigheterna 1:445 (fd Gösta Karlssons åkeri) och 1:136 (mitt hus) av Team Wåhlin Bygg & VVS AB.
Jag läser i kommunens handlingar att Ormsta 1:136 har varit ett ärende för miljö- och hälsoskyddskontoret vilket den alltså redan var i slutet av 70-talet på grund av föroreningar från åkeriet som saknade spolplatta. Jag har inte analysen kvar men den bör finnas hos kommunen.
Av kommunens samrådshandling får man veta, att fastighetsägaren 2007 ålades att ta prover och eventuellt även sanera marken på föroreningar. Där fanns föroreningar som på flera ställen överskred gränsvärdena. Kommunen lät därför göra en miljöundersökning i området varpå ett antal fastigheter (1:239, 1:136 och 1:99 samt troligen också 1:102) bedömdes vara i behov av sanering.
För 1:136 överskreds Naturvårdsverkets generella riktvärden för barium, kadmium, koppar, bly, kvicksilver, zink och carcinogena PAH H - vilket väl stämmer överens med vad man på 70-talet hittade i vår dricksvattenbrunn.
Jag vet ju vad som hände på 1:135 medan jag bodde där. Det bör kommunen också ha koll på. Det är svårare att förstå föroreningarna på övriga nämnda fastigheter.
1:239 (Söderström) är fastigheten bakom 1:136 - en ensam stuga mitt i skogen. Från åkeriet sluttar marken ner mot dåvarande Åbyholmsvägen. Brunnen på 1:136 låg så att föroreningarna rann rakt ner i densamma. 1:239 ligger bortom avrinningsområdet och kan knappast ha påverkats av åkeriets gifter.
1:99 var en stor trädgårdstomt med en liten gul villa - mitt emot Östra Ormsta dagis. Det låg en fastighet mellan 1:99 och åkeriet. Jag har svårt att tro att 1:99 kan ha påverkats av verksamheten där. För övrigt var det bara skog.
1:102 ligger för långt bort för att alls kunna påverkas av åkeriet.
Jörgen Dahlberg har tagit reda på att adressen nu är Emblavägen 2 vilket är helt logiskt. Det måste ha byggts en väg - Emblavägen - bakom fastigheten. Någon annan möjlighet till ny infart finns helt enkelt inte.
Villa i hörnet av Skånevägen och Hälsingevägen i Ormsta, Vallentuna. Ett av de gamla husen i villaområdet, byggt före exploateringen av Ormstas marker i slutet av 1950-talet. Huset kallades Björkhamra med dåvarande fastighetsbeteckning Ormsta 1:160 och byggdes 1949 och var 1952 bostad för Thore och Ingrid Hallén med familj
Villa Borgen i Ormsta Okänd fotograf 1905. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Villa Borgen byggdes av Jenny och Alexius Öberg, huset stod färdigt 1901. Utanför det nybyggda huset står fr v fru Eurenius, Vallentunas första jordemor, hennes dotter Jenny Öberg, född Eurenius med maken Alexius Öberg samt folkskollärare Ferdinand Eurenius, gift med barnmorskan och Jennys pappa. Paret Eurenius bodde i Haga, Ormsta. T v syns uthusen vid Borgen
Familjen Bornholm till trappan i Ormsta 1911. Okänd fotograf. Vallentuna bildarkiv.
Vallentuna bildarkiv:
Familjerna Bornholm på trappan till Borgen i Ormsta sommaren 1911. På kortets baksida har Ester Bornholm skrivit: Ester Bornholm 25 år (jag) m. yngste sonen Gösta 8 mån, Karl Bornholm min make 28 år med äldste sonen Emanuel 1 år och 8 mån, Alex (ius) Öberg min far (mitten) 60 år, min syster Rut 27 år hennes man Ludvig Bornholm bror till min man (båda döda) våra män, deras äldsta son Rutger 6 år då kortet togs. Ester och Rut var döttrar till Jenny och Alex (kallad potifar) och barnbarn till Vallentuna första jordemor i Haga, fru Eurenius. Systrarna gifte sig med de två bröderna Bornholm, Karl och Ludvig
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar