onsdag 16 oktober 2019

Arne Borg, världsmästaren som tog sitt morgondopp i Kvarnbadet

Arne Borg efter segern på 1500 m
vid olympiaden i Amsterdam 1928.
Arne Borg och hans tvillingbror Åke Borg föddes den 18/8 1901 i Sankt Nicolai församling i Stockholm, dvs Storkyrkoförsamlingen i Gamla stan.
De var söner till Klas Elis Borg född 20/8 1858 i Örebro och hans hustru Ester Augusta Alfrida Borg Carlsson född 2/11 1873 i Adolf Fredriksförsamling i Stockholm. Barn i familjen:
  1. Claes Ragnar Borg född 3/3 1895
  2. Sigrid Regina Borg född 3/3 1900 - död 9/10 1907
  3. Claes Arne Borg född 18/8 1901 (tvilling)
  4. Claes Åke Borg född 18/8 1901 (tvilling)
En tragedi drabbade familjen när systen Sigrid Regina avled sju år gammal 9/10 1907 och 23/7 1915 gick även fadern/maken bort. Plötsligt stod Ester Augusta ensam med två tonårsgrabbar. Äldste sonen hade redan något år innan flyttat hemifrån. Han gifte sig och fick barn. Tvillingpojkarna skrivs nu som ensamstående men tycks ha bott tillsammans med sin mamma då de är skrivna på samma adresser: Döbelnsgatan 33, Bergsgatan  17/27, Luntmakargatan 32 och Malmskillnadsgatan 31. Modern drar sig småningom norrut till först Dalarna och sedan Jämtland.

Både Arne och Åke blev framgångsrika simmare men Arne var något enastående i världsklass. Han blev flerfaldig OS-medaljör och världsmästare 32 gånger om. Hemligheten ska ha varit hans specifika lungor och ovanligt stora händer och fötter.

Arne Borg
Arne Borg bodde de sista åren av sitt liv han i Vallentuna så vi kan räkna honom som vallentunabo och lokal kändis. Han bodde på adress Sörgården 102 från åtminstone 1974 till sin död den 6 november 1987.

Om hans liv före det berättar Tommy Tarzan Hansson på sin blogg, där han bland annat avslöjar att Arne som barn var så klen att han inte bedömdes ha några förutsättningar alls inom simsporten. Han lät sig emellertid inte avskräckas. Vill man så kan man! Som representant för Stockholms kappsimningsklubb (SKK) kom han alltså så småningom att slå 32 världsrekord mellan åren 1921-1929.
- Han behärskade alla distanser från 100 till 1500 meter och rekordnoteringarna omfattar så pass ovanliga distanser som 300 meter, 500 yards och 880 yards, skriver Tommy Tarzan Hansson.

Sin mest bejublade bragd utförde Borg vid EM i Bologna 1927, då han på 1500 meter fritt simsätt satte ett världsrekord som vid den tiden betraktades som nära nog oslagbart: 19.07,2.
Läs mer om Arne Borgs alla spännande tävlingar och glimrande medaljer här.

Tommy Tarzan Hansson:
Arne Borg och Johnny "Tarzan" Weismüller
- Efter OS-guldet i Amsterdam genomförde Arne Borg ännu en jorden runt-tripp – han hade gjort en liknande resa några år tidigare – och slog diverse rekord i diverse länder. 

I Japan sammanvigdes han med sin svenska fästmö med den amerikanske stjärnsimmaren Johnny Weissmuller och en amerikansk simhopperska som bröllopsvittnen. 

Weissmuller och Borg hade mötts i simbassängen ett antal gånger, bland annat vid ”trekejsarslaget” vid OS i Paris 1924 då Weissmuller – världskänd för sina filmer som Tarzan – segrade före Borg och ”Boy” Charlton.

Arne Borgs Bologna-rekord var en världshändelse, i klass med engelsmannen Roger Bannisters passerande av drömgränsen fyra minuter på en engelsk mil.
Arne Borgs dueller med Australiens Andrew ”Boy” Charlton, ”sälhunden från Sydney”, och USA:s Johnny Weissmüller, ”Tarzan” i otaliga filmer, är simhistoria och den olympiska kampen på 400 m fritt i Antwerpen 1924 kom att kallas trekejsarslaget. Favoriten Borg fick nöja sig med silver bakom Johnny Weissmuller.

Arne Borgs internationella artistnamn var ”Mr. Ärnie”, han gjorde två världsturnéer och tillsammans med Johnny Weissmuller representerade han Illinois Athletic Club i Chicago. Efter en tävling i Tyskland 1929 proffsförklarades Arne Borg efter att mottagit motsvarande 50 kronor. Ungerska arrangörer hade tidigare beställt världs- och europarekord efter en fastställd ekonomisk taxa.

Arne Borg sörjde inte proffsstämpeln, han sade i intervjuer att han gjort sitt med ”undret i Bologna” och OS-guldet som höjdpunkter. Som proffs turnerade Arne med egen vattenshow. I föreställningen ingick bland annat ett nummer där Arne, flytande på rygg röker cigarr.
Arne Borg var alltid slagfärdig, men ofta blyg vad gällde egna bedrifter. Den mest citerade historien är från en bankett med stadens borgmästare. Presentationen förtjänare att upprepas.
– Blom, borgmästare.
– Borg, världsmästare.

Arne Borg gjorde två världsturnéer, en till USA och en till Australlien.

Efter avslutad karriär och proffsshow arbetade ”Mr. Ärnie” som tränare, senare öppnade han tobaksaffär på Drottningatan i Stockholm.
Arne Borg ansågs som ”gjord” för simning, stora fötter och skovlar till händer. Han hade dessutom en unik flytförmåga, det förklarades till och med med en medicinsk underlighet; efter en sjukdom påstod läkare att Arnes inre organ var hemligheten med flytförmågan.
– Jag ligger så högt i vattnet att de kan servera kaffe på ryggen, var Arnes egen förklaring till sina osannolika framgångar.

Efter avstängningen reste han under många år runt med sin egen vattenshow, där ett av numren bestod i att Borg flöt omkring på en flotte rökande cigarr!

Tommy Tarzan Hansson:
- Under senare delen av sin levnad försörjde sig Claes Arne Borg som ägare av en tobakshandel belägen i den övre delen av Drottninggatan i Stockholm, berättar Tommy Tarzan Hansson som handlade där några gånger i början av 1970-talet. Han var då runt 70 år men ännu till synes vid god vigör.

Vallentuna
Det var alltså då han kom till Vallentuna med hustrun Elsa född 19/2 1901 i Stora Skedvi (död 10/7 1994). Kvarnbadet kom att bli Arnes vattenhål. Han var först på plats varje år när badet öppnade och förstås också först i plurret.

Jag träffade Arne Borg första gången när han skulle fylla 80 år sommaren 1981. Vallentuna Revyn bjöd nämligen allmänheten på gratis underhållning på Tuna torg varje lördag sommartid i vad som kallades Lördagstimmen. Självklart ringde jag Arne och bad honom komma dit för att låta sig hyllas på bemärkelsedagen.

- Jag kommer inte att sjunga, sa han i telefonen. Jag vägrar!
Men kom gjorde han och lät sig såväl intervjuas inför publik som hyllas av densamma. Jag har i ärlighetens namn nära 40 år senare inget större minne av evenemanget och låter därför klippen berätta.

Norrort 20/8 1981
Grattis Arne!
Till publikens stora förvåning stod han där plötsligt på scenen på Tuna torg... Vallentunas nyblivne 80-åring Arne Borg! I lördags, mitt under Lördagstimmen fanns han på plats för att motta folkets gratulationeroch för att till och med sjunga en sång. Och publiken kunde konstatera att han säkert fortfarande simmar bättre än han sjunger. Men många applåder och handtryckningar blev det!
VOJTA KLECKA

Norrtelje Tidning
Fredagen den 27 maj 1983

Borg avstod premiärdopp
"Det var ju kallt i bastun"

Före detta världsmästaren, legendariske tävlingssimmaren Arne Borg, 82, packade sin badväska redan på fredagskvällen. Han ställde väckarklockan på kvart i åtta och planerade noga årets första dopp i Kvarnbadet.

Arne var förstås först på plats då portarna slogs upp av de VBK-killar som tjänstgjorde premiärdagen, pingstaftons morgon.
Tio minuter senare vände Arne på klacken och ville gå hem. Det var ju kallt i bastun! Arne var besviken. Han hade sett fram emot ett bastubad. Men i glada vänners lag blev han sittade i uteserveringen, berättande gamla minnen. För han gillar att berätta, Arne...

- Det var 1919 och jag skulle tävla i Strömbadet. I tidningen stod att arrangörerna hade ett utfyllnadsnummer med i tävlingen - en yngling vid namn Arne Borg. Jg hade kort stubin redan på den tiden, så jag vann med en hel längd av ren ilska. Sen blev det andra tongångar. En vecka senare vann jag SM i Malmö.

Norrmän
Arne berättar om tävlingar där han varit med och om människor han mött, om luriga norrmän och om baddräkten som på den tiden bestod av dels byxor och dels en urringad silkeströja. När han blev Nordisk Simmarkung 1919 fick han mottaga en stor kristallskål av Kong Christian av Danmark som han ännu har kvar hemma i lägenheten. Han har också en personligt skriven hälsning från gamle kungen i sin ägo, men den har han för säkerhets skull låst in i sitt bankfack.
- Han var helt otrolig, säger vännen Jan Erik Jarlås, som själv var elev på 30-talet, då Arne var Svenska Simförbundets tränare.
Arne Borg i Strömbadet
- Tänk när han bildade AB Världsrekord med Johnny Weismüller. De två innehade en period samtliga världsrekord som fanns.
- Sportpalatset i Stockholm byggdes till hans ära, berättar Jan Erik.

"Borgaren"
Svenska Simförbundet har nu instiftat ett diplom, Arne Borgaren, till minne av Arnes världsrekord på 1500 meter i Bologna 1927, då han vann på tiden 19,07. Det betraktades då som oslagbart och stod sig som svenskt rekord i 11 år. För att få diplomet behöver man bara simma 1500 meter, men Jan Erik tycker att man bör försöka klara Arnes tid också.

Gott ochväl en halvtimma har förflutit sedan badet öppnade och en vänlig dam upplyser Arne om att det nu finns värme i bastun. Arne ser belåten ut men förklarar att han är hungrig. Han vill gå hem och äta frukost istället. Premiärbadet får anstå en dag. Men säkert blir Arne en flitig besökare  vid Kvarnbadet även i år. Varför skulle han ändra sina vanor nu vid snart fyllda 82?
Monica Antonsson

Södra Roslagen den 18 november 1987
Så dog Arne Borg och det blev till att skriva en dödsruna.
Säkert en hel del upprepningar men jag skriver av det ändå:

Södra Roslagen den 18 november 1987
Den legendariske simmaren och vallentunabon Arne Borg har gått ur tiden
86 år gammal efter en kort tids sjukdom. 

Kvarnbadet var Arne Borgs favoritplats i Vallentuna. Först i plurret var han när badet om vårarna slog upp sina portar. Först i var han också varenda morgon då han tog sin dagliga simtur. 
Mest välkänd som Vallentunabo blev Arne Borg när han inför sin 80-årsdag medverkade i torgprogrammet Lördagstimmen på Tuna torg där han sjöng, berättade och mottog folkets gratulationer. 

Arne Borg var en baddare på att berätta och då i första hand om sina glasdagar på 20-talet då han slog ut hela världseliten i simning. Hela 32 officiella världsrekord, 40 svenska rekord och OS-guld på 1500 meter gav honom fler internationella simtitlar än någon annan. Ändå hade hans simlärare hyst stora tvivel om hans kapacitet sedan han föst sett Arne Borg i aktion. Hans stil var alltså speciell och kanhända var det just det som låg bakom hans framgångar. Det kunde hända att Arne Borg själv skämtande påstod sig vara försedd med simblåsa. Säkert var det också vad en och annan motståndare misstänkte.

En pingstafton för drygt fyra år sedan satt Arne Borg i Kvarnbadets servering och berättade om forna dagars bedrifter. Badet hade premiäröppnats och Arne var som vanligt först på plats. Besviken kunde han dock konstatera att bastun var kall och lite surt bestämde han sig för att avstå premiärdoppet. Så fastnade han i stället i serveringen hos en skara nyfikna åhörare. Och det var en situation Arne Borg förstod sig på.

Historieberättare
- Det var 1919 och jag skulle tävla i Strömbadet. I tidningen stod att arrangörerna hade ett utfyllnadsnummer med i tävlingen - en yngling vid namn Arne Borg. Jag hade kort stubin redan på den tiden, så jag vann med en hel längd av ren ilska. Sen blev det andra tongångar. En vecka senare vann jag SM i Malmö, berättade han bland annat.

Arne Borg berättade om att baddräkten på den tiden bestod av byxor och en urringad silkeströja, han berättade om när han fick en stor kristallskål av Kong Christian av Danmark och om en personligt skriven hälsning från gamle kungen, en hälsning som han för säkerhets skull låst in i sitt kassaskåp.

AB Världsrekord
Han berättade också om hur han bildade AB Världsrekord med Tarzan själv, Johnny Weissmüller. De två innehade en period samtliga världsrekord som fanns. Han berättade om sitt möte med simmardrottningen Ester Williams i Florida 1966 och om sitt världsrekord på 1500 meter i Bologna 1927 då han vann på tiden 19.07, ett rekord som stod sig i Sverige i 11 år. Med ett gott sinne för humor fastslog Arne Borg att vid en jämförelse mellan hans tid och dagens världsrekordtid skulle han komma hela 440 meter efter.

Inför sin 80-årsdag 1981 mötte Arne Borg Vallentunapubliken på Tuna torg i programmet Lördagstimmen. Säkert var det 500 vallentunabor som letat sig dit den dagen, då solen strålade ikapp med simmarkungen. Inför programmet hade Arne Borg förklarat att han på inga villkor ville sjunga. Det hade han gjort en gång - sedan revykungen Ernst Rolf skrivit en visa* för honom - och sedan heligt lovat att aldrig göra om det.

På Tuna torg
Så äntrade Arne Borg scenen och mottog folkets jubel. Han berättade om det ena simmarminnet efter det andra och det är troligt att han faktiskt mindes vartenda simtag från sin glans dagar. Sedan bardet sig inte bättre än att han trots allt lät sig övertalas till lite sång och han valde då den enda han någonsin haft på repertoaren, den som Ernst Rolf hyllat honom med. En lokaltidning konstaterade ömt att "Arne Borg säkert fortfarande simmar bättre än han sjunger". Många gratulationer och handtryckningar på 80-årsdagen blev det dock innan en nöjd och glad Arne Borg vände hem till hustrun i Sörgården.
Monica Antonsson

* Arne Borg besjungs av Ernst Rolf i "Lugn, lugn vilar sjön", inspelad 26 april 1931, som finns på Spotify här. Arne Borg förekommer i texten 1:27 min in i låten.


Åke Borg
Bilden i SR:s reportage blev antagligen kvar på redaktionen. Om så är fallet finns den nog inte mer. Jag har emellertid negativa bilder på Arne Borg när han satt och berättade på Kvarnbadet. Jag har köpt en apparat med vilken jag ska kunna göra negativ digitala. När jag lärt mig hur det ska gå till kompletterar jag med bilder här.


Arne Borg har skrivit tre böcker:
  • Hur jag simmade jorden runt (1924)
  • Med Arne Borg i fyra världsdelar (1945) 
  • Saltsjöpirater. Sannsagor om simning och simmare (1949)
Läs mer om Arne Borg här och här och här och här och här

Arne Borgs tvillingbror Åke Borg 
var också simmare i landslagsklass. Han specialiderade sig på 800 meter frisim och tog brons i OS i Paris 1924. Vid EM i Bologna 1927 tog han silver och i Budapest 1926 brons. Så värst mycket mer finner jag inte om honom på internet. Åke Borg gick ur tiden den 6 juni 1973.



Om Arne Borgs dotter Inga läser jag följande på nätet: 
Inga Borg

Inga Maria Borg, under en tid Grubbström, född 25 augusti 1925 i Stockholm, död 24 oktober 2017 i Nyköping, var en svensk konstnär och barnboksförfattare. Hon är känd för sina böcker om fantasifiguren Plupp och dennes möten med andra djur. För dessa böcker erhöll hon 1970 Elsa Beskow-plaketten.

Inga Borg var dotter till simmaren Arne Borg och hans fru Elsie. Under hennes barndom flyttade familjen till bland annat Schweis och Belgien, eftersom fadern var en tidig professionell simmare, vilket gjorde att dottern bytte skola ofta och blev ensam.

Figuren Plupp, som hon senare skulle bli känd för, var hennes låtsasvän under uppväxten. Hon tillbringade somrarna hos sina morföräldrar i Dalarna, något som lade grunden till hennes intresse för naturen.

Efter folkskolan utbildades Borg vid bland annat Konsthögskolan i Stockholm under Ragnar Sandberg som också blev hennes mentor.
Som 19-åring kom hon sommaren 1945 för första gången på besök till de svenska fjällen vid en tid då fjällvärlden var orörd och oexploaterad. Under vistelsen i en ödefäbod tecknade hon och målade naturen och djuren omkring henne.

Året därefter gifte hon sig med författaren och journalisten Ulf Grubbström, som hon också samarbetade med i boken Slädhundar och fjällfärder (1952) och Jonas med fisken (1953). I samband med det bytte hon efternamn. 1951 fick hon sonen Ante.

Med början i mitten av 1950-talet fick Inga Grubbström stora framgångar med både sitt författarskap och sitt konstnärskap. 1955 debuterade hon som konstnär med en separatutställning i Stockholm.[8] Året därefter skilde hon sig från Grubbström och återtog sitt flicknamn. Hennes ateljé låg i Ulriksdal dit många andra tecknare samlades. Hon skrev ett 50-tal böcker.

Inga Berg var född 25 augusti 1925 och avled den 24 oktober 2017, efter en längre tids sjukdom.

Läs mer om henne här. 

2 kommentarer:

  1. Nu var han faktiskt inte världsmästare eftersom det inte fanns några VM
    i simning på den tiden. Däremot tog han ju OSguld och satte världsrekord
    ...

    SvaraRadera
  2. För oss kalenderbitare/nördar är det viktigt med sådan där info. Sveriges
    bäste manlige simmare genom tiderna, Gunnar Larsson, blev alltså först
    flerfaldig europamästare, sedan dubbel OSguldmedaljör och därefter tog
    han också exakt 1 guld i VM som avgjordes ffg året efter OS 1972. Han
    var egentligen inte tränad det året men vann på något sätt ändå ...

    SvaraRadera