tisdag 28 april 2020

Roger Wetterberg


Södra Roslagen
23 augusti 1989

Roger Wetterberg
Musiksnillet på Vallbostrand

(VALLENTUNA) Roger Wetterberg, 52 år, är en speleman som hanterar både munspel, flöjt och piano i det närmaste fulländat. Han är självlärd i sin konst, blind sedan födseln och till nyligen omyndigförklarad.
På torsdag kl 18.00 framträder han för första gången offentligt i Vallentuna. Missa honom inte!


Roger Wetterberg föddes blind och fick tillbringa sina första skolår på Tomteboda blindinstitut. Han hade dessutom lite svårt att hinna med sina jämnåriga kamrater i studierna och fick finna sig i att bli åsidosatt. När det gällde musik var han dock i sitt esse. Lite hjälp fick han väl på blindinstitutet men det mesta har han lärt sig med hjälp av ett sjusärdeles intresse och en lycklig spelglädje. Alla instrument som kommit i hans väg har han lärt sig spela på, tycks det.

Blindskola
På grund av sin långsamma studietakt skickades Roger 1945 till Lund för att gå på blindskola där. Han blev kvar i 40 år men trivdes inget vidare.
- Där var det stränga regler och det skulle vara tyst om kvällarna, säger Roger som menar att personalen tog ifrån honom hans självklara rättighet att själva bestämma när och om han ville sova.

Roger var omyndigförklarad. Fadern var förmyndare fram till sin död och senare en god vän. Men det hjälpte inte. Roger ville själv ha rätt att sköta sin ekonomi och bestämma vad och när han ville göra det ena och det andra. Det var för många personer som lade sig i, tyckte han. Han kände sig som satt i fängelse.
- När jag kom hit till Vallbostrand den 20 mars 1985 förändrades mitt liv. Margareta Lundgren, som arbetar här, stödde mig och ordnade alla papper som jag sedan skrev på. 1988 fick jag besked om att jag äntligen hade blivit myndig. Det var en stor dag, säger Roger lyckligt.

Godis, det bästa som finns i livet
Numera har Roger egen bankbok och han sköter själv sina affärer utan inblandning från andra. Helst köper han grammofonskivor och musikkassetter. Om helgerna köper han godis. Det är det bästa han vet här i livet.

Vendela och Lennart
När Roger skulle fylla 50 år ville han att två kända Vallentunabor skulle komma och spela. De är sångerskan Vendela Müller och dragspelaren Lennart Blom. Självklart kom de och den dagen plockade Roger fram sitt munspel för att spela med. Ditresta fastrar, mostrar och övrig släkt jublade förstås.
- Roger är fantastisk och vi har länge tyckte att han borde få spela för en betydligt större publik, säger Vendela Müller som tillsammans med Lennart Blom nu ska presentera Roger för Vallentunaborna.

Roger skrattar lyckligt, lyfter sitt sexradiga munspel mot läpparna och stampar igång ”Viggen”, ”Västkustens vals” och alla de kära gamla låtarna. Och det är bara att konstatera: Vallbostrands vårdhem ruvar på en mycket skicklig musikant som borde få spela på de stora estraderna. Han är absolut takt- och tonsäker.

Vill spela på folkdansgille
Rogers innersta drömmar lämnar han inte gärna ut men han skulle bra gärna vilja spela på folkdansgille någon gång.
- Jag skulle också vilja pröva på hur det är att spela vibrafon, för det har jag aldrig fått tillfälle till. Och så brukar jag fantisera om att få jobba i en skivaffär.

Hans svar dröjer länge när han får frågan om varför han egentligen bor på Vallbostrand.
- Jag har helt enkelt ingen annanstans att ta vägen, säger han lågmält, lyfter sakta munspelet mot sin mun och spelar sig snabbt glad igen.

Roger Wetterberg spelar vid grillfesten på Tuna torg på torsdag kl 18.00 tillsammans med Vendela Müller och Lennart Blom. Missa dem inte!
Monica Antonsson  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar