torsdag 2 april 2020

Mannen som fick köpa Vallentuna centrum. Och försvann...

Vallentuna Steget
2 mars 2005

Richter har en paketlösning för centrala Vallentuna


Företagaren Bo Richter vill köpa kommunens centrumfastigheter i en paketlösning som även innehåller simhall, nya butiker, nya bostäder och ett delvis inglasat Tuna torg.
– Förslaget är en femetta för Vallentuna, säger Bo Richter som på sikt hoppas att det även ska bli en god affär.  
 
Foto: Tommy Jansson
Bo Richter, 56, är ekonom och huvudägare till Bricad Holding AB, moderbolag till ett antal dotterföretag som exempelvis Vallentunabaserade Swedish Tool AB som säljer utrustning till verkstadsindustrin och omsätter 200 miljoner kronor per år. Ett annat dotterbolag, VaTellus AB, äger och förvaltar fastigheten Tellus öster om järnvägen. För att bara nämna några. Inom kort kan ytterligare ett dotterbolag se dagens ljus under namnet Vallentuna Centrum AB. Men då måste först Bo Richters helhetsplan gå i lås.
– Det rör sig om en paketlösning, säger han. Och i en sådan är varje bit av det stora pusslet viktig.   

Möbler och vitvaror

Bo Richter äger Tellus sedan 1999 och har sitt kontor i kommunen sedan något år. Han är tämligen säker på, att Vallentuna kommun och i synnerhet centrum har stora utvecklingsmöjligheter.
– Centrumet är i stort behov av upprustning. Man måste ingjuta framtidstro hos affärsidkarna och locka invånarna att handla på hemmaplan.
Efter att ha vägt möjligheter och risker mot varandra, vill han ta sig an uppgiften. Vallentuna centrum ska emellertid fortsättningsvis även omfatta Tellusområdet. Där kommer Bo Richter alldeles oavsett den nu aktuella planen, att inom kort erbjuda affärsidkare 3000 kvadratmeter butiksyta för försäljning av exempelvis möbler och vitvaror. 

Sim- och sporthall

Den del av Tellusfastigheten som ligger i vinkel mot Nova är dessutom på väg att bli ett bad- och motionscenter. Byggnaden har nio meters takhöjd och 25 meters fri spännvidd, vilket möjliggör en spännande och rationell anläggning. 
– Vi får sammanlagt 5000 kvadratmeter till vårt förfogande. Det räcker till en 25 meters simbassäng med sex banor, två mindre bassänger, ett spa, träningslokaler för gym och spinning samt en stor sporthall.
Bo Richter har låtit David Aschbacher, arkitekten som ritade kommunhuset, skissa på idén likaväl som han har knutit upp dem väl meriterade entreprenören Per Anders Dagborn.
– Han kommer själv att investera pengar i anläggningen, förutsatt att vi kommer igång snabbt, säger Bo Richter. Det är en förutsättning även för mig och mitt bolags engagemang. Utan en professionell entreprenör vågar vi inte satsa vår del av de 70-80 miljoner som krävs för ett bad- och motionscenter.

Miljonsatsningar i centrum

För att få fart på såväl motionscenter som butiker i Tellusområdet, krävs en allmän uppryckning av Vallentuna centrum. Bo Richter erbjuder sig därför att köpa kommunens fyra centrumfastigheter om tillsammans 17 000 kvadratmeter lokaler och förvalta dem på bästa sätt. I ett enda slag vill han rusta upp centrumet för 20 miljoner kronor, anställa en professionell centrumledare och öronmärka en halv miljon kronor per år i minst fem år för att marknadsföra anläggningen. 
– Vi måste börja med ett kraftigt anslag, så att folk ser, att vi menar allvar. Vi ska satsa på trivsel, livskvalitet och positivt tänkande. Klotter och annan förstörelse ska vara absolut bannlyst. Vissa delar av Tuna torg kommer att glasas in och det finns planer på ett ljust och luftigt gatukafé. Just det är inte arkitektritat ännu. Jag satsar inte mer pengar, förrän jag vet, hur politikerna ställer sig till förslaget.

Bostäder med balkonger

I planen för centrum ingår även att biblioteket och ICA ska byggas ut, varpå systembolaget förvandlas till en självbetjäningsbutik. Bakom ICA och på Norra tomten mellan bion och systembolaget byggs hus med garageplan och bostäder. I byggnaden på Norra tomten planeras dessutom större butiksytor lämpade för butikskedjor som hittills har tackat nej till etablering i Vallentuna.
– Vi vill bygga vackra bostäder av hög klass, säger Bo Richter. Snygga hus kommer att ge centrum en kick i rätt riktning. Det ska bli så trivsamt att åka till Vallentuna centrum, att ingen ska komma på tanken att åka till andra kommuner för att handla. Här finns småstadens alla fördelar med gågata och trevliga mötesplatser. Med bostäder bland butikerna får vi dessutom ett levande centrum och ökat kundunderlag till butikerna.  

Kräver snabba beslut

Bo Richters erbjudande presenterades som ett extra ärende för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott så sent som i torsdags. För att planerna ska gå i lås krävs nämligen snabba beslut. Bo Richter hoppas att förvärvet av centrumfastigheterna ska kunna genomföras under 2005 och att bad- och motionshallen kan börja byggas redan i sommar. 
– Sporthallen skulle kunna öppnas om ett år. Simhallen tar längre tid att bygga men skulle kunna stå klar sommaren 2006, säger Bo Richter som tycker att tiden är mogen för en storsatsning på Vallentuna.
- Jag ser en stor potential i centrum, eftersom kommunen växer så snabbt. Många vill bo norr om stan och då det knappt finns några exploateringsytor kvar i Täby, så står Vallentuna och Österåker på tur som de trivsammaste kommunerna. Folk som flyttar hit ställer krav på ett lätt tillgängligt centrum likaväl som på en friskvårdsanläggning. Gör vi inget nu, så kommer folk för alltid att vänja sig vid att åka till Täby, Arninge och Upplands Väsby.

Kommunens motprestation

Den lilla olägenheten att centrum finns på båda sidor om järnvägen, får vallentunaborna leva med, säger Bo Richter. Men det blir bättre framöver, när rondellen i bomkorsningen är byggd och när järnvägen har fått nya övergångsställen.
– Jag och mitt bolag tar naturligtvis en stor kommersiell risk med den här planen. Kommunens motprestation är, att de får ta allt i ett som en helhetslösning. I slutänden hoppas jag, att projektet ska visa sig vara en lönsam affär. Fastighetsbeståndet blir bra, när vi väl har fått ihop dem till en fungerande enhet. Då kan det bli lönsamt att äga fastigheterna.
Monica Antonsson


Vallentuna Steget 
9 mars, 2005

Centrumvisionen har startat en debatt


– Bo Richters erbjudande kan bli det bästa som någonsin har hänt Vallentuna, säger kommunalrådet Sten-Åke Adlivankin (m). Tjänstemännen har redan inlett förhandlingar i syfte att snabbt få fram ett underlag för nödvändiga politiska beslut.  

Försäljningen av kommunens fyra centrumfastigheter är en kontroversiell fråga. Två gånger har fastigheterna bjudits ut, utan att någon affär har blivit av. Prislappen har dels varit för hög och dels har starka krafter på vänsterkanten velat behålla husen i kommunens ägo. Simhallen är också en stor politisk fråga. Vänsterblocket har kämpat hårt för att en sådan ska byggas men moderaterna har sagt nej. En simhall i kommunal regi kräver en skattehöjning som de mörkblå vägrar att gå med på. Och nu kommer alltså Bo Richter med ett erbjudande om allt i ett.
– Han är en skicklig affärsman med stora visioner, säger Sten-Åke Adlivankin. Redan i dag är han en mycket fin ambassadör för kommunen.

Borgarna positiva

Sten-Åke Adlivankin påpekar att ett fungerande centrum kräver en professionell förvaltare. Och om Vallentuna centrum inte helt ska dö ut, så måste det till en storsatsning. Speciellt med tanke på att Vallentuna efter Värmdö är den näst snabbast växande kommunen i länet.
– Jag har aktivt i flera år letat efter en köpare, säger han. Centrumfastigheterna ska säljas, inte för att kommunen behöver pengar, utan för att centrum måste rustas och utvecklas.
Sten-Åke Adlivankin slår fast, att centrumutveckling inte är en verksamhet för kommunen.
– Centrumutveckling är ett riskprojekt som kräver mycket stora investeringar. Det ska vi inte använda skattebetalarnas pengar till. Här krävs en affärsman som kan bedöma risken och är villig att ta den. Nu har vi fått ett förslag från Bo Richter som verkar fungera. Då ska vi tacka och ta emot. Att vi som grädde på moset får en simhall med gym och sporthall i Tellus kan bara bli ett lyft för kommunen.

Politiska beslut

Sten-Åke Adlivankin informerade den borgerliga gruppen i kommunstyrelsens arbetsutskott för en vecka sedan. Såväl Gunnel Orselius-Dahl (fp) som Lars Bertil Olsson (kd) har därefter träffat Bo Richter och uttalat sig i positiva ordalag. Elisabeth Rydström (c) kunde inte närvara och så sent som i torsdags fick oppositionens Hans Strandin (s) och Janna Tilles (s) ta del av förslaget.
– Vi beslöt enhälligt att kommunstaben genom samhällsbyggnadschefen Olle Wallin och kommunchefen Kjell Johansson ska inleda förhandlingar med Bo Richter och ta fram de underlag som behövs för de politiska beslut som behövs för att förverkliga detta. Det kan gå med rekordfart, då avtalen redan ligger klara, sedan den misslyckade husförsäljningen 2002. Nästa instans blir kommunstyrelsen, innan beslut kan fattas av kommunfullmäktige.

Oklara detaljer

Sten-Åke Adlivankin påpekar att kommunen som trygghet kommer att föra några brasklappar i avtalet. Skulle Bo Richters bolag exempelvis inte fullfölja sin del, så ska kommunen kunna köpa tillbaka de båda byggklara tomterna för en billig penning.
– Gör man inte som man ska, får man räkna med, att det svider i plånboken, säger Sten-Åke Adlivankin.
Om paketlösningen i sin helhet kommer att kunna hävas är emellertid oklart. Oklart är också hur många nya bostadsrätter planen ska innehålla och hur höga hus bolaget planerar bygga. 
– Detaljerna ska tjänstemännen ta fram, säger Sten-Åke Adlivankin. Själva ska vi göra allt som står i vår makt, för att köpet av centrumfastigheterna ska bli klart före sommaren. Nu vill det verkligen till, att kommunen inte sätter några käppar i hjulen.
Monica Antonsson

Samma tidning:

"Borgarna blandar äpplen och päron"

Socialdemokraterna avvaktar mer konkret information, innan de tar ställning till Bo Richters förslag.

– Det är det enda vi har tagit beslut om, säger Hans Strandin (s). Det är ju dumt att stoppa informationsflödet…

Socialdemokraterna fick kännedom om Bo Richters förslag som ett extra ärende under pågående möte i kommunstyrelsens arbetsutskott. Utan att vara förberedda kunde de emellertid gå med på, att ge kommunstabens tjänstemän - med kommunchefen Kjell Johansson och samhällsbyggnadschef Olle Wallin i spetsen - i uppdrag att skaffa fram mer fakta i ärendet och inleda förhandlingar med Bo Richter.
– Information kan man ju aldrig få för mycket av, säger Hans Strandin. Men vi tar inte ställning till planen, förrän vi vet vilka siffror som gäller. Jag misstänker emellertid, att det blir precis lika dyrt, som om vi bygger en simhall själva. Det finns inga badanläggningar som lönar sig, så kommunen måste säkert gå in med en förlustgaranti. I så fall kan vi ju lika gärna äga simhallen själva.

Ständigt brutna löften

Hans Strandin är med andra ord inte särskilt imponerad av förslaget till helhetslösning. Att blanda ihop simhallen med kraftåtgärderna som behövs för att få centrum på fötter är som att blanda äpplen med päron, tycker han. De två frågorna har inte med varandra att göra.
– Så kallade helhetslösningar har vi sett förut! När borgarna ville bebygga trädgårdskvarteren, sa de, att det skulle resultera i ett äldreboende. Det blev inget äldreboende. Där finns bara vanliga, dyra lägenheter. Likadant var det, när Värmeverket skulle säljas. Då sa de, att köparen skulle vara ett företag som kände varmt för området. Så var det kanske i början, men sedan har det sålts flera gånger om. Företaget skulle dessutom förse centrala Vallentuna med bredband, men av det har vi inte sett någonting. Och när borgarna ville sälja Össebyhus i Brottby, skulle de bygga ett äldreboende i Brittas backe. Regeringen satte visserligen stopp för försäljningen av husen, men de sålde marken nedanför. Men inte blir det något äldreboende i Brittas backe! Där blir bara helt vanliga hus.

Kvarnbadet bäst

Hans Strandin har hört nog av fagra löften. Han vill se konkreta siffror och ha löften skrivna på papper, innan han över huvud taget tar ställning till förslaget. 
– Vi har just föreslagit att kommunen ska bygga en simhall vid Kvarnbadet, säger han. Annars har vi inte råd att rusta upp vårt utomhusbad. Vi har dessutom inte råd med två personalstyrkor. Får vi en dålig sommar, så måste vi hålla båda anläggningarna öppna. Med en simhall vid Kvarnbadet kan vi utnyttja samma personalstyrka till båda anläggningarna.

Risk för hyreshöjningar

Hans Strandin har i princip ingenting emot att kommunen säljer sina centrumfastigheter, men eftersom kommunen hyr 70 procent av ytorna, så måste det vara bättre, tycker han, att ha dem till självkostnadspris. En annan fastighetsägare är trots allt ute efter att tjäna på affären. Vid en eventuell försäljning av fastigheterna vill Hans Strandin, att kommunen bygger ett nytt kommunhus utanför centrum, så att centrums fastigheter framöver blir rakt igenom kommersiella.
– Förra gången husen skulle säljas, begärde köparen att kommunen skulle binda sig för, att stanna kvar som hyresgäst i 15 år. Ställer man upp på sådant, kan hyrorna skjuta i höjden hur mycket som helst. Vi vet inte om det dyker upp sådana villkor den här gången. Det får framtiden utvisa.
Monica Antonsson

Samma tidning: 

Lars Carlsson:

Plötsligt känns det som har varit så omöjligt i alla år som en möjlighet! Så säger Lars Carlsson (c) som tycker att han och centern har fått en senkommen julklapp.
– I dag finns ingen anledning att hålla igen på glädjeyttringarna, säger han.

Lars Carlsson, vice ordförande i fritidsnämnden och ledamot av kommunfullmäktige för centerpartiet, hör till dem som i många år har drivit frågan om en simhall. Så sent som för tre år sedan motionerade partiet i fullmäktige om att en simhall till området mellan Tellus och idrottsplatsen. I dag är Lars Carlsson därför jublande glad. Skälet är Bo Richters förslag till paketlösning av framtidens Vallentuna centrum.
– Det är otroligt kul att se, att Bo Richters förslag liknar vårt, säger han. Placeringen av en simhall är viktig och Tellusområdet är bättre än Kvarnbadet.

Någonstans går gränsen

Centerpartiet är dessutom positiv till en försäljning av kommunens centrumfastigheter, förutsatt att köparen är seriös. Och Bo Richter är ett namn som känns tryggt, säger Lars Carlsson. 
– Visst känns det mer riktigt, att kommunen äger förvaltningarnas lokaler, men någonstans går gränsen. Om det är fördelaktigare för skattebetalarna att välja privatisering, så ska man göra det. Det finns naturligtvis alltid en risk att en privat ägare plötsligt höjer hyrorna, så att det blir för dyrt för kommunen att bli kvar, men man får utgå från, att Bo Richter lägger sin kalkyl i en nivå som fungerar för hyresgästerna. 

Har finansiella muskler

När det gäller satsningen på centrum, säger Lars Carlsson, att varje förändring bara kan bli till det bättre. Och även om butikshyrorna stiger framöver, så betalar de sig säkert för butiksägarna i det långa loppet. Säkert blir kunderna fler, om centrum blir trevligare och fler börjar handla på hemmaplan.
– Jag gissar att Bo Richter har väl utvecklade finansiella muskler. Han vågar säkert ta en ekonomisk risk några år, tills centrum kommer på fötter. 
Lars Carlsson berättar att tidigare försök till försäljning av centrumfastigheterna har stupat på något tveksamma och i vissa fall oseriösa köpare samt ett för lågt pris. 

Över blockgränserna

Nu är saken i ett annat läge. Nu får kommunen en helhet i en paketlösning.
– Dessutom vet vi av erfarenheterna med Ungdomens hus Nova – vi hyr ju lokalerna av Bo Richter – att han är väldigt ambitiös. Med ett sportcentrum och fler människor i rörelse där, blir Tellusområdet mer attraktivt. Bo Richters förslag till paketlösning kan rent av ge oss ett tryggare Vallentuna.
Hur oppositionen ställer sig återstår att se. I vissa frågor bör man dock samarbeta över blockgränserna, menar Lars Carlsson.
– Än finns tusen tuvor som kan stjälpa lasset, men idén är otroligt härlig. Lyckas vi genomföra det här, lovar jag att simma Vansbrosimmet två gånger sommaren 2006. Äntligen kan vi se åtminstone ett hopp och en möjlighet för folk att stanna i Vallentuna och handla på hemmaplan.
Monica Antonsson

Samma tidning

Men tiden börjar rinna ut och flera handlare har förlorat hoppet:

Butiker flyr centrum

Lena Eriksson lägger ner Sko-shopen! På lördag den 12 mars stänger hon för gott. Därmed försvinner en av Vallentuna Centrums stora profiler. Men det är värre än så. En efter en flyr butikerna Vallentuna centrum. Färgaffären, som lades ner före jul, var bara början…

Det är ingen hemlighet, att den så kallade köptroheten i Vallentuna är låg. Det har den varit länge. Vallentunaborna handlar i Täby, Arninge och Väsby centrum, där det är lite trivsamt i största allmänhet. Lena Eriksson har kämpat hårt för att vända den trenden. Nu har hon givit upp. Efter 15 år stänger hon Sko-shopen för gott.
– Jag tänker inte uttala mig om orsaken ännu, säger hon. Jag måste koncentrera mig på att få in så mycket pengar som möjligt, de få dagar jag har kvar. Sedan kan jag kanske uttala mig om, hur det är att driva butik i Vallentuna centrum. 

Musikaffären stänger

Lasse Bengtsberg är, som bekant, i färd med att sälja ut sitt lager. I nästa vecka är Musikaffären Nöjesljud & Sånt ett minne blott. Efter fem år i Torghuset kastar Lasse och hustrun Monica in handduken, för att branschjätten Musikbörsen öppnar i Täby och för att de vill ha ut lite mer av livet än bara jobb. Företaget kommer emellertid att finnas kvar för uthyrning och installation av ljudanläggningar.
– För övrigt står det skrivet i stjärnorna, vad jag ska ägna mig åt framöver, säger Lasse Bengtsberg. Monica har redan börjat jobba i ett skolkök. 

Smile slår igen

Butiken Smile i Alléhuset, som i drygt ett år har sålt fritidskläder och vardagsplagg till fördelaktiga priser, slår igen den sista mars. Carina Toss och hennes väninna hade tänkt arbeta tillsammans, men lönsamheten är dålig, så de måste turas om att arbeta.  
– Det blir alldeles för ensamt, säger Carina. Framför allt var det inte vad vi ville.
Carina har en hyra på 17 000:- i månaden för 100 kvadratmeter varav 70 är butiksyta. Med hennes låga marginaler, måste det till en strid ström av kunder, för att allt ska gå ihop. 
– Det finns inget flöde här, säger hon. Ibland kommer det bara förbi två rullatorer och två barnvagnar per timma. Hade jag haft samma läge som apoteket, så hade jag nog stannat kvar. 

Udda mått stannar

Susanne Stendahl på Udda Mått har inga omedelbara planer på att slå igen, trots att hon med en hyra på 12 000:- i månaden aldrig får ihop till en lön. Hon lever på maken.
– Kommunen måste börja stötta oss som är kvar. Annars går vi också. Alla butikinnehavare har gett upp. Det finns ingen kämpaglöd kvar. Vi orkar inte ekonomiskt, när de inte gör något för att förbättra centrumet. De måste åtminstone sänka hyrorna!
Susanne är mycket positiv till Bo Richters paketlösning. Hon tänker avvakta och se hur det går med hans planer. Hennes intryck är, att han är mycket trovärdig.
– Det är liksom inget trams, säger hon. Det vore ett lyft för oss, om hans planer går i lås.

Carry & Wear stänger

Raija Hansson på Carry & Wear slår igen butiken sista april. Hyreskontraktet går ut i maj men hon gör, som hon säger, pinan kort och går en månad tidigare.
– Det är en väldigt svag marknad i Vallentuna, säger hon. Det är konstigt, för vi är inte dyrare här än någon annanstans. Kommunen har sovit över för länge. Man kan undra, vad de gör för våra hyrespengar? Att skoaffären försvinner är nog nådastöten för centrum. Nu finns det inte mycket som kan rädda det. Ska kommunen göra något, så får de göra det fort!
Raija Hansson berättar att hennes butik de senaste fyra åren har gått med förlust och att hon förra året minskade omsättningen med ytterligare 100 000 kronor.
– Det är väldigt mycket pengar för mig. Jag vill driva affär och inte en lekstuga. Men så är det nästan nu. Hade jag inte haft en karl, så hade det aldrig gått. Det finns en gräns för hur mycket man kan äventyra sin ekonomi och nu är den gränsen nådd.

Kanske stannar ändå

Raija Hansson tror att merparten av hennes kunder finns bland fyrtiotalisterna. Många av dem har sålt sina hus nu och flyttat till stan.

– De åker ju inte hit för att handla, säger hon. Sedan är det många som dör bort också. De unga köper sig för dyra hus och har inte råd att handla. Och har de det, så åker de någon annanstans, där de samtidigt kan ta en fika med vänner och prata bort en stund i lugn och ro. 
Om Bo Richters förslag säger Raija, att det ser väldigt bra ut men att hon, efter 35 år i kommunen varav 15 som butiksägare, har tappat tron på dess beslutsfattare.  
– Jag kan kanske byta till mig en mindre butik, säger hon. I så fall kanske jag stannar en tid för att se, om Bo Richters planer blir verklighet.

Provence är till salu

Parfymeri Provence är till salu. Om Sarina Vertanen får ett bra anbud, så slår hon till direkt. Efter tre år av jobb dygnet runt har hon helt enkelt fått nog. Speciellt som hon är småbarnsmamma och just har blivit erbjuden ett bra betalt jobb hos Kicks i Arninge. 
– Jag vill egentligen inte sälja butiken, men Vallentuna centrum är heldött! Jag har visserligen ökat omsättningen, sedan jag tog över butiken, men jag har inte råd att anställa någon. Följden är att jag själv måste stå här varenda dag. 
För att råda bot på sin situation har Sarina gjort sig av med revisorn och tagit över bokföringen själv. Hon har dessutom bytt från aktiebolag till handelsbolag som är billigare.
– Kundkretsen är bra och trogen, säger hon. Det är bara det, att den är för liten. Om Bo Richters paketlösning säger hon uppgivet, att hon genom åren har hört många goda förslag bli till ingenting. Personligen har hon tappat hoppet.
– Jag tror inte på kommungubbarna, säger hon. Varför skulle de bry sig? De bor ju inte ens här.  
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar