lördag 25 april 2020

Stjärnjockeyn på visit 1991

Gunnar Tidefalk meddelar 
efter att ha läst igenom nedanstående text:

Mitt släktnamn var före 21 februari 1958 (Petersson) (Pettersson).
Efter den 21 februari 1958 blev släktnamnet Tidefalk. Före detta datum är det inte någon som vem Tidefalk var. Så därför kan det vara lite förvirrande när det gäller galoppresultat och annat när det gäller mej.

Före den 21 febr. 1958 Skrev alla i min släkt efternamnet Pettersson men när vi fick information från myndigheterna skrev de Petersson detta efternamn står i kyrkoboken. 

Kram G.T.


________________________________________________________________________________

Täby Centrum Tidning
Nr 13, 1991

Gunnar återvände till Täby
för att fira sin glädje och livslust

- Förr fanns här knappt ett enda hus, säger stjärnjockeyn Gunnar Tidefalk med en svepande gest bort mot Täby Centrum medan vi promenerar grusvägen fram mot Täby Galopp.
Vid sidan av vägen motionerar tränarna sina hästar och uppe till vänster ligger stallen där det sjuder av liv och aktivitet.
- Detta är en värld för sig, säger Gunnar som rest hit från Malmö. I dagarna fyller han 54 år. Det har gått 25 år sedan han sadlade av sin sista tävlingshäst…


Gunnar växte upp i den skånska idyllen Lockarp strax söder om Malmö. Han gick i skolan och jobbade extra när tillfälle bjöds hos både bagaren, bonden och trädgårdsmästaren. Påfallande kortväxt var han men rask och duktig. Efter skolan fick han därför anställning som piccolo vid Hotell Kramer i Malmö. Där bar han bagage åt den tidens alla storheter. De många kontakterna innebar ofta spännande erbjudanden om än det ena än det andra. En kanadensisk familj ville anställa Gunnar på sin ranch och cirkusdrottningen Kate Brunett tyckte att han skulle passa på cirkus. Skådespelaren Max Hansen erbjöd honom rollen som piccolo i operetten Vita hästen och skådespelerskan Naima Wifstrand ville helt enkelt adoptera honom.

En dag kom bildirektör Eric Fredlund från Täby till hotellet i samband med sitt årliga besök på Jägersro. Hemma på Hägerneholms gård drev han stuteri och nu skulle hans hästar tävla.

Hans ord var lag
- Direktör Fredlunds ord vara lag. Ingen vågade sätta sig upp mot honom. Han var mycket politiskt aktiv också och stor inom bankvärlden. Han hade mycket att säga till om.

Gunnar fick Fredlunds ögon på sig eftersom direktören kände igen en jockeytalang när han såg en. Raskt stakade han därför ut 15-åringens framtida bana redan i hotellfoajén.
- Åk hem till fina föräldrar och säg att du ska fara till Stockholm för att lära till jockey, sa Fredlund. Men mor och far sa bestämt nej.

Ett frö av nyfikenhet hade dock såtts hos den unge piccolon och ett år senare stod han inte längre att hejda. Sedan Fredlunds kamrer försett honom med en enkel biljett till Stockholm klev han ombord på tåget och for iväg.
- Jag minns hur liten och vilsen jag kände mig bland allt folk som rusade omkring kors och tvärs på Stockholms Central, säger Gunnar.
I vänthallen stod dock privatchauffören i bästa uniformen och väntade. Sedan han gjort honnör och försäkrat sig om att 16-årige Gunnar var rätt person tog han gossens väska och styrde stegen mot Fredlunds flotta jaguar.

Militärisk disciplin
Året var 1954 och trots att Gunnar, som han säger, knappt visste vad som var fram eller bak på en häst, hade han nu tre års tid som lärling framför sig innan han bli en fullfjädrad jockey.

På Hägerneholms stuteri fanns vid den här tiden ett hundratal galopphästar och ett 40-tal stallpersonal och jockeys. Sakta men säkert lärde sig Gunnar jobbet genom att titta på äldre kamrater, ta efter och lära av egna och andras misstag.
- Jag minns hur min rumskompis och jag låg och pratade om nätterna. Vi drömde om framtiden när alla hästar och skötare skulle få det bättre.

Livet på Hägerneholm var strikt militäriskt liksom Fredlund var hård och bestämd. Stämningen var dock trevlig och ofta uppsluppen genom den starka gemenskapen mellan gårdens folk.

Efter bara två och en halv månad debuterade Gunnar som jockeylärling på Jägersro i hemstaden Malmö. Hästen hette Java och Gunnar red hem en femteplacering medan hans stolta mamma och en stor del av den övriga släkten satt på läktaren och såg på.
- Med tanke på att det stänkte upp skräp i ögonen och att jag inte hade några glasögon så var jag nöjd. Och jag slapp klagomål från Fredlund vilket betydde att min insats var godkänd.

Framgångarna lät inte vänta på sig för Gunnar som snart vann den ena stora tävlingen efter den andra. Redan 1956 utnämndes han till årets lärlingschampion i Sverige och lade beslag på elfteplatsen bland jockeys alla kategorier. Året därpå erövrade han sin tävlingslicens som färdigutbildad jockey.

Vid den här tiden anordnades tävlingar i Stockholm på Ulriksdals galoppfält. Där Täby Galopp ligger idag var då bara ängsmark och skog. Eric Fredlund använde dock allt sitt inflytande för anläggandet av en bana och for själv iväg om kvällarna för att skapa bort det översta jordlagret där Täby Galopp småningom kom att ligga.

Gunnar gifte sig 1959 med hästskötaren Cajsa som också fått sin utbildning på Hägerneholm. Båda hoppade därmed av ridsporten för att bygga hus i Ormsta, Vallentuna, och bilda familj. Gunnar blev i stället biträde i Täby livs. Båda föll dock snart till föga och återvände till Täby Galopp.
- Jag for egentligen till stallet om morgnarna för att helt privat rida tillsammans med Cajsa före jobbet på Täby Livs. Tränaren Gösta Wahlberg tyckte dock att jag borde tävla också och satte helt enkelt bara upp mig på ett par hästar kommande söndag.
- Det var väl lite tur i oturen för jag vann med en helt otippad häst i hällande regn vilket var en fjäder i hatten. Hästen gav 34.06 i vinnarodds och min chef i Täby Livs kunde köpa sig en ny kostym sedan han satsat två kronor på kombinationsodds och fått över 500 kronor. Men observera att han inte fick något tips från mig, skrattar Gunnar.

Sadlade om
Tidningsklipp från de här åren berättar om segrar och intermezzon av olika slag. En tävlingsdag i september 1962 vann Gunnar tre olika löp och i augusti året därpå vann han och Cajsa varsitt.

Gunnar och Cajsa skildes åt så småningom och han for till New Market i England för ett års gästarbete och vidareutbildning. Elisabeth från Vallentuna gjorde entré i hans liv och det blev bröllop på nytt några år senare. Då blev Gunnar Vallentunabo på nytt och några år senare föddes dottern Maria. Därmed sadlade Gunnar av och lämnade ridsporten för gott.
 
- Jag ville komma ner på jorden och skaffa mig ett säkert jobb, säger Gunnar som utbildade sig till sjukvårdare. De som på ett eller annat sätt haft beröring med kirurgkliniken på Danderyds sjukhus åren 1970-1988 känner säkert igen honom.
- Sjukhusmiljön var oerhört stimulerande, säger Gunnar som gjorde sig mycket omtyckt bland patienter och kollegor genom åren. För några år sedan – efter ännu en skilsmässa - beslöt han sig dock för ännu ett uppbrott genom att återvända till barndomsstaden Malmö. Han hälsar dock ofta på i både Täby och Vallentuna där han bott en stor del av sitt liv.
- Jag har tyvärr varit dålig på att hålla kontakten med Täby Galopp. Risken för återfall har varit alltför stor, erkänner han när vi går från stall till stall och hälsar på. En och annan gammal bekant dyker upp och det blir många glada tillrop, skratt och ryggdunkningar. Kommer du ihåg…

Känsloladdat möte
I somras gick Gunnar till doktorn för att bli av med en missprydande leverfläck som börjat växa på kinden. Beskedet kom tämligen omgående och löd ”Malignt melanom”, elakartad hudcancer. Operationsresultatet och följande undersökningar tyder dock på att han kom under behandling i rättan tid. Besöket i Stockholm och på Täby Galopp är därför inte bara en artighetsvisit. Han är här för att fira sin glädje och livslust med en nostalgisk promenad i sitt förflutna.
- Det är enormt känsloladdat att möta alla gamla vänner och tala om sådant som hände förr. Somliga står mig lika nära som min egen familj för vi upplevde så många spännande saker tillsammans…
Monica Antonsson  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar