tisdag 17 mars 2015

Plåtslagar-Lage kan allt om hus och en hel del om teater...


Norrtelje tidning
30 juli 1984

Han gömmer en ådra för teater

(VALLENTUNA)
- Efter mässan var det som om någon stuckit hål på en ballong. Luften gick ur och man blev väldigt trött en tid, säger Lage Jansson, en av mässtomtarna – eller mässgeneral om man så vill – som ordnade allt i samband med industri- och företagarmässan i Vallentuna.

- Nu när det är över känns det lite tomt trots allt, säger han. Vallentunagrabben som ordnar och ställer när det ska bli fest och spektakel. Han är välkänd som person och yrkesman men få känner till hans förflutna som amatörskådespelare och kuplettsångare. För faktum är att han gömmer en scenisk begåvning.

Gott betyg
- Det började på Väddö folkhögskola i början av 60-talet. Jag upptäckte att litteratur och drama var intressanta ämnen på schemat. Till min förvåning tyckte jag om att läsa högt, kärnfulla dialoger som man kunde spela ut ordentligt till. Det var Jan Fridegård, Wilhelm Moberg och de där stora författarna.

På folkhögskolan bildades en teatercirkel där Lage förstås blev en av de aktivaste aktörerna.
- Vi hade en elak lärare som jag imiterade lika elakt på scenen. Efter föreställningen berömde han mig så jag antar att det var ett gott betyg.

Genom att svara på annons kom Lage så småningom till en privat teatergrupp som genom att de åkte runt på landstingets olika inrättningar med sina föreställningar närmast kan liknas vid ett resande teatersällskap.
- Men gubben som ledde gruppen ville bara köra kupletter och lite gaggiga stycken från Gustav Wallys dagar. Det var ju inget vidare för en grabb på 23. Men man lärde sig en hel del.

På ungdomsgården fanns en aktiv ungdomsledare vid namn Ryberg. Denne förestod också den teatergrupp som Lage skulle hamna i härnäst. Där var det lite mer fart över föreställningarna och Lage berättar stolt att sångerskan Berith Anserud började sin bana i samma teatergrupp. Det blev till och med en kortfilm inspelad under den här tiden.
- Den handlade om en tjej med tonårsproblem. Hon hittade olika killar under pjäsens gång och jag var en av dem.

På hyllan
Tillsammans med några av den tidens mest kända radioröster och några från biodukarna kända skådespelare fick Lage vara med om att sätta upp Mäster Olof i Storkyrkan i Stockholm.
- Det var en liten men viktig roll med tre entréer i bästa Gustav Vasa-mundering, berättar han och skrattar gott vid minnet av kortbyxor, slängkappa och en tjusig hatt med plym.

Så småningom tog allvaret, nya intressen och glädjeämnen vid. Lage gifte sig med sin Birgitta och snart kom Carolina och Greger till världen. Teaterbanan lades tills vidare på hyllan.
Lage arbetade då sedan länge i faderns plåtslageri. För ungefär tio år sedan tog han över företaget, när fadern drog sig tillbaka på grund av sjukdom.
Monica Antonsson
_______________________________________________________________________________

Södra Roslagen
2 december 1987
Arbetsplats Vallentuna

Plåtslageri
Ett jobb i ur och skor


(VALLENTUNA)
Plåtfasader, hängrännor och snöskottning på tak hör till vardagsjobben i plåtslageribranschen.
Det är jobb som kräver och ger smidighet och god fysik hos sin yrkeskår – men också en hel del kroppsliga besvär vid kallt utomhusjobb.
- Det är en trygg och säker marknad, säger Lage Jansson som på bara några år fördubblat sin personalstyrka på familjeföretaget Vallentuna Bleck & Plåt.

Friman etablerades resan 1934. Femtio-års-jubiléet firades med dunder och brak för några år sedan. Då, 1934, var det Lages farbror Evert Jansson som drog igång ruljansen. När han sedan blev hastigt sjuk och dog, tog Lages pappa Sven över hans åtaganden för att göra klart det Evert hade påbörjat. Och på den vägen har det rullat vidare genom åren.

När Lage Jansson växte upp var det alla inte självklart att han skulle ägna sig åt plåtbranschen. Han vara både konditorlärling och rörmokarlärling samt pröva på teaterbanan innan han slutligen avlade examen som byggnadsingenjör.

I slutet av 60-talet blev Sven Jansson hastigt sjuk och Lage fick hoppa in i hans ställe. Bland allt annat hade han också hunnit med en lärlingstid på plåtslageriet och var därför inte främmande i branschen. Sedan dess är han kvar bland hängrännor och plåtsaxar. 1985 övertog han företaget efter sin far.

Satsar för fullt
Lage Jansson satsar för fullt och försöker nappa åt sig de möjliga uppdrag som finns. Till allra största delen består arbetet av byggnadsplåtslageri. Det omfattar allt plåtarbete på en huskropp, allt från hängrännor till plåttak, nyproduktion och renoveringar.

Vintertid blir det mycket snöskottning på hyreshustak för plåtslagarna. En lukrativ bransch om den sköts rätt, enligt Lage Jansson. Inte så hälsosam dock. Vanligen arbetar killarna 25-30 meter över marken – förhoppningsvis iklädda säkerhetslinor. Risken för köldskador är uppenbar.

- Jobbet kräver god fysik. En plåtis blir därför sällan korpulent, säger Lage Jansson. Det finns ett sug efter plåtslagare och den som vill satsa seriöst på yrket behöver aldrig gå utan jobb.

Lärlingssystemet är bra
Lage Jansson tycker att det gamla, väl beprövade lärlingssystemet är att föredra, när det gäller att lära upp unga killar i jobbet. Den moderna yrkesskolan och dess studieformer har han inte så mycket till övers för. Det blir mest teori, menar han. Problemet med att ta sig an en lärling idag är att arbetsgivaren styrs från skolhåll. Företaget åläggs att ställa upp med en styrd teoriutbildning och en handledare på arbetstid.
- Vi har knappt råd att ta oss an en lärling på grund av detta. Om han eller hon sedan slutar efter fyra år i företaget har vi i praktiken bekostat utbildningen för nästa arbetsgivare och får själva kanske börja om från början. Det är lite illa, säger Lage Jansson.

Tjugo plåtslagare är i dag verksamma vid Vallentuna Bleck & Plåt. På kontoret härskar Monica Olin-Svärdling som ensam kvinna på täppan. Det innebär att personalstyrkan i det gamla familjeföretaget fördubblats på senare år.
- Jag har sett att det finns en tillräckligt stor marknad för det. Dessutom är vi mindre sårbara med fler gubbar när folk exempelvis är borta av någon anledning. Det hela handlar om en långsiktig planering, säger Lage Jansson.


________________________________________________________________________________



Tidigt 90-tal
Inte så personligt men Lage är viktig.
Det kommer nog fram flera klipp vad det lider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar