tisdag 17 mars 2015

Carl-Axel Olsson och Företagarföreningen

Lokaltidningen
Nr 12, 1994

(Vallentuna)
Vallentuna Företagarförening har fyllt trettio år. Det firades med årsmöte, middag och dans på anrika Lindholmens gård förra helgen.

Alla var där, som man säger. Även de som inte längre är yrkesverksamma men medlemmar ändå. Det var urmakare Arne Andersson med fru Asta, handlare Bertil Ihrfeldt med fru Maja och rörmokare Rune Lindgren med fru Brita. Och så alla de aktiva förstås från plåtslagardirektör Lage Jansson och uppfinnaren Claes Eriksson och Lena Eriksson som driver skobutik. Kanske var de ett hundratal glada jubilarer den här kvällen.

Många tal
Det blev många tal vid middagen och Gustav Nilsson höll låda längst. Han tog initiativet till föreningen när det begav sig och höll själv i ordförande klubban de första åren. Samtidigt var han kommunstyrelsens ordförande och kom kanhända i konflikt med sig själv ibland.
- Vår stora uppgift var att ordna bostäder så att företagen kunde locka arbetskraft till Vallentuna, sa han.
Gustav planerade byggnationen med ena handen och fördelade bostäder mellan företagen med den andra. Men ingen annan ville vara ordförande och då fick han göra det själv.

Motvillig ordförande
- Till slut tvingade vi Ingvar Johansson som drev Vallentuna Möbelsnickeri, att bli ordförande, sa Gustav Nilsson. Han fick ingen chans att tacka nej förrän vi hade klubba igenom beslutet.

Ingvar Johansson tog motvilligt emot ordförandeklubban och behöll den sedan i 17 år. Sedan valberedningen år efter år övertalade honom att fortsätta, lade han slutligen in sitt veto för att bli av med uppdraget.

- Då kom Carl-Axel Olsson från ”landsbygden” i Markim, berättade Gustav Nilsson. Vi visste inte så mycket om honom men han fick bli ordförande ändå. Genom åren har vi insett att det var ett bra val.

Trivsamt
Företagarna, både unga och gamla, trivdes gott på jubileumsfesten. Gustav Nilsson, 86, tyckte till och med oss att han kände sig tio år yngre.
- Gubben är gammal. Men det är så trevligt att träffa er alla  


Lokaltidningen
Nr 39, 1995


Kreativa företagare planerar bondeuppror

(VALLENTUNA)
Det var en påtagligt nöjd Carl-Axel Olsson som samlade Vallentunas företagare omkring sig till månadsmöte härom kvällen.
Kreativiteten blomstrar i kommunen och evenemanget med kommunledningen på Hantverkstorget under Vattenfestivalen blev succé.
- Vi var där allihop, sa Carl-Axel Olsson. 
- Hela familjen Vallentuna! 

Carl-Axel Olsson började med att presentera Datorteket som med Arbetsförmedlingens hjälp har installerats på Företagarcentrum. Där ska arbetslösa ungdomar lära sig Windows framöver och de vanligaste datorprogrammen.
- Ett 50-tal har redan anmält sig, sa Jonas Erasmie s om ska hålla i trådarna. Lika många tjejer som killar.

Många pensionärer
- Till och med pensionärerna är på hugget, sa Carl-Axel Olsson. De är lediga på dagarna och vill komma igång med datorerna så fort som möjligt.
Företagarcentrum är i färd med att ordna telefonpassning åt företagare i organiserad form. Telefonsvararnas tid är förbi och även Telias telefonpassning med telefonister i Kalix och Göteborg.
- De vet ju inte var Violvägen ligger och har svårt att ta emot längre meddelanden som kanske kräver lokalkännedom. Vi kan berätta vad Anderssons plåt gör och inte gör och se till att en presumtiv kund får en offert. Nu är det personlig service som gäller.
Fortfarande finns vissa tekniska frågor att knäcka men i början av oktober ska det vara klart, trodde Carl-Axel Olsson.

Nya profiler
Vallentuna har fått två nya profiler på sistone, Postchefen Britt-Marie Glad och kommunchefen Eric Sörlin som båda presenterades. Hon är Vallentunabo sedan 28 år men har varit postmästare i Mörby centrum. Han kommer närmast från Gävle där han arbetat som kommundirektör de senaste sex åren.

Så presenterade Carl-Axel Olsson några nya företag i kommunen. Adastra AB som går lysande, AB Frankering som inom kort behöver anställa tio och snart ytterligare tjugo personer samt Oldsbergs Hydralik som behöver femton.

Kompetensstyrelsen fanns också på plats, ett gäng duktiga äldre arbetslösa som via Trygghetsrådet gått samman och bildat extraresurs åt småföretag. Till en kostnad av 18 000 kronor för ett halvår (!) ställer två personer upp som mentor och bollplank eller kompetenskraft på annat sätt.

Mycket på gång
- Vi arbetar redan åt 20 företag och har 25 till på gång, sa bland andra Marianne Andersson.
Sko-Ejjes Lena Eriksson berättade om företagarnas kvinnliga nätverk som nu har regelbundna och mycket uppskattade träffar.
- Många av oss jobbar ensamma utan andra kontakter med omvärlden än genom telefonen. Därför är det väldigt värdefullt att vi träffas och får kännedom om varandra.

Kommunalrådet Birgitta Almlöf (m) berättade om ett spännande projekt med ungdomsbostäder i Viggbyholm och antydde att hon har vissa planer även för Vallentunas del. Likaså krävs snart mer okonventionella åtgärder för att få snurr på planerna kring Arningeleden.
- Vi får göra något den fjärde oktober, sa Carl-Axel Olsson. Ett bondeuppror! Jag säger inte vad för då blir det ingen överraskning. 
Monica Antonsson


Lokaltidningen 
Nr 39, 1995

Arningevägens ovissa framtid

(VALLENTUNA)
Det mesta är fortfarande ovisst när det gäller Arningevägen och Röda korset i centrala Vallentuna.
Politikerna i Stockholms stadshus har skjutit upp beslutet om Arningevägen och vägverket struntar i den besvärliga korsningen.


Det var vid företagarföreningens sammanträde härom kvällen som kommunalrådet Birgitta Almlöf (m) fick frågan av Carl-Axel Olsson om hon kunde skönja någon ljusning på trafikproblemen i Vallentuna.
- Det har inte hänt något nytt, sa hon. Det är socialdemokraterna i stadshuset, den rödgröna röran, som vägrar ta fram en detaljplan för betalstationerna. Och kommunikationsminister Ines Uusman, som har samma partifärg, har sagt att det inte blir en krona till några vägar förrän det är gjort.

Ingenting över
Arningeleden ingår i länstrafikplanen och, enligt Birgitta Almlöf, medför räntan på det som redan lagts ut på Dennispaketet så stora kostnader att det inte blir något över till betalstationer.
- Det handlar om att den rödgröna röran i stadshuset ska komma överens och för närvarande är frågan uppskjuten till novembermötet. Men jag vet att det pågår förhandlingar i både stora och lilla Dennisgruppen. Enligt senaste budet ska ingen spade sättas i jorden förrän under andra hälften av 1996.
Birgitta Almlöf berättade vidare att företagsledaren Lasse Barkström har varslat om att hans företag Diskteknik vill utvidga verksamheten ytterligare men att Arningeleden är en förutsättning. De kringboende vill inte ha fler lastbilar på Kullabergsvägen.

Flyttar företaget
- Lasse Barkström har sagt till mig, att blir det ingen Arningeled så flyttar han sitt företag ur kommunen. Jag har därför bett honom skriva till mig så att jag kan kontakta Ines Uusmann. Vallentuna kommun, som har störst utpendling i hela länet, har inte råd att förlora en sådan arbetsgivare.

Birgitta Almlöf kom också in på problemet Röda korset, korsningen Väsbyvägen/Stockholmsvägen/järnvägen i centrala Vallentuna.
- Tro inte att jag har glömt den! Jag blir ständigt påmind för jag åker där själv varenda dag. Det kan ta upp emot nio minuter att ta sig över. Det är en mycket besvärlig korsning i en väldigt ömtålig miljö.

Inte ens skyltar
- Där finns inte skyltar ens en gång, så man hittar inte ens till Norrtälje. Och ännu värre är det med centrum. Bilisterna har redan passerat när de upptäcker i backspegeln att de just kört förbi ett köpcentrum.
- Vägverkets Hans Rode kommer hit den tredje oktober och då ska vi prata vägar med honom.

Birgitta Almlöf berättade att kommunen fått över hundra brev sedan översiktsplanen ställdes ut i Vallentunasalen i våras. Både enskilda intressenter, experter, organisationer och företag har yttrat sig om vilken lösning de vill ha.
- De flesta har förordat förslaget om en planskild korsning med rondell samt en genomfartsled norr om Korallen.
Ekonomiskt sett är Röda korset Vägverkets ansvar och inte kommunens. Vallentuna måste förmodligen ändå lätta på penningpungen för att få en ändring till stånd.
- Vi bör nog anlita en konsult som kan rita om korsningen, sa Birgitta Almlöf. Det får vi antagligen kosta på oss. Vi behöver en ritning att sticka under näsan på Vägverket helt enkelt.
Monica Antonsson


Lokaltidningen
Nr 41, 1995



Stoppade bondetåg mot stadshuset

(VALLENTUNA)
Oppositionslandstingsrådet Elwe Nilsson (m) stoppade Vallentunaföretagares bondetåg mot Stockholms stadshus den 4 oktober.
- Och jag som hade sett fram emot att gå jämsides med kommunalrådet Birgitta Almlöf (m) med en påse ruttna tomater, sa företagarföreningens ordförande Carl-Axel Olsson vid ett tidigt frukostmöte på Företagarcentrum.


Det var när Carl-Axel Olsson informerade Elwe Nilsson om vad som var på gång som oppositionslandstingsrådet satte stopp för planerna på ett moderna tiders bondeuppror i kampen för Arningevägen. För det var det saken gällde. Företagarna börjar bli rejält trötta på den väg som hägrar i framtiden men som ständigt skjuts upp.

Två miljarder
- Folk tycks ha glömt att vi lyckades pressa in Arningevägen i länstrafikplanen för några år sedan och påskynda den ännu mer genom att förskottera medel till den. Att den sedan fastnat i Stockholms stadshus beror på en rad olyckliga omständigheter.

Enligt Elwe Nilsson har moderater och folkpartister gått med på att straffbelägga bilisterna genom vägtullar av ett enda skäl, att tullarna ger inkomster på två miljarder kronor per år som kan användas till nya vägbyggen.

- Bilisterna ska känna att de får något för pengarna. Men politikerna i Stockholms stadshus, den så kallade rödgröna röran med socialdemokraterna i spetsen, har gång på gång skickat ärendet på återremiss. Alla tidsplaner har spruckit och nu har regeringen frusit alla pengar till trafiken. Det blir inte en krona till vare sig bussar, tunnelbana eller Arningevägen förrän norra länken är klar och biltullarna har öppnat.

Släpps samma dag
Regeringen har, enligt Elwe Nilsson, garanterat att pengarna släpps samma dag som politikerna i Stockholms stadshus tar beslut om vägtullarna.
- Om tidplanen håller kommer beslut att tas i Stockholms fullmäktige den 27 november. Redan dagen därpå sätter vägverket spaden i jorden och kör igång med Arningevägen. Senast 1 januari 1999 står fina kurer klara vid Stockholms alla infarter. Där ska vi som kör bil betala pengar motsvarande ett halvt paket cigarretter om dagen.

30 miljoner mer
Elwe Nilsson berättade att kostnaden för Arningevägen hr stigit med omkring 30 miljoner kronor. Men det beror på ”normen” som ”några tjänstemän i Borlänge” har hittat på.
- Så här går det till: ”Vi måste ha en norm, grabbar”, säger de. Och så gör de en. ”Då räcker inte pengarna”, invänder kommunerna varpå de svarar: ”Sorry, men det är normen.”
Ränteläget är viktigt för kostnaderna. En procent hit eller dit motsvarar mycket när det gäller lån av miljonbelopp.

Måste ha visioner
- Ändå måste man ha visioner, sa Elwe Nilsson. Sedan får man ändra dem efterhand. Börjar de strula nu så får vi ta i med hårdhandskarna sedan.
Något bondeuppror bland Vallentunaföretagen blev det alltså inte den här gången. Företagarna får se framtiden an och avvakta den 27 november.
Monica Antonsson
________________________________________________________________________________

Lokaltidningen 
Nr 44, 1995 

Här satsas det på ”bra miljöval 

(VALLENTUNA) 
Lars Barkström började röra ihop diskmedel i en 200-liters tunna med avtappningskran hemma i garaget den första juli 1972. 
Idag är Diskteknik kommunens framgångsrikaste företag med omkring 90 anställda och en omsättning på 110 miljoner kronor som inom kort väntas fördubblas. 


Företagarföreningens halvårsmöte hölls i Disktekniks lokaler. Många företagare fanns på plats liksom kommunalrådet Birgitta Almlöf, kommunchefen Eric Sörlin och en rad andra makthavare. Lars Barkström tog tillfället i akt att få berätta om sitt livsverk Diskteknik. 

Det började när företaget han jobbade i blev förstatligat. Då hoppade han av och startade eget. Så småningom köpte han Hallerfelts gamla svinfabrik på Kullabergsvägen som numera är Disktekniks representativa lokaler. Och konceptet har varit framgångsrik, kurvan har pekat stadigt uppåt genom åren. Inte ens storbranden 1991 har kunnat sätta stopp för framgången. 
- Diskteknik är faktiskt marknadsledande i Sverige på maskindiskmedel, berättade Lars Barkström. 

För några år sedan började miljötänkandet göra sig gällande på företaget. Det var sonen Henrik Barkström som stod för det mesta av idéerna. Han är genuint intresserad och har belönats med kommunens miljöstipendium för några år sedan. Men även pappa Lars har insett återanvändningens fördelar. 
- Det var en högskolerestaurang som först bad mig ta tillbaka de skrymmande diskmedelsdunkarna. Och de gick att fylla på nytt. Vi tog merförtjänsten och de slapp betala sophämtningen. 

Miljötänkande 
Sedan den dagen har Diskteknik, med miljöchefen Henrik Barkström i spetsen, utvecklat miljötänkandet så mycket det gått. Satsningen på returemballage och bränsleframställningen av raps från Vallentunas jordbruk är unika åtgärder. 
- Vi får tillbaka returemballage från kunderna vid varje leveranstillfälle. Polyetendunkarna, som diskas och fylls på nytt, håller för återanvändning i fem år. 

Och målsättningen är hög. Innehållet i de kemtekniska produkterna ska till hundra procent inom 1996 vara märkt med ”bra miljöval” och hälften av alla förpackningar ska återanvändas. Företaget ska dessutom satsa stort på en diskskola så att kunderna bättre ska kunna utnyttja produkterna. Mer än hälften av alla transporter ska ske i bilar som körs på biobränsle. Och det är stora miljövinster det handlar om. 

25 långtradare 
- 140 000 emballage motsvarar 2 024 kubikmeter eller 62 400 kilo polyeten, sa Henrik Barkström. Det motsvarar över 25 långtradare med en bränsleförbrukning på 6 325 liter som inte behöver levereras till Diskteknik. Mängden sopor som minskas hos kunderna är 506 kubikmeter pressat material till en vikt av 62 400 kilo. Det skulle ha gått åt 4 350 liter bränsle för att få det bortkört. Det blir nya jobb också, sa Lars Barkström. Vi har en heltidsanställd som är fullt sysselsatt med att ta hand om förpackningar. 

Annonsblad 
För en tid sedan drog sig Lars Barkström tillbaka som vd för Diskteknik. Han äger fortfarande företaget men har anställt Sten Kollberg i sitt ställe. Efter en förhandling med sig själv tog han med ett kapital som sedan placerades på lämpligt sätt i något av hans många andra bolag. 
Vid halvårsmötet presenterade han sju sådana varav ett driver annonsbladet Vallentunasteget. Två företag på listan ville han hålla hemliga. Det ena var troligen nybildade Vallentuna Hockey Förvaltnings AB som ska driva hotellrörelse vid idrottsplatsen. 
Monica Antonsson

_________________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 47, 1995





_________________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 50, 1995


_________________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 52, 1995




"Nu samlar vi våra styrkor till ett bondeuppror och protesterar"


__________________________________________________________________________________






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar