tisdag 17 mars 2015

Kerstin Andemark: Kan man gå så kan man gymnastisera...

Husmodersgymnastik i Vallentuna, grupperna I och II i Konsum Väsbys regi.
Förmodligen Röda skolans gymnastiksal. Kerstin Andemark omgiven av
sina gymnaster. Okänd fotograf 1959. Vallentuna Bildarkiv.
Lokaltidningen
Nr 38, 1995
Kerstin Andemark:
Så länge man kan gå kan man gymnastisera


I över 30 år har Kerstin Andemark lärt stora och små Vallentunabor att gymnastisera sig till hälsa och motion.
- Så länge man kan gå ska man träna, säger hon. 
- Ålderskrämporna smyger sig på och rätt som det är så står man där och kan inte röra sig.

Kerstin Andemark
Foto: Monica Antonsson
Kerstin är en välkänd profil i kommunen. De flesta möter henne numera bakom disken på Tuna Lek & Foto där hon säljer och slår in paket med leksaksbilar och dockor på löpande band. Lite äldre Vallentunabor vet att hon dessutom är symbolen för miljövård såväl som friskvård och gymnastik. Hon var en av de första som vågade sig upp på barrikaderna för att protestera mot miljöförstöringen och för att kräva bättre konsumentupplysning. En tid gav hon till och med ut en egen tidning!

Måste reagera
- Man måste reagera när något är galet och inte bara sitta stilla och titta på.
Hon föddes i Vilhelmina där föräldrarna hade lantgård. Dessvärre dog hennes mor när hon var sju varpå pappan blev ensam med åtta barn.
- Vi flyttade till Örebro där pappa öppnade hotell, restaurang och kafé. Han ville att vi skulle bo i en stad där vi kunde få utbildning. Det var livat hemma med alla oss barn men pappa skaffade snart en husföreståndare som tog hand om oss och som han långt senare gifte sig med.

Kerstin Andemarks privata bild. 

Ville bli dansös
Kerstin drömde om att bli dansös. Orsaken var en grevinna som bodde på hotellet och som höll kurser i dans i stan. När Kerstin såg hennes mjuka, vina rörelser visste hon direkt vad hon ville bli.
- Hon var en råkostmänniska också som lärde oss att äta sunt, säger Kerstin. Och det var ju väldigt inspirerande. Vi hade även en kiropraktor på hotellet som hade sin mottagning där.

Kerstin Andemarks privata bild. 
 Kerstin gick i söndagsskola, på Frälsningsarmén möten och bad aftonbön till sin mamma när livet kändes hårt. Hon pluggade duktigt och blev efter fyras års handelsutbildning färdig sekreterare som kunde allt från maskinskrivning och bokföring till stenografi.

Fick bra jobb
- Jag fick ett bra jobb med en trevlig chef som gav mig stort förtroende. Reste han bort så skrev han på alla papper in blanco och lät mig skriva breven alldeles själv.

Kerstin träffade sin blivande man Rolf på en dans och det sa klick direkt. De gifte sig och flyttade till Vallentuna 1957 via Karlskoga och Upplands Väsby.
- Vi hade varit i Vallentuna på besök 1954. Då kom vi förbi Frans Karlssons radioaffär på Centralvägen. En TV stod påslagen i skyltfönstret och massor med folk stod utanför och tittade. Det var något alldeles enastående! TV var en egendomlig grej med rörliga gubbar på skärmen.

Alldeles Extra
Det var bland annat därför som Kerstin och Rolf valde att flytta till Vallentuna. Den kommunen verkade vara något alldeles extra. De slog sig ner i Ormsta som just då började bebyggas och så småningom föddes de fem barnen Rune, Roger, Maria, Eva och Christer.

Kerstin Andemark 1995
Foto: Monica Antonsson
- Jag hade alltid motionerat men efter första barnet blev det sämre ställt med den varan. Därför drabbades jag av diskbråck efter andra barnet och fick väldiga problem med ryggen. Då insåg jag att kroppen måste hållas i trim om den ska hålla. Sedan dess har jag motionerat regelbundet. Det har blivit lika naturligt som att borsta tänderna.

Kerstin utbildade sig till gymnastikdirektör 1956 och blev ledare för sin första gymnastikgrupp i Konsums regi tre år senare. Hon utbildade sig till ledare i barngymnastik 1961, i seniorgympa 1963 och startade Vallentuna Gymnastikklubb 1964 – en förening som alltså passerat 30-årsstrecket.
- Jag skrev lappar till husmödrarna och lade ut dem i affären. Det resulterade i så många gymnaster att jag snart hade 700 elever om året, säger Kerstin som alltså fått tusentals och åter tusentals Vallentunabor att röra på sig genom åren. Hon har varit ledare för rörelseträning med utvecklingsstörda på Vallbostrand, haft jazzbalett för olika studieförbund och varit simlärare i både Täby och Vallentuna. Samtidigt har hon varit lärarvikarie på mellanstadiet, hårt engagerad för husmödrarnas situation och miljörörelsen samt – inte minst – fostrat sina fem egna barn.

Ett tiotal grupper
I höst driver Kerstin ett tiotal gymnastikgrupper för elever i åldrarna tre till 85 år. Bland de aktiva finns 20 deltagare som hängt med sedan starten 1964! Ibland har hon till och med tre generationer samtidigt på golvet. Det är ingen tvekan om att hon är populär.
- Det är viktigt att hålla kroppen i trim, säger Kerstin. Skelettet börjar urkalkas redan i 35-års åldern och rätt som det är har man svårt att röra sig. Vi som gymnastiserar springer med lätthet över gatan sedan vi fyllt 70 år.
Monica Antonsson

Kerstin Andemark på jobbet i leksaksaffären 1995.
Foto: Monica Antonsson
Kerstin tog initiativet till - och bildade med ett 30-tal andra husmödrar - en konsumetgrupp 1964 i syfte att åstadkomma ett gott, fördomsfritt och stimulerande utbyte av tankar, erfaraenheter och idéer mellan kund och säljare på det lokala planet. Hon gav till och med ut en egen tidning - Vågen - som hon skrev själv och sålde för 50 öre. 

Det handlade mycket om den mat vi äter men även om miljö i största allmänhet och Vallentunasjön i synnerhet. Vassen skulle bekämpas och kommunen ville bespruta med gift. Konsumentgruppen bröstade upp sig och skrev till kommunen om vilka följder det kunde få. Gifter, sopor och sopsortering stod högt upp på gruppens agenda. Nedskräpningen - det moderna samhällets avigsida. 


Privatbild.

Kerstin har föresett mig med ett stort antal klipp ur sin karriär. Det framgår tyvärr inte vilka tidningar det rör sig om eller datum eller ens årtal för publicering. Jag får botanisera på måfå: 

Pensionärsspänst 
Gissningsvis 1963/1964

Vallentuna pensionärsförening har startat gymnastik för alla pensionärer inom kommunen som är intresserade.
I skrivelse till kommunalnämnden meddelar pensionärsföreningen genom sin ordförande Rickard Karlsson, att man startat en försöksgrupp för att utröna hur stort intresse det finns för dylik verksamhet. Gruppen samlas en gång i veckan i Rickebylokalen.
Verksamheten beräknas omfatta 38 sammankomster under åren 1963 och 1964. Gymnastiken leds av gymnastikdirektör Kerstin Andemark. Deltagarantalet är nu 17, men det väntas stiga.
På pensionärsföreningens ekonomiska ställning inte medger något större anslag till denna verksamhetsgren, hemställer man att kommunen skall bidra med erforderliga medel. Detta så mycket mer som verksamheten är öppen för alla pensionärer inom kommunen. Man anhåller också att lokal utan kostnad ställs till förfogande.
Kommunalnämnden har anvisat 195 kr för innevarande år. Anslag för 1964 får upptas till behandling i samband med fördelning av 1964 års föreningsanslag.
Kommunalnämnden har också beslutat att fritt ställa Rickebylokalen till förfogande för verksamheten under förutsättning att sammankomsterna förläggs till sådan tid då lokalen normalt inte är uthyrd.


Tidningsaratikel
Troligen Norrort, 1972

Hon är bygdens ”hålligångtjej”

Kerstin Andemark många år senare.
Foto: Monica Antonsson
Vallentunas entusiast heter Kerstin Andemark. Framför allt märks hon som igångsättare och igånghållare av gymnastikgrupper av alla de slag. Hon tror på det där med att hjälpa varandra här i världen och på att göra saker själv. Hon hinner allt, orkar allt. Tar emot i lejongul overall, grön polotröja och ansenliga mängder hembakt till kaffet.
- Jag hade volleyboll-laget hemma i onsdags och det blev lite bröd över, förklarar hon.

Vi mötte Kerstin Andemark första gången en sommareftermiddag på Vallentuna idrottsplats. Hon ledde en Trimgrupp för damer och stack en lapp i handen på oss och sade att vi var välkomna med i Gruppen.
Sen har vi mött henne i Hjälmstahallen där hon leder jazzgymnastik dels för ABF, dels för Vallentuna gymnastikklubb som hon startade för tio år sedan.

Klubben är stor nu, har grupper varje dag, för alla åldrar och med flera instruktörer.
På omvägar har vi hört att hon satte igång pensionärsgymnastiken redan för åtta år sedan, även barngymnastik och gymnastik med barnvaktsservice för unga mammor.
Efter att ha vikarierat som gymnastiklärare ett tag och låtit flickorna pröva på jazzgymnastik tände hon så många att det blev dags att starta en speciell tonårsgrupp.

Flygblad
Vi vet att hon bestämt tror på sambandet motion, kost, hälsa. Att man blir glad av att motionera och av att träffas. Och att sjukkassan får färre anmälningar på så sätt.
Därför anser hon det inte mer än rätt att Vallentuna kommun satsar mer på motionsidrotten och öppnar idrottsplatsen lite oftare för damer. Inte bara tänka på ungdomarna och på elitidrotten.
Härom sommarn såg vi henne mitt i en grupp damer med plakat och flygblad utanför Konsum i Vallentuna.
- Det var vår tvättmedelskampanj, säger Kerstin.
För fem sex år sedan startade hon nämligen Konsumentgruppen Vågen med syfte att hålla ett öga på varor, vikter och kvaliteter i butikernas sortiment. Verksamhetsfältet vidgades, man engagerar sig i fluorfrågan, i vattenvård, nedskräpning, miljögifter av alla slag. Gruppen har i dag trettiotalet medlemmar.

Kampanj
Kerstin skrev och drog en stencilerad tidning som hette Vågen och som sen såldes vid dörrarna för 50 öre.
- Man måste ju upplysa folk så att dom tänker själva, säger hon.
Nu planerar vi en kampanj mot engångsglasen.
Kerstin Andemark är aktiv i Hembygdsföreningens miljövårdssektion. Är bland annat arg på allt skräp inte bara engångsglasen.
Tycker att Vallentunaindustrierna, särskilt Aerosol, borde hålla snyggare omkring sig.
Kerstin känner att livet är kort. Man måste njuta av livet, dela med sej. Då fungerar det. Hon växte upp på landet och gillar att göra det mesta själv.

Vita möss
Hemmet rymmer make, fem barn i åldrarna mellan tjugotre och sex, en svart katt som just fått trillingar och en låda med vita möss. Åt dem hushållar hon. Bakar allting själv, syr kläder så mycket hon får för det obeständiga modet, tvättar, stickar, lagar mat. Gärna enkel mat, tror på oraffinerade råvaror och är väl insatt i modern näringsfysiologi.
- Jag har också arbetat borta från hemmet, varit sekreterare och skött chefens post. Men då händer ingenting. Jag tycker det är viktigt att vara med familjen och känna samhörighet. Det är bättre att sänka standarden och leva riktigare med varann, säger hon.
Gunilla Blomé


Gissningsvis 
1974
Gymnastikklubben tioårsjubilerar

Vallentuna Gymnastikklubb bildades i januari 1964. Klubben omfattar i dag både barn-, ungdoms- och damgymnastik. Nu har tioårsjubileet firats med fest. Diplom och plaketter har utväxlats. 

Från Stockholms Gymnastikförbund erhöll klubben diplom ”för träget, trofast och trivsamt 10-årigt gymnastiserande” samt en fansköld. Gymnastikförbundets förtjänsttecken i guld gick till drivande kraften Kerstin Andemark, silvertecknet till Aina Örvi, brons till Inga-Lisa Pettersson, Berit Ogenmark och Rose-Marie Staaf. För tioårigt flitigt deltagande i Gymnastikklubben utdelades vidare 45 plaketter i brons.

I ett utdrag ur protokoll nr 634 förtydligar Kerstin Andemark att hon fick förbundets högsta utmärkelse den så kallade Lingmedaljen och att det var förbundsordföranden Sven Eklöf s om delade ut den.  

Hur är det med morgonspänsten? Vallentuna gymnastikklubbs kvälls övningar fylls till övermått och dubbleras. Men allt för få har observerat möjligheten att gymnastisera fredagsmorgnar i Ormstaskolan. Här kan man hålla formen utan att behöva ägna en hel kväll till gymnastik och kanske alltför ofta av olika skäl bli förhindrad att deltaga regelbundet. Man börjar 7.30 och hinner hem i tid för att skicka iväg barnen till skolan, meddelar Kerstin Andemark, tel 247 32


Vallentuna kommun 
annonserar någonstans
Vallentunagymnastik för alla. Vallentuna gymnastikklubb hälsar Vallentunas damer välkomna till vårens gymnastikövningar, som tar sin början måndag 20 jan kl 19 och 20 i Sporthallen. Gymnastik för småbarn (4-7) omfattar lekrörelser – och lär barnen bla att lystra, koncentrera sig på en uppgift och arbeta i grupp. Den ger också småttingarna grunden till en bättre hållning.
Barngymnastik. Börjar måndag 20 jan kl 15.45 för gr I och 16.30 för gr II. Ledare för såväl barn- som damgymnastiken är som tidigare gymnastikinstruktör Kerstin Andemark tel 247 32. Gymnastik föräldrar är en relativt ny gren som slagit mycket väl ut. Den arbetar med mycket försiktiga, väl avvägda övningar för att förbättra rörligheten och sätta fart på blodcirkulationen och tarmfunktionerna, som ofta försämras med åren. I Vallentuna börjar gymnastiken för äldre måndagen den 20 jan kl 14.45 i Rickebylokalen. Gymnastikinstruktör Kerstin Andemark.


Troligen
Norrort, 1984

Hälsa, kraft och mod motto för 20-åring

Kerstin Andemark långt senare.
Foto: Monica Antonsson
Vallentuna gymnastikklubb har firat 20-årsjubileum med en trivsam fest för 80 kvinnliga gymnaster. Jubileumsfesten firades med tal, allsång, gymnastiska övningar och uppträdande av bl.a. klubbens ”Gympingtjejer”.

Premier utdelades till 22 av klubbens kvinnliga gymnaster som aktivt hållit igång sedan klubben bildades 1964. Ledare och funktionärer inom styrelsen uppmärksammades med premier. Hedersledamoten Aina Örvi, som var med i klubbens första styrelse i många år, premierades och tacktalade.

Guldmedalj
Initiativtagare till Vallentuna gymnastikklubbs bildade var Kerstin Andemark, som år 1964 startade barn- och ungdom och kvinnlig motionsgymnastik, som hon leder sedan 25 år tillbaka.
Hon hedrades med Svenska gymnastikförbundets distriktsförtjänstmedalj i guld med inskriptionen ”Hälsa-kraft och mod åt fosterlandet genom gymnastik åt alla”.
Gymnastikklubben behövs i kommunen. Den har fått ta emot många positiva omdömen och är till stor nytta för Vallentunaborna.

Mår bättre
- Regelbunden träning varje vecka stärker gymnasterna både fysiskt och psykiskt, konditionen förbättras. Man orkar mera – mår bättre – det blir färre sjukdagar – gemenskapen stärks – övningarna ger fint kamratskap och många vänner och dessutom har vi kul tillsammans, säger Kerstin Andemark.
- Gymnastik blir effektivare under sakkunnig ledning. Rätt uppbyggda övningar är just vad man behöver. Man kopplar av sina vardagsbekymmer och det känns skönt. 

För att bara nämna något...

Fakta
Ally Kerstin Sundström var född 24/5 1927 i Vilhelmina, Västerbotten
Hon var dotter till hemmansägare och handlaren Levi Ossian Sundström född 1892 och Anny Kristina Östergren född 1895. De bodde i Dalasjö, Vilhelmina. 

Modern dog 10/2 1935 när Kerstin bara var drygt sju år gammal. Fadern blev därmed änkling och ensamstående med åtta barn varav den äldsta dottern var dövstum. 
Jag kan inte tyda dödsorsaken. 

En olycka kommer sällan ensam, heter det ju, och året därpå - den 10/3 1936- dör även sexårige sonen/brodern Nils Göran på Umeå lasarett av, vad jag förstår, en hjärntumör.  

Familjen flyttar till Nikolai församling i Örebro. Fadern är nu köpman. Han ger barnen en fin uppväst och lever till 24/10 1966.  

Kerstin gifte sig med sin Rolf född 1925 den 30/10 1948. De flyttade till Vallentuna och fick fem barn. Kerstin blev änka 21/6 2005 och gick själv ur tiden 89 år gammal den  9/10 2016 i Vallentuna. 

Vilhelmina (AC) AIIa:5 (1912-1929) Bild 2770 / sid 261 (familjen i Vilhelmina)
Vilhelmina (AC) AIIa:11 (1929-1943) Bild 2590 / sid 245 (familjen i Vilhelmina, modern dör)
Vilhelmina (AC) F:5 (1925-1942) Bild 1160 / sid 108 (moderns dödsnotis)
Vilhelmina (AC) F:5 (1925-1942) Bild 1290 / sid 121 (Nils Görans dödsnotis)
Örebro Nikolai (T) AIIa:26b (1931-1941) Bild 1250 / sid 2868 (familjen i Örebro)
Statistiska Centralbyrån (SCB) - 1940 års folkräkning H1AA:427 (1940) Bild 480 / sid 47 
                 (Kerstin + 2 syskon ensamma)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar