tisdag 17 mars 2015

Birgitta Almlöf i politiken...

Birgitta Almlöf 1999
Foto: Monica Antonsson
Lokaltidningen
Nr 37, 1994
Inför valet 1994 
Birgitta har full fart i politiken

Birgitta Almlöf, 57, var en förhållandevis anonym rektor och socialnämndsordförande för moderaterna när Elwe Nilsson (m) hoppade av som kommunalråd i november 1991.
Då blev hon plötsligt Birgitta med hela Vallentuna, påpassad, ifrågasatt och granskad.
- Det har varit roligt och mycket lärorikt, säger hon när mandatperioden nu går mot sitt slut.

Elwe Nilssons avhopp kom oväntat. Han hade alltid sagt att det var bättre att vara kung på hemmaplan än nickedocka i Stockholm. Nu lät han sig lockas av en landstingsrådspost. Många ville axla hans mantel men budet gick till Birgitta.
- Det gnisslade lite i leden den gången, säger Birgitta. Men det gick snabbt över.

Upp i ottan
Hon tar emot på tjänsterummet trots att hon kom sent i säng och har varit uppe sedan fyra på morgonen, när maken åkte till jobbet. Då satte hon sig och skrev svar på Lokaltidningens frågor inför valet.

Birgitta är gift med Ingemar som är åkare och bor i Karby. De firade sitt 25-årsjubileum i somras med att korka upp champagneflaskan hon fick när hon blev kommunalråd. De har tre barn, Peter och Rickard ur varsitt tidigare äktenskap och Malin som de har tillsammans. Barnbarnen Johanna och Andreas går i Ekebyskolan. Skolkorten står inramade på hennes skrivbord.
- Ingemar ger mig allt stöd, men det är jag som står för markservicen därhemma. Jag städar, tvättar och lagar mat i helgerna, portionerar och fryser in. Lakan och dukar lämnar jag till Vallentunatvätten för jag har ingen mangel.

Birgitta Almlöf
Foto: Monica Antonsson
Det var mycket nytt att sätta sig in i som kommunalråd för Birgitta. Datorn till exempel. Och telefaxen. Numera ordbehandlar hon som om hon aldrig gjort annat.

- Jag kunde skolans och socialnämndens värld vilket motsvarar över 80 procent av kommunens verksamhet. Det var värre med de tekniska nämnderna. När bönderna demonstrerade mot PBL (plan- och bygglagen) trodde jag att det var ett nytt miljögift.

Tufft Jobb
Birgitta har ett tufft jobb i den ständigt krympande ekonomin. Det var annat förr när vi hade råd med storslagna vyer och visioner.
- Det är egentligen samma principer som med hushållskassan. Man kan inte handla för mer pengar än man har. Men jag tror att Vallentuna har stora möjligheter att utvecklas utan att förlora småskaligheten.

Elwe i ryggsäcken
Elaka tungor har hela tiden gjort gällande att Elwe Nilsson fortfarande styr kommunen genom Birgitta.
- Han försöker låta bli att blanda sig i men är faktiskt fortfarande aktiv i fullmäktige och byggnadsnämnden. Jag brukar säga att jag har Elwe i ryggsäcken. Han tittar upp då och då.

Birgitta intresserar sig för hur folk tar sig till jobbet och hur omsorgen fungerar. Hon tycker att samhällsplanering är viktigt och hoppas på flera arbetstillfällen till kommunen. Många skulle må bra av det, särskilt kvinnor som då skulle få mer tid över för barnen.
- Jag trivs med mitt jobb och fortsätter gärna om jag för förtroendet, säger hon blygsamt.   
Monica Antonsson
_______________________________________________________________________ 
  
Lokaltidningen
Nr 36, 1994

Nu är kranen vriden

Den nya huvudvattenkranen till Vallentuna är invigd. Kommunalrådet Birgitta Almlöf (m) och Norrvattens styrelseordförande Mikael Freimuth (m) vred gemensamt på kranen när vattnet släpptes på i tisdags.

Den nya huvudvattenledningen är byggd i två etapper. Från Löwenströmska lasarettet till Oxbergets vattenreservoar och därifrån till Vallentuna centrum. Första etappen på 5,2 km kostade 37 miljoner kronor att bygga medan andra etappen på 5,9 km har budgeterats till 35 miljoner kronor.
- Rördimensionen är 800 millimeter vilket är stort i sammanhanget, sa Norrvattens styrelseordförande Mikael Freimuth (m) som är kommunalråd i Järfälla. Halva sträckan är utförd av stålrör och andra halvan av glasfiberarmerade plaströr. Det är Peab med direktör Anders Gunnarsson i spetsen som byggt anläggningen.

Birgitta Almlöf och Mikael Freimuth klippte av invigningsbandet tillsammans, tog på sig handskarna och vred om kranen så att vattnet släpptes på.
Vatten från Görväln
Vattnet kommer som tidigare från sjön Görväln. Den nya ledningen ska dela på jobbet med den gamla från Täby och förse Vallentunaborna med friskt vatten. Allt för att öka omsättning och kapacitet.

Vallentunaborna gör av med omkring 8000 kubikmeter vatten per dygn, 400 liter per person. Men då är företag, institutioner och allt annat inräknat. Med ökad genomströmning och bättre fart i rören, får Vallentunaborna numera del av Stockholms bästa vatten, lovade Mikael Freimuth.

Monica Antonsson 

Mikael Freimuth, Birgitta Almlöf och Gustav Nilsson
Foto: Monica Antonsson

Birgitta Almlöf och Mikael Freimuth
Foto: Monica Antonsson
______________________________________________________________________

Lokaltidningen
(11/95 - kolla)

Här är Birgitta i en debatt med Sara Johansson

Birgitta Almlöf och Sara Johansson 1995
Foto: Monica Antonsson
______________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 43, 1994

Politik bland skinkor och korvar

- Hur står det egentligen till på den politiska arenan i Vallentuna? Det frågade företagarföreningens ordförande Carl-Axel Olsson kommunalrådet Birgitta Almlöf (m) vid senaste månadsmötet i förra veckan.

De hade samlats hos Tor Kuoppala på Rökspecialisten AB sex meter bortom gränsen mot Upplands Väsby. Företagarna handlade korv och skinkor i långa banor och gick på guidad rundtur i rökeriet, innan mötet tog vid. En uppsluppen stämning präglade det hela. Särskilt som alla fick trä plastfodral på fötterna och klä sig i plastrock och pappahatt för hygienens skull.

”På röken”
Birgitta Almlöf 1995
Foto: Monica Antonsson
- Hela gänget är på röken, sa Ingemar Almlöf och skrattade gott. För det var förstås bara på skoj.
Flera företagare undrade hur det egentligen gått i det lokala valet, om centern skulle liera sig med vänsterblocket eller inte.
- Centern har bestämt sig för att stanna under borgerlighetens tak, sa Birgitta Almlöf. Vi förhandlar just nu om vilka som ska sitta i olika nämnder och styrelser. 
Hon berättade vidare att gatu- och fastighetsnämnderna slås ihop till en teknisk nämnd vid årsskiftet och att barnomsorgen får en alldeles egen nämnd.

Månadsmöten
- De borgerliga partierna träffas en gång i månaden för att öppet deklarera sitt ställningstagande i olika frågor. Vårt främsta mål är att även fortsättningsvis ha en ekonomi i balans. Det finns knappast något utrymme att sänka skatten men vi ska inte höja den heller.
Birgitta Almlöf var mycket angelägen om ett fortsatt nära samarbete med näringslivet.
- Vi politiker är era valda ombud. Det är därför viktigt att ni talar om för oss hur ni vill ha det.

Birgitta Almlöf 1995
Foto: Monica Antonsson
Arningevägen
Företagarna fick möjlighet att komma med frågor och först av allt dök frågan om Arningevägen upp.
- Tiden för upphandling går ut sista oktober, sa Birgitta Almlöf. Sedan ska vi förhöra oss om priset. Vägen har högsta prioritet men vi kan inte acceptera vilka summor som helst. Vallentunaborna ska trots allt förskottera pengarna för den statliga vägen.

Resultat kommer
Nästa fråga handlade om det lokala miljöarbetet. Vallentunas strävan mot ett väl fungerande kretsloppssamhället.
- Det är ungefär som med bantning. Man börjar med att ta bort smöret på mackan och når så småningom resultat. Vi ska inte tvinga på kommuninvånarna kretsloppstänkandet med en gång. Man kan börja med att kompostera, ta en sak i sänder.

En företagare i Rosendalsområdet var mycket upprörd över upprepade stölder och, som han tyckte, polisens likgiltighet inför brottsligheten i Vallentuna. Birgitta Almlöf hade full förståelse för problemet och lovade kontakta polischefen om saken.
Monica Antonsson
_______________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 7, 1995


__________________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 50, 1995


_________________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 3, 1997 (kolla året)

Vallentunas första dam firade
sin 60-årsdag hemma i Brottby

(VALLENTUNA)
Kommunalrådet Birgitta Almlöf (m) har fyllt 60 år! Födelsedagen firade hon och maken Ingemar med öppet hus och stor släktmiddag hemma i Brottby.
- Det är trevligt att vara på hemmaplan, sa Birgitta Almlöf dagen före det stora kalaset.


Det var i fredags som Birgitta Almlöf fyllde jämt. Svägerskan Inga-Britt Almlöf från Norrtälje och dottern Malin Almlöf fanns på plats för att hjälpa till.
- Min svägerska är mest känd för sin stora smörgåstårta som hon bakade längs Kungsgatan till kungens födelsedag för några år sedan, säger Birgitta Almlöf. Tack vare den hamnade hon i Guiness rekordbok.

Någon smörgåstårta blev det dock inte den här gången. Det är omodernt helt enkelt, säger Birgitta. Inga-Britt och Malin hade i stället bullat upp med kaffe och tårta till mottagningen på eftermiddagen.
- När jag fyllde 50 år bjöd jag 80 personer på middag i Karbyskolan, säger Birgitta Almlöf. Jag lagade all mat själv och var alldeles slut efteråt. Det gör jag inte om. Den här gången gör min svägerska potatissalladen. Den blir bäst då, säger hon. Rostbiff och kalkonbröst köper vi färdigt.

Kommunalråd 1991
Birgitta Almlöf har varit kommunalråd i Vallentuna sedan 1991 när Elwe Nilsson lämnade toppjobbet till förmån för en landstingsrådspost. Dessförinnan var hon socialnämndsordförande i många år vid sidan av jobbet som rektor.
 
Ingemar och Birgitta Almlölf 1994
Foto: Monica Antonsson
Birgitta är gift med gemytlige Ingemar som är åkare och kör taxi. Han ger henne allt sitt stöd i den politiska karriären – men det är hon som sköter markservicen därhemma.
- Jag städar, tvättar och lagar mat i helgerna, portionerar och fryser in. Lakan och dukar lämnar jag till Vallentunatvätten för jag har ingen mangel.

Birgitta Almlöf har med åren smält väl in i rollen som Vallentunas första dam. Hon har satt sig in i de tunga frågorna och i fullmäktige är det inte längre Elwe Nilsson som dominerar.

Trivs med jobbet
Jag trivs med mitt jobb, säger hon. Det är roligt att arbeta för något man tror på. 
Birgitta Almlöf har inte uttryckt några speciella önskemål inför födelsedagen. Hon är nöjd om hon får vara frisk. Speciellt som sommaren och hösten dominerats av bältros, medicinförgiftning och gulsot med sex dagars dropp på Danderyds sjukhus.
- Jag är glad att jag har piggnat till, säger hon. Man kan drabbas av värre saker än bältros.

Födelsedagsbarnet har distans till de 60 åren. Ingen åldersnoja här inte.
- Var ålder har sin charm, säger hon. Det är mycket jobbigare att vara ung, skulle jag tro.
Efter födelsedagens öppna hus ställde svägerskan och dottern till med en mer privat tillställning för släkt och vänner hemma i Brottby.
- Det blir kanske lite trångt men finns det hjärterum så finns det stjärterum.
Lokaltidningen ber att få gratulera!

Monica Antonsson 
______________________________________________________________________
                                                                                                                                                  Lokaltidningen
Nr 37 År - kolla

Och här är hon uppe och flyger...

                                                                                                                                                  ______________________________________________________________________                                   
Den finaste kärlekssagan...
De följdes åt till en bättre värld.

Ingmar och Birgitta Almlöf
Foto: Monica Antonsson

Sveriges dödbok:

19370110-0186
Almlöv, Wivan Birgitta
Rosengårdsvägen 51 1Tr
186 33  Vallentuna
Död 30/9 2009.
Folkbokförd i Vallentuna, Vallentuna kn (Stockholms län, Uppland).
Född 10/1 1937 i Johannes (Stockholms stad, Uppland).
Änka (30/9 2009).
Anm:
Fastighet: Vallentuna-Mörby 1:24
--------------
Födelseförsamling i källan:
Johannes (Stockholms län)
Källor:
FK 13 / man91


19420408-1238
Almlöv, Karl Gösta Ingemar
Rosengårdsvägen 51 1Tr
186 33  Vallentuna
Död 30/9 2009.
Folkbokförd i Vallentuna, Vallentuna kn (Stockholms län, Uppland).
Född 8/4 1942 i Norrtälje (Stockholms län, Uppland).
Gift man (12/7 1969).
Anm:
Fastighet: Vallentuna-Mörby 1:24
--------------
Födelseförsamling i källan:
Norrtälje (Stockholms län)
Källor:
FK 13 / man91

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar