lördag 17 oktober 2020

Stig Nyman, sjukvårdslandstingspolitiker

Lokaltidningen
Nr 41, 1995

”Omöjligt spara med anställningsgaranti” 

Nu jäser det i norrortskommunerna mot nedskärningarna vid Danderyds sjukhus. 
- Det är svårt att befria sig från misstanken att vänstermajoriteten i landstingets sjukvårdsnämnds anställningsgaranti tystade opinionen, säger Stig Nyman (kds) fd sjukvårdslandstingsråd. 


Stig Nyman har länge försökt skapa opinion mot nedläggningarna vid Danderyds sjukhus. Han har förvånats över uteblivna reaktioner från såväl sjukhuspersonal som fackliga företrädare. 
- De vaknade upp alldeles försent, säger Stig Nyman som dock gläder sig åt att barnakuten får vara kvar i väntan på Barncentrum Nord på Karolinska. 

Enligt Stig Nyman nära nog halverades sparkravet inom sjukvården i slutet av juni från drygt 800 miljoner kronor till omkring 500 miljoner kronor. Han påminner om socialdemokraternas vallöfte att inte avskeda en enda person under mandatperioden. Det ledde vidare till en anställningsgaranti för alla tillsvidareanställda som fick sitt jobb tryggade till 1998. 

- För att få anställningsgarantin måste de anställda få beteckningen ”övertalig” och för att bli ”övertalig” måste någon bestämma att de inte behövs inom vården. Det betyder att vi i praktiken betalar ut löner till så kallat ”övertaliga” för 400 miljoner om året, det vill säga 80 procent av sjukvårdens hela sparbeting. Varför protesterar inte sjukvårdspersonalen? 

Moderaternas gruppledare i nordöstra sjukvårdsstyrelsen, Anna Liliehöök, menar att anställningsgarantin gör det omöjligt för landstinget att spara. Verkliga kostnadsminskningar kan bara göras genom minskning av personal och lokaler. Nu står nyreparerade lokaler kvar liksom den ”övertaliga” personalen som i stället för med vård sysselsätts i så kallade kompetenscenter. Det är bara patienterna som försvinner. 

Nu har Bosse Ringholms s-, v- och mp-regering styrt Stockholms landsting i ungefär ett år, säger Stig Nyman. Det går inte längre att skylla problemen på den förra fyrklövermajoriteten. Vi betalar 400 miljoner kronor till folk för att de inte ska jobba med sjukvård. Det vore bra mycket bättre att hålla dem i jobb i de yrken de kan inom vården. 

Stig Nyman bjuder på en rad alternativa besparingsförslag. Dels kan alla friska stockholmare som har jobb betala lite mer för månadskortet på SL och del kan kommuner som behöver ekonomiskt stöd helt och hållet ingå i det statliga systemet för kommunal kostnads- och inkomstutjämning. 
Monica Antonsson 

Läs också: 
"När Danderyds sjukhus halverades" som du hittar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar