måndag 26 oktober 2020

Nina Ödlund och Richard Wesemeyer

Lokaltidningen
Nr 48, 1995



Ängeln Nina ska få julen att glimma

(VALLENTUNA) 
Nina Ödlund
Foto: Monica Antonsson

Det ska flöda av jultraditioner, tomtar och stjärnspel i Vallentuna i år.
Åtminstone om skådespelerskan Nina Ödlund får bestämma.
- Jag och min man, Richard Wesemeyer, har flyttat hit lagom att ta över stjärnspelstraditionen efter Eva Rahmqvist, säger hon. Men vi gör den på vårt sätt.


Sedan ett drygt år bor Nina Ödlund och Richard Wesemeyer i mangårdsbyggnaden från 1700-talet på Sursta gård. De hittade huset på en annons och flyttade in trots att huset stått obebott flera år och golven är minst sagt dragiga. De enkla fönstren måste förses med innerfönster för att hålla vinterkylan på avstånd och mellan rutorna ligger bomull dekorerad med torra, röda nypon och tomater från i somras. 

Eldningsförbud

I taket hänger torkade örter som Nina brygger thé på och spiselhyllan är fylld av glasburkar med hemtorkade kryddor. Det råder eldningsförbud i både vedspis och kakelugn på grund av brandrisken, så stugan måste värmas upp på annat sätt. Det får bli raggsockor och tofflor på fötterna och en extra tröja om det knäpper i och blir riktigt kallt.
- Vi trivs fantastiskt bra, säger Nina. Stugan är helt enkelt underbar. Varken Richard eller jag kan tänka oss att flytta.

Gifte sig i somras
De gifte sig i somras i mormonernas tempel i Västerhaninge eftersom de är medlemmar i Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga. Efteråt genomfördes en speciell ceremoni i Vallentuna kyrka varpå brudparet red på fjordingar till bröllopsfesten i Gullbrons bygdegård. De hade själva fått rusta salongen innan långborden för de 80 inbjudna kunde dukas.

Nina är borgerligt uppväxt i Äppelviken i Bromma. Redan från början ville hon bli skådespelerska. Föräldrarna stöttade studier i såväl teatervetenskap som dans och folkmusik. Esset i rockärmen torde dock vara clownskolan där hon tog examen 1983. Och sedan dess har det mesta gått i teaterns tecken.

En hel människa

- 1988 började jag lyssna till mina egna idéer. Innan dess trodde jag inte att jag fick. Jag vill inte bara vara begåvad utan också en hel människa.
Hon har genomfört en rad egna projekt varav skogsteaterprojektet ”Huldrans natt” är mest bekant. Spelet består av lika delar naturvetenskap och poesi och beskrivs bäst som ett nattligt möte med urskogens väsen. Sedan 1990 framförs det varje sommar i Tyrestaskogen.

Richard Wesemeyer o Nina Ödlund
Foto: Monica Antonsson
Richard Wesemeyer o Nina Ödlund
Foto: Monica Antonsson
TV-reklam 
Men Nina Ödlund är mycket mer än så. Förutom traditionell teater på scener som Nationalteatern i Göteborg och Komediteatern i Stockholm har hon varit speaker i TV-reklam för Whiskas, Max Factor och Libero. 
Dessutom sjunger hon och spelar folkmusik, hanterar såväl kohorn som spilåpipa och kular. För att bara nämna något. 
Och nu har hon alltså kommit till Vallentuna. 
För att stanna verkar det som. 
Och då passar det ju bra att hon drar igång de ursvenska jultraditionerna som hon dels forskat fram själv och dels fått i arv av Eva Rahmqvist. 

- Ska få allt 
- Vallentunaborna ska få allt! Det blir julbord, stjärnspel, julevangelium och dans i snön. Vi har blivit så väl mottagna att vi vill göra något för bygden. Vi har aldrig förr mött ett folk som är så stolta över sin kultur som Vallentunaborna. 

På söndag den tredje december blir det premiär för Nina Ödlunds ”Spelet om Stjernan” i Vallentunasalen. Själv spelar hon julängel medan maken Richard gestaltar kung Herodes. 
I rollistan, som består av medlemmar ur hembygdskören, skymtar även Åke Uddén i rollen som kyrkoherde Jöns Brodérus. 
Han var en man som enligt traditionen levde i Vallentuna i slutet av 1600-talet och förfasade sig över allmogen som vid juletid gick omkring och spökade med en förklädd halmkarl. 

Tomteparad
Den nionde december stundar tomtparaden i centrum med Richard Wesemeyer bakom masken. Han dyker upp i samma skepnad när julhandeln är som värst den 18 till 21 december. 
Nina bjuder även på föreläsningar med början den sjätte då hon berättar jultomtens historia i Mathiasgården klockan 19.30. 
Den elfte talar hon om Lucia som troll, skönhetsdrottning eller andlig uppenbarelse. Samma tid, samma plats. 

Stor final
Den 21 december drar det ihop sig till stor final på julfirandet i Vallentuna med festligheter på Tuna torg och midvinterdans under stjärnorna för alla som vill vara med.
Monica Antonsson


Och på Lucianatten kom de på besök...

Från vänster: Nina Ödlund, Richard Wesemeyer, Åke Uddén och Per Norbäck
Foto: Monica Antonsson

Johannes och huldran


Sången om Jorden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar