torsdag 15 oktober 2020

Ralles Diner, en solkig kommunal affär...

Lokaltidningen Nr 18, 1996

Grillkiosken blir fin vinrestaurang

(VALLENTUNA)
Från och med maj serverar familjen Ivanovic både vin och öl på Ralles Diner i Vallentuna.
- Vi har väntat länge på utskänkningstillståndet, säger Radomir ”Ralle” Ivanovic.

Ralles Diner, som grillbaren heter numera, är antagligen det enda matstället i sitt slag i hela Sverige som fått utskänkningstillstånd för vin och öl. En helt vanlig grillkiosk som byggts till och fått 55 sittplatser. Länsstyrelsen har sagt sitt liksom socialnämnden i Vallentuna och ingen har något att invända.

- Nu ska vi förbättra lokalen, säger Ralle lyckligt. Vi har köpt en jukebox direkt från Amerika och ska spela musik från 60-, 70- och 80-talen. Ralles ska bli en typiskt amerikansk bar. Vi ska servera våra hamburgare i små korgar med tillbehör.

 Ralle kommer från Montenegro i forna Jugoslavien. Men när han kom till Sverige i början av 70-talet kom han direkt från USA. Pappan var ambassadör för Jugoslavien och familjen bodde på ambassaden i Boston.

- Jag hade en trevlig svensk kompis, säger Ralle. Därför kom jag it. Nästan genast träffade jag min serbiska fru Vera som redan bodde här. Vi gifte oss och fick barn, döttrarna Alexandra och Nona, och alla jobbar vi på Ralles.

Ralle fick jobb på Gustavsbergs porslinsfabrik men blev småningom krögare med två restauranger i stan. Han fick problem med sitt hjärta och måste trappa ner. Det var då familjen kom till Vallentuna och grillkiosken vid stationen. Det är 17 år sedan nu.

- Vi tyckte att Vallentuna var bra för en småbarnsfamilj så vi flyttade till Sörgården. När vi är lediga åker vi ofta till Montenegro. Min fru väljer solen medan jag jagar björn och varg uppe bland bergen.

Ralle har aldrig haft några problem med ungdomarna i Vallentuna. Trots att byns alla ”värstingar” ofta hållit till vid hans kiosk. Han är tvärtom ofta deras förtrogne och vän, en extrafarsa som går att tala med. Det händer till och med att ”busarna” sopat parkeringen åt honom om nätterna sedan kiosken stängt.

- Jag har aldrig haft inbrott här, säger han, aldrig något bråk, hotelser eller ens en krossad ruta. Ungdomarna är mina vänner. Vi har haft många fina nätter, när vi suttit här utanför och pratat.

Och nu ska han alltså servera vin och öl fram över. Från klockan 16.00 om eftermiddagarna, sedan skolan intill har stängt. Han ska ha 10-15 olika vinsorter, en del genom egen import från Mexico. På fredagar och lördagar ska han till och med ha vakt.

- Vi ändrar menyn också. På dagarna erbjuder vi gatuköksmat som förut samt dagens lunch. Men efter klockan 18.00 blir det á la carte.
Det krävs för utskänkningstillståndet.
Monica Antonsson



Lokaltidningen Nr 5, 1999

- Vi blir knäckta

(VALLENTUNA)
McDonalds är på väg att etablera sig i Vallentuna.
Förhandlingar pågår om att anlägga en drive-in-restaurang i Tellusområdet.
- Det är för jävligt, säger Radomir Ivanovic som driver Ralles Diner strax intill.
- Kommunen vill krossa oss och vi kan inget göra.


Det började med att bröderna Kjell och Lars Noreen på Vallentuna Motor i höstas fick en förfrågan från McDonalds om att sälja mark bakom bensinstationen för en drive-in-restaurang.
- Vi var inte intresserade så vi tackade nej, säger Kjell Noreen. Vi behöver marken själva.

Budet gick till Bo Richter som numera äger Tellusområdet bakom Vallentuna gymnasium. Han föreslog att kommunen ska planera för en restaurang inom området och det tyckte politikerna i kommunstyrelsen var en god idé.
- Vi har hört att McDonalds är tveksamma, säger Kjell Noreen, som menar att Vallentuna har nog med korvkiosker redan. Speciellt som kommunen för skattemedel byggde en på Tuna torg så sent som för ett år sedan.
- Kommunen tar uppenbarligen ingen hänsyn till Ralle som har varit här så länge.

Köpte för 20 år sedan
Det håller Radomir "Ralle" Ivanovic med om. När han för 20 år sedan köpte Pias korvkiosk på Tuna torg, förpassades han till nuvarande plats. Att kommunen sedan byggde en annan korvkiosk på torget - och i stort sett gratis upplät den till en privatperson - kändes som ett sabotage. Speciellt som han strax innan hade satsat sitt livs kapital - 3,6 miljoner kronor - i restaurangen.
- Det finns 16 matställen i Vallentuna, påpekar Ralle. Det är för många, så inget av dem fungerar bra. Både Gästgiveriet och Nordins såldes förra året. Kommer McDonalds hit är vi chanslösa. De är sponsrade från Amerika och kan vänta ut oss allihop.

- Vi är intresserade av en etablering i Vallentuna, säger Birgitta Mossberg, presschef på McDonalds. vi diskuterar olika lägen, precis s om vi gör på många andra håll i landet, men än är ingenting bestämt.

Kommunens tekniske chef, Uno Lindberg, har varit i kontakt med Ralle vad gäller den planerade järnvägsbron. Anläggs den tvingas Ralles Diner flytta.
- Vi är inte intresserade av någon flyttning, säger Ralle. Kommunen får lösa in oss. Både jag och min fru Vera är över 50 år och kan inte få några nya arbeten. Kommunen tar ifrån oss vårt levebröd. Även våra döttrar, Alexandra och Nona, jobbar här. Det var meningen att de skulle ta över en dag. Vad ska de göra nu?

Byggnadlovsärende
Elwe Nilsson (m), ordförande i byggnadsnämnden, menar att kommunen inte kan hindra McDonalds från att etablera sig. Frågan blir möjligen ett strikt byggnadslovsärende framöver.
- Det är väl trevligt med nyetableringar i kommunen och nya arbetstillfällen, säger han. Men det står även i kommunens, av fullmäktige antagna näringslivsprogram, att det är viktigast att ta hand om de företag vi redan har.

Den planerade järnvägsbron behöver Ralle emellertid inte oroa sig över, menar Elwe Nilsson.
- Det enda som finns är en karta och en modell. Ska sanningen fram finns inga planer på att förverkliga det hela. Vem skulle betala det? Några pengar till ombyggnaden finns ju inte.
Monica Antonsson


23 000 fordon ska passera

(VALLENTUNA) Hur stora är egentligen problemen i Röda korsningen? Tycker invånarna att det ska få kosta 60-70 miljoner kronor?
Trafikproblemen i korsningen järnvägen, Angarnsvägen, Stockholmsvägen och Väsbyvägen är sedan många år ett hett ämne i kommunen.


Idag passerar 11 500 fordon korsningen varje dag. Redan när Arningevägen öppnar till sommaren räknar Vägverket med en ökning till 13 000 fordon per dygn. Tekniske chefen Uno Lindberg, som håller reda på Vägverkets prognoser, avslöjar att en fördubbling av trafiken är att vänta.

När Norrortsleden och Bällstaleden är byggda och bostadsförsörjningsprogrammet, med omfattande utbyggnad av Haga och Ormsta är genomfört, kommer 23 000 fordon per dag att passera genom korsningen.

- Prognoserna ligger till grund för vår utredning om framtida investeringar, säger Uno Lindberg. Vist finns det mycket värre platser men en planskild korsning med järnvägen vore bra. VI har redan byggt en sådan korsning i Kragsta.

Lars och Kjell Noreen, ägare till Vallentuna Motor, är emellertid inte så säkra på det. För dem är korsningen, där de har sin in- och utfart, inget stort problem. Ett år efter det att Arningevägen har öppnats för trafik, kommer Bällstaleden att avlasta korsningen, menar de.
- Kommunen kan gott avvakta och se. Röda korsningen behöver kanske inte göras planskild.
Monica Antonsson

Fortsättning kommer...


Vallentuna centrum vid ombyggnaden av Roslagsbanan vid järnvägsstationen 
sommaren 2002. Trafiken är avstängd hela sommaren till alla resandes förtret. 
Stationområdet görs om med enbart två spår och två övergångar vid stationsområdets 
södra del. Samtidigt flyttas stoppställe för tågen norrut. Vy söderut mot Bällsta med 
nylagda räler och västra perrongen. I bakgrunden syns Ralles diner
Foto: Gun Hillbo i augusti 2002. Vallentuna bildarkiv.



En kommentar på facebook 2023 
(i samband med att hamburgerkedjan Bores gått i konkurs. Så att jag själv ska komma ihåg)

Utan att gå tillbaka i mina klipp och kolla fakta så låg Pias korvkiosk strax intill dåvarande Pressbyrån helt nära taxistationen och perrongen vid järnvägsstationen. Efter henne kom Ralle som fick besked av kommunen att korvmojen inte fick ligga kvar i centrum. Han tvingades flytta till tomten mellan järnvägen och Vallentuna motor. Samtidigt byggde kommunen den korvmoj som ligger vid nyligen (2023) stängda Pressbyrån med motiveringen att det behövdes en allmän toa (finns på baksidan). Den korvmojjen gavs gratis till en invandrarkvinna som behövde ett jobb, förklarade den ansvarige tjänsteman för mig. Fulare kan det knappast bli. Ralle svarade med att skapa Ralles Diner - ett bra ställe med vinrättigheter och plats för kanske 50 sittande gäster. Där jobbade såväl Ralle som hans fru och de två döttrarna. Han planerade för framtiden och byggde en riktig stenugn (heter det väl) vilket gjorde att de snart även kunde servera de godaste pizzor. Det var bra för kommuninvånarna och en miljonsatsning för Ralle som medvetet gjorde allt för att trygga framtiden för sina döttrar. Frågan är varför han fick tillstånd till det. Beslutsfattarna VISSTE att de rätt snart skulle stryka Ralles Diner helt ur stadsplanen. Ralle drabbades samtidigt av demens och kämpade förgäves mot överheten. Ralles Diner blev värdelöst och såldes, vill jag minnas, för en krona mot bortforsling. Det är en mycket tragisk historia som visar hur illa Ralle och hans familj blev behandlad. Jag har lagt ut några av mina artiklar på "Vallentunabor". Det finns flera - de kommer så småningom - men du kan läsa här om du är intresserad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar