lördag 9 maj 2020

I skuggan av The Shadows...


Lokaltidningen
Nr 17, 1995

Per-Olof plockade fram trumstockarna igen
Gjorde comeback i London

På 70-talet var Per-Olof Alms instrumentala popgrupp "1961” Sveriges svar på The Shadows.
Sedan dess har trumstockarna mest samlat damm.
I förra veckan var det dock dags igen. Då spelade de numera något grånade herrarna på The Pipeline Convention i Regent Park i London.


Per-Olof Alm hörde till den lyckliga skara av ungdomar som såg Cliff Richard och The Shadows på Gröna Lund 1961. Han fick till och med träffa dem.
- En tjej hemifrån Sumpan hade polat ihop det med basisten Jet Harris. De satt inne på restaurangen vid stora scenen medan jag och mina kompisar stod utanför och stirrade. Jet såg oss och förstod att vi kände tjejen så han vinkade åt oss att komma in. Vilken upplevelse. Det var som att träffa Gud fader själv.

Kompis med de stora
Per-Olof blev kompis med gitarristerna Hank Marvin, Bruce Welch, Jet Harris och Tony Meehan som spelade trummor. Han fick lära sig några trix som han sedan praktiserade på sitt eget trumset och kunde sedan skryta med att han fått privatlektioner av idolen.
- Alla skulle låta som The Shadows på den tiden. Det var innan folk började lira långhårspop som Hepstars och Sleepstones.

Per-Olof spelade med olika band under 60- och 70-talen innan intresset för Shadows 1978 kulminerade i gruppen ”1961” vars namn syftade på en viktig musikalisk årgång.
Kompisen Lennart Clerwall, som hade egen studio i Ösmo, skrev låtar av rätta snittet och 1961 spelade in den ena skivan efter den andra. The Shadows kunde inte ha gjort det bättre själva.
- Vi fick stora framgångar i Holland, säger Per-Olof och visar en videoupptagning på storbilds-TV. Och nog svänger det. Soundet är tveklöst det rätta.

Åren gick och Per-Olof slutade spela i samma takt som han bildade familj. Intresset för Shadows har han emellertid behållit. När två grabbar i England för några år sedan drog igång tidningen Pipeline för Shadowsfantaster fanns han givetvis bland prenumeranterna.

Grånande skara…
- Pipeline arrangerar ett Guitarr Convention varje påsk, säger Per-Olof. De har flera gånger bett att jag ska samla ihop grabbarna från förr och komma över och spela. Hittills har jag tackat nej varje år.

Han lät sig övertalas till slut varpå den nu lätt grånade skaran musikanter kontaktades. Gitarristerna Ronnie Gustavsson, Hans Eriksson och Jack Wahlberg var inte svåra att övertala.
- Vi har inte spelat ihop sedan mitten av 80-talet, säger Per-Olof som strax efter jul insåg att de måste repetera också. Sedan dess har de träffats regelbundet i en repetitionslokal i Täby.

Det sitter i blodet
- Efter en trevande början kunde vi konstatera att alltihop finns kvar. Det liksom sitter i blodet.
I förra veckan bar det alltså av till London. Det stora dragplåstret – ”1961” från Sverige – deltog i en dagslång konsert tillsammans med The Falcons från Canada samt The Fentones, The Moontrekkers, Nero 8 och The Gladiators från England. Då var det nästan precis som förr!
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar