söndag 17 maj 2020

Omtyckt magister som lärde oss simma...

Jag minns folkskollärare Per-Olof Fernström som en väldigt omtyckt magister i Vallentuna Centralskola (senare Hjälmstaskolan och nu något annat korkat namn som jag vägrar lägga på minnet) i mitten av 1950-talet.
Han var ung, modern och utåtriktad och kunde utan vidare handskas med högstadiets alla vilda grabbar.
För mig var han tyvärr bara simlärare under mitt livs första sommarlov. Men jag minns ändå hur omtyckt han var och att alla respekterade honom. Jag gläder mig därför särskilt åt ett tidningsklipp från 1957 ur något som tydligen hette Roslags-Posten och som handlar om simskolans avslutning. Min mamma sparade och gav mig så småningom detta klipp som tyvärr är odaterat.


Roslags-Posten
Slutet av sommarlovet 1957

Lyckad simskoleavslutning vid Vedabadet i Lindholmen
I strålande solsken avslutades simundervisningen vid Vedabadet i Lindholmen söndagen den 18 dennes. Tillsyningslärare Per-Olof Fernström som lett undervisningen i sommar, kunde glädja sig åt en stor publiktillströmning som både synligen och hörbart gav sitt bifall till en mycket lyckad och instruktiv underhållning.

Magister Fernström nämnde bland annat i sitt inledningsanförande att deltagarantalet bland barnen var 130 varav 95 nybörjare. Därav var det 6 barn som promoverades till kandidat och 2 till magisterexamen.

Kandidater: 
Bengt Berg, Tom Carlsson, Lena Mellqvist, Karl-Ivar Lindblom, Niklas Lidskog och Karin Lindahl.

Magistrar: 
Kerstin Åslund och Claes-Göran Dahlgren.

Magister Fernström hade lagt upp ett mycket trevligt och överskådligt program, där de närvarande föräldrarna och övrig publik kunde följa barnens första tveksamma simtag i instruktiva tablåer fram till slut faserna, där barnen visade en stor kunnighet i vattnet. Vi hoppas verkligen – sa flera av de närvarande mammorna och papporna – ”att magister Fernström även får ta hand om nya kullar av blivande storsimmare under kommande år”.

Herr Lindahl, Vallentuna, höll ett tacktal å föräldrarnas vägnar till magister Fernström för ett utomordentligt arbete som nedlagts på undervisningen och som även givit ett så strålande resultat. Efter det han överlämnat blommor, strömmade barnen fram för att visa sin uppskattning med att överräcka blommor, vaser och diverse andra presenter. Tydligen en mycket uppskattad simmagister barnen i Vallentuna begåvats med. Efter promovering och märkesutdelning som gjordes av herr Arne Lindström följde en hel del olika tävlingsgrenar i simning. Dessa delades upp i heat allt efter kunnighet. Slutklämmen kom då eleverna respektlöst hissade sin magister och helt resolut slängde ut honom i ”plurret”, det element som han lärt barnen respektera, men även behärska och därmed med säkerhet bidragit till en minskad drunkningsrisk.
Vallentuna är att gratulera som erhållit en så duktig kraft för simfrämjandet i kommunen.   

______________________________________________

Herr Lindahl som höll tacktal var naturligtvis direktör Erik Lindahl som drev det oerhört framgångsrika företagaet Maskin-Tellus. Hans dotter Karin (född 1945) återfanns bland kandidaterna.

Det gjorde även Niklas Lidskog (född 1946) som var son till kommunalrådet Ingvar Lidskog.

Personlig kommentar:

Man cyklade längs den smala och krokiga Lindholmsvägen för att ta sig till simskolan i Veda. Jag vet inte hur långt det kan vara från Vallentuna men det är nog en halvmil åtminstone. För att komma till Vedabadet tog man av vid infarten till nuvarande ridhuset och golfbanan som då inte ens fanns. Man cyklade ytterligare en bit tills hästhagarna tog vid. Där vid gärdesgården eller om det var ett staket låste och ställde man cykeln. Jag har bestämt för mig att det var taggtråd man skulle krypa under eller över för att sedan kunna fortsätta till fots.  tills man kom fram till sjön, troligen Storsjön.

Åse Dethorey påminner mig på facebook om hur rädd man var för hästarna där i hagen. Och så var det verkligen. Jag minns också när det åskade och regnade hur vi tog skydd under träden vilket nog inte var så smart.

Lektionerna gick ut på att vi först satt på backen och övade simtagen. Sedan fick vi hoppa i sjön. Jag minns Lena Mellkvist (född 1946) som var så himla duktig och som nämns i artikeln som kandidat. Hennes pappa Bror Mellkvist var en väldigt omtyckt ungdomsledare i Vallentuna vid sidan av Anna-Brita Dahl. Troligen inom scouterna. Själv var jag bara en liten rädd fågelunge och knappt det.

Jag minns tydligt den där avslutningsdagen som artikeln handlar om. Vi nybörjare skulle en efter en uppvisningssimma 25 meter inför publik. Jag klarade inte hela stäckan utan satte ner foten en gång. Ingen sa något. Än idag kan jag undra om det märktes. Snacka om att göra bort sig. Men det var kanske ingen som brydde sig. De där kandidaterna fick hoppa i sjön från en bergknalle lite längre bort och simma till oss andra för att verkligen markera sin skicklighet. Vilken fin sommar det var...

Magister Fernström blev inte kvar i Vallentuna särskilt länge. Jag kan se i mina databaser att han var född samma dag som jag 17/6 men ett annat år - 1932. Den här sommaren var han alltså 23 år gammal. Undra på att vi alla var så förtjusta.

Jag kan också se att han var tämligen nygift. Han hade fått sitt första barn i Spånga 1955 men andra barnet föddes i Vallentuna hösten 1956.

Jag har för mig att magister Fernström flyttade tämligen direkt efter den där simskolan. 1958 var de emellertid fortfarande skrivna på Prästgården 1:70. 1960 bodde de i Nävekvarn i Sörmland innan de så småningom landade för gott i Katrineholm.

Vallentunabarnen fick alltså inte behålla sin älsklingslärare särskilt länge.

____________________________________

Jörgen Dahlberg berättar:
Jörgen Dahlberg född 1948

När det gäller Fernström Per Olof , förkortar honom till PO, honom var jag bekant med jag eftersom han bodde på samma gård som vi i bostadsrättsföreningen Prästgården 1:70, dom första flerfamiljshusen i Vallentuna på Centralvägen, PO med familj i port 3 högst upp i en 3 rums gavellägenhet i första huset, tror att lägenheten ägdes av kommunen, vi bodde i port 7, andra huset i samma typ av lägenhet men på plan 2.

Du har säkert rätt om när han kom till Vallentuna 1955, jag tror att hans hustru hette Maria, inte helt säker men hon hade haft polio så hon hade svårt att gå, tycker mej komma ihåg att hon avvände rullstol. Deras barn var så unga så dom kommer jag inte ihåg.

Jag gick också i simskola i Veda men troligtvis redan 1955, tror inte PO var simlärare då, jag tror att PO hade simskola där i flera år, jag har också gått i simskola senare i Uthamra i Vallentuna sjön.

Jag var kompis med Niklas Lidskog som nämns, han bodde på samma gård i port 1, första huset i gavellägenheten högst upp mot stationen, han hade en yngre syster Maria och en ännu yngre bror Nils som med tiden blev präst, pappan Ingvar blev med tiden en känd profil i Vallentuna, mammans namn har just nu fallit bort. Niklas bor numera i USA i närheten av Boston.

Dom flyttar någon gång 57-58 upp till mörka Villan där författaren Jan Fridegård en gång i tiden bott, jag var ofta däruppe och lekte med Niklas.

 Även Karin Lindahl känner jag till, hon har en yngre bror Bengt som jag lekte med ibland under den tid familjen bodde på Skördevägen port 13 närmast läkarstation ovanför garagen, dom flyttar till Bällsta sedan, ser att dom finns med i din lista över invånare i Bällsta.

Diplomutdelning i Hjälmsta skola; Europamästareni höjdhopp Rickard Dahl delar ut diplom i Hjälmstaskolans aula. Vid mikrofonen Per-Olof Fernström.
Foto 1958: Gunanr Kullberg. Vallentuna bildarkiv.

När det gäller PO så tror jag att han enbart var gympalärare, han ledde en del projekt skulle jag kalla det, gympa uppvisning, bla vet jag att han ordnade löpartävling på Vtunas gator något år, borde vara PO som införde den gröna gympa klädseln, medverkade vid Vtunas IP invigning 1958 och Centralskolans IP invigning också 1958 i sept tror jag det var, har en lapp som ligger i en låda med exakt datum. 

Från Centralskolans invigning har jag rörliga bilder i färg, med både PO och undertecknad med flera.

PO tog också hit Europamästaren 1958 i höjdhopp Rikard Dahl som diplomutdelare i aulan sent hösten 1958, bilden finns i VBarkiv löpnr 4532 med bla mej själv som mottagare av 3 st diplom, ett med Rikard Dahls autograf på baksidan, jag i mörk kavaj. 

Gymnastikuppvisning vid Hjälmsta skola; Gymnastikuppvisning på gräsmattan vid Hjälmsta skola. 
I bakgrunden syns den nya tillbyggnaden i tegel med ytterligare klassrum och en överbyggd rastgård, som stod klar 1956. Per Olof Fernström med ryggen mot publiken. Möjligen gymnastikuppvisning i samband med invigning av den nya tillbyggnaden?
Foto 1955 av Gunnar Kullberg. Vallentuna Bildarkiv.

Det finns ytterligare 2 bilder på PO i VBarkiv, gympa uppvisning år 1955 löpnr 5918 och Vtuna IP invigning löpnr 965.

Vallentuna idrottsplats invigs; Defilering av ishockey-laget vid invigningen av Vallentuna
idrottsplats. Per-Olof Fernström (idrottare och idrottslärare) går längst fram i ledet
Foto 1958: Gunnar Kullberg. Vallentuna Bildarkiv

Jag tror att PO blev kvar till läsårets slut sommaren 1959, men osäker på om han bodde kvar i lgh då för det kom en annan lärare och bosatte sig där med sin familj men när bytet skedde kan jag inte komma ihåg, läraren var slöjdlärare Lennart Sandqvist spåntuppen kallad, han var med på Centralskolans IP invigning 1958 i lärarnas fotbollslag. Han hade en dotter Nina född 1956.

 1956 så förekom det något som hette Riksmarschen, jag har en Pin för medverkan, kanske var PO  inblandad. Senare 1960 kom Sport60 med då var PO ute ur bilden.

Hjälmsta idrottsplats vid invigningen Okänd fotograf 1957. Vallentuna Bildarkiv

 

 

 

 

   











Har hittat ytterligare en bild på PO i VBarkiv med löpnr 933, bilden saknar innehållsbeskrivning, det är rätt att den är från Centralskolans IP invigning men årtalet är fel. Jag skickar ett eget mail med kommentarer om denna bild och en annan bild som också är felaktig.

Hoppas att denna info kan vara till någon nytta.
Återkommer med fler kommentarer om dina invånare i Bällsta, om kända och saknade familjer.
Jörgen

Tack snälla Jörgen!

Jörgen Dahlberg född 1948 i Malmö
Son till:
Direktör Karl Elis Bertil Dahlberg född 1923 i Grava, Värmlands län och 
Elsa Dagny Dahlberg född Rosblad född 1928 i Malmö Sankt Petri
I familjen fanns även barnen Alf Teddy född 1952 och Astrid Elisabet född 1956. 
Familjen bodde 1960 på adress Centralvägen 7 i Vallentuna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar