söndag 10 maj 2020

Britt Dahlström skrev om Ferlin...


Lokaltidningen
Nr 25, 1995

Vallentunabo skrev bok om skalden Nils Ferlins liv

(VALLENTUNA)
I vårens stora utbud av nyutgivna böcker finns en vid första anblicken oansenlig minibiografi om skalden Nils Ferlin.
Eller en enkel introduktion till hans liv och verk som litteraturhistorikern och författaren Britt Dahlström i Kragstalund föredrar att kalla den.


Hon kallar sig litteraturforskare och är passionerat intresserad av att förmedla sina kunskaper till andra. Det är därför hon gjort radioprogram och föreläsningar, pjäser och översättningar i långa banor. Hon är också en av experterna i det stora arbetet med Nationalencyklopedin. Sedan 1970 har hon dessutom givit ut sexton böcker av varierande slag.

Tröst och visdom
- Det finns mycket tröst och visdom i litteraturen, säger Britt Dahlström. Jag har gjort till min uppgift att sätta den ”onyttiga” skönlitteraturen i bruk. Och det är en underbar uppgift!

Den nu aktuella boken, ”Nils Ferlin, ett liv och verk” är ett ömsint porträtt av den gamle skalden, en introduktion för den nyfikne och en språngbräda för den som vill veta mer. De intresserade har fått en färsk översikt av hans liv och ställning i världslitteraturen.

Anknytning
- Nils Ferlin och hans fru Henny hade en viss anknytning till Vallentuna. De tillbringade många sommardagar hos Ernesto Dethorey och hans familj i Bällstalund. De hade en omvittnat varm och respektfull vänskap.

Nils Ferlin har gått till historien tack vare sin diktning. Debutsamlingen ”En döddansares visor” väckte stor sensation 1930 och han blev omåttligt folkkär. Ferlin var redan 32 år fyllda och hade en skådespelarkarriär i bagaget. Redan i unga år var han revypappa i Filipstad. I skepnad av ”Busen Fabian” häcklade han överheten och uppträdde i lackskor, vita handskar och chapeau claque. Slagdängorna – hans visor för nöjets estrader – blev många, väl genomarbetade underfundiga revy- och schlagertexter som håller än i dag. En alldeles utmärkt författarskola, skriver Britt Dahlström.

Konstnärsbroder
Nils Ferlin blev Sveriges genom tiderna populäraste skald och han blev strax en av de berömda konstnärsbröderna i Klara.

Britt Dahlström har levt en tid i hans fotspår. Det var nödvändigt för att Ferlinbiografin skulle bli till. Hon läste in sig på hans verk och på allt som skrivits om honom, sammanställde och lade bit för bit till det pussel som blev hans spegelbild med fel, brister och förtjänster. Det tog tid och kostade pengar, pengar som bokförsäljningen aldrig kan ge igen.
- Allt jag gör är förlustprojekt, säger Britt Dahlström. Min forskning och mitt författarskap fungerar bara tack vare stipendierna.

På guldvåg
Hon har vissa likheter med sin skald. Bristen på medel är en, det effektiva språket är en annan. Här är enkla ord och raka meningar, kortfattat, osentimentalt och befriande fritt från akademiska floskler. Det är därför hon lyckas presentera Nils Ferlin och hans verk på knappt 60 sidor.
- Jag är glad att litteraturen fått betyda så mycket i mitt liv, säger hon. Jag har vägt varje ord på guldvåg. Jag brinner för detta! Det gäller bara att inte tappa distansen och brinna upp.
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar