lördag 9 maj 2020

Björn Welander och fåglarna på Angarnssjöängen

Lokaltidningen
Nr 21, 1995


_____________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 21, 1995



Lokaltidningen 
Nr 49, 1995


"En investering för framtiden"

(VALLENTUNA)
Kommunfullmäktige i Vallentuna har anslagit 100 000 kronor till skydd för Tärnanområdet i östra Vallentuna.
- Tärnan är Stockholms närmaste vildmark, säger ekolog Björn Welander. Och bidraget är en investering för framtiden. Kommunen kommer att få pengarna tillbaka med råge. 

Tärnanområdet vid övre kommungränsen är uppkallad efter sjön Tärnan och sträcker sig från Garnsviken i norr till Largen och Wira bruk som en rektangel omgärdad av gamla Norrtäljevägen och Rialavägen. Det är ett stort obrutet område av milsvida skogar, sjöar och orörd hagmarks om berör Vallentuna, Österåker och Norrtälje kommuner.
- Man kan gå flera mil utan att stöta på en väg eller ett hus, säger Björn Welander.

Det var naturskyddsföreningarna i Norrort som först upptäckte området och startade ett projekt för dess bevarande. Folkpartiet och miljöpartiet i Vallentuna skrev en motion till fullmäktige med begäran om bidrag vilket alltså resulterade i 100 000 kronor, pengar som ska göra det möjligt att inventera och skapa kunskap samt informera om området. Sveriges naturskyddsförening, som insett tärnans betydelse, går också in i projektet med 100 000 kronor.

Hagmarkerna i Tärnan har redan röjts upp inom ramen för ett alu-projekt. En genomgripande inventering av växtligheten pågår också. Det är lavar, mossor, blommor och vedsvamp som ska registreras liksom fågelliv och insektsfauna. Även sjöarnaruvar på skatter i form av smådjur, mollusker och trollsländor vilket säger en del om vattenkvaliteten.
- Sjöarna i Tärnan är länets mest opåverkade, säger Björn Welander.

Det finns också en möjlighet att Tärnan kan komma att ingå i Natura 2000, en slags kvalitetsmärkning av områden i alla länder och som landet är skyldig att sköta.
-Vi är väldigt glada över Vallentunas initiativ att bevara Tärnan, säger Björn Welander som innerst inne är mycket överraskad av fullmäktiges välvilliga inställning. Han hade väntat sig att motionen skulle stöta på stort motstånd.
- Fullmäktige har fattat ett klokt beslut, säger han. Tärnan kommer att ha stor betydelse för turismen framöver. Österåker har redan slagit mynt av det. Där anordnas redan islandsritter och vildmarkskonferenser. Ekoturism blir stort framöver så bidraget är en ren investering.
Monica Antonsson

____________________________________________________________

Enligt uppgifter i facebookgruppen "Nytt i Vallentuna" är Björn Velander 2020 bosatt i Florida med sin fru Amy. Föräldrarna Anna-Brita och Gunnar är "borta sedan länge". Så trist.

Anna-Brita Velander född 1/11 1931 i Katarina församling, Stockholm - död 3/7 1999 i Vallentuna.
Gift 17/8 1957. Adress: Disavägen 3, Vallentuna.

Gunnar Emil Velander född 6/7 1932 i Brännkyrka församling, Stockholm - död 6/9 2005 i Vallentuna. Gift 17/8 1957. Adress: Fågelsunda 31, Frösunda, Vallentuna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar