måndag 7 juli 2014

Vi gifte oss vid vår dotters grav...

Året Runt 
Nr 3, 2010

Vi gifte oss vid vår dotters grav...


Det är en stolt författare som sitter och tummar på barnboken "När Annas syster blev sjuk" hemma i villan i Vallentuna. 

Anki Wide Karlsson, 40, har skrivit den för syskon till barn som drabbats av cancer. När katastrofen är ett faktum och föräldrarna måste koncentrera sig på det drabbade barnet kommer syskonen ofta på undantag.

Barnboken är Ankis tredje alster i ett författarskap som fick gro i djup sorg efter dottern Lina. Hon ville berätta vad som hänt och tala om vad familjen haft för sig de senaste åren. Framför allt ville hon ge Linas syskon svar på alla svåra frågor. 
– Jag älskar att skriva. Det är en lyckokänsla som sprider sig i hela magen, säger Anki där hon sitter vid köksbordet med sina böcker. I rummet intill sitter maken Linus Karlsson, 46, och disku- terar kvällens middag med Lucas, 16, och Alice, 14.

Det började med en till synes helt vanlig förkylning vintern 1997. Äldsta dottern Lina, som då var sju år gammal, hostade och snörvlade utan att infektionen gav med sig. 
– Vi tog henne till husläkaren som efter ett blodprov sa att vi måste åka raka vägen till St Görans Barnsjukhus. När Linus ringde hem därifrån och sa att Lina troligen hade leukemi och att de skulle åka vidare till Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset skrek jag bara rakt ut. Leukemi! Det är ju cancer!

Lina togs in på barncanceravdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Framför henne låg två och ett halvt år av smärtsamma behandlingar och operationer. Hon tappade hon sitt vackra hår av cellgiftsbehandlingarna och förlorade sitt immunförsvar efter en benmärgstransplantation vilket ledde till att hon drog på sig en rad följdsjukdomar.   
– Vi blev oerhört väl omhändertagna av både läkare och personal på sjukhuset, säger Anki. Själva kunde vi ingenting göra så vi överlät ansvaret på dem. Ibland mådde Lina lite bättre och orkade skoja som förr. Då var det nästan som vanligt igen.

Men det var inte som vanligt. Lina tvingades bo på sjukhuset långa perioder. Anki och Linus turades om att sova hos henne för att ständigt finnas till hands. Periodvis fick hon vistas hemma. Då kom skolfröken och lärde henne läsa, skriva och räkna.
– Vi försökte stötta henne genom att försöka uppfylla hennes önskningar. Ville hon gå på bio tog vi ledigt från sjukhuset några timmar. For vi längre bort så ordande läkarna att hon fick behandling där.
När Anki fyllde 30 år låg Lina på Huddinge sjukhus för en benmärgstransplantation. Familjen tog bilen till konditoriet i Huddinge centrum där barnen tryckte näsorna mot skyltfönstret och valde varsin bakelse. Sedan åkte de tillbaka till sjukhuset igen.
– Lina kunde omöjligt gå in, förklarar Anki. Infektionsrisken var alldeles för stor. Kalaset blev ändå en glädjestund som fick oss att orka kämpa vidare.

Lina blev aldrig frisk. På Ankis 31-års dag förklarade läkarna att alla möjligheter till bot och bättring var uttömda. Smärtlindring var det enda som återstod. Anki och Linus förstod och gav klartecken till full smärtlindring. Lina hade kämpat så länge och lidit nog.
– Vi vet inte om hon förstod hur allvarligt det var, säger Linus som kommit ut i köket för att koka spagetti till familjen.
- Som tur var ställde hon aldrig frågan.

Vi startade Linas livsglädjefond
Natten den 20 juli 2000 gav Lina upp. Anki och Linus satt hos henne då. En stund senare fick Lucas och Alice ta farväl. Barnen såg till att hon fick med sig gosedjur och slantar innan de vinkade farväl till bilen som hämtade henne.

Det var en kompis till Linus som föreslog en fond till Linas minne. Resultatet blev Linas Livsglädjefond som sedan dess har satt en guldkant på tillvaron för många cancersjuka barn i Sverige. Det kan vara ett musikinstrument eller en fin klänning som barnen önskar sig men det kan också vara en solresa efter avslutad behandling.

– I förra veckan var det en flicka som ville åka till Borlänge för att bada och bo på hotell. Läkarna ringde och sa att det var bråttom. Vi såg förstås till att hon kunde resa efter bara några dagar. Det är sånt här som hade gjort Lina lycklig om hon bara hade vetat.

Ett år efter Linas död for familjen till Skåne på semester. Linus kände att han måste vända sorgen till glädje. En kväll när de skulle grilla på stranden for han och köpte jordgubbar som han sedan formade han till ett hjärta på en bricka. En stund senare drog han ett djupt andetag och friade till sin livskamrat. 
– Barnen blev alldeles exalterade, skrattar Anki. Åh, mamma vad roligt! Vad ska du ha på dig? Det var som att vi skulle gifta oss allihop.

När bröllopsdagen kom bar Anki en vit, vacker klänning med slöja. Linus var klädd i ljus kostym och barnen var de allra näpnaste brudnäbbar. Vigselakten inleddes i Vallentuna kyrka. En stund senare tågade hela brudföljet ut i sommargrönskan till tonerna av "Over the rainbow". Allt medan kyrkklockorna ringde.

– Vi stannade vid Linas grav. Det var ju klart att hon måste få vara med. Hon fick en likadan bukett som den Alice bar fast Linas rosor var gula och Alice röda. Vi avslutade vigselakten där varpå vi tågade ner till sjön och tog båten till bröllopsfesten på Täby Golfklubb i Skålhamra.
Linas död blev en vändpunkt i livet för familjen. Linus sålde sitt företag och blev golftränare på heltid. Anki pluggade till sjuksköterska. Väl färdigutbildad tyckte hon att det var svårt att jobba med sjuka så idag jobbar hon med friskvård. Och så hinner hon ju skriva.
Berättelsen om Linas kamp för livet blev Ankis debutbok 2005. "Det är ju cancer! Om att fylla vår dotters dagar med liv" blev också ett sätt att bearbeta sorgen. Redan då skrev Anki också sin barnbok för syskon till cancersjuka barn.

- Men det var inget förlag som nappade på idén.
Skrivklådan hade emellertid slagit rot gott så hon gjorde verklighet av en annan dröm. Tillsammans med pappa Bo Wide, som är pensionerad kriminalkommissarie och känd för de flesta genom tv-serien Cold Cases, skrev hon polisromanen "Misstänkt mord" som kom ut förra året.
- Då hörde plötsligt Barncancerfonden av sig och ville ge ut barnboken, säger Anki som därmed har gjort vad hon kan för att hjälpa andra drabbade familjer.
– Det känns bra men betyder inte att man kan sätta punkt för sorgen. Förlusten av Lina får vi leva med och hantera den varje dag resten av våra liv. De jobbiga åren kan vi däremot lägga till bakom oss. 
Nästan tio år har gått sedan Lina dog. Livet har gått vidare och syskonen har vuxit upp. Anki och Linus har nya, annorlunda liv som för hennes del även innebär att hon numera gärna kryper upp i soffan med laptopen för att skriva. En uppföljare på polisromanen står närmast på tur. Intrigen är klar och morden är, som hon säger, utförda.
- Nu återstår bara för vår poliskvinna att klara upp dem också.
Monica Antonsson

Året Runt nr 3, 2010

Linas Livsglädjefond: pg 90 06 41-2
Stiftelsen Linas Livsglädjefonds Fan Club

Linas Livsglädjefond startades 2001 och skänkte 500 sjuka barn
livsglädjestunder innan den lades ner efter 15 år 2016. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar