lördag 14 mars 2020

Sten Zetterlunds auktioner ett folknöje under många år...

Södra Roslagen
den 11 september 1985
Sten - en kulturtillgång!

- Men släkten var rövare och banditer...

(VALLENTUNA) Sten Zetterlunds auktioner - mest varje söndag under sommarhalvåret - är sedan många år något av ett folknöje. Vallentunabor och andra möter troget upp och ropar in allt som passerar via hans klubba. 
- Pass på bud och slag! Annars går det bort för en tia, ropar han över de församlade som snällt bjuder vidare.

Sten är säkert medveten om underhållningsvärdet på sina auktioner och säger spjuveraktigt:
- Varför får jag aldrig stå med på listan över kulturutbud i Vallentuna?!

Sten Zetterlund är en vänlig själ, glad och nöjd med tillvaron. Född och uppväxt i Närtuna hamnade han redan 1962 i Vallentuna.
- Det var slumpen som förde mig hit, säger han själv.
Tillsammans med sambo Margareta Antonsson, som han träffade vid en korvkiosk i Sigtuna redan 1964, bedriver han sin auktionsverksamhet sedan 1969.
Om sitt ursprung skämtar han friskt och säger:

Rövare och banditer
- Först betalade jag en släktforskare 300 kronor för att leta reda på släkten. Sedan fick jag betala 500 kronor för att han skulle hålla tyst. De var bara rövare och banditer allihop!

Sten Zetterlund är utrustad med en stor portion humor. För det där med släktforskningen ska ingen tro på. Det var bara ett i raden av alla självironiska skämt.

Många gör fynd
Södra Roslagen 11 sept 1985
Folk lämnar in prylar till försäljning och Sten klubbar ut alltihop och får procent på den inkammade förtjänsten. I runda tal ropar han ut ca 500 prylar en vanlig söndag på auktionsbacken. Det är svårt att värja sig när Sten uppmanar till bud. Säkert har fler än en lampskärm hamnat direkt i soptunnan efter inköpet.

Många gör fynd
Men många gör fynd också.
- Härom sistens var det till exempel två köpare som ropade in varin Uno Wallman-tavla för några tusenlappar. De värderas vanligen till 20 000-30 000 kronor styck!

Sålde Sten(!)kulor
Sten Zetterlund sålde stenkulor när han gick i skolan, säger han. Att han blev auktionsutropare berodde på att man som sådan, enligt hörsägen, skulle tjäna mycket pengar.
- Och så tyckte jag att vi behövde lite kultur här i Vallentuna!

- Skriv att han är den hederligaste, mest rakryggade och genuine person man kan tänka sig, säger en av hans många vänner.
Själv är Sten lite mer blygsam men tillstår att honom går det ingen nöd på. Han trivs fint i Vallentuna och har ingenting att klaga på.
- Förutom att vi inte har något systembolag...
Monica Antonsson
text och foto

Ja det var då, 
i kampen om systembolaget. Alla hade sin åsikt och striden stod i kommunfullmäktige inte mindre än fyra gånger. Men det är en helt annan historia.


I många herrans år höll Sten Zetterlund sommarauktion på Åbyholms gård om söndagarna.

Auktion på Åbyholms gård 21 aug 1971. Sten Zetterlund svingade klubban.
Det var alltid så här fullt med folk om söndagarna.
Foto: Haga Studios. Vallentuna bildarkiv.


Södra Roslagen
16 juli 1986

Sommarens auktioner folknöje i Vallentuna

(VALLENTUNA) Så här i semestertider har ett gammalt folknöje blommat upp som aldrig förr i Vallentuna. Auktionerna. Sten Zetterlund, den välkände auktionisten som håller igång mer än någonsin, har börjat få konkurrens. 
Nya förmågor med klubba i näven poppar upp lite varstans. Senast etablerad i sammanhanget är den eldgängde Hasse Öhman vid Gullbron som säljer allt som tänkas kan med samma glöd.

De parkerade bilarna trängs i ringlande rader när det är auktion, oavsett vem auktionisten är. På gamla Gullbron har sedan en tid Hasse Öhman sålt nytt och gammalt via klubban. Och folk tycks vallfärda. De köper och köper...

Som utropare är Hasse Öhman både eldfängd  och påstridig. Bjuds det för lågt blir han förbaskad och bjuder över själv. Just det är inget omtyckt inslag bland auktionsbesökarna. Men annars säljer Hasse Öhman allt från rostiga fotogenlampor till 30 000 kronors tavlor med samma glöd och samma förställda förtvivlan.

- Jag bara förlorar på auktionerna, klagar han utan att se ut som den förlorare han försöker lura i oss att han är. Auktionsbesökarna är oftast inte heller några förlorare. Visst görs det fynd - ofta. Från Gullbron har många garage utrustats med all sköns verktyg för nästan ingen kostnad alls.

Still going strong är ändå Sten Zetterlund och hans auktioner på Karlavägen. Han har med åren blivit något av en kulturinstitution i bygden. Det hävdar han åtminstone själv.
- Fast jag har aldrig fått något stipendium eller bidrag, klagar han skämtsamt.

Hos Sten Zetterlund är det orning på torpet. Han börjar med möbler och verktyg och slutar med sådant som kostar mest. Varje gång likadant. Annat är det med Hasse Öhman. Han blandar och ger lite hur som helst.

På grullbron håller Hasse Öhman i klubban minst en gång i månaden.
Sten Zetterlund bjuder ut sina varor i stort sett varje söndag.
- Jag tjänar så mycket pengar att jag knappt kan göra av med dem, klagar Sten Zetterlund. Ingen vet om man menar allvar eller om han luras. Sten Zetterlund är nämligen en baddare på att locka till skratt.
Monica Antonsson


Södra Roslagen
5 oktober 1988

Sten har klubbat bort sin sista pryl

(VALLENTUNA) Sten Zetterlund har hållit sin sista auktion! Åtminstone under överskådlig framtid och åtminstone i Vallentuna.
Orsaken är byggnationen av bostadsområdet Haga. När det står klart inom kort vill kommunen inte längre ha auktionistens gamla kåk i dess närhet.

Sten Zetterlund har blivit ett begrepp, en företeelse för folknöjet i Vallentuna. Sedan första maj 1970 har han klubbat ut tusentals och åter tusentals prylar åt alla och envar som bjudit på och ropat in hans pinaler. Sten Zetterlunds auktioner har varit en populär mötesplats och det är ingen tvekan om att de har haft en viktig social, för att inte säga kulturell funktion.

Nu är det slut. I söndags höll Sten sin sista auktion vid den gamla kåken vid Karlavägen. Alla gamla grejor han haft på lager har sålts iväg under sommaren som gått och huset är i det närmaste tömt. I resterna av vad som en gång var en samlingsplats om söndagarna för Vallentunaborna går nu Sten omkring och försöker röja upp det sista.

Tråkigt
- Det är klart att det känns tråkigt, men än så länge försöker jag låta bli att tänka på det. Det var många som var ledsna i söndags men jag vågar inte lyssna, säger Sten. Till hans ära och för den goda sakens skull spelade i söndags riksspelman Bällsta-Lasse Widén för auktionsbesökarna.

Under sommaren har Sten haft upprepade kontakter med fastighetschefen Uno Lindberg. Men kommunen har inga lämpliga ersättningslokaler att erbjuda för auktionsverksamhet. Vad han annars ska ta sig till att syssla med vet han inte.

Femtio fyllda
- Jag har ju arbetat med det här de senaste 20 åren och är för gammal för andra tunga jobb. Jag har ingen aning om vad jag ska göra framöver, säger Sten som är femtio fyllda.
- När jag började hålla auktioner här för 18 år sedan kom det massor med folk utifrån som knappt visste var Vallentuna låg. De trivdes i kommunen, flyttade hit och köpte hus som de till och medmöblerade med gods från mina auktioner. Det är många som har berättat om det, säger Sten och menar att sådant förstår sig kommunens gubbar inte på. Att folkliga nöjen och gemenskap mellan människor är viktigt och värdefullt.
- De har ingen aning om hur mycket folk jag har släpat hit genom åren.

Får säga nej
- Det har ringt mycket folk som velat lämna in prylar till försäljning men på sistone har jag varit tvungen att säga nej. Många har svårt att fatta varför.
- Men man måste också föstå att kommunen inte kan ställa upp hur mycket som helst. Har de inget att erbjuda så har de inte, säger Sten Zetterlund, en livs levande institution i Vallentuna.

Monica Antonsson


Jag har faktiskt ett fint videoklipp på Sten i full aktion.
Kommer här om jag bara får hjälpa att klippa till det.

Sten Erik Zetterlund var född 15/4 1938 i Engelbrekts församling, Stockholm
Under sina aktiva år bodde han och familjen på adress Lundbyvägen 6 i Vallentuna.
Sten Zetterlund gick ur tiden den 28/6 2015 efter en tids sjukdom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar