fredag 27 mars 2020

Sten - en glädjespridare som aldrig tog betalt...

Norrtelje tidning
19 april 1984

Ingen är som Sten Ahrneteg!

(VALLENTUNA)
- Gulligullan ko ko som en gök, vrålar han genom högtalarna lite varstans i bygden. Det kan vara bland pensionärerna på Väsbygården eller i Tunaparken, klängande bland publik och parksoffor. Folk rusar till och alla vet, att Sten Ahrneteg är i farten.

Allsång kallar han det. 
Och det är klart att många sjunger med i refrängerna, men nog håller han enmansshow alltid. Släpper man loss Sten Ahrneteg med en dragspelare och en mikrofon så kan vad som helst hända. De håller liksom låda av sig själva. Han ger allt.

Den lilla Fiskehamnen och Pinnen i brasan får en extra krydda när Sten Ahrneteg kastar sig på rygg och sparkar med benen som ett lindebarn när takten är som hetast.

Sten Ahrneteg
Foto: Tord Stodeus
Som folk är mest
Vem är då denne glädjespridare som sjunger för sitt nöjes skull och aldrig tar betalt?
- Jag kommer från Rydboholm, ett litet samhälle söder om Borås, och är väl som folk är mest, säger han och berättar hur han fick sin ”sceniska skolning” på just denna plätt av världen.
- Det fanns just inte så mycket för ungdomar i Rydboholm att göra på den tiden. Men Nto Nationaltemplarordern, hade bildat Amatörsällskapet Viljorna där jag gick med som 15-åring.
Revyerna avlöste varandra och man spelade upp både vår och höst till bybornas förtjusning.

Nykterhetskämpe
Revyerna blev bara början för Stens karriär inom NTO. Snart blev han heltidsanställd nykterhetskämpe som åkte land och rike runt och predikade nykterhet. Det var föredrag på dagarna och kamratträffar med dans och underhållning på kvällarna.

- I varje distrikt hade jag en orkester som ställde upp när jag kom. Vilka tider!

Sten kom 1957 till NTO:s folkhögskola i Mölnlycke där han träffade en vacker flicka från Vallentuna i Roslagen, Marianne. Tycke uppstod och de gifte sig. Den unga familjen bosatte sig i Vallentuna. Sten fortsatte emellertid sitt kringflackande liv i flera år innan han slutligen började en ny bana för att få vara tillsammans med sin familj.

Tålig fru
Hustru Marianne, som måste vara ett under av tålamod, berättar:
- Vi hade aldrig en helg tillsammans. På midsomrarna for Sven runt i Roslagen och sjöng. Jag åkte efter med småkillarna. På julafton höll han jullekar överallt. Det var jättetrevligt!
- Det är Marianne som inspirerar mig, erkänner Sten. Jag skulle aldrig ha kunnat vara gift med någon annan. När barnen var små var jag nästan aldrig hemma.

Småkillarna tycks ha klarat strapatserna i pappas fotspår utan men. Sonen Anders har fått egen lya och flyttat hemifrån medan Joakim just nu gör sin militärtjänst.
Marianne pysslar med heminredning - en konst som hon onekligen behärskar - när hon inte hjälper Sten på kontoret. Numera arbetar han som fastighetsmäklare när han inte tjänstgör som frivillig vid brandkåren, håller allsång i stugorna, samlar tennsoldater eller odlar något annat av sina många intressen.

Sommaratlet
- Det är på Vallentuna brandstation som den verkligt fina kamratskapen finns, säger Sten. Men det är nog NTO som har givit mig mest. Tänk när jag sprang omkring på kaffeborden och ledde allsång – då var det bäst att de höll hårt i kopparna, skrattar han.

Frivolter och knäkrypning har alltid stått på Stens allsångsprogram och just nu tränar han på nya konster inför sommarens övningar. Om inte förr, får vi se denne atlet med spänsten i behåll i Tunaparken den 11 augusti. Så det är bäst att vi hukar oss. För när Sten laddar om – så gör han det med besked.
Monica Antonsson

Sten Ahrneteg konserterar på Tuna torg i Vallentuna Revyns Lördagstimmen.
Till sin hjälp har han Gunilla Rudäng gitarr, Stefan Olsson bas, Ingemar Rudäng trummor,
Runde Lundvall gitarr och Gunnar Pettersson dragspel.
Foto: Tord Stodeus.
Södra Roslagen
14 augusti 1985

Sten delar med sig av glädjen

(VALLENTUNA) Sten Ahrneteg är mannen som så ofta han hinner far omkring i bygden för att roa. Så har det alltid varit. Nu har han utökat den egna sångarglädjen och bildat nöjespatrull tillsammans med svängiga Vendela Müller och dragspelaren Lennarat Blom. Med en mikrofon och en högtalare drar de ut i fält för att sprida lite glädje. 

De besöker vårdhem och pensionärshem där de är väl sedda gäster. Ofta tar de ledigt från det ordinarie jobbet för att hinna med. Men inte en krona begär de i ersättning. 
- Att publicken är glad, skrattar och sjunger med är den högsta lön man kan få. Om jag inte fick åka ut och sjunga mina sånger skulle jag nog inte orka med vardagsslitet, säger Sten. 

Fostrar barnstjärnor
Sten sjunger ofta glada valser som är lätta att tralla med i. På senare tid har jag blivit Sparringinspirerad och delvis lagt om repertoaren till andliga låtar det svänger om. Ovan där och Pärleporten är sånger som går hem ordentligt. Vendela svarar för spinnsidan och svänger i The sunny side of the street. Lennart sjunger om flickor och ibland kan det hända att han plockar fram sin fiddle och gnider på den en stund.
Det händer att nöjespatrullen tillfälligt utökar med någon gästartist. Flera lokala barnstjärnor har börjat sin bana hos Sten. 

Uppträder gratis
Just nu är repertoaren det viktigaste i Stens nöjespatrull. Det gäller att kunna presentera ett program för varje önskemål. 
- Även jag, som fyllt fyrtionio och ett halvt måste ju hänga med, säger Sten. Han ber att få framför en hälsning till alla sjukhem och ålderdomshem.
- Ring så kommer vi. Gratis!
Monica Antonsson

Jag har av någon anledning en dikt i arkivet som Sten måste ha gett mig. 
Hans syfte måste därför ha varit att den skulle spridas. 
Håll till godo!

Håll huvudet högt
Av Sten Ahrneteg
Sten Ahrneteg konserterar och håller allsång
i Vallentuna Revyns Lördagstimmen på Tuna torg
Foto: Tord Stodeus

Vissa saker vill man gärna glömma
Andra vill man i hjärtat gömma
Helst vill man det roliga bevara
Och låta det tråkiga åt fanders fara

Men detta är så lätt att säga
Många gånger är det svårt att greja
Det är inte lätt att gömma huvudet i sanden
Och bara slå bort det otäcka med handen

Håll därför huvudet högt om kvällen
Tänk på dagen som har gått tag gärna smällen
Nästa morgon kommer glädjens blomster
Eller också kommer satans monster

Tacka Gud för alla lyckliga stunder
Håll huvudet högt så Du inte går under
Se framåt och njut utav våren
Låt inte någon jävul strö salt uti såren

När Du blir gammal skall du läggas i mullen
Och Ditt träkors ska ruttna på kullen
Om tusen år skall dom gräva bland jord och sten
För att hitta dina korslagda ben

________________________________________________________________________________

Södra Roslagen
23 april 1986 
Hem & Trädgård

Svårt få tag på hus 
- men lätt att låna pengar

- Vi har gott om köpare men inget att sälja…

(VALLENTUNA)
Just nu tycks efterfrågan på villor vara större än på många år. Spekulanterna står i kö för att få köpa hus. Mäklarfirmorna har fullt upp med att skaffa säljbara objekt till sina kunder.

Orsaken till den för säljarna gynnsamma marknaden är det ovanliga låneläget. Det är lätt att låna pengar till låg ränta just nu.
- Det gör att det stor brist på hus och bostadsrätter finns inte ens att få tag i, säger var för sig Sten Ahrneteg och Anders Fröderberg i Vallentuna.

Sten Ahrneteg menar att många som hade tänkt sälja sina hus för att de haft dyrbara lån har lyckats placera om dem och på så vis fått ner sin boendekostnad.
- Därför bor de nu kvar i sina hus, säger han.

Det är alltså den dåliga tillgången på hus som är problemet. Som vanligt står folk i kö för husköp när det är vår. Särskilt som det är lätt att låna pengar till förmånliga villkor.

- Det är glädjande att folk söker sig allt längre från Stockholm, säger Sten Ahrneteg. Områden som Vallentuna och Åkersberga har blivit mycket eftertraktade.

Monica Antonsson
_________________________________________________________________________________

Södra Roslagen
22/10 1986
Sten Ahrneteg är död
Sten Ahrneteg



Han var född i Rydboholm utanför Borås. Tidigt kom han in i NTO, Nationaltemplarorden, som hade bildat Amatörsällskapet Viljorna. Det var där Sten tog sina första trevande steg på revyscenen.
Sten fortsatte sin karriär inom MTO och blev snart heltidsanställd nykterhetsivrare som åkte land och rike kring och spred sina visdomsord – ofta till musik.
- Varje distrikt jag kom till hade en orkester som ställde upp och kompade, har Sten berättat.
För det var trots allt så att Sten älskade att sjunga och uppträda på scenen. Han var folklig och omtyckt i hela regionen som sångare, auktionist, allsångsledare eller helt enkelt bara som den glädjespridare han var.
Sedan han 1957 träffat sin blivande fru Marianne på en folkhögskola, slog han sig ner i hennes hemtrakt Vallentuna. Här var Sten under alla år aktiv bland annat som frivillig inom brandförsvaret.
- På Vallentuna brandstation har jag mött den verkligt fina kamratskapen, har han sagt.
Tillsammans med sin Marianne och sönerna Anders och Joakim drev Sten ett fastighetsmäklarföretag. Regelbundet underhöll han pensionärerna på Väsbygården och de boende på Valbostrand. Då tog han ledigt från jobbet en stund, för att hinna med det som kändes så väsentligt för honom.
Det var till Sten alla ringde när det var dags för något extra. Han ställde alltid upp och sjöng sina glada visor. Sällan eller aldrig tog han betalt ens för att täcka sina utlägg. Det roade honom helt enkelt att göra andra människor glada.
Sedan Sten drabbats av den sjukdom som nu har ändat hans liv förändrade han delvis sin repertoar åt det andliga hållet. I de andliga sångerna fann Sten tröst och mod att kämpa vidare. Vid hans sida kämpade också Marianne, Anders och Joakim.
Ändå kunde det ske. Sten rycktes hastigt bort från den värld där en glädjespridare som han så väl behövs. Han var bara 50 år gammal. Det kommer att bli svårt att fylla tomrummet efter Sten Ahrneteg. Jordfästningen äger rum i Vallentuna den 30 oktober.
Monica Antonsson

Ur en annan dödsnotis
Sten Ahrneteg. Aukt fastighetsmäklaren Sten Ahrneteg, Vallentuna, har avlidit i en ålder av 50 år. Han föddes i Borås, son till Gunnar Andersson och hans framlidna maka Stina. Efter folkhögskolestudier var han distriktsinstruktör i västra Sverige för NTO och var senare verksam i Stockholm för IOGT som instruktör i enhetsskolorna. Omkring 1960 sadlade han om och blev bilförsäljare hos Gustaf Byrenius. Han kom därefter som försäljare till Saab, där han sedermera blev försäljningschef och där han, liksom senare hos Fiat, arbetade upp den då nystartade leasingavdelningen. Han bytte sedan på nytt yrkesbana, arbetade i en mäklarfirma och blev för cirka tio år sedan auktoriserad fastighetsmäklare samt startade mäklarfirma i Enebyberg. Från det att han för 30 år sedan flyttade till Vallentuna var han med i frivilliga brandkåren och ordförande i dess kamratförening. Han var också flitigt anlitad sångare på bland annat ålderdomshem och sjukhus, på senare år med en andlig repertoar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar