lördag 8 juli 2023

Lundina drev fiskaffären och Hilmer skötte trädgården...

 Centralvägen, Vallentuna

Centralvägen - Vallentunas första affärsgata med lägenheter i övre planen. I huset t v finns en fiskaffär. På höger sida finns affärerna fr h Arne Anderssons uraffär, dam- och herrfrisör och Vallentuna varuhus. I bakgrunden syns Vallentuna järnvägsstation och järnvägsrestaurangen Flugan
Foto: Thord Stodeus i januari 1970. Vallentuna bildarkiv.

Husen längs Centralvägen byggdes i slutet av 1950-talet. I källaren på gaveln i huset till vänster fanns från början en fiskaffär. Den drevs av Iris och Hilmer Lundin som bodde i Bällsta, närmare bestämt i Lundåker, fastigheten 2:174 som idag har adressen Bällstavägen 95. Dottern Britt bodde på adressen vid sin död 2003.

Den Simon Anders Nyberger talar om som tidigare ägare av fiskaffären är åtminstone för mig ett mysterium. Vem var han?

Iris och Hilmer Lundin
Det hör egentligen inte alls hit men kan ju vara intressant ändå. Bilden här intill är hämtad ur boken Sveriges bebyggelse, Landsbygden, Stockholms län III, 1952. Här bodde familjen Lundin.
Av texten framgår att huset hade tre rum, två hallar och ett kök plus källare med tvättställ. 1942 moderniserades huset och fick såväl el som vatten och avlopp. Till hushållet hörde en häst och två mjölkkor i en särskild ekonomibyggnad.

Trädgården 
anlades 1943. Den hade ett växthus och en bänkgård om 200 fönster samt 20 fruktträd. Det var grönsaker och blommor därifrån som så småningom kom att säljas i fiskaffären på Centralvägen.

I boken "Vallentuna - ung ort i gammal bygd" berättar Brita Heidmark och Margit Ullgren under rubriken "Frukt, grönsaker och blommor".

"Det förekom också att varorna såldes lokalt direkt över disk till olika privatkunder. Det gjorde handlare Lundin i Västra Bällsta, där han hade en mindre trädgård med odling av grönsaker. Han drev dessutom en fisk- och blomsterhandel i centrala Vallentuna, där han sålde produkter över disk från sina egna odlingar."

För mig känns det lite knepigt att texten om Lundin enbart framhåller mannen Hilmer Lundin. Den som syntes i vimlet var nämligen Iris, en kraftfull kvinna med så kallat skinn på näsan. Det var hon som, såvitt man förstod, skötte ruljansen. Lundina kallades hon. Åtminstone av min farmor. 

Trädgårdsmästare
Hilmer Robert Lundin född 14/6 1895 i Tillinge, Uppsala län
Gift 21/10 1923 med:
Iris Astid Ingeborg Nyström, gift Lundin född 26/8 1901 i Hjälsta, Uppsala län
De bodde och drev trädgård i Lundåker,
dvs vid Bällstavägen 93, Vallentuna

***
Anders Nyberger
övertog fiskaffären så småningom.
Läs mer om det här
Han nämner i vår inspelade pratstund - lyssna gärna - en tidigare ägare vid namn Simon.
Vem det kan ha varit har jag än så länge inte lyckats lista ut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar