onsdag 21 juni 2023

Roland "Rimbo" Lundblad

21 juni 2023
När det begav sig.
För bara några veckor sedan missade jag Roland "Rimbo" Lundblad. Vi var båda och handlade blommor hos Sammy Ullgren i Solgården men avståndet var långt och jag insåg inte att det var den forna fotbollsstjärnan som var där. När han och hustrun väl hade åkt sin kos, sa Sammy som vinkade upp mot parkeringen:
- Det var Rimbo Lundblad det där...
Attans!
Själv minns jag mest hans snälla mamma som väl jobbade på Pressbyrån och deras hus på Appelbomsvägen 1, ett hus de flesta av oss ungar passerade på väg till skolan. 
Och så idag, den 21 juni 2023, publicerar Vallentuna Nya Jonny Anderssons utmärkta artikel om Roland "Rimbo" Lundblad med Roffe Anderssons fina bilder. 
Jag har fått såväl Jonny Anderssons som chefredaktör Uffe Lindeborgs okej på 
att få återpublicera artikeln här.
Hjärtligt tack!


Vallentuna Nya
21 juni 2023

”Rimbo” – en del av VBK:s fotbollshistoria

Av Jonny Andersson

”Rimbo” – en del av VBK:s fotbollshistoria
UTSTÄLLNING. Fram till i höst pågår utställningen "...det är det som susen gör" och bland 
montrarna hittade Rimbo skor och en boll han kände igen. Foto: Roffe Andersson

Vallentunaprofilen Roland ”Rimbo” Lundblad blev nyligen 80 år och aspirerar på att vara den mest framgångsrika fotbollsspelaren som fostrats i Vallentuna BK.

Sedan en tid pågår utställningen ”...det är det som susen gör” i Vallentuna kulturhus. Om det inte vore för en del nostalgiska bilder är de lokala fotbollsklubbarnas presentationer ganska urvattnade. Lite som föreningars hemsida 1.0.

I materialet som samlats ihop i ett vidare svenskt fotbollsperspektiv finns däremot guldkorn. Detaljer som dagens fotbollsgeneration nog inte kan föreställa sig är sanna.

Vad sägs om att Husmoderns Saftfabrik, Göteborg en gång i tiden tilläts lansera ett extrakt – Allsvensk Arrak-Punsch? I marknadsföringens undertext framgår att extraktet bäst blandas med Kronbrännvin eller annat okryddat brännvin och serveras kallt.

Blev 80 i maj

I en glasmonter ligger en läderboll med snörning. I dag skulle spelare med tvekan nicka en sådan. Intill bollen står dåtidens fotbollskänga. Snarlika fotbollsskor kunde fått Roland ”Rimbo” Lundblad, fostrad i Vallentuna BK, att ledsna och aldrig bli allsvensk spelare i AIK och landslaget.

Den nyligen 80 år fyllde Vallentunabon minns väl sina allra första riktiga fotbollsskor.

– Jag spelade pojklagsfotboll när jag tillfrågades om att spela i VBK:s juniorlag. På den tiden fick man spela pojklagsfotboll i gymnastikskor. Som juniorspelare var man tvungen att ha riktiga fotbollsskor, alltså skor med korkdobbar inslagna i skosulan. Det var som typ cementdojjor, berättar han.

Vid tidpunkten var "Rimbo" runt 13-14 år och ”en parvel” bland VBK:s juniorer. Men utmaningen var antagen och familjen fixade riktiga fotbollskor åt honom.

Fick nobben


När han med nya fotbollsskor kom till sin första samling med juniorlaget fick han nobben.

– Så var det. Jag blev väldigt snopen. Juniorledaren kallades Kalle ”Stämmis”, jag minns inte vad han egentligen hette. Han sa blankt nej och förbjöd mig att träna och spela med juniorlaget, säger Rimbo och tillägger senare i samtalet:

– Kanske var det av omtanke, jag var ju ung och liten. "Stämmis" var en bra eldsjäl i Vallentuna.

Han tog petningen på rätt sätt, fortsatte som pojklagsspelare och hade fina år i VBK. Så småningom blev han seniorspelare och han minns speciellt hårdförda brödratrion Sven-Eric, Rune och Ingvar Lundqvist.

MODERKLUBBEN. Från 1951 till 1964 spelade Roland Rimbo Lundblad fotboll i Vallentuna BK.
Foto: Roffe Andersson


Lämnade som målkung
– På den här tiden, 1963, hade Vallentuna åkt ur division 4 och ner i klass 1, som division 5 hette då. När vi gick upp igen gjorde vi 70 mål och jag 35 av dem.

Som smeknamnet antyder fick "Rimbo" Lundblad sitt stora genombrott ett par mil norröver. Sina första tio år hade Roland bott i just Rimbo.

– Jag hade en jobbarkompis som spelade i Rimbo och dit gick jag. Rimbo hade på den tiden ett bra lag som tillhörde toppen i division 3.

Klubbytet blev en succé. Den då 22-årige Lundblad fick ögon på sig, bland annat spejade en kontaktman för AIK. Och efter att han gjort succé i Rimbo och i en distriktsmatch mellan Uppland och Stockholm blev han, efter bara en säsong i Rimbo, AIK-lirare inför säsongen 1966.

Åren i AIK blev inte många. Redan 1970, efter fem år i svartgult och 27 år ung, saknade han motivation och klev ner i Enebybergs IF. Då hade han nått 42 allsvenska mål på 103 allsvenska matcher och totalt 67 mål på sina 143 matcher i AIK-tröjan. Samt spelat två landskamper.

Föredrar landstället
– Jag var ingen tekniker, mer småful och tuff i straffområdet, säger han.
En spelartyp AIK skulle behöva i dag?
– Haha. Ja, lite så kanske.

"Rimbo" Lundblad spelade även hockey i Vallentuna.
– Lasse Holm kan jag se och morsa på ibland. Och Berthold Frölin, men det var nog ett tag sedan. Annars är det inte många från förr man känner igen, varken från fotbolls- eller hockeyåren. I hockeylaget fanns det ju för övrigt fotbollsprofiler från Djurgården: Sigge Parling som bodde i Vallentuna och Leffe Eriksson med flera.

Följer du fotboll i dag?
– Ja, på tv. Jag har i flera år tänkt att jag ska se Vallentuna. De spelar ofta på helgerna och då är jag på landet med min kära hustru Ulla. Jag har sett att de spelar en del på vardagskvällar, tyvärr brukar jag glömma bort. Jag borde se både AIK och Vallentuna, men det blir inte av, säger Roland ”Rimbo” Lundblad som dock är med på träffar i AIK-Ringen, en förening med gamla spelare och ledare som bildades redan 1938.
Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se

 AIK intervju med Roland "Rimbo" Lundblad 23/4 2018


INGEN AIK:are HAR GJORT FLER MÅL UNDER SIN DEBUTSÄSONG

Roland Lundblad kom till AIK från Rimbo IF inför 1966 års säsong. Han hade utmärkt sig i en landskapsmatch, i ett Upplandslag mot ett Stockholmslag med AIK-ledarna Bruno Nyberg och Henry "Garvis" Carlsson. Roland fick provspela med AIK, gjorde några mål i testmatcher och övertygade så mycket att AIK värvade honom. Det här var sommaren 1965 men eftersom Roland redan hade bytt klubb under vintern (på den här tiden fick man bara byta klubb en gång per år) så skedde övergången till AIK först efter 1965 års säsong.

Ganska snart fick Roland smeknamnet "Rimbo" och det är under det namnet han är känd för många AIK- och fotbollsanhängare. Han kom till AIK med inställningen att spela i reservlaget men när Tord Grip blev ljumskskadad lagom till matchen mot Elfsborg i början av maj 1966 var det Roland som fick spela från start. Han gjorde 1-0 redan i 12:e minuten, på pass från Björn "Lill-Garvis" Carlsson. Från en position mellan målgården och straffpunkten sköt Roland bollen förbi målvakten. Det skulle dröja 38 år innan någon skulle göra ett allsvenskt debutantmål i AIK lika snabbt. Den gången var det Andreas Eriksson som 2004 gjorde 1-0 mot GIF Sundsvall efter 11.51 av sin allsvenska debut. Trots Rolands 1-0 vann Elfsborg matchen med 2-1.

Tord Grip kom snart tillbaka efter sin skada men Rimbo behöll sin plats i laget. Fattas bara när han gjorde hela 16 mål under sin allsvenska debutsäsong, näst bäst i hela Allsvenskan och ingen annan AIK:are har gjort fler mål under sin debutsäsong. De mest minnesvärda målen var kanske de tre mål han gjorde hemma mot Örgryte, 12 juni, när AIK vände 0-1 till seger med 3-1. Rimbo sköt alla tre målen i samma hörn och skotten kom snett utifrån straffområdet. Efter matchen ville Putte Kock, som då jobbade som TV-kommentator, få med Roland på en intervju till TV-huset. "Nej, det hinner jag inte", sade Roland och skyllde på att han skulle få besök hemma. En nödlögn för han ville inte vara med på någon intervju. Han kom dock inte undan eftersom Putte Kock då tog kameramännen med sig ner till planen och gjorde intervjun där.

1966 blev Rimbos bästa år i fotbollskarriären. Det var då han också fick göra två A-landskamper. 5 oktober gjorde han debut, på Råsunda, mot Österrike. Och precis som i sin allsvenska debut gjorde han mål även i sin landslagsdebut. 1-0 i den 23:e minuten i en match som Sverige vann med 4-1. Han spelade även nästkommande match, även den på Råsunda, mot Danmark men då hade han fått halsfluss och kunde inte göra sig själv rättvisa. I nästa match, EM-kvalet mot Portugal, fick Roland stå åt sidan.

Lissabon blev ändå början på ett annat äventyr för Roland och hans fru Ulla. Direkt från Portugal åkte paret till Brasilien, dit Roland hade blivit inbjudan för att träna med Rio-klubben Flamengo. Han stannade ett par månader i Brasilien och fick göra kortare inhopp i två träningsmatcher. Det räckte för att han skulle bli igenkänd på Copacabana, Rio de Janeiros fyra kilometer långa strandparadis.

1967 var Rimbo hemma i AIK igen men det gick inte lika bra som 1966, varken för Rimbo eller för AIK. "Det var lättare första året", menar Roland med 38 års distans. "Då var man inte lika påpassad". AIK kom ändå 5:a i Allsvenskan 1967 för att åren efter, 1968-70, tvingas kämpa för nytt kontrakt. Roland menar att tränarnas inställning mycket bidrog till framgångarna, eller bristen på framgångar.

- 1966 hade vi "Garvis" som tränare och han tänkte hela tiden offensivt. Sedan fick vi Ingemar Ingevik och där var det både offensivt och defensivt. Men när vi fick Torsten Lindberg så var det mest defensivt. Det var fegspel, lite dödgrävarfotboll och då gällde inte att "anfall är bästa försvar". Jag minns att när Björn Lundberg kom in så sade tränaren till mig att "gå ner och hjälpa honom i defensivspelet när han inte orkar längre". Jag skulle täppa till bakåt, då blir det inga mål framåt.

1968 spelade Rimbo ändå sin, tillsammans med 3-1 matchen mot Örgryte 1966, mest minnesvärda match. AIK besegrade IFK Göteborg med 9-3 och ett av Rolands två mål kom på ett riktigt kanonskott, utanför straffområdet, rakt upp i nättaket. Målvakten vände sig om och applåderade.
(Ursprung för denna text är för mig okänd.)


Roland Vilhelm Lundblad född 17/5 1943 i Engelbrekts församling, Stockholm. 

Son till: 
Knut Vilhelm Lundblad född 8/11 1919 i Sankt Olof, Stockholms län. Byggnadsgrovarbetare. 

Och hans hustru (vigsel: 10/4 1943)

Valborg Charlotta Bellman född 1/5 1920 i Lunda, Stockholms län. Kioskbiträde.



Fakta ur folkbokföringen:
1951 Rimbo, Tomta 3:22

1955 och 1960
Roland Vilhelm Lundblad född 17/5 1943 i Engelbrekts församling, Stockholm. Snickarlärling.
Prästgården 1:95. Apelbomsvägen 1, Vallentuna

1970 
Roland Lundblad är snickare, har fått barn 1965 och gift sig 9/4 1966. Familjen bor på adress Kruthornsvägen 14 i Sollentuna. 
Föräldrarna bor kvar på Appelbomsvägen 1 i Vallentuna.

1975 och 1980
Roland Lundblad är snickare och har fått ytterligare ett barn 1973. 
Familjen bor på Fjärdingsmansvägen 34B i Sollentuna. 
Föräldrarna bor kvar på Appelbomsvägen 1 i Vallentuna.

Knut Vilhelm Lundblad dog 26/3 2002 i Vallentuna (Appelbomsvägen 1)
Valborg Charlotta Lundblad född Bellman dog 25/12 2017 i Vallentuna (Ekebyv 40 / Norrgården 57)

Vill du veta mer?
Om Roland Rimbo Lundblad i Vallentunabloggen som du hittar här (rulla ner)
När en AIK-stjärna tändes i skenet av Råsundas elljus hittar du här
Stockholmsalliansens historia hittar du här
Fotbollens hall of fame hittar du här
AIK Statistikdatabas hittar du här
Rimbo IF hittar du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar