måndag 25 juli 2022

Brita och Ingvar Öhrn

Förre fritidschefen Uno Sköld berättar
i sin facebookgrupp om Brita och Ingvar Öhrn.
Med hans tillåtelse återges det här:

Utdraget är från ishockeyns
programblad 1972 - 1973.
Innan vi denna gång lämnat släkten Lundgren tar vi ytterligare en anknytning till denna släkt. Den är visserligen rätt ny här i Vallentuna men jag vill ändå presentera släkten här. 

Det är två eldsjälar som gjort mycket för Vallentuna och Vallentunas ungdomar. Det är Brita och Ingvar Öhrn som nu här har en släktanknytning. Sonen Mikael är gift med Lena Lundgren som är barnbarnsbarn till Teodor Lundgren, 1869 – 1959.

Ingvar och Brita var mycket engagerade i Vallentuna hockey och vi på Vallentuna Fritid hade då mycket nära samarbete. Men även efter min pensionering och sedan Ingvar lämnat VBK-styret hade jag nära kontakter med Ingvar. 

Ingvar var intresserad av gammal idrottshistoria och engagerad i Stockholms Idrottshistoriska förening och drog ihop gamla idrottskämpar till minnesträffar. Jag minns bland annat att Ingvar anordnade en träff i Brottby. 

Ett annat engagemang var i postvägen Stockholm – Åbo. Jag har inte hittat några anteckningar om detta utan det är helt från mitt minne.

Micke Mattsson
Ingvar var en eldsjäl i Wallentuna frimärks och vykortsklubb. När postrodden mellan Eckerö och 
Grisslehamn gick var det fullfart på Ösby Postgård i Brottby.

Foto: Jan Ek 6/9 1974. Vallentuna bildarkiv.

Vallentuna ishall kostade 4 miljoner kr och invigdes fredagen den 6 september 1974 av ishockeyförbundets ordförande Ove Rainer t v som gratulerar VKB:s Ingvar Öhrn till den nya ishallen. I bakgrunden ett av VBK:s juniorlag på skridskor.

Okänd fotograf 1978. Vallentuna bildarkiv.

Ishockeytränaren Anatolij Tarasov
Bosse Billing hade lyckats få den världsberömda ishockeyspelaren och tränaren Anatolij Tarasov att komma till Vallentuna 1978-1979. Tarasov var den förste europeiske tränaren att 1974 upptas i NHLs Hockey Hall of Fame, ishockey museet i Toronto, Canada. Från vänster Joseph Spibey, Bosse Billing, Tarasov och Ingvar Öhrn i Vallentuna ishall.

Uffe Lindeborg skrev om Ingvar Öhrn i Vallentuna Steget den 28/2 2001. Då publicerades även den här bilden. Ingvar Öhrn i mitten. 


Artikeln handlar inte om det angelägna Föreningsarkivet i Vallentuna och börjar så här: 

Samlare av idrottshistoria
Men Ingvar och Arne behöver hjälp

Ingvar Öhrn och Arne Andersson har genom åren båda bidragit till att föra Vallentuna framåt på idrottskartan, inte minst inom ishockeyn.

Numera är både Ingvar och Arne aktiva samlare av idrottshistoria och ägnar sig åt att samla in fotografier och annat som rör Vallentunas idrottshistoria.
Ingvar Öhrn är idag styrelseledamot i Stockholms Idrottshistoriska förbund, medan Arne Andersson sitter i styrelsen för Föreningsarkivet i Vallentuna. De vet med andra ord att berätta en hel del om det som hänt i Vallentuna.

Pärmar med bilder och historier
Stockholms Idrottshistoriska förening, SIHF, bildades 1998, samma dag som Stockholms Idrottsförbund firade 100-årsjubileum. Syftet med föreningen är att dokumentera stockholmsidrottens historia och låta allmänheten få en möjlighet att ta del av detta.

Föreningsarkivet i Vallentuna har sedan föreningen startades utökats från att omfatta en pärm om volleyboll till två hyllmeter med historier från diverse sporter.
- Vi har många pärmar med gamla bilder och historier men vill ha in ännu mer, säger Ingvar Öhrn. Särskilt roligt är det att hitta historier om idrotter vi inte vet så mycket om. Vi uppmanar alla i Vallentuna att titta i lådor och på vindar och hjälpa oss samla in mera.

Ta tillvara det idrottshistoriska arvet
Stegetredaktionen lovar att på lämpligt sätt hjälpa till genom att ta in korta glimtar av det föreningsliv som på många sätt är Vallentunas vagga. När Ingvar och Arne kommit längre med sitt arbete får vi se vad som kan föras ut till allas beskådande. Och så vidare...

Jag inser att jag inte kommer att få veta mer om Ingvar Öhrn av den här artikeln så jag slutar skriva av. 
Läs hela artikeln, om du vill, genom att förstora klippet.  
Vidare i tiden... 

Foto: Gun Hillbo 13/6 2003. Vallentuna bildarkiv.

Återinvigning av den gamla postvägen mellan Stockholm och Åbo vid Ösby gård
365 år sedan första brevet transporterades på den gamla postvägen mellan Stockholm och Åbo - återinvigning av Drottning Kristinas postväg. 
Poststationen vid Ösby gård i Össeby-Garn har återuppstått med kurirer i tidsenliga kläder med postsäck från Stockholm via Ensta gård i Täby. 
Framför båten, som används för postsäckens vidare färd över Ålands hav mot Åbo, på gårdsplanen står Marianne Dahlbeck, mora på Ösby gård (på riktigt), kuriren söderifrån Ranold Ödmark, kuriren som red mot norr Håkan Wahlström och postvägsprojektets "general" i Vallentuna, Ingvar Öhrn

Brita Maria Viola Svensson gift Öhrn
född 13/1 1932 i Härlunda, Skaraborgs län - gift 5/11 1954 - död 2/12 2019 i Vallentuna
Hon var då skriven på Stendösvägen 3 i Vallentuna
Far: Ernst Folke Bertil Svensson. Född 1904-02-14 i Norra Vånga fs (R).
Mor: Anna Maria Karlsson. Född 1907-08-10 i Härlunda fs (R).

Karl Axel Ingvar Öhrn
född 14/11 1931 i Lidköping - gift 5/11 1954 - död 2/7 2013 i Vallentuna
Makarna var då skrivna på Tallåsvägen 272 i Vallentuna
Far Karl Gustav Einar Öhrn. Född 1901-06-13 i Vinköl fs (R).
Mor Agnes Margareta Eklund. Född 1902-08-22 i Erska fs (P).

De har tre gemensamma barn födda 1957, 1961 och 1965. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar