tisdag 16 februari 2021

Kommunalrådet Carl-Erik Wikström

Carl Erik Wikström (C) fd kommunalråd i Vallentuna. 
Jag gissar att bilden togs omkring 1998 någonstans i Vallentuna. 

Foto: Monica Antonsson

Karl Erik Wikström
kommunalråd i Vallentuna 1974-1982
Boken om Vallentuna - Örnen, bilan och stjärnorna - berättar att Karl Erik Vikström 1974 blev Vallentunas andre kommunalråd (c) efter Ingvar Lidskog (fp). Därmed ändrades hans namn till
Carl-Erik Wikström.

"Carl Erik Wikström hade tidigare varit ordförande i kulturnämnden. Under tre perioder (1974-1982) ledde han kommunens öden. Det var en tid som färgades av diskussioner om kollektivtrafikens framtida utformning - Roslagsbanan - och om en regional avfallsanläggning i Söderhall. I båda fallen hade Kårstas invånare intressen att bevaka. De företräddes särskilt av Åke Ahlgren, också han centerpartist."

  Det är tämligen tunt om Carl-Erik Wikströms 20-åriga politiska gärning, kan man tycka. Och på nätet hittar jag ingenting heller. Klart är emellertid att han var en väldigt omtänksam person med invånarnas bästa för ögonen.

Dåvarande fritidschefen Uno Sköld, redaktör för publikationen Fritid i Vallentuna, berättar i nr 2, 1969 om en annorlunda bygglekplats för barn utefter Källvägen.
- Barnen var överlyckliga men föräldrarna var livrädda.
Och det är precis vad Ingrid Wikström berättar om i vårt magiska möte.
- Pappa såg till att virke kom dit. Mamma och andra vuxna såg till att bygget inte gick överstyr. Det tyckte vi barn var lote tråkigt då byggnaden antog oanade höjder och vajade för vinden.

Striden om Roslagsbanan
Se särskild flik.

Jag har i mitt privata arkiv bara tre klipp på Carl-Erik Wikström. Det äldsta är odaterat men skrivet av Annaa Mattsson på Norrort. Hon skrev om Vallentunarevyn i mars 1981 så det bör väl ha varit ungefär då. Jag tror inte att hon jobbade så länge i Vallentuna. Så här lyder texten:

Dagen då Wikström bad fullmäktige om ursäkt...

- Vi ber så mycket om ursäkt! Finland är inget u-land...
Sa kommunalrådet Carl-Erik Wikström (c) på kommunfullmäktige. Anledningen var en formulering i handlingarna som kunde tolkas som om kommunen faktiskt ansåg Finland vara ett u-land.


Mats Odell (kds) lämnade för en tid sedan in en motion om att kommunen skulle ta initiativ till att Vallentuna får en vänort i något u-land. Föreningar, skolor mfl skulle engageras i en alldeles speciell form av direktstyrd u-hjälp.

Men kommunstyrelsen har inte entusiasmerats för förslaget. Man har konstaterat att arbete pågår i annan riktning för att skaffa en vänort i u-land. Och, står det i fullmäktiges handlingar, som lästes upp på fullmäktigemötet, "Artjärvi i Finland utgör vänort till Vallentuna kommun".
Den formuleringen fick fler än fiskfödda Kylikki Kalavainen (s) att förvirrat och generat skruva på sig i bänkarna. Men hon behövde aldrig gå upp i talarstolen och försvara sitt hemland; Mats Odell hann före, med en undran vad det här var för oförskämdheter.
Så kommunalrådet Carl-Erik Wikström (c) fick gå upp och be om ursäkt och tala om att så hade man verkligen inte menat...

Ingen vänort
Men någon vänort ville inte Wikström ha. Det skulle bli kommunala kostnader inte minst för det kulturella utbytet - det kostar att skicka "pipblåsare och sångkörer"...
Mats Odell förklarade att det inte var tal om att skicka några pipblåsare till Afrika - det är inte den typen av vänort det gäller utan ett u-landsbistånd stött av många olika kommuninvånare. Var är för resten den alerta s-gruppen som brukar ställa upp när det gäller solidaritet, undrade han.

Enklare
- Visst skulle jag kunna ställa upp på motionen, sa Karl-Erik Nilsson (s). Men det är mycket enklare att sköta det här genom samverkan mellan organisationer som är intresserade.
Christina Servin (fp) kunde berätta att inom Vallentuna församling pågår arbete för att skaffa en vänort i Afrika.
 
Mats Odell ville ändå att motionen skulle återremitteras för vidare behandling. Han fick med sig hela 14 ledamöter i voteringen, vilket dock förstås inte räckte. De utgjorde en salig blandning av representanter från samtliga i fullmäktige förekommande politiska partier.
Solidariteten går över partigränserna i Vallentuna, det är alldeles tydligt.
Annaa Mattsson

Carl-Erik Wikström 1984
Vallentuna Bildarkiv


Norrtälje tidning
Torsdagen den 2 januari 1986

Centern rensar upp i Vallentuna
Förra kommunarådet Carl-Erik Wikström
en av dem som fått gå


(VALLENTUNA) Carl-Erik Wikström, förra kommunalrådet och en välkänd centerpolitiker i Vallentuna sedan många år är inte längre partiets starka namn.
Utåt sett har det verkat som om Wikström själv velat trappa ner.
Men starka viljor i partiet som dragit åt olika håll har fått honom att gå.


Efter valet ser inte centern i Vallentuna kommun ut att ha genomgått några större förändringar. Men det har skett en del i det interna arbetet - en förändring som varit på gång under de senaste åren.
Flera personer har av olika anledningar valt att lämna partiet, bland andra Sten Vågeteg, Roland Ymling, Inger Uddén och Sven Sjönell.
Carl-Erik Wikström som fram till förra valet var kommualråd i Vallentuna har senda dess fortsatt på flera tunga poster. Han har varit vice ordförande i kommunstyrelsen, suttit i fullmäktige, varit ordförande i fastighetsnämnden, SÖRAB osv.

Maktkamp mellan två
Han har i dag kvar ett uppdrag i Svenska kommunförbundets länsavdelning och sin post i kulturstiftelsen Husby gård. Wikström har också två uppdrag i landstinget.
Det var motsättningar mellan Carl-Erik Wikström och bland andra Jan Björklund, centerns gruppledare och numer vice ordförande i kommunstyrelsen som fick Wikström att från början vilja lämna sin plats i fullmäktige.
- Man har inte kunna undgå att märka maktkampen mellan Wikström och Jan Björklund, säger en centerpartist som vill vara anonym.

Väntade nytt förtroende
Efter valet väntade sig Carl-Erik Wikström ändå att han skulle få sina partikamraters förtroende i nomineringsarbetet. Så blev det uppenbart inte trots de två mindre uppdragen han har kvar.
- Det är klart att jag kände mig besviken. Jag trodde att mina erfarenheter efter nästan 20 år skulle betyda en del, säger Carl-Erik Wikström.
Centerns första namn i Vallentuna, Jan Björklund, säger att han höll sig i bakgrunden vid nomineringarna.
- Jag visste inte att Wikström skulle ha varit intresserad av att fortsätta. För övrigt vill jag inte föra fram några synpunkter annat än internt, säger Jan Björklund.

Det står klart att det riktats kritik mot Wikström inom de egna leden de senaste åren.
- Han är en stark person och efter åren som kommunalråd uppträdde han ofta som om han fortfarande bestämde. Vi kunde sällan föra fram förslag om de t ex kostade pengar och de kändes inte roligt. Ett parti i opposition måste få komma med idéer, säger Ann-Marie Karlsson som efter valet är en av dem som förts upp av partiet. Hon är nu ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.
En stark politiker går ofta sina egna vägar och strider för sitt. Ibland strampar han vid sidan om. Detta tyckte valberedningen inom centergruppen.

- Wikström gick ut mitt under valrörelsen och tog avstånd från partiets handlingsprogram när det gäller bostadsbyggandet i kommunen. Det är en grundläggande fråga för oss.
Vi kan då gott välja dem som ställer upp på partiets linje och är duktiga, säger Lilian Müller i valberedningen.
Valberedningen tog också fasta på en ny princip i fördelningen av uppdragen. Spridningen ska vara stor, nytt folk ska tas in.
- Men jag har inte uppfattat någon maktkamp. Det är i de politiska frågorna Wikström ställt sig ensam mot de andra och Jan Björklund har företrätt dessa, säger Lilian Müller.

Hoppade av i protest
Lilian Müller är bara en av flera som berättar om stormiga känslor inom centergruppen i Vallentuna.
Sten Vågeteg, som suttit i fullmäktige, gatunämnden och fastighetsnämnden har hoppat av centerpartiet.
- En anledning till det var på det vis man behandlar avgående politiker. Jag tycker man burit sitt illa åt mot Wikström och jag känner inte för ett parti som behandlar folk på det här sättet, säger Sten Vågeteg. Sten Vågeteg tycker inte att det bara är Carl-Erik Wikström som visat sig besitta en stark vilja.
- Men skilda åsikter i olika frågor kan inte vara skäl nog att man halshugger en person, följer man den principen skulle vi få byta politiker ofta, säger han.
- Jag har uppfattat att det finns en mindre grupp av färska och orutinerade politiker som driver en uppfattning. De kanske inte alls har centerväljarna bakom sig. Och då handlar det inte längre om demokrati för varför skulle man lyssna mer på dem än äldre och mer erfarna politker som tex Wikström? frågar Sten Vågeteg sina forna partikamrater.
Han tror dessutom att många inom centern i efterhand ångrar att Carl-Erik Wikström fick försvinna så fort.
Dieter Müller, ordförande i centerns kommunorganisation håller inte med om att Carl-Erik Wikström skulle blivit "halshuggen" som politiker.
- Redan vid vårens försöksnomineringar bland medlemmarna fick han ett blygsamt stöd. Det var därför han hoppade av. På nomineringsstämman i höstas förlorade han också voteringen om platsen i fastighetsnämnden, säger Dieter Müller.
Marie Norling

Monica:
Den här sortens fulbehandling av gamla trotjänare har varit mer regel än undantag i Vallentuna, tycker jag. 

Av dem som 1973 lämnade centerpartiet i protest mot behandlingen av Carl-Erik Wikström 
(Sten Vågeteg, Roland Ymling, Inger Uddén och Sven Sjönell) gick de tre herrarna över till moderaterna medan Inger, om jag inte minns fel, lämnade politiken.

Sven Sjönell blev senare väldigt illa behandlad av moderaterna. Läs om honom här.

Det är otroligt befriande att 33 år senare få ta del av Sten Vågetegs civilkurage.
Bra jobbat Sten!







Foto av Carl-Erik Wikström
troligen runt 1998.
Foto: Monica Antonsson



Den tredje artikeln är min egen.
Södra Roslagen den 13 november 1985.

Blomsterhyllad 60-åring

(VALLENTUNA) När Carl-Erik Wikström härom dagen fyllde 60 år stod gratulanterna i kö.Ännu flera dagar efteråt strömmar lyckönskningarna in. Genom alla de politiskt aktiva åren har vännerna hunnit bli många. Många har även de olika förtroendeuppdragen varit.
I dag återfinns Carl-Erik Wikström inte längre på fullmäktigelistan. I stället är han nyanställd VD på Värmeverket och får vara med som banbrytare inom det unika sjövärmeprojektet som nu spås en lysande framtid.


En tung mimosadoft från trettiofem (35!) födelsedagsbuketter omger Carl-Erik Wikström hemma i villan. Golfklubborna från familjen intar centralplatsen i arbetsrummet men får trängas med paket och presenter från när och fjärran. Carl-Erik har nåtts av många vänskapsbevis de senaste dagarna.
- Det har märkts att gratulationerna kommit från hjärtat. Man har inte tagit till några övertoner.
Carl-Erik Wikström är en vanlig bondgrabb från Ångermanland, tekniskt utbildad och politiskt engagerad redan i unga år, säger han själv.
- I mitt yrke åkte jag omkring och byggde kraftverk under många år, reste från plats till plats och jobbade treskift.
När det var dags för barnen att börja skolan behövdes en stabilare tillvaro och familjen hamnade 1961 i Vallentuna.
- Vi trivdes här på direkten.

Samhällsfrågor
Carl-Erik Wikström var då anställd vid Stockholms stad. Som så många andra reste han till jobbet med Roslagsbanan. Ofta hade han sällskap med politiskt engagerade Vallentunabor. Självklart blev samhällsfrågorna det stora samtalsämnet.
Ryktet om den engagerade centerpartisten spred sig till det lokala partiet och en dag knackade ledande partifolk på dörren hemma hos Carl-Erik.
Han engagerades i den lokala rörelsen och efter valet som då stod för dörren satt Carl-Erik i kulturnämnden. Så småningom blev det kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och en lång rad andra förtroendeuppdrag.

Kommunalråd
Efter valet 1973 var centermajoritetens så stor att anspråk gjordes på kommunalrådsposten. Carl-Erik Wikström tvinades ta ställning till om han skulle våga säga upp sitt trygga jobb vid Stockholms stad för det lite osäkra kommunalrådsjobbet.
- Det var lite vågat att lämna ett fast jobb. På den tiden fick man inte tjänstledigt för politiska uppdrag, berättar Carl-Erik Wikström.
I nio år hade centern väljarnas förtroende och Carl-Erik Wikström var kommunalråd. Men trenden lutade åt höger och 1982 fick Carl-Erik lämna över rodret åt moderaternas Elwe Nilsson.
- Jag var väl förberedd och Elwe är en renhårig och bussig kille. Vi jobbar fint över partigränserna.
Ändå var det svårt att lämna jobbet. Makten och möjligheterna att påverka var en sak. Värre var det att lämna arbetskamraterna och att inte ha ett jobb att gå till.

Ingen propp
Tre år har gått sedan Carl-Erik Wikström avgick som kommunalråd. En lång rad uppdrag har hållit honom fullt sysselsatt sedan dess. Efter senaste valet återfinns han inte längre på fullmäktigelistan. Han ställde inte upp.
- Det behövs yngre krafter. Jag vill inte sitta som en propp i maskineriet, säger han.
I landstinget är Carl-Erik Wikström fortfarande aktiv. Han är också vice ordförande i Käppalaförbundet och ordförande i Sörabs styrelse. Sedan en tid är han dessutom anställd som VD i Värmebolaget och får vara med och utveckla sjövärmeprojektet som nu väcker uppmärksamhet över hela landet och delar av Europa.
- Tänk att utnyttja den 6,5 kvadratkilometer stora sjön som en solfångare. Kan vi sedan syresätta och bryta ner mikroorganismerna i sjön är det ännu bättre. Det här är otroligt intressant, säger Carl-Erik Wikström.
Monica Antonsson

Fd kommunalrådet Carl-Erik Wikström (C), kommunfullmäktiges ordförande Erik Lindahl (M) tillika fd vd för Tellus Maskin och företagarföreningens ordförande tillika vd för Möbelfabriken Ingvar Johansson gästar Sörabs 20-årsjubileum 1998. 
Foto: Monica Antonsson

***

Vallentuna Klisters om Kalle Kommunalråd
Britt-Marie Lindgren, Anki Antonsson o Monica Antonsson
I Vallentuna Revyn sjöng Vallentuna Klisters om Kalle Kommunalråd 1982. Revyn hette "Annorlunda kul i Systemlösa" vilket anspelade på den stora kommunala tvistefrågan om vi skulle få ett systembolag i kommunen eller inte. Det slutade med att fyra partier gick ihop i en slags allians och körde över alla de andra. Därmed var saken klar. Systemlösa gick till historien och finns inte mera.
Jag kan tyvärr inte hitta texten till Kalle Kommunalråd. Jag hittar överhuvud taget ingenting från den revyn. Jag får sätta på videon någon dag och skriva av texten.
"Kalle Kalle Kalle Kalle Kommunalråd" sjöng vi till Edvard Perssons melodi "Kalle på Spången".


I valrörelsen några månader senare kom SVT till scenvagnen på Tuna torg i Vallentuna och filmade just Kalle Kommunalråd för vår del och något annat för Åkersbergarevyns del.

Den här bilden av Carl-Erik Wikström mfl togs vid detta tillfälle. Scenvagnen stod 10-15 meter åt vänster och i sin valstuga 10-15 meter åt andra hållet stod Elwe Nilsson (m) och tittade på.
Han blev valets vinnare sedan och vårt tredje kommunalråd någonsin.


Teckning av August Ingvar Thorén, troligen ur Dagens Nyheter, 1976.


Karl Erik Vikström 
född 30/10 1925 i Ramsele - död 30/4 2008 i Vallentuna.
Han var då skriven på Stendösvägen 1.
Gift med:
Svea Hilma Maria Vikström född 2/11 1924 i Sundsvall - död 31/5 1973 i Vallentuna.
Hon var då skriven på Ormstavägen 17.
Ingrid Wikström berättar att hon var en ovanligt driftig kvinna som i tidigt 60-tal startade och drev en barnparkering till fromma för alla mammor som då inte ens kunde drömma om dagisplats.

Svea och Karl Erik Vikström begåvades med tre döttrar:
1. Eva Margaretha född 1954
2. Ingrid Maria född 1957
3. Kerstin Charlotte född 1959

Hör dottern Ingrid Wikström berätta om sig själv, sin och systrarnas uppväxt och sin pappa här.

Kommunalrådet Karl Erik Wikström skrev i VBK ishockeyns programblad säsongen 1973-1974.

                            Kommuninfo, juni 1974


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar