lördag 20 juni 2015

Lage Holmbom omstridd politiker för både C och M

Lokaltidningen
Vecka 19, 1986

- Kommunen har inte råd med syskon på dagis

(VALLENTUNA)
- Vi har inte sett slutet på det här än. Beslutet kommer säkert att rubriceras ”Trots mot fullmäktige”.
Det säger barnomsorgsnämndens vice ordförande Lage Holmbom (m) om beslutet att låta syskon stanna på dagis när familjen får barn.

Det är en indignerad Lage Holmbom som hör av sig till Lokaltidningen. Beslutet i barnomsorgsnämnden har fått rubriker och det gillar han inte. Speciellt inte som han är överkörd i frågan, eftersom socialdemokrater, folkpartister och solidaritetspartister gick ihop mot moderaterna och centern när beslutet togs.
Det har med andra fattats enligt regelboken i sann demokratisk ordning.

Inte justerat
- Protokollet är inte justerat än, säger Lage Holmbom. Sista ordet är minsann inte sagt i den här frågan.
Lage Holmbom säger att förslaget från början kom från moderaterna och att förvaltningen fick i uppdrag att ta fram ett sådant till nämnden. Skillnaden var, att då skulle barn från fem år och uppåt – de som ändå rätt snart ska in i skolbarnomsorgen – få stanna på dagis vid syskons födelse.
- Sedan kom folkpartiet och sa att vi borde sänka åldern till tre år och det hakade förstås socialdemokraterna på! Men det finns inga pengar till en sådan reform 1998. Vi har inte råd!

En miljon kronor
Enligt Lage Holmbom är beslutet alltså inte finansierat. Det kommer att kosta skattebetalarna en miljon kronor som i dagsläget inte finns. Det blir barnen i dagiskön som får lida, menar han, eftersom pengarna måste hämtas in någonstans.
- Bara 75 procent av kommunens barn har dagisplats. Var fjärde förälder är följaktligen hemma. Jag tycker synd om dem som plötsligt vill börja jobba och som inte får någon dagisplats.

Ingen kö
En stund senare säger Lage Holmbom att kön är obefintlig, på sin höjd tio barn just nu. Prognosen tyder till och med på att Vallentuna har ett överskott på 80 platser framåt hösten.
- Man vet aldrig vad som händer framåt hösten, säger Lage Holmbom, som även tror att beslutet i barnomsorgsnämnden kommer att rubriceras som ”Trots mot fullmäktige” och rivas upp i kommunens högsta instans.
- Det är nonsens, säger Karin Dahl-Strandin (s). Vi tror för det första inte att det kommer att kosta en miljon kronor. De flesta småbarnsföräldrar har helt enkelt inte råd att ha sina barn kvar på dagis. Reformen ska heller inte få drabba några barn. Det här är helt enkelt ett uttryck av missnöje från en dålig förlorare som har ett och annat att lära sig av ungarna.
Monica Antonsson

Lage Holmbom
Foto: Monica Antonsson
Södra Roslagen
2 december 1987

Vid sidan av jobbet är fritiden hans arbete

(VALLENTUNA) För honom är föreningsliv och idrott det allt överskuggande intresset när familj och trädgård fått sitt.
Centerpartist är han, stridbar och ofta i blåsväder. Men sådant för den ta som sticker ut huvudet i den politiska hetluften, menar han.
Han slåss för Vallentunas föreningar och för hur han tycker de ska fungera. Han hyllar småskaligheten och skyr dess motsats.
Lage Holmbom är namnet, fritidsnämndens ordförande i Vallentuna sedan snart ett decennium.



Till vardags tjänstgör Lage Holmbom vid Statens Järnvägar sedan snart 30 år. Det är med andra ord dags för guldmedalj eller guldklocka som tack för de många åren i Rikets tjänst.
En stor del av tiden utanför jobbet har Lage Holmbom tillbringat inom fritidsnämnden i Vallentuna. Åtminstone de senaste femton. Efter en lokalpolitisk debut i trafiksäkerhetskommittén har han lagt två mandatperioder som vice ordförande och tre som ordförande för fritidsnämnden till sin politiska meritlista.
Det här med fritiden och vad den innebär för kommuninvånarna är något som Lage Holmbom känner starkt för. Fritiden är viktig för ett bra samhälle och människor ska trivas även då, menar han.

Fritid fick inte kosta
I fritidsnämndens begynnelse togs verksamheten där inte riktigt på allvar av dåvarande kommunalpampar. Fritiden var något som definitivt inte skulle få kosta pengar. Varenda resurs fick ledamöterna kämpa för. Idag är det annorlunda och fritiden svarar för en imponerande förvaltning till fromma för ett omvittnat rikt föreningsliv.

Det kan tyckas som om verksamheterna mest består av sport och idrott. Men även kulturen får sin beskärda del när nämnden nu driver frågan om att förvandla Tellus gamla målarverkstad till repetitionslokaler för kommunens trettio rockband.
- Vi driver detta tillsammans med kulturnämnden. Helen Ericsson på kulturkansliet är den verkliga eldsjälen och vi backar upp frågan så mycket vi kan. Det vore förskräckligt om ursprungsplanen att jämna målarverkstan med marken till förmån för parkeringsplatser verkställs, konstaterar han.
- Fritidsförvaltningens verksamma sträcker sig också till fritidsgårdarna i Ormsta, Karby, Ekeby och Lovisedal. Där sysselsätter vi massor av ungar med bra aktiviteter om eftermiddagarna. Vi har en suverän personal inom hela förvaltningen och jag önskar att vi kunde ge fritidsledarna högre löner så att de stannade i jobbet.

VBK gör ett bra jobb
VBK är en ofta omdiskuterad företeelse som ofta fått kritik för både det ena och det andra. De får för mycket istider, för stora bidrag och favoriseras överhuvudtaget, enligt kritiken.
- VBK har en stor, bred och fin verksamhet och det är lite ojust att klaga. Andra klubbar klagar på att de får undanskuffade tider i exempelvis ishallen, men vi ser ingen anledning att flytta på en gammal välkänd och inkörd verksamhet till förmån för en ny och okänd som vi inte vet om den fungerar, säger Lage Holmbom som inte sticker under stol med att han tycker att fritidsnämnden över lag fattar bra beslut.
Däremot gillar han inte elittänkandet som bedrivs inom vissa sporter, även om han tror att viljan att bli bäst och störst finns inbyggd hos alla.
- Kanske borde ungarna få leka lite mer. Det är ju bara några få som blir elitidrottsmän. Kanske skulle det satsas mer på kamratturneringar och kvarterslag, säger Lage Holmbom och påpekar att tanken ingalunda är ny.
- När jag var ledare för Snapptunahockeyn hade vi ett ganska bra lag. Vi råkade bli tvåa i Vallentunaturneringen och jag var då mån om att alla spelare skulle få varsin medalj. Alla fick vara med på isen och spela, ingen satt i båset hela matchen. På den tiden toppade man inte lagen på den nivån, säger han.

Föreningstillhörighet viktig
Ungdomsverksamheten ligger Lage Holmbom varmt om hjärtat och han talar med samma glöd om tjejlag som om pojk- och elitlag. Föreningstillhörigheten är viktig och det är bevisat att de som fostrats där klarar sig bättre i livet, hävdar han.
- Vi har så otroligt fina ungdomar i Vallentuna. Det är bara några få som utmärker sig, säger Lage Holmbom apropå vandalisering och ungdomsvåld. Han ställer sig också oförstående till de röster som höjts för att få bort kampsporterna från skolornas lokaler, något som fritidsnämnden beslutar enväldigt om till skolpersonalens på sina håll stora förtret.
- Karateklubbarna är demokratiskt valda och bedriver en verksamhet där ungarna trivs och tränar tillsammans.
Ska man förbjuda det? Nej. Vi måste lita på ledningen i dessa föreningar även om det finns avarter, och vi håller kontroll på detta. Så fort en klubb lämnar ramarna så klipper vi till!
Största fjädern i fritidsfolkets stora hatt på tjejsidan är utan tvekan ridcentret i Veda som invigdes i våras, en skapelse för ungefär fem miljoner kronor som drivs av ideellt föreningsfolk under överinseende av en stiftelse med kommunal representant.
- Veda är något alldeles enastående. Det tog femton år innan det blev verklighet, men då blev det i stället ett rejält ridcenter, ett riktigt storverk som vi verkligen ska vara malliga över.

Drömmer om badhus
Miljonsatsningen i en sandplan i Kårsta var också en bra kommunal investering att vara stolt över, menar Lage Holmbom. Så är också aktivitetsstöden baserade på inte mindre än 22 000 timmar per år vilket kostar en bra bit över miljonen.
- Drömmen är ett badhus någon gång i framtiden. Men det skulle kosta så mycket pengar att det törs man knappast andas om, säger Lage Holmbom.
- Det skulle vara något för den icke idrottsintresserade delen av kommuninvånarna. Ett badhus för Svensson helt enkelt.
- Kvarnbadet är gammalt och slitet. Under sommaren har vi till och med haft några haverier på grund av läckage. Dessutom har det varit en katastrofal sommar ur publiksynpunkt och det är synd om VBK som driver raljansen där. De gör ett fint jobb och många trivs på Kvarnbadet. Badet är centralortens lunga, säger Lage Holmbom som hade hoppats att den stora aquarutschbanan skulle hjälpt till att klara ekonomin.
- Det kom ju så mycket klagomål från hembygdsfolk och liknande om att rutschbanan skulle bort att vi till slut blev tvungna att göra så, säger Lage Holmbom och berättar att han själv på sina resor gärna åker omkring i rutschbaneanläggningar. Risken för skador viftar han bort.
- Vi på fritidssidan måste ha lite visioner och inte bara sitta och glutta på TV.
Nästa stora projekt för Lage Holmbom och fritidsnämnden är ett eventuellt anläggande av en golfbana för Angarns Golfklubb på Veda i anslutning till ridcentret. Meningarna är delade men Lage Holmbom har sin ståndpunkt klar. Golfbanan ska anläggas på Veda.
- Men grundprincipen är att bevara ryttarnas fristad. Båda verksamheterna bör kunna få plats på Veda, säger Lage Holmbom i full färd med att fästa ännu en fjäder i fritidshatten.

Monica Antonsson 
________________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Nr 46, 1994

Nu har Lage förlorat sin post – igen…

Moderaterna och centern delar på ordförandeposterna i kommunens nio nämnder den kommande mandatperioden.
Folkpartiet har nämligen tackat nej till de tunga posterna till förmån för en satsning på partiets profilering.


Centerpartiet har tilldelats ordförandeposterna i barnomsorgsnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden samt fritidsnämnden. Moderaterna tar hand om ordförandeposterna i kommunstyrelsen, tekniska nämnden, socialnämnden, skolstyrelsen, byggnadsnämnden och kulturnämnden.

Intressanta diskussioner
Vilka politiker som ska tilldelas förtroendeuppdragen avgörs – efter interna diskussioner i partierna – vid nästa kommunfullmäktige.

Fritidsnämnden är sedan gammalt ett starkt centerfäste. Förre centerpolitikern Lage Holmbom (m) var fritidsnämndsordförande i hela sex mandatperioder för centern, det vill säga i 18 år.

När partiet i samband med förra valet förlorade just den posten till moderaterna, bytte Lage Holmbom påpassligt parti och blev moderat. Därmed kunde han fortsätta som fritidsnämndsordförande ytterligare en mandatperiod – nu under mörkblå flagg.

Frågan är om Lage Holmbom ska gå tillbaka till centern nu sedan partiet efter senaste valet har återfått den åtråvärda ordförandeposten i fritidsnämnden.
Monica Antonsson

Bildtext

Lage Holmbom, centerpartisten som blev moderat och fick fortsätta som ordförande i fritidsnämnden efter förra valet. Nu mister han förtroendeuppdraget – om inte…
________________________________________________________________________________

Lokaltidningen
Vecka 16, 1996 
Folkbadet blev verklighet
i källaren under Gula skolan

(Vallentuna) 
Röda Korset i Vallentuna fyller 80 år på måndag den 15 april.
- Vi tar gärna emot presenter på vårt postgirokonto nr 18 31 33-8, säger ordföranden Marianne Holmbom. Skriv ”Röda Korset i Vallentuna” på talongen.

Internationella röda Korset har 250 miljoner medlemmar i 169 länder. Den som först fick idén var en schweizisk bankir vid namn Henry Dunant som såg krigets elände i norra Italien 1859 och bestämde sig för att göra något åt det.
Svenska Röda Korset bildades 1865 tack vare kung Oscar II. ”Fruntimmer är icke förhindrade att såsom ledamöter i föreningen ingå”, hette det i statuterna. Förra året hade Röda Korset 383 351 medlemmar i Sverige varav 46 308 i Stockholms län och omkring 500 i Vallentuna.

Månadsmöten
Den 15 april 1916 träffades några prominenta Vallentunabor för att bilda en lokal krets med herr P Torell som ordförande och skolfröken Margit Opperman som sekreterare och kassaförvaltare. Sedan blev det månatliga möten i kommunalrummet och symöten första helgfria måndagen   varje månad.                                                                                                Marianne Holmbom
                                                                                                                   Foto: Monica Antonsson

Vid årsmötet 1919 skänkte fru Alexandersson och fru Carlsson i Wäsby fjädrar till örngottskuddar medan fru Hilma Nilsson skänkte fyllning till några långkuddar. Långhalm anskaffades till madrasser. Sedan kom våren med paketauktion och kaffeservering.

Spädbarnsutrustningar
År 1923 började kretsen tillverka persedlar till ett blivande förlossningshem. Två år senare hade de sju spädbarnsutrustningar och bad att få disponera ett rum på ålderdomshemmet, nuvarande musikskolan, för förlossningar.
1927 gällde det att få ihop till en kudde för sjukbåren.
Samma år skänkte kretsen en förbandslåda till Hjälmstaskolan. !932 började de inrikta sitt arbete på ett skol- och folkbad som småningom blev verklighet under Gula skolan. Fröken Julia Fredlund stod för merparten av kostnaderna varpå ett ”hygieniskt föredrag” anordnades.
1933 fick 27 personer i Vallentuna kläder och skor från Röda Korset. Samma år ville statspolisen låna sängutrustning för poliskontingentens förläggning. Frågan om tandvård hänsköts till skolstyrelsen eftersom kretsen inte hade råd.

Nutida välgörenhet

1934 blev det nobben från Länsstyrelsen när kretsen ville sälja korv, kaffe och glögg vid motorklubbens tävlingar. Badet hade dock gått 200 kronor plus, så glädjen stod högt i tak. Året därpå fick kretsen en egen symaskin på ålderdomshemmet varpå fru Tiberg lånade ut sin kamin till symötena. Allt enligt arkivansvariga Margareta Svahns sammanställning inför 80-års jubileet.

Med i 30 år
Röda Kors-kretsen i Vallentuna kom av sig under krigsåren och verksamheten kom inte igång igen förrän 1959. Sedan dess har de sysslat med mer nutida välgörenhet som trivselkvällar förpensionärer, klädinsamlingar och lotterier. Pengarna har alltid gått oavkortat till katastrofområden runt om i världen.
- Vi jobbar vidare som förut, säger Marianne Holmbom. Det är bara förutsättningarna som har ändrats och årsavgiften som höjts till 125 kronor.

- Ge en gåva
Marianne Holmbom kom med i Röda Korset för gott och väl 30 år sedan. Hon arbetade som socialassistent under dåvarande socialchefen Elis Pettersson och kunde inte låta bli att fascineras över Röda Korsets osjälviska arbete.
- Det är mycket som Röda Korset dragit igång och som kommunen sedan tagit över, säger hon. Hemvården är ett exempel på det liksom Väntjänsten.
80-års jubileet kommer att passera utan att Röda Korset ställer till med några festligheter. Det betyder förstås inte att kretsen tackar nej till presenter. Penninggåvor är särskilt välkomna. Om några veckor blir det klädinsamling på nytt och i maj en presentation av kretsen i samband med Lions Våryra.
- Vi skulle bra gärna vilja ha en egen lokal, säger Marianne Holmbom. Gratis förstås. Det händer att vi drömmer om en träffpunkt med enkel kaffeservering.
Monica Antonsson


Lokaltidningen
Vecka 16, 1996

Glade Lage bakar bullarna till kaffet


(VALLENTUNA)
Lage Holmbom (m), vice ordförande i barnomsorgsnämnden, ordförande i invandrarrådet och ledamot av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, gillar att baka bullar. När Röda Korset ska stå för kyrkkaffet ställer den glade bagaren på Gläntastigen alltid upp.

Ljuvliga dofter sprider sig över nejden när Lage Holmbom öppnar dörren. Bullbaket är i full gång och han har mössan på för att inga strån ska trilla ner i degen. Han penslar kanelbullarna, skjutsar in dem i ugnen och sätter timern på ringning om åtta minuter.

- Brukar gå bra
- Det brukar gå bra, säger han förtröstansfullt. Röda Kors-tanterna och kyrkfolket brukar tycka om mina bullar.
Det är hustru Marianne som är aktiv i Röda Korset. Lage beundrar hennes kämpaglöd och ställer mer än gärna upp och stöttar det hon gör. De har delat de senaste 40 åren tillsammans och sett tre vuxna söner växa upp. Svärmor tog hand om dem när de var små, så båda jobbade för fullt. Och så ska det vara, tycker Lage. Det är alldeles fel att folk förlitar sig på samhället i tid och otid.
Lage har varit verksam på Banverket i många år och tagit hand om ekonomin på sin sektion. Han tjänstgör bara 20-30 timmar i veckan.

Politiskt liv
- Det är det bästa jag någonsin gjort, säger han och strör pärlsocker på nästa bullsats. Nu kan jag ägna mig åt annat. Jag har mitt politiska liv, tycker om att åka skidor och ställer upp på Röda Korset så gott jag kan.
För honom är barnomsorgen den största politiska frågan. Nativiteten är hög vilket betyder att här föds många barn. Daghemsverksamheten är dyrbar och folk ställer för stora krav, tycker han.
- Vi har vant oss vid att allt ska vara i princip gratis, säger han. Det är inte bra. När vi nu måste rationalisera, säger folk att vi skrotar barnomsorgen. Jag har aldrig varit med om att sätta någon på fattighuset. De som råkat illa ut, är de som hamnat i zonen mellan barnomsorg och skolbarnomsorg. Det ska vi se över, lovar han. Fort som ögat!

- Väldans liv
- Det blev ett väldans liv när vi skulle höja taxorna, men vad ska man göra när det inte finns några pengar? Nu måste vi förtäta varje avdelning inom daghemsverksamheten. Det är vår skyldighet att ordna fram barnomsorg men folk måste vara beredda att betala vad det kostar.
Lage dukar kaffe, sockerkaka och nybakta kanelbullar i vardagsrummet medan han berättar om de flinka damerna i Röda Korset. De stickar och syr så det är underbart att se, säger han. Själv ställer han gärna upp med hemtjänsten under tiden.
- Jag tycker om att städa och stryka tvätt, säger han. Det är så roligt att jag till och med stryker mina strumpor.
Han är något av en låtsasfarfar i kvarteret. Småbarnen gör sig ärenden och han tar sig tid.
- Det är jättekul, säger han. Jag gillar barn och de gillar mig. Men bullarna, de är till för kyrkfolket.
Monica Antonsson


Vallentuna Steget
9 mars 2005

Lage Holmbom död
1

Vallentunaprofilen Lage Holmbom är död. Han somnade in hos sin kära hustru Marianne i deras gemensamma hem i Boxholm lördagen den 27 februari.
– Han var så snäll och omtänksam, säger Marianne. Jag älskar honom lika mycket nu, som när vi träffades för 53 år sedan. 

Lage Holmbom hade sina rötter i Skellefteå och Piteå. Det var emellertid i Haparanda han mötte sin Marianne 1952. De förlovade sig och fick sonen Ulf 1954. Hon var för ung för att få gifta sig, så de fick vänta länge, innan bröllopsklockorna äntligen ringde i Arvidsjaur den 1 november 1958. 
Lage Holmbom var fältflygare och anställd inom försvaret i Ängelholm, innan han fick anställning på SJ i Stockholm och flyttade till Vallentuna 1956. Marianne kom efter och fick jobb i kommunens växel.

21 år i fritidsnämnden
– Vi flyttade in i en lägenhet på Fornminnesvägen. De tre gula husen var nybyggda då. Där bodde vi, när Jan till världen 1963. Fyra år senare köpte vi vår villa i Snapptuna och 1972 fick vi sonen Jens. Våra tre pojkar har växt upp i Vallentuna, där vi bodde i 45 år. Ja, vi har faktiskt bott där i hela vårt vuxna liv.
SJ delades och Lage blev elektroingenjör på Banverket, ett jobb som han behöll till pensioneringen 1999. Han blev dessutom centerpartist och en fritidspolitiker som med glöd deltog i trafiksäkerhetskommitténs arbete. Så småningom blev han ordförande för fritidnämnden, ett förtroendeuppdrag som han – bland annat genom att byta parti och bli moderat - behöll i 21 år.

Ställde upp med marktjänst

– Lage var ju väldigt intresserad av barn och ungdom, säger Marianne som för egen del avancerade till socialassistent under socialchefen Elis Pettersson. I mitten av 60-talet blev hon engagerad i Röda Korset – ett uppdrag som Lage stöttade helhjärtat. För att bana väg för hennes engagemang, ställde han gärna upp med markservicen hemma. Han bakade exempelvis både sockerkakor och kanelbullar, när det var Röda Korsets tur att stå för kyrkkaffet. 
– Jag tycker om att städa och stryka tvätt, sa han vid ett sådant tillfälle. Jag stryker till och med mina strumpor.

Nio år på Gläntastigen

De bodde på Gläntastigen då, dit de flyttade 1993, sedan barnen blivit stora och skaffat sig eget. Då hade Lage, på tröskeln till sin pensionering, gått ner på deltid för att hinna göra lite annat. Det var det bästa han hade gjort, sa han då. Och Gläntastigens ungar jublade. För dem var Lage en låtsasfarfar, de gjorde sig ärenden till. Han tog sig tid att både prata och leka.
– Han hade en väldig tumme med barn, säger Marianne. Det var som om de drogs till honom. Och han satt ju en period i barn- och ungdomsnämnden också. Då var han ute och praktiserade på barnstugorna.   

Flyttade till barnen

Sönerna och deras familjer valde att lämna Vallentuna. Ulf bor med sin familj i Norrtälje och Jens bor med sin i Norrköping. Jan och hans familj flyttade till Boxholm och det var för att komma närmare åtminstone några av de sina, som Marianne och Lage valde att flytta till Boxholm 2002.
– Vi som trivdes så bra, säger Marianne. Vi köpte en villa och såg fram mot allt det där vi skulle få tid att göra nu som pensionärer. Och så hände detta…
Lage Holmbom fyllde 70 år den 27 mars 2004. Fyra dagar senare fick han veta, att han hade lungcancer. Han opererades men hans liv gick inte att rädda. Elva månader senare är han alltså död.

Kommunalrådet hedrar

– Jag kan fortfarande inte förstå, att det är sant, säger Marianne som med detta samtal sänder en hälsning till alla vänner i Vallentuna. Hon kommer att bli kvar i Boxholm, där hon för andra året är ordförande i såväl Röda Korset som pensionärsföreningen SPF Stenbocken. Genom den har hon fått många nya vänner och bekanta. 
– Och så har jag ju mina barn och barnbarn.
Lage Holmbom begravs i Timmerö kapell i Boxholm på torsdag den 10 mars kl 11.00. Kommunalrådet Sten-Åke Adlivankin och fritidschef Jan-Åke Bredberg åker dit för att hedra honom och hans familj.
Monica Antonsson


Holmbom, Nils Lage
Född 27/3 1934 i Hortlax (Norrbottens län, Norrbotten).
Gift 1/11 1958 med Marianne Holmbom.

Makarna Holmbom bodde i många år i Snapptuna innan de flyttade först till Gläntastigen i Vallentuna och senare till Boxholm. Där avled Lage Holmbom 26/2 2005.

Lage Holmbom var politiker i Vallentuna i många år. Han var först centerpartist och satt som sådan flera mandatperioder som ordförande för fritidsnämnden. När centerpartiet förlorade den posten till moderaterna bytte han helt sonika parti och satt kvar som ordförande för fritidsnämnden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar