söndag 21 juni 2015

Carl-Georg Seveson på Stora Karby


Lokaltidningen
Nr 18, 1988

Hönsnäringens främste förespråkare fyller 80 år

(VALLENTUNA) 
Kapten Carl-Georg Seveson på Vattenfestivalen 1997.
Foto: Monica Antonsson
Hönserinäringens främste beskyddare Carl-Georg Seveson på Stora Karby i Brottby fyller 80 år den 5 maj.
- Vi håller öppet hus från klockan 13.00, hälsar han.

Carl-Georg Seveson är född i det så kallade Teaterhuset vid infarten till Norrtälje. Det var, som namnet antyder, en teater förr i tiden men blev hyreshus för bland andra familjen Seveson. 

När Carl-Georg är på gott humör – och det är han för det mesta – brukar han berätta en hemsnickrad lite skröna om huset.
- Norrtälje stad tänkte först riva huset men när de fick höra att jag var född där och skulle bli ledsen då, gjorde de det till kulturhus i stället.
Det är många som trott på historien genom årens lopp.

Carl-Georg var bara några månader gammal, när han kom med familjen till Stora Karby hösten 1918. Pappan var spannmålshandlare och att Georg skulle bli bonde var bestämt redan då.

Uppsluppen tid
- Jag började hjälpa till vid sex, sju års ålder, säger han. Sedan gjorde jag min skoltid i Uppsala vilket slutade med att jag tog studenten 1939. Det var en uppsluppen tid. Sedan kom kriget och förstörde alltsammans.

Carl-Georg blev reservofficer vid flyget i Västerås 1939. Där låg han inkallad ända till krigsslutet 1945.
- Det var en tid fylld av såväl glada som tragiska händelser. Var fjärde kamrat, 28 unga grabbar, störtade och dog av olika anledningar.

Jordbruk efter kriget
Som reservofficer tjänstgjorde Carl-Georg en månad vartannat år fram till 55 års ålder. Det har givit honom titeln kapten i telefonkatalogen.
- Efter kriget got jag itu med jordbruket på Stora Karby på allvar, säger Carl-Georg som drev gården i egen regi till 1985 då sonen Göran tog över.

Carl Axel Olsson och Georg Seveson
Foto: Monica Antonsson
Samma inställning
- Han har skött gården med den äran och gjort mig väldigt glad. Han har samma grundinställning som jag att allt ska ha sitt underhåll, så att både byggnader och maskiner är i bästa skick.

Carl-Georg träffade sin fru Ingrid på en skidsemester i Åre. Han fick syn på henne, ilade ifatt henne i spåret och friade direkt. Det var ett val han många gånger har gratulerat sig själv till.

Prisar sin hustru
- Hon har gjort ett fantastiskt arbete med hemmet och barnen, säger han. I dag bor hela familjen på gården. Göran, som är gift med Elisabeth och har döttrarna Caroline, 9, och Mikaela, 7, bor i flygeln medan vår yngste son Ulf, som är restaurangchef på Såstaholms herrgård, bor i egen villa.


Hönseriet startade Carl-Georg i december 1966. Sedan dess har han gjort sig känd som hönserinäringens främste förespråkare i landet. Det brukar osa om hans insändare i Expressen.
- Svenska höns har det bäst i hela Europa. Vi har väldigt stränga lagar när det gäller djurskydd. Det är bara tyckanden och tro, när man talar om att hönsen lider. Vi som jobbar med det vet hur det är. Vi har låg dödlighet och hög produktion vilket är bästa beviset för att hönsen mår bra.

Vid sidan om arbetet på gården har Carl-Georg ägnat mycket tid åt jakt och tennis men sedan en tid heter favoritsporten golf. Men han har humor också. När Össebyamatörerna spelade revy i Karbyskolan härförleden, gjorde han oväntad entré förklädd till fransman.
- Jag försökte på god franska värva revygänget till Molin Rouge, säger han. Det tog en god stund innan jag blev avslöjad.
Monica Antonsson

______________________________________________________________________________

Hemmets Veckotidning
Nr 43, 1997
Ej i datorn




_________________________________________________________________________________


Kapten
Karl Georg Styrbjörn Ceve född 5/5 1918 i Norrtälje - död 8/11 2008
Gift med
Ingrid Ebba född 9/10 1921 i Väskinde, Gotland - död 9/5 2011

Stora Karby

Brottby, Vallentuna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar