tisdag 24 september 2024

Allt Christer Jägerhult spelade svängde...

Christer Jägerhult
Anders CHRISTER Ragnar Jägerhult född 6/9 1929 i Oscars församling, Stockholm - död 17/7 1989 i Matteus församling, Stockholm.
Son till: 
Fanjunkaren vid Svea Lifgarde Ragnar Gottfrid Jägerhult född Nilsson född 9/2 1899 i Lomma, Malmöhus län och hans hustru: 
Elma Elisabet Westerlund född 23/10 1899 i Hällestad, Östergötlands län

De tog sig i samband med vigseln 25/10 1924 namnet Jägerhult. 

Familjen bodde 1940 på Garnisonen 1 i Oscars församling, Stockholms stad. 

Barn:
1. Anders CHRISTER Ragnar född 6/9 1929 i Oscars församling
2. Kerstin Elisabet född 30/12 1930 i Oscars församling


Christer Jägerhult växte upp med föräldrar och syster i anslutning till Garnisonen i Stockholm. Garnisonen var förr kasernområde för Svea livgarde och Göta livgarde och Christers far, Ragnar Jägerhult - som kom till militärförläggningen från Lomma 1916 - var trots allt sergeant och småningom fanjunkare vid just Svea livgarde. Kanske var bostaden en tjänstebostad rent av. 

Garnisonen
Miljön tycks åtminstone ha varit inspirerande.  Christer växte nämligen blev nämligen militärmusiker och kapten vid just Svea livgarde. Han bodde emellertid inte kvar i kvarteren kring Garnisonen. Flyttlasset gick först till Solna och så småningom vidare till Vallentuna. Där var han lyckligt gift och far till fyra gossar varav två är tvillingar. 

PJ Jägerhult är den mest kände av sönerna. Läs mer om honom här

Christers huvudinstrument var trummor eller rättare sagt slagverk. Det hindrar inte att han på fritiden ägnade en stor del av sitt liv åt jazzmusik som trumpetare. I båda dessa världar tycks han numera vara närmast legendarisk.  

Eller vad sägs om att ett ex av tidningen Min Melodi nr 27, 1955, just nu 2024 ligger ute till försäljning för 9 kr på Tradera. Och i den finns en liten artikel om Christer Jägerhult. Med mycken möda och ett förstoringsglas kan man läsa som följer:

"Christer Jägerhult
är en av våra finaste jazztrumpetare trots att han egentligen spelar jazz endast vid sidan om. Han är nämligen musikfurir vid Svea Livgarde där han i första hand ägnar sig åt trumslagning.

Christer föddes 1929 i Stockholm och började som musikelev vid 15 års ålder. Först 1948 började han syssla så smått med jazz och dansmusik men redan året därpå fick han chansen med Leif Kronlunds orkester. 

Sedermera har han gästspelat hos bland andra Curt Söderlund, Thore Ehrling och Arne Domnerus. En annan välkänd kapellmästare som varit ute efter honom är Simon Brehm. 
Nu är Christer sen något år tillbaka i Leifs förnämliga band och utan tvivel dess skarpaste solist." 

Christer var alltså en flitigt anlitad som musiker i alla tänkbara stora sammanhang. Han medverkade under många år som studiomusiker på i stort sett alla grammofonskivor som spelades in i Sverige. 
Under en tid på 60-talet spelade han i sjumannabandet Seven Sounds som sågs och hördes på danspalats som Bal Palais på Kungsgatan och Puttes vid Hornstull som drevs av Putte Wickman.

"Allt Jägerhult spelade svängde!"

Min gamle skolkamrat Tommy Frölin skriver exempelvis på sin hemsida om lokala evenemang när han spelade (trummor) tillsammans med Kurt Wallis Pettersson och Christer Jägerhult. 

Och signaturen Jan Carlo
berättar i sin blogg "Ingen himmel är så blå som vår" om musik han spelat:
"Ordet ”trumslagarpojke” är/var välbekant för den generation som nu kallas för äldre, eller till och med inträtt i en värld dit inga trummor hörs. Ordet har sitt ursprung från militärmusikens barnarov.

 Pojkar som ännu inte hållit i en rakhyvel, blivit befriade från sin sopranröst, eller knappt uppnått en och en halv meters längd, ”snodde värvning” till musiken. Att spela trumma var obligatoriskt. Ordet "trumslagarpojke" var fött. Så var det även för mig från och med den 16 januari 1955. 

Min lärare blev den legendariske Christer Jägerhult. (bilden)

På en annan sida skriver han: 
De närmade sig de femtio åren och skulle snart gå i pension!! Kårens solotrumslagare var Christer Jägerhult. Christer som också var lysande jazztrumpetare. Allt Jägerhult spelade svängde.

På Riksarkivet finns 
tidningsklipp - musik, teater, dans och film:
NSD 1983-08-15: Marschmusik längs gatorna
Om Arméns musikplutons besök i Luleå med parad och figurativ marschmusikuppvisning på Storgatan. Major Carl-Henrik Norelius och kapten Christer Jägerhult intervjuas om militärmusikens roll och om musiker som soldater.
NSD 1983-08-15: Musikern en skicklig skytt
Om Arméns musikplutons besök i Luleå med parad och figurativ marschmusikuppvisning på Storgatan. Major Carl-Henrik Norelius och kapten Christer Jägerhult citeras.
(NSD är möjligen Norrländska Socialdemokraten)

Södermanlands regemente, Musikpluton
Kaserngården den 29 maj 1986. Arméns Musikpluton framför gymnastiksalen. 
Musikanförare är kapten Christer Jägerhult. 
Foto: Per-Olof Rosén

Dagens Nyheter 
har den 19 maj 1995 en artikel som är låst för icke prenumeranter. Av texten kan dock ses följande:
"Efter att den klassiske Christer Jägerhult gick bort har ingen gjort Tommy rangen stridig som Sveriges främste militärtrumslagare..."

Ett välriktat slag för musiklivet – Härnösands slagverksensemble drog fulla hus på teatern
5 februari 2020 11:38
En uppvisningskonsert med Härnösands slagverksensemble är ett obligatoriskt inslag i Härnösands, ja hela Ådalens, musikliv. På tisdag kväll bjöd man, tillsammans med folkhögskolans dansensemble, på ett varierat program inför fulla hus på Härnösands teater.
Konserten inleddes traditionsenligt med det öronbedövande stycket ”Trumsalut” av Christer Jägerhult. Sedan blev det betydligt mer nyanserade ...

Samma tidning på annan plats:
Nu laddar Härnösands slagverksensemble för konsert
22 maj 2018 — På repertoaren står den obligatoriska ”Trumsalut” av Christer Jägerhultett stycke som är slagverksensemblens signum, vidare verk av Frank ...
Det är inte ofta man behöver använda hörselskydd för ett reportage, men när slagverksensemblen i Härnösand repeterar inför sin stora konsert är det ett absolut måste.

Christer Jägerhult var:
Gift I den 16/11 1953 med:
Ingrid Marianne Jansson född 4/3 1929 i Tyska Riket. Frånskild 24/8 1970.

Gift II den 20/2 1975 med:
Harriet Birgitta Lindered född 31/5 1945 i Katarina föarsamling, Stockholm (hovmästare)
Frånskild 8/11 1977. Död 12/4 1988 i Spånga.

Gift III den 11/12 1977 med:
Anna Margaretha Sandelin född 27/6 1942 i Finland

Christer gick ur tiden den 17/7 1989 i Matteus församling, Stockholm. Men ännu lever hans minne kvar. Inte minst inom militärmusiken. Se nedan.

 

Jubileumskonsert 22 juli 2022 med "Arméns Musikpluton 1982". 
40-årsjubileum i ett blåsigt Strängnäs. 

Med kommentaren ”Vi har repeterat tre timmar efter 40 års paus”, inleddes jubileumskonserten med Arméns musikpluton (AMP) årgång 1982. Konserten hölls i Ugglans park i Strängnäs på lördagen den 18 juni. Efter ett upprop på Facebook för ett och ett halvt år sedan kunde cirka 35 av de ursprungliga 60 musikerna återses. Ugglans park var fylld med ett par hundra intresserade lyssnare långt innan konserten började. Publiken satt på bänkar, stod i skuggan under träden och låg på gräsmattorna i det strålande sommarvädret.

Den treåriga försöksverksamheten med en värnpliktig militärmusikkår startade våren 1982, så det var den allra första årgången av AMP som firade 40-årsjubileum. Musikkåren bestod av två musiktroppar om 30 musiksoldater, varav en ryckte in i januari och en senare under året. De första ledarna, vilka lånades ut från Regionmusiken i Stockholm, var musikdirektör Torgny Hanson (som efterträdde Åke Dohlin efter en kort tid), regementstrumslagare Jonny Rådén och truminstruktör Christer Jägerhult. Vid jubileumskonserten dirigerade Torgny Hanson orkestern utom i Sörmlandsmarschen som leddes av Jonny Rådén. Christer Jägerhult gick bort för många år sedan. Valet av dirigent till jubileumskonserten var självklart. På Facebook skrevs enbart kommentaren ”Samma”.

Konsertprogrammet hade valts bland den musik som spelades 1982 och den försågs med trevliga kommentarer av Torgny Hanson. Några av musikerna berättade mellan musikstyckena om minnen och upplevelser under värnpliktsåret. Det handlade om ankomsten till och mottagandet vid Södermanlands regemente (P10), när 60 badankor köptes in och exercerades med till ett simprov och ”hyssen” vid sista vaktparaden och slutkonserten. De sistnämnda innebar att musikkåren gjorde Helt om marsch istället för Halt på Stortorget efter utmarschen från högvaktsavlösningen, och marscherade tillbaka till slottet. På slutkonserten byttes en repris i Florentinermarsch ut mot Muckartwist, men man återgick elegant till Florentinermarsch efter reprisens slut. Tubaisten Per Sjöberg uttryckte sig så här i en avslutande kommentar: ”Vi var inte de hårdaste och tuffaste soldaterna i den svenska armén, men vi hade stil”!

Det måste ha varit en stor upplevelse för musikerna att ses efter 40 år. Minnesbilden av varandra var väl i de flesta fall som 20-åriga ynglingar, och nu möttes de som 60-åriga män. Torgny Hanson försäkrade dock att han kände igen alla. Många av musikanterna i AM årgång 1982 blev professionella musiker eller fortsatte med musiken på kvalificerad amatörnivå. De som hade lagt spelandet på hyllan deltog nog inte i jubileet. Att det varit en 40-årig paus i spelandet som blåsorkester märktes inte. Utförandet, samspelet och musicerandet och utförandet var på mycket hög nivå även 2022.

Och så var det det där med äpplet och päronträdet...


Reveljen - Marinens Musikkårs Vänner - Nr 34, februari 2013


Kyrkoböcker och andra källor
Ragnar Gottfrid Nilsson (ff)
Lomma (M) AIIa:3 (1895-1902) Bild 590 / sid 647 (hos föräldrarna i Lomma, far stationskarl)
Lomma (M) AIIa:7 (1902-1912) Bild 930 / sid 686 (som ovan)
Lomma (M) AIIa:11 (1912-1924) Bild 2510 / sid 695 (som ovan, fyra barn varav ett tvillingpar)
Lomma (M) AIIa:11 (1912-1924) Bild 950 / sid 539 (som ovan. Ragnar till Svea Lifgarde 6/12 1916) 
Svea livgardes församling (AB) AII:2 (1909-1927) Bild 2100 / sid 202 (9 Kompaniet)

Överståthållarämbetet, Skatteverket. Rotemännens arkiv. Rote 20 Narvaroten (A, AB) DIa:419 (1891-1926) Bild 280 / sid 19a 
(922 Garnisonen Svea Livgarde Underofficerare o deras personal- Ragnar Gottfrid Nilsson sergeant)

Överståthållarämbetet, Skatteverket. Rotemännens arkiv. Rote 20 Narvaroten (A, AB) DIa:429 (1891-1926) Bild 20 / sid 106a. Ragnar Gottfrid Nilsson sergeant. 

Folkräkningen 1940 
Statistiska Centralbyrån (SCB) - 1940 års folkräkning H1AA:44 (1940) Bild 2770 / sid 772
Namnbyte till Jägerhult. Ragnar Gottfrid Jägerhult är fanjunkare vid Svea Livgarde, Stockholm. 


Christer Jägerhult (f)
Statistiska Centralbyrån (SCB) - 1940 års folkräkning H1AA:44 (1940) Bild 2770 / sid 772 (Christer bor hos föräldrarna i Garnisonen 1, Oskars församling)

Folkräkningen 1950. Christer är ogift Musikfurir och bor på adress Hagavägen 14 i Hagalund. (1948 bodde han på Stg 1399 i Solna. 

Folkräkningen 1960. Christer är musiker tillika gift fyrbarnspappa (varav ett tvillingpar). Familjen bor på Ängkärrsgatan 4 4tr i Solna.

Folkräkningen 1970. Christer är Musikfanjunkare. Han är frånskild och bor på Törnbacken 11 (Thidholm) i Solna. Familjen bor på Lagerfeldts väg 28 i Vallentuna. 

Folkräkningen 1975. Christer arbetar inom Regionsmusiken. Han är omgift och bosatt på St Tenstagränd 6 Nb i Spånga. Familjen bor på Lagerfeldts väg 28 i Vallentuna. 

Folkräkningen 1980 och 1985. Christer är gift för tredje gången 11/12 1977 och bosatt på Sulitelmavägen 13 2tr i Bromma