söndag 26 april 2020

Ullgrens Trädgårdsmästeri med rötter i 1700-talet...

Foto: Monica Antonsson

Södra Roslagen
29 april 1987

Ett blomstrande företag med rötter

(VALLENTUNA)
När vanligt folk plockar fram krattor och spadar för att påta i trädgårdstäppan har handelsträdgårdarna redan hunnit fram till sin första skörd.
Hos Ullgrens Trädgårdsmästeri i Vallentuna har exempelvis de första rädisorna redan skördats och i dagarna också årets första salladshuvuden.
Så är det också minst fem generationers nedärvda kunskaper och gröna fingrar som hanterar de sex hektar trädgårdsmylla som efter fyrtio års arbete ger växterna den mest utsökta miljö att frodas i.



Familjen Ullgren har drivit sitt trädgårdsmästeri i Vallentuna sedan 1945. Då kom Margit och Karl hitflyttandes från Hässelby som på den tiden var känt just för sina utmärkta trädgårdar. Karl hade arbetat vid sin bror s trädgårdsmästeri och Margits familj hade drivit egen handelsträdgård i flera generationer. Först i släkten kom en gång hennes farfar till Hässelby från Växjö där han lämnat en tjänst som slottsträdgårdsmästare.

Sakta men säkert har Margit och Karl Ullgren drivit fram det som idag är en överväldigande anläggning, numera till största delen driven av sönerna Sammy och Jimmy Ullgren. En annan son, Tommy, driver ett grossistföretag i trädgårdsbranschen inne i Stockholm. Det är bara sonen Johnny som hamnat utanför trädgårdsnäringen och blivit driftingenjör.
- Han var den ende som hade huvud, skämtar Sammy Ullgren som tillsammans med föräldrarna just nu skördar rädisor när SR hälsar på.
- Det är sallad vi lever på. Under högsäsongen plockar vi ungefär 5000 salladshuvuden per dag, säger Sammy och visar oändliga rader av drivbänkar där tusen och åter tusen små salladsplantor redan omplanterats för första gången. I andra änden av trädgården är salladshuvudena redan rejält stora och kan börja skördas vilken dag som helst.

Ingen besprutning
Sallad har blivit något av en specialitet för Ullgrens. Ingen besprutning eller konstgödning används vid odlingen och det kan möjligen hända att någon liten snigel förirrat sig in i salladshuvudet. Men det är ett friskhetstecken, menar Sammy Ullgren. Sniglarna är de första som dör om grönsakerna besprutas.
- Vi har inte besprutat sallad på 15 år. Det är inget att hålla på med, säger Sammy Ullgren vars varor mestadels köps upp av KF och de lokala ICA-butikerna. Det mesta av de grönsaker som ingår i Vallentunabutikernas sortiment har alltså odlats hos familjen Ullgren.


Dill har redan såtts på friland hos Ullgrens. Veckan före midsommar planeras skörden till ca 300 kg dill per dag. Rädisorna, som såddes i bänk i början av mars, skördas under 5-6 veckor med 2000 knippor per dag. Purjolöken skördas med 10-12 ton per år och nog är det 20 000 gladiolus som levereras från Ullgrens årligen. Dessutom testodlas just nu majrovan som ser ut som en rädisa, smakar som mild pepparrot och blir stor som en rödbeta. Ullgrens har också sin egen absoluta specialitet i en melon vid namn Billeberga, en svårodlad gul melon med kort hållbarhet – men desto godare – som de numera är ensamma om att tillhandahålla.
- Odlingsrekordet slog vi ett år då vi en vecka i juli lyckades skörda inte mindre än 43 000 salladshuvuden, berättar Sammy Ullgren.

Naturgödsel
Han menar att jordens beskaffenhet är A och O för odlingen. Den ska vara mullrik och väl dränerad. Naturgödsel och sparsam vattning är viktiga ingredienser varav det sistnämnda närmast är en konst.
- Det finns inget som renar så bra som sol, väder och vind, säger Sammy Ullgren.

Vatten till trädgårdsmästeriet hämtar familjen Ullgren från två handgrävda brunnar och en vattenreservoar, en liten damm som just nu hyser två gäss vid namn Kalle och Lisa. Brunnarna har sådan kapacitet att de pånyttfylls varje dygn. Med ett ledningssystem över hela anläggningen kan Ullgrens lätt sköta bevattningen av odlingarna. Sköljning av grönsakerna före försäljning görs dock i vanligt kommunalt vattenledningsvatten, innan de dagen därpå finns ute i butiksdiskarna.

Trädgårdens 5000 kvm drivbänkar har emellertid en fiende. Det är små virvelvindar som Sammy Ullgren kallar ”trollkärringar” och som – om de kommer in bland drivbänkarna – kan lyfta glasrutorna över telefonkablarnas höjd.
- Har trollkärringarna väl kommit in i en bänkgård är det bara att flytta på sig. Ett år tog virvelvindarna 100 bänkfönster, berättar Sammy Ullgren om ett fenomen som vanligt folk sällan eller aldrig har hört talas om.

Anläggningen kvar
Att Sammy och Jimmy Ullgren nu tagit över det mesta av ruljansen kring trädgården betyder bland annat att Vallentuna får behålla anläggningen även framåt i tiden trots att området gång på gång hotats av diverse stadsplaner som suddat ut trädgården till förmån för hus och industrier. Ett förslag om att helt enkelt flytta trädgården till annan plats har varit på tal.
- Det har tagit 40 år att arbeta upp jorden till den kvalitet den har i dag. Sådant lämnar man inte, säger Sammy Ullgren som av och till förargat sig över kommunala förslag genom åren.
- Det är faktiskt politikernas förtjänst att vi ännu finns kvar. Hade tjänstemännen fått bestämma så hade vi varit borta för länge sedan, säger Sammy Ullgren. Han hyser respekt för de lokala politikerna och tycker att de har varit lyhörda för familjens önskemål.

Det hot som skymtar i framtiden är ett eventuellt anläggande av en väg i trädgårdens utkant. Genomförs den måste trädgårdsmästeriet läggas ner av miljöskäl.
- Vi kan inte odla intill en stor väg. Inte ens jag skulle vilja äta sådan sallad, säger Sammy Ullgren som sätter sin lit till politikernas goda omdöme att inte lägga vägen intill trädgårdsmästeriet.
Monica Antonsson

_______________________________________________________________________________


Lokaltidningen Företag
Nr 6 i juni 1996

Här knakar det i drivbänkarna

Ullgrens Trädgårdsmästeri i Vallentuna är en blomstrande rörelse. Det växer och gror i drivbänkarna som aldrig förr.
- Vi skördade en miljon salladshuvuden förra året men hade avsättning för det dubbla, säger Sammy Ullgren, trädgårdsmästare av femte generationen.


Sammy och hans bror Jimmy Ullgren driver trägårdsmästeriet sedan föräldrarna Margit och Karl mer eller mindre har dragit sig tillbaka. Sammys son Mikael är den tredje heltidsanställde i företaget. När odlingssäsongen är som intensivast finns dessutom tio, tolv säsongsanställda i trädgårdsmästeriet.

Trädgårdsmästaryrket har gamla anor i släkten. På Margits sida har yrkesmän spårats till 1740-talets Småland. Hennes farfar var till och med slottsträdgårdsmästare i Växjö. Pappa Karl kom in i branschen när hans bror startade trädgårdsmästeri i Hässelby någon gång på 1920- eller 30-talet.
- Pappa jobbade åt honom, säger Sammy. Sedan startade mamma och pappa eget när de kom till Vallentuna 1945. Vi har just firat 50-årsjubileum!

Det är framför allt specialsallad som odlas i drivbänkarna hos Ullgrens. Frisésallad, röd Lollorossa, röd Ekblads samt Roman och Frelise - som är blandningar mellan vanlig sallad och isbergssallad - hör till favoriterna. Traditionell huvudsallad finns förstås också.
- Vi är Sveriges största odlare av specialsallad, säger Sammy. Fröfirmorna har oss som provstation, vi provodlar ständigt nya frösorter.

Ullgrens försår sina plantor i växthus i planteringsjord som kommer utifrån. Efter fem veckor planteras sallanden ut i bänkar i den jord som tagit femtio år att förfina. Tack vare inblandningen av ny jord minskas risken för svampangrepp.
- Vi planterar just nu 50 000 plantor i veckan, säger Sammy Ullgren.

Men sallad är inte allt. Ullgrens skördar upp till ett halvt ton dill och 30 lådor rädisor om dagen när säsongen är som bäst. Varje år skördas dessutom 15 ton purjolök, fem ton meloner, 20 000 gladiolus och massor av bladpersilja som blir en allt större produkt på den svenska marknaden.

Det mesta av Ullgrens skörd hamnar hos Årsta partihallar för vidare distribution till restauranger i Stockholm. Ryktet ligger på topp så grossisterna ringer varje dag i hopp om att få sallad från Ullgrens. En kommer till exempel inte in på restaurangsidan utan den.

En stor livsmedelskedja får nej för att salladen helt enkelt inte räcker till.
- Vi hoppas på större odlingsytor framöver, säger Sammy. Får vi det ska vi försöka tillgodose även livsmedelsbutikerna.

Finlandsbåtarna är stora kunder hos Ullgrens. Det är även hotell Europa i St Petersburg.
- Vi levererar fyra, fem pallar sallad två gånger i veckan för export till Ryssland, säger Sammy. Ibland kommer grossisten till och med hit och hämtar sallad som ska iväg med någon kryssare till St Petersburg. Så vi ser framtiden an med tillförsikt.
Monica Antonsson

Sammy Ullgren
Foto: Stefan Källstigen

 
Ullgrens sallad och rysk kaviar

Hotell Europa i St Petersburg är Rysslands första femstjärniga hotell. 
Här är bara det bästa gott nog.
Därför köper hotellet all sin specialsallad från Ullgrens Trädgårdsmästeri i Vallentuna.

När hotell Europeikaja stod klart 1875 kom förmöget folk från hela världen för att frottera sig med societeten. De rika roade sig i salongerna och sov i de vackraste paradsängar. Hotellet var ett under av lyx och överflöd men ingen tycks ha tänkt på att hotellet borde underhållas.

I slutet av 80-talet gick svenska Reso, Siab och ryska In Tourist samman i bolaget Europa-Otel i syfte att renovera hotellet.
När hotell Europa stod klart vid paradgatan Nevski Prospekt i centrala St Petersburg i början av 90-talet kunde besökarna åter igen njuta av livet i 301 vackra rum och sviter. Inom hotellet finns dessutom sju restauranger, ett antal konferens- och bankettlokaler, en galleria med eleganta butiker, en relaxavdelning med pool, internationellt casino och nattklubb. Och överallt serveras specialsallad från Ullgrens Trädgårdsmästeri i Vallentuna!
Monica Antonsson


______________________________________________________________________________

Lokaltidningen Tema
23 augusti, 2000


Sammys sallad störst i Europa


Om någon kan sköta en trädgård, så är det Ullgrens i Vallentuna. I tre växthus och på blygsamma sex hektar mark odlar de nästan all specialsallad som säljs i Stockholms butiker och restauranger.
- Med över en halv miljon salladshuvuden per år är vi faktiskt störst i hela landet, säger Sammy Ullgren. 


Sammy Ullgren
Foto: Stefan Källstigen
Grossisterna i Årstahallen slåss om salladen från Ullgrens. Det har de alltid gjort. I år är efterfrågan större än vanligt. Regnen i juli har begränsat skörden. Därför skördar Sammy och hans familj frissé-, röd lollorossa-, ekblads-, roman- och frelisesallad från morgon till kväll – omkring 600 lådor sallad per dag. Arbetsdagar om 18 timmar är inget ovanligt. 

- Vår mest spännande kund var hotell Europa i St Petersburg, säger Sammy. I flera års tid levererade vi 4000 nyskördade salladshuvuden varje vecka till ”lyxkryssaren” M/S Ilich som gick i trafik på St Petersburg. När båttrafiken upphörde fick hotellet vända sig till en odlare i Tyskland för att få sin sallad.

Sår i februari
Ullgrens sår sina första frön i växthus i februari. Under sommaren planterar de, med hjälp av säsongsarbetare, närmare 50 000 plantor per vecka. Allt för att få en jämn skörd.
- Nu är vi inne på tredje skörden, den sista för i år, säger Sammy som noga påpekar att alla säsongsarbetare jobbar vitt. Vi tar inte emot några svartjobbare. Det är ett arv från far. Vi betalar sociala avgifter och försäkringar för alla.

Sammys föräldrar - Margit, 80, och Karl, 84 - är trädgårdsmästare sedan generationer. På Margits sida har yrkesmän spårats ända till 1740-talets Småland. Dennes farfar var dessutom slottsträdgårdsmästare i Växjö.

Garden-center
Margit och Karl kom till Vallentuna från Hässelby 1945, när Stockholms stad köpte upp odlingsmarken där och började bygga. De startade sitt trädgårdsmästeri i liten skala och småningom tog sönerna över. Om bara stadsplanen framöver går deras väg, kommer här att växa upp ett garden-center så småningom.
- Allt är klart, säger Sammy. Det är bara politikernas beslut som saknas.
Och nu är barnbarnen på gång. Sammy, som trodde att han och Jimmy skulle bli de sista i trädgårdsmästeriet, gläder sig åt att sönerna Mikael och Mathias går i deras fotspår.

Inga bekämpningsmedel
Konkurrensen är hård, så Ullgrens har småningom specialiserat sig på sallad, rädisor, bladpersilja, spenat, koriander och purjolök. Vanlig huvudsallad, dill och meloner odlar de knappt längre, även om en och annan melon fortfarande skymtar i drivbänkarna.

- Vi rensar landen för hand och sköter om plantorna i stället för att använda bekämpningsmedel. Det behövs egentligen inte. Somliga vräker på bekämpningsmedel av ren slentrian eller för att det står så på förpackningarna.

Underjordisk bevattning
Detsamma gäller jorden. Ullgrens använder ytterst lite konstgödsel och för bevattningens skull är hela trädgården full av underjordiska täckdiken – nergrävda tegelrör som samlar upp överskottsvatten, sedan plantorna fått sitt av regn och rusk. Vattnet rinner ut i ett dike och kan användas för bevattning på nytt.

- Det är mycket arbete nerlagt på den här jorden, konstaterar Sammy. Det skulle aldrig gå att börja om från början igen.

Ullgrens skördar årets sista sallad i början av oktober. Därefter ska vattenledningar tas isär, så att de inte fryser sönder och täckdiken underhållas. Jorden ska dessutom iordningställas för tidigast möjliga vårsådd.

Höstarbetet viktigast

- Höstarbetet är vikigast av allt! Jorden ska vara vänd, plöjd eller grävd och kalkad, innan frosten kommer. Kalken styr pH-värdet som på grund av luftföroreningarna sjunker varje år i våra trakter. Men vräk inte på med kalk. Det är bättre att kalka försiktigt varje år i stället.

Från mitten av november får jordfräsar, traktorer, lastbilar och byggnader sitt av omsorg och efter jul är det dags att iordningställa växthusen.
- Vi planterar 50 000 penséplantor från och med vecka 4, säger Sammy. Därefter sår vi 190 000 lobelia. Sedan är det dags för årets första salladssådd. Då är vi i gång igen…
Monica Antonsson


________________________________________________________________________________


Vallentuna Steget
2005

Ullgrens gröna guld för krögare

(BÄLLSTA)
Visste ni, att 90 procent av Stockholms restauranger hämtar sin specialsallad, sin spenat och sin bladpersilja från Ullgrens Handelsträdgård?
– Med över en halv miljon salladshuvuden per år är vi faktiskt störst i hela landet på sallad, säger Sammy Ullgren. 

Grossisterna i Årstahallen slåss om produkterna från Ullgrens Handelsträdgård. Det har de alltid gjort. Orsaken stavas kvalitet. Bara det bästa är gott nog och det vet kockarna på stans restauranger. Hos Ullgrens sås salladen redan i februari. När plantorna i mitten av april är 5-7 centimeter höga, planteras de ut på friland som täcks med odlingsduk för nattfrostens skull. 
– Vi planterar ut närmare 50 000 nya plantor per vecka för att få en jämn skörd. Sedan skördar vi frissé-, röd lollorossa-, ekblads-, roman- och frillisesallad från morgon till kväll, säger Sammy. Det brukar bli omkring 600 lådor sallad per dag.

Exporterade till St Petersburg 
Spenaten från Ullgrens är lika välkänd som välsedd för att den handskördas. Det innebär nämligen, att den är fri från vissna blad och smutsiga jordrester.
– Spenat är en stor vara för oss. Vi skär av den för hand med kniv ovan jord. Det gör att den håller sig fin ända in i restaurangköken. Spenat klarar annars inte att transporteras särskilt långt. Men det tar tid att skörda tre, fyra kilo spenat som ryms i varje låda.
Ullgrens kanske mest spännande kund var hotell Europa i St Petersburg. I flera års tid levererade de 4000 nyskördade salladshuvuden varje vecka till ”lyxkryssaren” M/S Ilich som gick i trafik på St Petersburg. När båttrafiken upphörde - för att fartyget togs i kvarstad här i Stockholm - fick hotellet vända sig till en odlare i Tyskland för att få sin sallad. 

Mer sallad men färre meloner
Sammy och Jimmy är andra generationen trädgårdsmästare hos Ullgrens. På mamma Margits sida har yrkesfolk i trädgårdsodling spårats ända till 1740-talets Småland. Pappa Karls farfar var dessutom slottsträdgårdsmästare i Växjö. Undra på att de har gröna fingrar allihop.
– Våra föräldrar kom till Vallentuna från Hässelby 1945. Då hade Stockholms stad köpt upp odlingsmarken där och började bygga. Mamma och pappa köpte Björkesta, som fastigheten heter, och startade trädgårdsmästeriet i liten skala. Vi bröder kom tidigt in i verksamheten och tog så småningom över. Sedan dess har vi specialiserat oss på sallad, bladpersilja och spenat. Vanlig huvudsallad och nätmeloner odlar vi knappt alls längre. Men av nostalgiska skäl har vi faktiskt meloner under ett hundratal drivbänksfönster i trädgården.

Handkraft och naturgödsel

Sammy föredrar manuell bevattning med vattenslang och stril i växthusen framför att installera en automatisk bevattningsanläggning. Det är ett medvetet kvalitetsval. Ullgrens avstår även från bekämpningsmedel. I stället pysslar de om sina plantor och rensar odlingarna för hand. Om somrarna tar de ofta hjälp av skolungdomar. Svart arbetskraft är det inte tal om.
– Det är ett arv från far, säger Sammy. Vi betalar sociala avgifter och försäkringar för alla som jobbar hos oss.
Ullgrens använder ytterst lite konstgödsel. Trädgården är dessutom full av underjordiska täckdiken – nergrävda tegelrör som samlar upp överskottsvatten, sedan plantorna fått sitt av regn och rusk. Vattnet rinner ut i ett dike och kan användas för bevattning på nytt.
– Det är mycket arbete nerlagt på den här jorden, konstaterar Sammy. Det skulle inte gå att börja om från början igen.

Älskliga sommaramplar
Det var när Ullgrens för fem, sex år sedan fick möjlighet att köpa grannfastigheten Solgården som blommorna kom in i bilden. Sammys fru, Anne Werner, sadlade om och blev trädgårdsmästare hon med. Sedan dess sköter hon gårdsbutiken som så småningom ska hålla öppet året om, är det tänkt.
– Men först vill vi ha en fast, kvalitetsmedveten kundkrets, säger Anne.
Om salladen är det första benet i verksamheten, så är odlingen av blommor det andra. I Solgårdens tre växthus gror just nu inte mindre än 43 000 penséer och 170 000 lobelia i olika färger. Anne har dessutom planterat 1200 sommaramplar med tre plantor i varje.
– Mixade amplar är väldigt populärt, säger Anne som på ett utsökt sätt brukar blanda vit och blå, sticklingsförökad hänglobelia med tvillingblomma, hängpetunia, million bells, verbena, femtunga samt vit, rosa och blå snöflinga.

Kvalitetsjord A och O
Ullgrens levererar just nu sina blommande penséer till Årstahallarna varje dag.
– Vi plockar och säljer efterhand, säger Anne. Våra växthus ser därför inte ut som några blommande hav. Vi kan ju inte ha 20 000 penséer som står och blommar över.
Det är ingen tvekan om att fd östermalmsflickan Anne trivs med att vara trädgårdsmästare. Hon tar emot alla som vill titta in i växthusen och känna doften av blommor och varm, fuktig jord.
– Det vi inte odlar själva, köper vi in från de bästa odlarna i landet, säger hon. Det skulle aldrig falla oss in att odla exempelvis pelargoner. Och fem säckar jord för 100 kronor kommer inte innanför våra grindar. Det är meningslöst att köpa mina fina plantor och sedan försöka odla dem i billig, dålig jord.

Höstarbetet viktigast
Efter sommar kommer höst och höstarbetet är vikigast av allt i trädgården. Jorden ska vara vänd, plöjd eller grävd och kalkad innan frosten kommer. Kalken styr pH-värdet som på grund av luftföroreningarna sjunker varje år i våra trakter.
– Men vräk inte på med kalk, säger Sammy. Det är bättre att kalka försiktigt varje år i stället.
Från mitten av november får jordfräsar, traktorer, lastbilar och byggnader sitt av omsorg hos Ullgrens och efter jul är det dags att iordningställa växthusen.
– Vi planterar våra 43 000 penséplantor från och med vecka 3 nästa år också. Därefter planterar vi våra 170 000 lobelia. Sedan är det dags för årets första salladssådd. Då är det vår. Då är vi i gång igen…
Monica Antonsson

_____________________________________________________________________________

Foto: Monica Antonsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar