måndag 13 april 2020

Mats Rådberg satte Vallentuna på kartan...

Norrtelje tidning
Södra Roslagen
24 april 1985

 Mats Rådberg sätter Vallentuna på kartan!


(VALLENTUNA)
- Jag är ingen glitterputte som bara lever på kvällarna och sover halva dagarna.
Så säger Mats Rådberg, Sveriges i särklass populäraste countryartist.
- Musiken är min hobby. Precis som när andra spelar golf. Skillnaden är att min hobby drabbar även andra.

Mats Rådberg har alla framgångar till trots hållit sin hobby på en lagom nivå, tycker han själv. Med ett sextiotal spelningar per år klarar han – som den tvillingsjäl han är – även sitt heltidsjobb som arkitekt. Han har just avslutat ett utlandsprojekt, ett bostadsområde i Libyen.
- Där har jag även jobbat med arabisk arkitektur, förklarar han.

Mats har alltså valt pennan och vinkelhaken i ett läge där många skulle ha satsat helhjärtat på en artistkarriär. Få har haft hans förutsättningar inom showbusiness.
- I samband med den första storsäljaren på skiva, när jobben haglade in allt tätare, var man förstås lockad, erkänner han.
- Jag funderade en halv dag innan jag bestämde mig för arkitektjobbet trots allt. Och det har jag aldrig ångrat.

Mats Rådberg och Rankarna med Lasse Holm slog publikrekord på Tuna torg
när Vallentuna-Reyn bjöd på Lördagstimmen 1980. Den rullande scenen hade inte ens fått sitt tak, så ny var den.
Foto: Tord Stodeus
Började med blue grass
Alltihop började sommaren 1965 då storebror Anders Rådberg och några kompisar började spela tillsammans. Av och till hände det att lillebror Mats också fick vara med. Spelandet resulterade så småningom i bandet Rank Strangers. Profilen var den amerikanska folkmusikens. Det var med andra ord blue grass som gällde.

Några år senare ombildades bandet till Rankarna och efter den första storsäljaren ”Early Morning Rain” har hit-låtarna avlöst varandra. Hemma på väggen i musikhörnan trängs guld- och diamantskivor med varandra.

Mats Rådberg
Foto: Tord Stodeus
- I början tyckte vi att det var viktigt att hålla isär countryn från annan musik. Svenska låtar sjöng jag bara på soloplattor. Nu har vi spolat skygglapparna och blandar lite friskare. Det viktigaste är att låten är bra och att den passar oss. Så gör de nog i Nashville också.

Nashville – countrymusikens Mecca. Redan 1976 var Rankarna där på inbjudan av Country Music Association.
- Vi spelade också på Municipal Auditorium där självaste Elvis Presley brukade uppträda, säger Mats med berättigad stolthet.
Andra gången i USA gästade gruppen en stor festival i Tulsa, Oklahoma.


Rankarna korades 1983 till Skandinaviens bästa countryband och fick resa till Forth Worth i Texas där de gav en stor utomhuskonsert tillsammans med band från hela världen. Showen bandades av amerikansk TV och såldes till bland annat Sverige.

- Amerika är en annan värld, suckar Mats. Men han har inga planer på att emigrera som rykten ibland gjort gällande. Han trivs i sitt Vallentuna.
- När jag var barn var Vallentuna en tågstation för mig. Vi hade sommarställe i Långsjötrop i Brottby och det var vid Vallentuna station vi hämtade och lämnade folk som hälsat på. Vallentuna var en stor metropol för mig.

Vallentunabo
I början av 70-talet träffade Mats sin Inger från just Vallentuna. Bröllopet stod så småningom i den gamla stenkyrkan. De flyttade in i en lägenhet i Sörgården, så Mats blev Vallentunabo på riktigt. Några år senare köpte de kedjehuset i Bällsta där de fortfarande bor.
- Vi trivs bra här. Det är så perfekt med gröna träd och gräsmattor.

Mats Rådberg och Rankarna slog publikrekord på Tuna torg
när Vallentuna-Reyn bjöd på Lördagstimmen 1980.
I bakgrunden: Gamla (Gustav Nilssons) kommunalhuset.
Foto: Tord Stodeus
Mats gjorde Vallentuna riksbekant redan 1975 genom att på sin första svenska LP lägga in en lovsång till hembygden. Kanhända togs den inte riktigt på allvar. En och annan trodde att det bara var en vanlig sångtext bland andra. Inte ens den lokala turistnäringen reagerade. Kulturen hörde inte av sig förrän fem år senare när Vallentuna Revyn drog igång Lördagstimmen på vars premiär Mats Rådberg och Rankarna slog alla tiders publikrekord på Tuna torg.

Det rekordet stod sig i hela två år då det var dags för countryfestival och hela centrala Vallentuna förvandlades till Vilda Västern för en dag. Då slogs rekordet – av Mats Rådberg och Rankarna. Ingen annan artist har varit i närheten av de rekorden sedan dess.

Dubbelliv
- Men de här åren har varit jobbiga för min fru Inger. Utan henne hade jag inte kunnat leva ett sådant här dubbelliv. Vi försöker numera koncentrera turnéerna så mycket som möjligt för familjernas skull, säger Mats och lägger en beskyddande arm om Jonas, 7, som pockar på uppmärksamhet.

Till sommaren far Rankarna ut på jubileumsturné Femton år har runnit iväg sedan starten. I år reser gruppen tillsammans med Wendel Adkins, en genuin countryartist från ursprungslandet USA. En ny LP ska det förstås också bli. Mats komponerar, spelar in och testar i sin lilla mini-studio som ständigt står uppkopplad i musikhörnan. Kanhända var det också här han förfärdigade musiken till Janne Halldoffs film ”Klippet”.
- Det är min stora sorg att jag inte har mer tid för komponerandet. Och ungarna!

Mats Rådbergs hjärta hinner också med att klappa för VBK. Aktivt hjälper han till i Stefans fotbollslag, 72-orna, och är lagledare för ”Bällsta Knott” – gänget som ska vinna den kommunala turneringen, om Mats får som han vill. Han har naturligtvis även spelat in en VBK-låt, en som han inte är riktigt nöjd med.
- Jag skulle vilja göra en ny. En som är mer klappvänlig. Men de kanske inte vill ha någon…
Monica Antonsson  




Södra Roslagen
23 oktober 1985

Och VBK fick en ny låt av Mats Rådberg. 
Christer Ottosson skrev om det och jag plåtade.


Lyssna på VBK-låten här!
Klart inspirerad av Europes "The Final Countdown".



_______________________________________________________________________________

Södra Roslagen
15 april 1987


_______________________________________________________________________________

Södra Roslagen 
18 oktober 1989


VBK:s Lars Barkström:

- Han gjorde mycket för sina Barns Fritid, bl. a. Hockeyn som årsklassledare, i Styrelsen, var en av oss drivande att B Hallen kom till, vi hade Rankarna på några Hockey fester, med mera!

Han borde hedras med en tröja i Taket tillsammans med Eva Lips, Johans Mamma som var tungan på vågen att A Hallen kom till samt någon till.

Alla dessa fantastiska män och kvinnor, många andra som Du skulle kunnat vara viktiga i Vallentunas Historia och Marknadsföring löpande om vissa förstod sig på sådana ting, inte bara för att man plötsligt dör, vilket man garanterat gör Förr eller senare, inget konstigt i det!

Ha en bra Torsdag!
Lasse Ba

_________________________________________________________________________________


Mats Rådberg & Rankarna på Tuna torg.























I bakgrunden skymtar ljudtekniker PJ Jägerhult
Foto: Monica Antonsson

Och så...

Mats Rådberg 2020




Mats Rådberg hade just börjat engagera sig politiskt för socialdemokraterna i Vallentuna när han fick veta att han var svårt sjuk.

Han hade en konsert inbokad i på hemmaplan i Vallentuna med Rankarna och Kikki Danielsson i höstas men lämnade återbud.

- Det är tyvärr allvarligt, skrev han i ett meddelande till mig den 30 oktober 2019.
Men det var allt. Sen blev det mest glada tillrop på facebook då och då. Så sent som för bara några dagar sedan tackade han sina facebookvänner som gratulerat honom på födelsedagen den 8 juni.

Och idag, den 27 juni 2020, meddelar familjen att Mats Rådberg har somnat in för gott. Det är så sorgligt.

Vila i frid Mats!

Mats Rådberg var född 8/6 1948 i Brännkyrka församling, Stockholm. Han bodde i Vallentuna i många herrans år tills han dog 72 år gammal den 27/6 2020. Läs mer om honom här.


Aftonbladet 27 juni 2020:

Mats Rådberg är död.

Countryartisten blev 72 år gammal.

Det var natten till lördagen som den svenske countrylegendaren Mats Rådberg somnade in.
Efter att i september förra året fått beskedet om att han hade metastaser i huvudet och lungorna, kämpade Mats Rådberg mot cancern in i det sista. Det bekräftar hans bror Anders Rådberg för Aftonbladet.
– Jag var hos honom igår, och fick krama om honom en sista gång, säger han.

Mats Rådberg spelade in ny musik senast i höstas. Singeln ”Apokalypsens hästar” släpptes den 12 juni i år.
– Han åkte ner en dag till Halmstad och spelade in några låtar, säger Anders Rådberg.
Pionjär inom countrymusiken

Mats Rådberg har varit en pionjär inom countrymusiken i Sverige sedan 1960-talet och hade bland annat en hit år 1983 med låten ”Peta in en pinne i brasan”.

1977 deltog han i Melodifestivalen med låten "Du och jag och sommaren".
– Han var en fin man och kommer bli väldigt saknad, säger artistkollegan Elisabeth Andreasson om hans bortgång.

Under sin tid som artist släppte Mats Rådberg 24 album, och de flesta tillsammans med bandet Rankarna, där Mats bror Anders Rådberg är en av medlemmarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar