Lokaltidningen
Nr 21, 1994
Manfred bakar själv sin 50-årstårta
Manfred Boldt har bakat kakor och bullar åt
Vallentunaborna i över 20 år.
På tisdag bakar han en jättetårta till sitt eget 50 års
kalas.
- Jag växte upp med konditoryrket så det föll sig
naturligt att slå in på den banan, säger Manfred och häller gelé över en frukttårta
som någon beställt.
Lärling i Karlstad
Han kom till Sverige 1957 och blev lärling på Konditori
Royal i Karlstad där Sven-Ingvars så ofta spelade på 60-talet. Sedan blev det
några år i konditorfackskolan i Malmö.
- Det är på sätt och vis ett konstnärligt yrke. Man måste
ha anlag för jobbet och en hel del fantasi för att skaffa sig en egen profil.
Manfred återvände till Tyskland några år men hade svårt
att etablera sig i hemlandet. När han blev erbjuden jobb på restaurang
Hasselbacken på Kungliga Djurgården återvände han till Sverige.
Startade eget
- Jag funderade på att starta eget och slog till när
konditoriet i Vallentuna blev till salu.
Manfred övertog ”Bertas konditori” 1973 sedan han väl
hittat hit – och det var inte alldeles lätt, säger han.
- Den första jag mötte var Sture Karlsson som drev Esso-macken
i Bällsta (senare Statoil och ännu senare Circle K). Det var där jag frågade
efter vägen. Snart kom jag sedan in i gemenskapen med de andra köpmännen längs
Centralvägen.
- Det fina med att bo i Vallentuna är att man känner de
flesta, får fin service och kan lita på varandra.
Börjar klockan fyra
Manfred börjar sin dag strax efter fyra om morgnarna med
att baka matbröd av alla slag, kaffebröd, kakor och tårtor i långa banor.
Hustru Birgitta sköter administrationen medan sönerna Max, 19, Filiph, 18, och
Thomas, 13, går i skolan.
- Det är lika givande varje morgon att komma hit och jobba.
Det ska jag fortsätta med i många år till, säger Manfred som alltså fyller 50
år på tisdag 24 maj. Grattis!
Monica Antonsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar