måndag 7 juli 2014

Helene och Mikk förlorade tre barn på tre år...

Allas Veckotidning
Nr 49, 2010

Helene och Mikk vet fortfarande inte varför
- Vi förlorade tre barn på tre år

Av Monica Antonsson
Foto: Kurt Pettersson
Brödtext:
Somliga drabbas hårdare än andra. En del drabbas så hårt att det till och med är smärtsamt att skriva om det. 

Som till exempel Helene och Mikk Cederroth i Brottby, Vallentuna. 

Tre barn har de förlorat. Tre av fyra barn har de fått följa till graven vid Össeby-Garns kyrka. 

Varför är inte riktigt känt. Varken Wille, Hugo eller Emma fick någon riktig diagnos. De var drabbade av "okänd hjärnsjukdom" som yttrade sig olika för vart och ett av dem.

- Vi sörjer men är inte bittra, säger Helene när hon trollar fram en termos fylld med kaffe ur sin korg när vi ses i församlingshemmet intill kyrkan.

– Blir man bitter så är livet slut. Då blir även barnens liv ett sorgligt kapitel. Wille, Hugo och Emma gav oss så mycket. Det är det vi vill berätta. Vi har haft det underbart med våra barn. Man måste ta vara på livet medan det finns.

Skada i käken
Helene är hårt märkt av en käkskada som gör att hon har svårt att prata. Ja, så smärtsamt är det att hon långa tider är sängliggande. Bita kan hon inte heller. Och skulle hon inte bära den glappande bettskenan så skulle hon få svåra kramper i ansiktsmusklerna. När skadan debuterade 1997 fanns barnen så hon koncentrerade sig på dem och deras sjukdomar. Det fanns ingen tid för henne att söka hjälp för egen del. Hon viftades dessutom bort som psykfall. Det var ju inte konstigt, tyckte somliga, att hon fick fysiska problem som hade drabbats så svårt. Fem operationer och en ny käkled senare behandlas hon i dag med nervgiftet Botox. Tanken är att det ska slå ut alla nerver och muskler i ansiktet som värker. För något år sedan blev hon sjukpensionär.
- Det var inte vad jag ville, säger hon bestämt. Jag vill ju bli bra! Men just nu känns det som att Botox hjälper så jag har faktiskt lite hopp.

Helene vrider upp korken på termosen och häller kaffe i de medhavda muggarna.
- Här är socker och mjölk och här är spadar att röra med. 
Det vackra 1800-talstorpet med den stora trädgården där Helene och Mikk bor ligger bara ett stenkast bort. Där är fullt av minnen men tämligen tyst numera. Och inte är det iordninggjort heller. Det är därför de vill träffas i församlingshemmet.  
- Vi har några får som går och betar i trädgården, säger Helene. Vi skaffade dem i stället för gräsklippare. Emma älskade att mata de nyfödda lammen med nappflaska. Och Hugo, som ju var väldigt förtjust i grävskopor, döpte sitt får till Grävskopan.

Helene och Mikk träffades när båda bodde i Stocksund i Danderyd. Hon jobbade med barnkläder, åkte till Paris på mässor, importerade kläder och hade flera egna agenturer. Han, som är it-ansvarig på ett företag, flyttade in i lägenheten bredvid.
– En tid senare hade vi tagit hål i väggen, skrattar Helene. Vi hade sju rum och kök på den tiden.
Det stora pampiga bröllopet de drömde om blev aldrig av. Inte heller bröllopsresan. Pengar var det knalt om och huset blev tämligen fort fullt av barn. Men det ska sägas först som sist att äldsta dottern Theza är fullt frisk. Hon är vuxen nu, bor utomlands och vill av förståliga skäl inte bli omskriven.

Tolvår och dement
Att Wille inte mådde fullt lika bra konstaterades tidigt. Han var infektionskänslig och hade en blodsjukdom liknande blödarsjuka. Han fick dessutom diagnoserna epilepsi, astma och allergi. Men han gick på lekis och i skolan och klarade sig bra.
– Vi åkte utomlands på somrarna och till fjällen om vintrarna. Wille såg lika frisk ut som självaste Kalle på kaviartuben. Han bar sina skidor själv, kastade sig utför backarna och spelade med i Djursholms fotbollslag.

När Wille skulle börja skolan 1991 ville Helene och Mikk att han skulle få gå i en liten klass. Allt för att han inte på grund av stök i klassen skulle drabbas av epilepsianfall.
- Det fanns inga handikappade barn i Danderyd, sa kommunen. Så några specialresurser fanns inte. Skolan erbjöd sig visserligen att helt enkelt bära ut Wille ur klassrummet om han skulle få ett anfall men det kunde vi förstås inte gå med på.
Helene och Mikk sökte och fann till sist en liten specialklass i Vallentuna där Wille kunde gå utan att bli sjuk. Så det blev till att pendla.
– Vi turades om att köra Wille fram och åter varenda dag i fyra år innan vi äntligen hittade torpet som vi byggde till och handikappanpassade. Alla barnen fanns ju då. Som tur var fick jag bli assistent åt dem. Annars hade vi aldrig klarat oss ekonomiskt.

Wille var sjukare än någon kunnat ana. Epilepsin, blodsjukdomen och allt det andra var egentligen bara symtom på en bakomliggande, okänd hjärnsjukdom som ledde till att Wille tolv år gammal fick diagnosen demens.

- Plötsligt gick hans utveckling bakåt. Han tappade sin inlärningsförmåga, började göra konstiga saker och kände till slut inte igen oss längre. Det var väldigt tungt. Till slut förstod vi att han skulle dö. 
När Hugo var på väg ville Helene och Mikk veta om det fanns risk att även han skulle ha Willes sjukdom. Läkarna skakade på huvudet och sa att de helt enkelt hade haft otur.

- Jag kände redan i magen att Hugo fick ett epileptiskt anfall, säger Helene. Det var fruktansvärt. Hela magen krampade. Läkarna trodde mig inte. De sa att han nog hade haft hicka. När han sedan föddes med svår epilepsi visade det sig att han verkligen var mycket sjuk.

Sökte svar överallt
Hugo hade samma blodsjukdom som Wille men var dessutom autistisk och något utvecklingsstörd. När Emma anmälde sin ankomst till världen sa läkarna att om hjärnsjukdomen hade varit ärftlig så hade den troligen varit könsbunden och eftersom Theza är frisk så skulle säkert Emma bli det också.
– Hon såg helt frisk ut när hon kom till världen, säger Helene. Men efter bara en halvtimma fick hon ett krampanfall. Då åkte vi hem, Mikk och jag. Vi skrev ut oss från sjukhuset med Emma och åkte hem! Vi säger ingenting till någon, sa vi till varandra. Det blev liksom för mycket. Vi ville absolut att hon skulle vara frisk. Väl hemma tittade vi på varandra och insåg vad vi hade gjort. Då ringde vi neurologen och fick komma in direkt. Emma var ju sjukast av dem alla.
Som spädbarn slutade Emma andas vid flera tillfällen. Om inte Helene och Mikk hade lyckats skaka liv i henne så hade hon registrerats som ett fall av plötslig spädbarnsdöd. Men även Hugo fick andnings problem i samband med kramperna. 
- Vi träffade en mamma på sjukhuset som hade ett andningslarm till sitt barn. Efter det skaffade vi sådana till alla tre barnen.

Helene och Mikk studerade allt de kom över i ämnet hjärnsjukdomar i hopp om att kunna hjälpa läkarna ställa diagnos. Utan diagnos kunde de nämligen inte få någon adekvat vård. Pendlande mellan hopp och förtvivlan tog de kontakt med all världens specialister, ställde sig till förfogande för den medicinska forskningen och åkte med barnen till England, USA och Österrike i hopp om att få hjälp. Dessvärre hjälpte det inte.
Inget av barnen tålde mat. De tvingades leva på näringslösning som ibland serverades i Coca cola-muggar med lock och sugrör vilket åtminstone var lite roligare. Både Hugo eller Emma tecknade med händerna och talade en sorts hemsnickrat bildspråk.
- När Emma skulle säga "en vit häst" så sa hon "vita-mamma-bils-hippla-hoppla". På så vis beskrev hon att hästen hade samma färg som min bil. Vi lärde oss deras språk och förstod.

Tyst  i huset
Barnen blev allt sämre. Gemensamt för dem alla var att de när som helst kunde falla i koma och lika plötsligt vakna upp igen.
Wille berättade om flera nära-döden-upplevelser från perioder i koma.
- Han visste att han skulle dö. Han skulle till Bengi, sa han. Jag vet inte varifrån han fick namnet. 

Antingen tror man på sånt eller så gör man det inte.
Helene och Mikk var överens om att barnen skulle skötas hemma och få dö där. De försökte uppfylla deras små önskningar och ge dem en guldkant på vardagen. När Emma ville vara Lucia mitt i sommaren så hämtades ljuskronan ner från vinden och dammades av. Och när Hugo ville köra sin leksaksbil sprang de efter med syrgastuberna. När "grävskopefarbrorn" parkerade sin grävskopa inom synhåll kördes Hugo ut med sjuksäng och droppställning så att han skulle kunna se den.
- Emma vaknade upp ur sin koma och sa hon att hon ville åka skidor, säger Helene. Och hon kom hem. Och åkte skidor. Sedan föll hon i koma igen. Det gällde att hela tiden finnas till hands om hon skulle ramla ihop. Då måste hon genast ha syrgas, dropp och kortisoninjektioner.

Wille dog 16 år gammal hösten 1999. Emma dog i december året därpå. Hon blev sex år. Två år senare gick även den då tioårige Hugo bort. Inom loppet av tre år var det över.
- Då blev det tyst, säger Helene. Då bröt jag ihop. Jag hade ju haft fullt upp natt och dag med att ta prover och ge sprutor. Plötsligt var det över. Då ringde Försäkringskassan och sa att jag blivit arbetslös.
Helene och Mikk gjorde själva i ordning de två yngsta barnen i sina kistor innan de begravdes hos Wille på en kulle vid den högt belägna kyrkan. Sedan återstod att rensa huset på sjukvårdsmaterial vilket resulterade i en billast humanitär hjälp till ett barnsjukhus i Ryssland.
- Jag har en rondskål kvar som minne, säger Helene.

Nära i sorgen
Efter Willes död startade Helene och Mikk insamlingsstiftelsen Willefonden i syfte att samla in pengar till en läkarkongress med världens främsta specialister på hjärnsjukdomar. Allt för att om möjligt hjälpa de omkring 500 barn som finns i Sverige med denna åkomma. Från alla håll strömmade penninggåvorna in redan från början och Helen fann, som hon säger, kameran. Med den i handen utvecklades hon till en fotokonstnär av format och av bilderna skapar hon såväl almanackor som vykort som säljs till förmån till Willefonden som till dags dato har fått in en miljon kronor.
- Vi hoppas att kongressen ska kunna bli verklighet inom tre, fyra år, säger hon. Men Willefonden har även en annan uppgift. Barn som drabbats av okända hjärnsjukdomar kan ansöka om medel för sådant som kan sätta en liten guldkant på tillvaron.

Det är ett väl känt fenomen att kärleksrelationer ofta spricker när barn drabbas av sjukdom eller rent av dör. För Helene och Mikk blev det tvärtom. Kampen för barnen och sorgen över att förlora dem har fört dem närmare varandra och idag är deras kärlek starkare än någonsin.
– Ibland när vi kom hem från sjukhuset kunde det hända att vi började bråka och tjafsa. Vi var ju så trötta. Men så tittade vi på varandra och förstod.
Så här efteråt är Helene och Mikk lyckliga över att de gjorde allt de kunde för barnen och inte lämnade något oprövat. Det känns helt enkelt gott i hjärtat när de nu lägger all sin fritid på Willefonden.
– Det kommer vi aldrig att sluta med, säger Mikk som medan vi har pratat har suttit en trappa upp och jobbat ansluter sig för att hjälpa hustrun att plocka ihop kaffekorgen igen. Några guldkorn på tillvaron för egen del har de aldrig ens tänkt på.
- Vi kanske skulle börja planera för den där bröllopsresan vi aldrig gjorde, säger Mikk.
- Oh ja, säger Helene euforiskt. Jag skulle så gärna vilja se frihetsgudinnan i New York. Och Florida. Och solen i Kalifornien. Vi har ju bara varit i Amerika på sjukhus.
Monica Antonsson
  
Willefonden: www.willefonden.se
Postgiro 90 05 44-8 och bankgrio 9005-448



Willefonden
Pg 90 05 44 - 8 eller Bg 900 - 5448
eller
sms:a willefonden 50 till 72 970 för att skänka 50 kr
Beloppen du kan sms:a är 10 kr, 20, 50, 100 och 200 kr
Willefonden har 90-konto

http://www.willefonden.se



Det finns en film med Helene och Mikk på AB:s sida. Missa den inte!

Helene och Mikk förlorade tre av fyra barn: ”Vill hjälpa andra”

Av:Jonas Sylvén Möller
UPPDATERAD:TOR 17 DEC 2020
På Svenska hjältar-galan prisades de som Årets vårdhjältar.

Mitt i den ofattbara sorgen efter sina förlorade barn startade Helene och Mikk Willefonden för att hjälpa andra.
– Vi vill hjälpa andra att slippa gå igenom samma sak som vi gjort, säger Helene i tv-inslaget.

Helene och Mikk Cederroth prisades som Årets vårdhjältarSvenska hjältar-galan. De fick utmärkelsen för att de har grundat Willefonden som hjälper svårt sjuka barn att få en diagnos.

I tv-inslaget frågar programledaren Kristin Kaspersen var de hittade kraft efter att tre av deras fyra barn gått bort.
– Det handlar överlevnad. Att hitta någonting du verkligen vill kämpa för, säger Mikk.
Helene och Mikk Cederroth med sin Svenska hjältar-statyett.
FOTO: AFTONBLADET
Helene och Mikk Cederroth med sin Svenska hjältar-statyett.

Helene fyller i:
– Vi vill hjälpa andra föräldrar att slippa gå igenom samma sak som vi har gjort.
I samma inslag får Helene frågan varför det är så viktigt att få en diagnos. Hon svarar såhär:
– Så att läkarna vet vad som är fel. Och så att föräldrarna vet att det inte är deras fel. Många föräldrar rannsakar sig själva och tror att de gjort något fel. Det gjorde jag.
Facebook:

Helene Cederroth
 har delat en länk

3 d 
Den 17:e december blev jag och min man Mikk Cederroth utsedda till Svenska vårdhjältar för vårt arbete med 
Willefonden
 – de odiagnostiserade barnen.

Det är otroligt stort för oss och alla familjer som har barn och ungdomar med odiagnostiserade sjukdomar. Sjukdomar som läkarna i dag inte har en aning om vad det är för sjukdomar som barnen dör av, eftersom sjukdomarna inte är upptäckta ännu av läkarvetenskapen. Därför arrangerar vi världskongresser, deltar i olika internationella arbeten mm.

Mikk och jag bor i Brottby sedan 1996 och jag hoppas att du vill vara med och hjälpa oss rädda liv! Swisha 9005448 du kan även beställa gåvobevis i vår webshop och mycket annat.

http://www.aftonbladet.se/.../helene-och-mikk-forlorade...
www.aftonbladet.se/tagg/willefonden

Önskar er alla en God Jul!

Underbart! Varmt GRATTIS! Ni gjorde det omöjliga! Vilken lycka!

  • Författare
    Monica Antonsson
     Jag minns det som igår när vi möttes för artikeln. Tack snälla för din beskrivining av Wille, Hugo och Emma ❤❤❤ och vår kamp. För det har verkligen varit en kamp med många som aldrig trodde på oss men alla fantastiska underbara som uppmuntrat och stöttat oss har varit fler❣
    Att bli Svenska hjältar har varkligen varit en omtumlande tid och fantastisk för självklart oss personligen och Willefonden men även för alla odiagnostiserade barn och ungdomar, deras föräldrar och syskon - att äntligen bli sedda!
    Tack för att du trodde på oss 2010! Nu har vi haft 8:a världskongresser, med specialister från alla världsdelar. Den 9:e blev uppskjuten pga COVID-19 tills april, men då blir den på USA's bästa sjukhus Mayo Clinic i Minnesota. Allt som började i vårt röda hus i skogen i Brottby 😊
    Stor kram Mikk och Helene
    • Gilla
    • Svara
    • 28 m
  • Helene Cederroth
     Tack själv för att jag fick ert förtroende den gången! Det är svårt att ta in vad det faktiskt är ni har lyckats med. Tycker ni er se några medicinska resultat?
    1
    • Gilla
    • Svara
    • 24 m
  • Författare
    Monica Antonsson
     Ja! En del av barnen får diagnos med hjälp av helgenomsekvensering och då är det nya sjukdomar som specilisterna upptäcker, där det kanske är 5-30 barn i världen med samma nyupptäckta diagnos.
    Det mest fantastiska är att får barnet en diagnos så försöker vi hjälpa till så de kommer i kontakt med ev. forskare i världen som forskar på deras diagnos för att ta fram botemedel. Vissa av dessa botemedel är rena miraklen..
    Jag föreläser ganska mycket nu bl a för specialister både i Sverige och utomlands om de odiagnostiserade barnen och har precis lagt upp en kort föreläsning på
    www.facebook.com/Willefonden/
     om precisions medicin varför det är så viktigt
https://www.facebook.com/Willefonden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar