onsdag 25 mars 2020

Jerri Bergström inte direkt vem som helst...

Bilden är hämtad ur Jonny
Anderssons artikel i Mitti 2012
Du hittar den 
här
Jerri Bergström, 57, är sedan 2017 ordförande för Socialdemokraterna i Vallentuna. 

Jerri har på kort tid gjort sig känd som en av de mest tongivande politikerna i kommunen, främst inriktad på att skapa bästa möjliga förutsättningar för sport och idrott. 

Privat är han ingenjör, gift med Julia som är keramiker och pappa till två. Familjen bor i centrala Vallentuna. 

Jerri Bergström är något av en Myglets Fiende Nr 1. Sånt är uppfriskande i en kommun som Vallentuna. Trots att han bara har varit med några år, har han envist drivit ett antal ärenden i diverse rättsinstanser och fått rätt. Det lovar gott för framtiden.

Karriär med värja
Vad många däremot kanske inte känner till, är att han har en framgångsrik karriär som elitfäktare i världsklass bakom sig. 
Om det skrev världspressen vitt och brett under några år men även jag här hemma i det lilla lokala. 

I väntan på politiska stordåd har jag samlat mina artiklar om fäktaren Jerri Bergström nedan. Han är sannerligen en kille utöver det vanliga. 
Det skulle inte förvåna mig om han är fallen efter självaste Napoleon eller varför inte Didrik Adolf von Essen af Zellie...              


Södra Roslagen
25 september 1985

Jerri - vår näste världsmästare?

(VALLENTUNA)
När Jerri Bergström var liten kille hade han väldigt gott om energi. Busiga Jerri var till och med ett problem i skolan.
Vettiga föräldrar, en positiv livssyn och ett rikt mått av sunt förnuft fick så småningom Jerri att lägga all sin energi på fäktning.
Idag spås han en lysande framtid och många experter är ense om att Jerri kommer att bli världsmästare.

- Jag var hemsk när jag var barn, erkänner han. Jag slogs och förde tyrannvälde, for åt alla håll och gjorde allt för snabbt. Plugga behövde jag aldrig. Hade jag bara hört det en gång så kom jag ihåg det. Tredje klass fick jag hoppa över.

Körsbärsträdet
En dag hittade Jerri en gammal florett hemma på vinden. Kanske drömde han om Ivanhoe och andra hjältar när han med den gick lös på ett stackars körsbärsträd i trädgården. Det var ju den där energin som skulle ut.
- Mamma och pappa ville ha trädet kvar så de anmälde mig snabbt till en fäktningsklubb i stället.
I början fick floretten duga men redan 1978 kom värjan in i Jerris liv. Redan året därpå erövrade han skol-SM och fick börja träna tillsammans med landslaget.
- Vilken sporre för en 16-åring, utbrister Jerri.
Det tog bara två år innan han var fullfjädrad landslagsfäktare. Eftersom han var så ung fick han tävla som både junior och senior.
- Livet som elitfäktare innebar resor, resor och åter resor, säger Jerri. Jag for som en skottspole mellan träningsläger, världscuptävlingar och VM.
- Ibland var jag borta 5-6 veckor i streck för att bara komma hem och mer eller mindre vända i dörren.

Miss i OS
De två senaste åren har varit lite motiga. Jerri tycker att han har stått stilla i utvecklingen. Man tränar och tränar och ingenting händer. När man umgås med världseliten gäller det att jobba hårt.
- Jag var lite purken efter OS i Los Angeles förra sommaren. Jag hade otur och blev sjuttonde man i en tävling där de sexton första gick till final. Hade jag kommit vidare hade vad som helst kunnat hända.

Men Jerri slet vidare och så plötsligt en dag lossnade allt. Han kände att han hade hittat rätt. Detta inträffade så lägligt som inför den gångna sommarens VM-tävlingar i Barcelona, en tävling där konkurrensen är betydligt hårdare än i till exempel OS. Jerri var yngst och ende svensk bland finalisterna.
Vägen låg öppen och 22-årige Jerri Bergström från Vallentuna fäktade sig fram till en femteplacering i VM!

Nu är han stor
Väl hemma igen tränar han energiskt vidare. Efter skola och militärtjänst har han börjat arbeta som el-ingenjör. Tävlingsmässigt har han en lugn höst framför sig men nya mål hägrar någonstans i fjärran. Tänker han bli bäst i världen?
- Ja, om tillfälle gest, skrattar Jerri Bergström, en busig kille som blivit stor.
Monica Antonsson  

Lägg till bildtext

 Södra Roslagen
24 september 1986

Jerri – en ny Errol Flynn?

(VALLENTUNA)
Svenske fäktkungen från Vallentuna, Jerri Bergström, har vid sidan om fäktandet inlett en ny karriär.
Under en dryg månad har han filmat med Hasse Alfredsson i Tomelilla.
Men trots att filmanbuden senaste tiden duggat tätt över Jerri Bergström har han beslutat ägna de närmaste åren åt värjan.

Jerri som halvblodet Halvdan
Det var när Jerri Bergström och hans kompisar som vanligt en kväll tränade i klubblokalen, som filmteamet dök upp. Det behövdes några stiliga fäktare till filmen ”Jim och piraten Blom”.
- Det gällde några fäktningsscener med sabel, ett betydligt tyngre vapen än värja men det så klart att vi ställde upp.
Så kom det sig att Jerri och hans kompisar under en dryg månad levt ihop med Hasse Alfredssons filmteam.

För Jerris del blev det flera olika uppdrag. Framför allt innehar han rollen som halvblodet Halvdan, till hälften vit och till hälften svart.
- Det är inte så märkvärdigt. Vi står bara och bankar lite på varandra, säger Jerri Bergström och förklarar att hans ”svarta halva” åstadkoms med puder.

Det ena ger vanligen det andra. Följaktligen fick Jerri Bergström ta emot flera anbud om filmroller under sommaren. Men det tackade han nej till. Fäktningen tar all hans tid. I den branschen strävar Jerri Bergström mot de höga höjderna. Världsstjärna är han redan med både en femte och en åttonde placering i de senaste världsmästerskapen. Åtminstone tio år till tänker Jerri Bergström vara med och slåss om medaljerna.

- Sedan blir det kanske tid över för filmkarriären, ler Jerri Bergström.
”Jim och piraten Blom” med halvblodet Halvdan och alla deras (o)vänner kommer att begå premiär på biograferna någon gång i februari nästa år.
Monica Antonsson

I filmen "Jim och piraten Blom" spelade Jerri Bergström halvblodet Halvdan längst till höger. Till vänster i rullstol Stig Olin.
Jan Malmsjö och Eva Fröling ses mitt i bilden. Övre raden till höger Mats Bergman son till Ingmar Bergman. 

Södra Roslagen
3 juni 1987

SM i fäktning till Vallentuna

(VALLENTUNA) På söndag den 7 juni kommer Vallentuna att dra hela idrottssveriges blickar till sig. Då arrangeras nämligen svenska mästerskapen i fäktning i Tellushallen respektive Vallentuna teater.
Äntligen får Vallentunaborna stifta närmare bekantskap med svenske mästaren Jerri Bergström, Vallentunabo som för första gången får visa upp sig på hemmaplan.

Jerri Bergström, svensk mästare i fäktning och en av de tio bästa i hela världen, är det stora dragplåstret för SM-publiken på söndag. Det blir första gången han får visa upp sina färdigheter på hemmaplan så genuin Vallentunabo han är.

Mästerskapstävlingarna börjar i Tellushallen kl 11.00 då de 32 bäst placerade fäktarna i Sverige som kvalificerat sig under åtta tävlingar sedan november förra året deltar.

Åtta fäktare är kvar i tävlingen när alltihop flyttat in i teatern runt kl 16.00. Lokalen kommer att byggas om med en uppbyggd pist framför scenen där själva tävlingarna ska genomföras. Slutligen får vi där veta om Jerri Bergström ska kunna behålla sin mästerskapstitel eller om någon annan av landets elitfäktare kniper den.

Ungefär 250 platser kommer att återstå av teaterns 350 sedan lokalen tillfälligt byggts om. Inträdet är fritt varför rusning efter tomma stolar kan väntas.
Monica Antonsson 

Bilden är omöjlig men bildtexten lyder:
Bosse Bergström, tävlingsledare vid svenska mästerskapen i fäktning som genomförs i Vallentuna i helgen, är den som lyckats genomdriga förläggandet av tävlingen just hit. 

Jerri Bergström
Okänd fotograf omkr 1991
Södra Roslagen
24 juni 1987

Jerri Bergström
Svensk mästare igen!

Jerri Bergström
Foto: Bo Bergström
(VALLENTUNA)  Jerri Bergström försvarade och behöll sin SM-titel från i fjol när han vann svenska mästerskapen i värjfäktning i Vallentuna förra helgen.
Dagen innan drämde han dessutom till med att erövra skandinaviska och nordiska mästerskapen i samma gren. Sammantaget hamnade Jerri i år på en hedrande niondeplats i Världscupen.
Undra sedan på att stämningen var ovanligt hög i Vallentuna teater när den rafflande SM-finalen genomfördes mellan Jerri på hemmaplan och Greger Forslöw, FFF, Föreningen för Fäktkonstens Främjande.

Redan tidigt på förmiddagen var tävlingarna igång i Tellushallen i Vallentuna gymnasium. Det som då försiggick var kvalificeringstävlingar mellan de 32 deltagarna i Svenska Mästerskapen i Värja. Samtliga hade tagit sig till den positionen via åtta tävlingar under det senaste halvåret. Bara det en fin prestation!

Lovande talang
En av de 32 var Vallentunagrabben Johan Ek, en lovande talang som den här dagen verkligen fick tävla på hemmaplan. Han är nämligen elev vid gymnasiet och lokal kändis, vid sidan av regerande svenske mästaren Jerri Bergström, Vallentunabo av födsel och ohejdad vana. Dagen slutade dock tidigt för Johans del vad gällde tävlingen då han, trots en fin insats, åkte ut redan i en av de allra första matcherna. Han fick nöja sig med att räkna poäng åt ”de stora grabbarna” i stället, men kommer för hoppningsvis igen ett annat åt.

När det fram emot eftermiddagen var dags för kvartsfinaler flyttade hela evenemanget in i Vallentuna teater, en utmärkt arena för ändamålet, skulle det visa sig. På en specialbyggd pist, belagd med kopparmatta, genomfördes sedan resten av tävlingen.

Bra inledning
Johan Bergdahl, Göteborgs Fäktklubb, vann över förre olympiamästaren, som tog guld i Moskva 1980, Johan Harmenberg, FFF, och Greger Forslöw, FFF, vann över Peter Barvestad, GFK, i två av kvartsfinalerna. Båda matcherna var poängmässigt jämna. Otto Drakenberg, Djurgårdens IF, vann däremot överlägset över Ulf Sandegren från samma klubb. Den snabbaste kvartsfinalen var Jerri Bergströms, Stockholms Allmänna Fäktförening, match mot Andreas Kertesz, Aramis Skåne, där Jerri fäktade mycket övertygande och tog hem segern med hela sju träffars marginal.

I semifinalerna möttes sålunda Johan Bergdahl och Greger Forslöw i den första matchen där Greger vann knappt med siffrorna 12-11. Jerri Bergström i sin tur mötte Otto Drakenberg i en lång och avvaktande match, dömd av Johan Harmenberg. Vid ställningen 7-3 till Jerri varnades fäktarna att hela nio minuter av matchens tio hade runnit iväg. Inom några sekunder gjorde sedan Jerri pinan kort och tog hem spelet med 10-3.

Dramatisk final
I finalen slutligen, tog Greger Forslöw lite oväntat ledningen över Jerri Bergström med hela 4-1. Mödosamt kom Jerri igen och vid siffrorna 5-5 började hemmapubliken återfå hoppet om en seger för Jerri. Därpå följde inte mindre än tre dubbelstötar, vilket innebär att båda fäktarna får in en träff inom loppet av 1/25-dels sekund då båda erhåller poäng. Vid ställningen 8-8 tvingades Jerri byta värja varefter Greger åter tog ledningen med en poängs övervikt och följaktligen var en enda poäng från SM-titeln.

I det läget lyckades Jerri Bergström på ett obegripligt sätt få in en träff på insidan av Greger Forslöws hand och vände därmed åter tävlingen till nio lika. I snabb följd prickade han sedan in ytterligare två stötar och vann därmed både match och mästerskap med siffrorna 11-9. Jerri Bergström hade därmed framgångsrikt försvarat sin mästartitel från i fjol.

Lycklig segrare
- Jag var verkligen livrädd vid ställningen 1-4. Det var först när jag lyckades pricka in 2-4 som jag kom igen. Annars hade det aldrig gått. Dessutom tvingades Greger av banan vid den stöten. Det skakade honom förstås en del, sa en trött men lycklig Jerri Bergström i segeryran efter tävlingen.
Massor av fina priser delades ut och de allra finaste tillföll förstås Jerri Bergström likaväl som att han hissades av sina medtävlare. Tal på tal hölls och framför allt tackades Vallentuna kommun för ett ovanligt fint bemötande av Svenska Fäktningsförbundets ordförande Karl Erik Strand.
För Jerri Bergströms del bar det närmast omgående av till träningslägret på Rindö vid Vaxholm. Nu är det nämligen världsmästerskapen i Lausanne i Schweiz den 16-26 juli som gäller.
Monica Antonsson

Svenska mästerskapen i fäktning med värja, Tellushallen 1987.
Foto: Bo Bergström

Södra Roslagen
7 september 1988

Jerri till OS i Söul!

(VALLENTUNA)
Inom kort bär det av till olympiska spelen i Söul för den svenska OS-truppen.
Ett av Sveriges allra största trumfkort denna gång är fäktaren Jerri Bergström från Vallentuna.
- Självklart siktar jag på OS-guld, seger Jerri som hårdtränat i månader för att nå sitt mål.

Från början var det förverkligandet av pojkdrömmen om Ivanhoe som fick Jerri bergström att tänka på fäktning. Hemma på vinden hittade han en gammal florett med vilken han gick lös på det numera nästan riksbekanta körsbärsträdet hemma på tomten i Bällsta. Förståndiga föräldrar förstod vad klockan var slagen och satte sonen i fäktningsskola på riktigt. Och på den vägen är det…

Jerri Bergström är ett energipaket. Det var hans överflödsenergi som den gången utlöste hans behandling av körsbärsträdet. I skolan gav han sina lärare gråa hår men läste in årskurs efter årskurs på rekordfart utan synbarlig ansträngning. Tredje och fjärde klass avverkade han samtidigt. Samma energi leder honom i dag till den ena storsegern efter den andra.

Jerri Bergström
Foto: Bo Bergstöm
Jämt i toppen
- Vid senaste SM blev jag bara trea, säger Jerri som planenligt satsar på högform till OS i stället för SM. Det är också så att det finns en tre fyra heta namn i den svenska eliten kring vilken kampen alltid står. Killarna är oerhört jämna och vem som hem kan ta hem segern beroende på dagsformen.

Under sina år som aktiv fäktare har Jerri Bergström haft i stort sett idel framgångar. Han har flera SM-titlar, skandinaviska och nordiska mästerskap i långa banor och han har som bäst varit trea i världscupen. Tredje bästa fäktare i världen! Undra sedan på att många har höga förväntningar på herr Bergström inför OS.

Inte rädd
Jerri räds inte att åka till Söul trots oroligheterna i landet. Varje OS-trupp utlovas rejält skydd med i stort sett en livvakt per aktiv idrottsman.
Så snart olympiska spelen är över avviker Jerri från den övriga truppen. Tillsammans med några kompisar ska han göra sitt livs resa. Under någon månad passar han då på att uppleva platser som kinesiska Hongkong samt Bangkok och Phuket i Thailand.
- Jag ska göra v med alla mina sparade pengar, säger Jerri som för närvarande bor hemma hos föräldrarna på grund av bostadsbrist.
Monica Antonsson


Södra Roslagen
5 oktober 1988
Jerri Bergström OS-sexa

(VALLENTUNA)
Fäktaren Jerri Bergström från Vallentuna snavade på tröskeln till sitt livs första OS-seger.
Jerri lyckades kvalificera sig bland de åtta bästa i världen och hade medaljerna inom räckhåll.
Trots en övertagande ledning hade Jerri otur och åkte ut tävlingen innan han fick tillfälle att slåss om medaljerna.

Tjugofem år gammal och den sjätte bäste fäktaren i världen. Det kan Vallentunagrabben Jerri Bergström glädja sig åt att vara trots att han lite snöpligt blev blåst på medaljerna i Söul.
Jerri lyckades som den bäste i det svenska laget kvalificera sig land de åtta bästa i världen i värjfäktning. Han var till och med på väg att bli en av de fyra bästa när han inledde sin match mot västtyske Arn Schmitt.

Jerri ledde stort med 5-1 och gick en nästan given seger till mötes. Plötsligt ändrade västtysken taktik vilket Jerri upptäckte alldeles för sent. Snabbt förändrades siffrorna till 7-10 och Arn Schmitt lurade helt försmädligt Jerri på semifinalplatsen.

Nu är 25 år en mycket låg ålder inom fäktningssporten och Jerri vet att han bör vara på absolut topp vid OS om fyra eller åtta år. Med en sjätteplats som fjäder i hatten och vetskapen om att det går flera tåg kan han lugnt se framtiden an med tillförsikt.
För Jerris del återstod vid denna tidnings pressläggning lagfinalen i värja.
Monica Antonsson

________________________________________________________________________________

Södra Roslagen
5 juli 1989


________________________________________________________________________________


Men det är sannerligen inte allt...

Släktboken och Jerris tumme 
Det var i en diskussion på facebook om Anjala-förbundet som Jerri berättade om sin morfars farfars farfar Didrik Adolf von Essen af Zellie född 1766-10-25 på Paaso gård i Heinola. En stund senare kom ett mail med nedanstående innehåll.

Jerri skriver:

Finska lätta dragonkåren 1771-11-15.
Nylands dragonregemente 1782-07-22.
Avsked 1788-08-28 (alt. 1788-10-13) pga inblandning i Anjalaförbundet.
Benådad och återinsatt 1791 vid regementet.

Kungl Maj:ts lätta dragonkår 1793-02-01.
Livhusarregementet 1796-05-15.
Mörnerska husarregementet 1797-09-29.
Avsked 1812-06-14.

Lite trams är att Didrik Adolfs sysslings dotter hette Siri var gift med August Strindberg. Och hennes farfar är
Det är inte den bästa bilden på Jerris föräldrar Agneta
och Bosse Bergström men det är den enda jag har.
Ett supertrevligt par.
Foto: Monica Antonsson 
 ”von Essen” i Runebergs ”Fänrik Ståls sägner”.
”Avertissement” uppgjort i Rantasalmi 28 augusti 1788. Hans underskrift ses längst ner till vänster (Da.von Essen).

Hans föräldrar var också lite stökiga. De var med och bildade Självständighetspartiet (ett påhitt som bl.a. Sprengtporten var inblandad i) som samma år arrangerade ”Sjelvständighets Riksdagen på Pasow” på sin gård (Paaso gård) i Heinola.
G3 var inte nöjd med det heller.

Barn osv.:
7 Didrik Odert, född 1816-12-11
7.2 Odert Gabriel, född 1854-08-13
7.2.1 Hans Henrik, född 1884-06-08
7.2.1.1 Bengt Gunnar, född 1908-10-23
7.2.1.1.2 Agneta Kristina, född 1938-11-13
7.2.1.1.2.2 Jerri Arnold, född 1963-03-12


Jerri fortsätter:
Finns många storys om gubben. Han hann hitta på mycket under sin landsförvisning mm
Mycket finns på nätet, men det fanns en lirare i Finland plus några till som satte ihop en bok om släkten.

Det påstås att han var med om konspirationen i Puumala (Gustaf III’s påhittade skärmytsling vid finsk-ryska gränsen för att få igång ett krig) tidigare det året. Den hemligheten och hans föräldrars självständighetsiver kan vara en anledning till att han flydde till Ryssland. På en resa ner i Europa 1791 sammanfördes han med G3 som var på resa till Aachen och då var det något högdjur som lobbade för den unge von Essen och kungen gav honom nåd. Olika utsagor om vem som lobbade. En variant är att det var Armfelt. Gemensamt för alla är att en rysk diplomat intygade för kungen att von Essen aldrig deltagit i strid mot svensk trupp under sin tid i Ryssland.


Jag är inte ett dugg förvånad!

Mamma Agneta var inte heller någon vanlig dussinmänniska.

Så den där Didrik Adolf von Essen af Zellie hade man ju gärna velat träffa!

Läs mer om honom här och här och här och här och här och här och här och här och här och här


Rockstjärna!
Som om allt detta inte vore nog så hade Jerri Bergström dessutom en kort men intensiv karriär i mitten av 1980-talet som rockartist bakom sig. I presentationen av Jerri i rockbandet The Fifth Horseman - med världens för närvarande hottaste musiker - heter det som följer:
Jerri Berström (Lead Bass & vocals) - Klassiskt skolad vid musikhögskorlan i Wien. Nyligen hemkommen från Miles Davies världsturné. Som Jerri själv uttrycker det: "I was born to funk".
Jag går tyvärr bet på att hitta någon säker dokumentation om detta. Bällstaborna kommer emellertid aldrig att glömma föräldrarnas 100-årsfest som avslutades i partytältet med just The Fifth Horsman!


Mer om Jerri här!
Jerri Bergström bloggar här och här
Jerri Bergström på facebook hittar du här
Socialdemokraterna i Vallentuna om Jerri Bergström hittar du här
Socialdemokraterna i Stockholmsregionen om Jerri Bergström hittar du här
Förtroendevalda i Vallentuna. Jerri Bergström hittar du här
Om mygel som Jerri avslöjat och drivit kan du läsa här och här
Aktuellt i politiken: Från elitfäktare till S i Vallentuna. Läs artikeln här
Bakom masken på... En podcast om fäktare för fäktare (och alla andra) hittar du här
Sveriges Olympiska Kommitté om Jerri Bergström hittar du här
Vallentuna Nya: (2020) Sossarna valde Jerri som oppositionsråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar