onsdag 23 december 2020

Inte Vallentuna men nästan...
Och Nygård är vi alla intresserade av.



Lokaltidningen
Nr 45, År ?
 
Annorlunda och festligt pensionat
 
Nygård är en annorlunda plats för rekreation och festliga tillfällen strax bortom allfarvägen i Täby Kyrkby.
En lördagskväll i Skänkstugan är följaktligen något utöver det vanliga.

 
Nygård, Fittja och Ängby är resultatet av att Fittja by styckades upp i tre delar mellan lika många syskon 1831. En grosshandlare Pauli lät sedan uppföra den vackra mangårdsbyggnaden 1902 och 20 år senare donerade han ägorna till Spårvägens personal som startade pensionat.
 
Pensionatet drevs tills brandmyndigheterna stängde Nygård i slutet av 60-talet. Några år senare konstaterade miljö- och hälsoskyddskontoret att vattnet var otjänligt. Nygårds glanstid var därmed över, trodde många, och byggnaderna fick stå och förfalla.
Men så kom Monika Berglund in i bilen och vände allt till det rätta igen.

Mångsidig
Monika har varit både sömmerska, förskollärare, bussförare och trafikledare innan hon sadlade om och blev krögare. Hon är följaktligen utrustad med såväl födgeni som arbetsglädje utöver det vanliga.
- Det finns en väldig styrka i att klara sig själv, säger Monica som tog fyra dagbarn och startade syateljé hemma i lägenheten när hon blev ensamstående trebarnsmor. 1973 blev hon busschaufför och året därpå trafikexpeditionsassistent.
 
För att dryga ut hushållskassan extraknäckade hon hela tiden med att köra buss i Roslagen om nätterna. Likaså drev hon en städfirma och höll på med torghandel.
- Jag brukade ordna fester för SL-personalen på Nygård som är Spårvägsföreningens semesterhem. När kommunen drog fram kommunalt vatten och avlopp 1988 började jag fundera på att arrendera och rusta stället.
Vid det laget var hon redan krögare. Hon hade lämnat SL och startat Café Ängsgården i Gribbylund. Det ledde vidare till restaurang Jaktvillan i Arninge som ledde vidare till Nygård 1992.
 
Monica rustade huvudbyggnaden till såväl festvåning som bostad liksom den så kallade Skänkstugan, en gammal bagarstuga från 1700-talet, strax intill. Här har hon öppet för allmänheten om dagarna och ställer ibland till med lördagsfest med musik från 50- och 60-talet för traktens 40-talister.
Omkring 50 personer får plats i Skänkstugan, så det är trivsamt och trångt.
 
Grånad och rondör
Det är här de dyker upp, de som var med i svängen på 60-taltet. Lite grånade förstås och med en viss gemytlig rondör men för övrigt är de samma gamla polare. Hit kommer också året runt semestrande familjer från stugorna.
 
Hit kommer också ungdomar från Vallentuna som börjar kvällen här och sjunger med i ”Corina, Corina” innan de drar vidare till discot på Gästgiveriet i Vallentuna.
 
Lite konstigt är det allt. Vad vet de om brylkräm och angora?
- Vi kan låtarna, säger 21-åriga Zandra Irlander och Therese Angelin. Vi lyssnar på Radio vinyl och är här för tredje gången nu.
 
Just den här kvällen spelar Clas Svanbergs enmansorkester från Vallentuna. Han var med på riktigt när det begav sig – har till och med turnerat med Jimi Hendrix – så det svänger rejält bland tyllgardinerna.
 
Stämningen är på topp ända tills Monika och hennes man, radioproducenten Ingmar Ottosson stänger butiken för denna gång strax efter midnatt.
 
 

 
 
Lokaltidningen företag
Nr 10, 1996
 
Monika Berglund på Nygårds Värdshus är en ovanligt driftig tjej. När ryggen inte längre höll för jobbet som busschaufför, sadlade hon om och blev krögare.
- Jag måste ha ett rörligt jobb, säger hon. Det skulle aldrig falla mig in att slå mig till ro.
 
Historien om Monika är en berättelse om födgeni och sann arbetsglädje. Hon är sömmerska till professionen men var både förskollärare, bussförare och trafikledare innan hon hoppade av och blev krögare. Hon har stått pall för hårda västanfläktar i livet och blivit ovanligt driftig på kuppen.
 
När hon var ensamstående trebarnsmor, tog hon fyra dagbarn och startade syateljé hemma i lägenheten. Snart såg hon till att minst 25 damer i grannskapet hade garderober som höll måttet. När hon senare ville plugga till förskollärare sydde hon om nätterna i stället.
- Det finns en väldig styrka i att klara sig själv, säger Monika som började som bussförare 1973. Redan året därpå blev hon trafikexpeditionsassistent. Då extraknäckade hon som chaufför om nätterna, körde buss runt hela Roslagen för att dryga ut hushållskassan.
- Jag ordnade då och då fester för personalen på Nygård som är Spårvägsföreningens semesterhem.
 
Nygård byggdes 1902 av en grosshandlare Pauli. Tjugo år senare donerade han gården till spårvägens personal som året därpå gjorde om det till pensionat. Förutom huvudbyggnaden och Skänkstugan, som då var förråd, fanns och finns omkring 25 sommarstugor möjliga att hyra.
- Pensionatet drevs tills brandmyndigheterna stängde Nygård i slutet av 60-talet. Några år senare konstaterade miljö- och hälsoskyddskontoret att vattnet var otjänligt.
 
Nygårds glanstid var därmed över och byggnaderna fick stå och förfalla. När kommunen drog fram kommunalt vatten 1988, började Monica fundera på att arrendera och rusta Nygård.
Vid det laget var hon nämligen redan igång som krögare. Hon hade slutat som bussförare och med torghandel, som hon drivit i många år. Städfirman, som i alla år varit hennes trygghet, fanns däremot kvar. I sex år var hon också klubbmästare hos Företagarna i Täby.
- Jag hoppade av som bussförare när jag startade Café Ängsgården i Gribbylund. Det ledde vidare till restaurang Jaktvillan i Arninge som i sin tur ledde vidare till Nygård.
 
Året var 1992 och Monika tog genast itu med att rusta huvudbyggnaden till en gedigen festvåning för stora sällskap. Här hålls såväl konferenser som bröllop och stora födelsedagskalas. En del av succén svarar kokerskan Leila Eklind för. Hon följde med från Jaktvillan och är omtalad för sin goda mat.
 
Från köket på Nygård bedrivs även en viss cateringverksamhet till företag och institutioner i trakten. Från och med april månad får exempelvis dagcentralerna i Vallentuna och Vargmötet njuta av maten från Nygård.
- I vår ska vi specialisera oss på varma och kalla smörgåsar i Skänkstugan, säger Monika. Allt enligt recept jag fått med mig hem från Australien. Jag hoppas kunna servera goda smörgåsar och soppa till en mycket billig penning. SL-personal och andra hyr fortfarande in sig i stugorna på Nygård men de flesta kommer i husvagn.
- I mitt avtal ingår att jag ska erbjuda dem möjlighet till mat, säger Monika som därför rustat Skänkstugan, en gammal bagarstuga från 1700-talet. Den är i dag norra Storstockholms charmigaste matställe med kapacitet att servera ett 50-tal gäster samtidigt.
- Skänkstugan är en härlig plats för oss 40-talister. Vi ordnar levande musik varenda vecka. Vårens premiär infaller lördagen den 30 mars.
Monica Antonsson

Fotnot.
Det är säkert mer än två decennier sedan som Monica Berglund lämnade Nygård. 
Såvitt jag minns flyttade hon med Ingmar Ottosson till Spanien. 
Nygård drivs idag i helt annan regi. 

Tillägg 5 juli 2021:
Jag har idag haft en pratstund med Monica Berglunds man Ingmar Ottosson i Kristdala. 
Han berättar att han och Monica efter tiden på Nygård valde att halvårsvis bo i Spanien, först i Nerja och sedan i Torrox på Costa del Sol. 
- Vi fick många härliga år tillsammans, konstaterar han. 
Monica drabbades dessvärre av cystisk fibros och var väldigt sjuk de sista åren. 
Monica Berglund gick ur tiden den 21 april 2020. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar